Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Haltiasalon Viikinki

Kuvista kiitos Pulmu N.!

Perustiedot

Virallinen nimi: Haltiasalon Viikinki, "Viki" Syntynyt: 29.11.2015 3v 29.12.2015
Rekisterinumero: VH15-018-2602 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 157cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: Vaativa B

•   