Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Haltiasalon Kalewi

Kuvista kiitos Tilli!

Perustiedot

Virallinen nimi: Haltiasalon Kalewi, "Kalewi" Syntynyt: 19.12.2019 3v 19.02.2020
Rekisterinumero: VH19-018-1099 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevosori
Säkäkorkeus: 147cm Väritys: Punarautias
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: Vaativa B

•   KV-I 20.02.2020 pistein 85,5p
Luokkavoittaja I & paras suomenhevonen

•   (P) KTK-II 29.02.2020 pistein 72

•   SV-I 20.03.2020 pistein 46,65

•   VIR MVA Ch myönnetty 20.09.2020

"Varo, pois alta!" kuuluu kehotus laitumen portilla. Tunnet kuinka joku tarttuu sinua vaativasti käsivarresta ja pienellä liikkeellä nykäisee sinut sivumpaan. Samassa huomaat ohimennen hevosen viilettävän olkavartesi vierestä korvat höröllä leikkisästi päätä heilutellen. Ennen kuin ehdit edes miettiä mitä tapahtui, saat selityksen:
"Se on toi Kalewi vähä tommone, ei se tahaltee, mut kevätruoho pistää sen puupään vähän sekasi".

Vastaavanlaisia tilanteita sattuu säännöllisesti, etenkin kun uusi ihminen tutustuu Kalewiin. Ori ei hahmota omaa kokoaan, eikä fysiikan lait muutenkaan ole sillä luontaisesti aina hallussa. Hyvä esimerkki on se, että innostuksissaan Kalewi juoksee laitumelta portille vastaan, kun näkee ihmisen saapuvan. Jarruvalo syttyy hieman liian myöhään ja pian ori onkin sylissä. Niinpä suosittelemme lämpimästi mennä Kalewia hieman vastaan tai osoittaa sille punaista liikennevaloa ajoissa. Hönö, mikä hönö.

Kalewi ei ole luonteeltaan se rauhallisin hevonen, mutta sitäkin viihdyttävämpi. Hoitotilanteissa ei juurikaan ole toimenpiteitä, joita Kalewi vastustaisi, mutta se varmasti ottaa kaiken ilon niistä irti. Ori suositellaan hoidettavan joko käytävällä tai karsinassa sidottuna. Karsinasta ori onnistuu poistumaan alta aikayksikön jos satut selkäsi kääntämään tai epähuomiossa vaihdat kuulumisia tallikaverin kanssa. Riimunnarun solmujen aukominen, harjojen heittely tai minkä tahansa turvan etäisyydelle osuvan asian pureskelu ja nakkelu ovat Kalewin erikoisalaa. Pienenä vinkkiän kuitenkin, mitä vähemmän kiinnität huomiota sen toikkarointiin, sitä helpommalla pääset. Ripeä kannattaa olla, ainakin jos haluat oikeasti saada päivän aikana jotakin aikaiseksi. Kalewi ei välttämättä ole kengittäjän lempiasiakas, vaikka omasta mielestään toki ori käyttäytyy kuin enkeli.

Ratsuna Kalewi on monen suosikki. Sillä on unettavan keinuva askel, josta osaava ratsastaja saa lisäksi todella näyttävän näköisen. Pienestä koosta huolimatta Kalewilla on liikettä, mitä ei ihan heti uskoisi sen pienestä ruhosta irtoavan. Kalewin työmoraali vaihtelee hieman päivärytmin mukaan; orista saa selkeästi enemmän irti aamutuimaan, kuin iltamyöhään. Se on kuitenkin aina vastaanottavainen ja lähtee mielellään kentälle tai maneesiin hommiin. Jo alkulämmittelyssä työtahti kannattaa kuitenkin laittaa kohdilleen, sillä se määrittelee pitkälti sen, mitä orista saa lopputreenin aikana irti. Sen ehdottomia vahvuuksia on tahdikkuus ja ravi, josta (jälleen kerran) pienestä koosta huolimatta saa monta vaihdetta irti. Maastossa Kalewi ei välttämättä pärjää ilman kaveria, vaikka mielellään loppuveryttelyjä tallin läheisellä pellolla painaakin. Kovin kauas kotoa ei silti uskalleta lähteä, ellei ole kaveri mukana.

Kalewi on todella avoin hevonen ja utelias, mitä matkustamiseen tulee. Joskus ori kyllä ihan muuten vain lyö jarrun pohjaan ennen trailerin siltaa eikä siitä hevillä liiku. Tämä on kuitenkin enemmän tapa, kuin kertoisi varsinaisesti mistään. Hyvillä mielin se aina kohteessa kuitenkin on. Kisapaikoilla keskittymistä saattaa joutua hakemaan keskimääräistä pidempään, mutta jälleen kerran korostetaan hyvää lämmittelyä, jolla orin kyllä saa hyvin kuulolle.

Luonteen on kirjoittanut Cery

Sukutaulu

i. Fiktion Kalerwo
sh, punarautias, 160cm
KTK-II, KV-I
ii. Kaunon Kullerwo
sh, vaaleanpunarautias, 163cm
KTK-II, KRJ-II, SV-I, KV-I
iii. Villahaan Knoppi
sh, rautias, 150cm
KTK-II, SLA-I, KRJ-I, YLA2
iie. Walhalla
sh, rautias, 163cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-II
ie. Ch Fiktion Adelma
sh, tummanrautias, 159cm
KTK-II, SLA-I, KRJ-I, YLA3, SV-II
iei. Koon Hernerokka
sh, punarautias, 152cm
KTK-III, KRJ-III
iee. VIR MVA Ch Fiktion Akviliina
sph, tummanpunarautias 157cm
KTK-II, SV-II
e. Riiviöiden Rita
sph, rautiaankimo, 145cm
KTK-III
ei. Riiviöiden Elmeri
sph, tummanpunaruunikko, 141cm
KTK-II
eii. Ch Aavan Ernesti
sph, musta, 140cm
KTK-II, KRJ-II
eie. Koston Kauneuspilkku
sph, ruunikko, 147cm
KTK-III
ee. Viehättävän Ruut
sph, rautiaankimo, 148cm
KTK-III
eei. Riiviöiden Eemil
sph, rautiaankimo, 147cm
SV-II, KTK-III, YLA1
eee. Viehättävän Roosa
sph, ruunikko, 140cm
SV-II, KTK-III

Isälinja: Fiktion Kalerwo - Kaunon Kullerwo - Villahaan Knoppi - Villahaan Kippis - Villahaan Kuu - Kuu-Poika - Kukkurukuu (7) Emälinja: Riiviöiden Rita - Viehättävän Ruut - Viehättävän Roosa - Riiviöiden Ruusu - Viehättävän Tähdetön - MC Tähtikirkas (6)

KRJ-palkittuja sukulaisia

iii iii. Kuu-Poika KRJ-I
iii iie. Villahaan Elmiina KRJ-I
iii e. Fiktion Tuovikka KRJ-I
iii ei. Pirunkorven Ronski KRJ-I
iii eie. Vennamon Vire KRJ-III
iii ee. Tulistella TK KRJ-I
iii iie i. Murskavoitto KRJ-I
iii eee i. Pormestari KRJ-II
iie i. Turmeltajan Taivas Lyö Tulta KRJ-I
iie iie. Turmeltajan Pilvikuningas KRJ-I
iie ei. Pahankantaja KRJ-I
iie eie. Aamukakkukahvi KRJ-II
iie ee.  Seljasaaren Savukalmia KRJ-I
iie eei. Sumuhurja KRJ-I
eii i. Aavan Entti KRJ-I
eii ii. Keinumäen Einari KRJ-I
eii iii. Mörön Huijari KRJ-I
eii ie. Fiktion Tiinu KRJ-I
eii iei. Muistoraunion Uupos KRJ-I
eii e. Mörkövaaran Pirella KRJ-II
eii eii. Lakean Tukkijätkä KRJ-I
eii ee. Mörkövaaran Muusa KRJ-I
eii iii i. Onni-Poika HIR KRJ III 
eii iii e. Neiti-Hulda KAT KRJ II
eei e. Vaapukan Loru KRJ-II
eei ei. Fiktion Hamina KRL-II 
eee ie. Raadelman Rianna KRJ-II
eee e. Riiviöiden Ruusu KRL-II 
eee ee. Viehättävän Tähdetön KRL-II       

Jälkeläiset

ori Haltiasalon Kustawi syntynyt 10.10.2020 tammasta Fiktion Villiina omistajana VRL-12701 ♥

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2411.23
kuuliaisuus ja luonne: 1081.42
tahti ja irtonaisuus: 1329.81

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Muut sijoitukset

28.02.2021, KRJ Cup, Haltiasalo, Vaativa B, 5/58

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus 253 sanaa, valmentajana Minni

Pieni suomalainen käveli kentällä pitkällä ohjalla sen näköisenä että voisi mielummin mennä syömään kuin alkaa treenaamaan. Treenit oli sovittuna aamupäivälle, sillä orin omistaja oli kertonut puhelimessa että silloin Kalewi olisi todennäköisesti motivoitunein liikkumaan. Astellessani kentän keskelle tervehdin ratsastajaa ja vaihdoin tuon kanssa muutaman sanan ennen kuin kehotin keräämään ohjat tuntumalle ja hakemaan ratsunsa aktiiviseen käyntiin.

Kalewi tuntui liikkuvan nopeasti hyvin reippaasti joten ratsukko pääsi pohkeenväistöjen pariin. Painotin ratsastajalle tehtävän alussa että väistöt saisivat olla suoralla hevosella, eteenpäin suuntaavia ja hyvällä ristiaskeleella. Eteenpäin pyrkimyksessä ei ollut Kalewin kohdalla mitään ongelmaa joten enemmänkin ratsukon kanssa keskityttiin siihen että ori pysyisi suorana sekä siihen, että se saataisiin astumaan kunnolla ristiin. Tehtävä ei ollut Kalewin mielestä ihan niin kiva kuin mitä se olisi voinut olla, mutta hiljalleen pieni ori alkoi kuitenkin toimimaan ratsastajansa ohjeiden mukaan niin käynnissä kuin ravissakin.

Laukassa ratsukolle riitti vain muutama toisto, ennen kuin mukaan otettiin vastalaukka. Vastalaukka sai nousta lyhyen sivun keskeltä ja sitä sai jatkaa aina puolet koko urasta. Ensimmäisellä nostolla Kalewi lähti kuin ammus joten ratsastaja teki ihan oikean ratkaisun siirtäessään orin takaisin raviin ja ottaessaan uuden yrityksen tehtävään. Toisella kertaa vastalaukka nousi hieman hallitummin, mutta silti tulevilla kierroksilla haettiin siitä hieman vauhtia pois ja lopulta Kalewin vastalaukka olikin todella hyvän näköistä. Vastalaukka haettiin rauhalliseksi ja rennoksi vielä toiseenkin suuntaan, mikä olikin yllättävän nopeasti tapahtunut asia ja lopulta ratsastaja sai hakea Kalewin uudelleen raviin ja siinä tahdin rauhalliseksi, sillä ratsastaja oli alussa kertonut että laukka-ravi siirtyminen oli orille se vaikein. Lopulta pieni ori ravasi rauhallisesti joten saatoin antaa ratsastajalle luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

Päiväkirjamerkintä 234 sanaa, kirjoittanut Moona Härmälä

Pienikokoinen suomenhevonen ravasi uhkaavan näköisesti kohti tarhaporttia. Korvat hörössä, harja hulmuten ja sieraimet laajoina punarautias ilmestys ihmetteli uutta tuttavuutta. Oliko tämä hänen tilaisuutensa juosta porteista läpi vai ehtiikö uusi tuttavuus napata orin kiinni. Moona ehti napata livahtajan päitsistä kiinni, mutta jäätyneet varpaat ottivat ilkeästi vahinkoa orin rynniessä melkein naisen lävitse. Muutaman rumansanan saattelemana ja ontuvan askeleen kanssa Moona sai orin talutettua talliin.

Moona ehti elää toivossa ettei kukaan nähnyt äskeistä pakoyritystä, mutta orin omistaja Katariina saapui paikalle. “Tuo on perus orin kujeita. Et ole ensimmäinen uhri”, hän naurahti hyväntuulisen oloisena. Moona oli kuolla häpeään ja tuntui, että jäi viimeiseksi tilaisuudeksi ratsuttaa tutun hevosia.
Orin kuntoon laittaminen vei lievän ikuisuuden, kun Kalewi seilasi pitkin käytävää ja havitteli kaikkea mitä oli turvan ulottuvissa. Loimet, harjat, varusteet olivat saada kyytiä, mutta Moona pysyi lujana eikä välittänyt orin pelleilystä.

Mielipide kujeilevasta pirulaisesta muuttui heti selkään noustessa. Kaviot kopisi jäistä kentän pintaa vasten ja Kalewi kenutti ratsastajaansa pehmeästi uraa pitkin. Katariinan vihjeitä seuraten Moona haki reipasta tempoa alkukäynteihin ja lähti vähitellen pitkin ohjin istumatuntumalla pyytämään orilta siirtymisiä volteilla ja ympyröillä. Kalewi seurasi istuntaa korvat hörössä ja paineli tarmokkaasti uraa pitkin aamuauringossa.
Moona ei hakenut mitään kovaa treeniä, vaan enemmän palauttavaa edellisten valmennusten pohjalta. Orin pehmeä ravi kyyditsi naista kentällä, että Moona välillä unohti ratsastaa kuviot loppuun asti. Näin ori pääsi välillä livahtamaan työnteosta, mutta palautui nopeasti pyynnöstä. Kenttä oli turhan kova laukkaamiselle, mutta muutamat pakolliset nostot oli pakko ottaa.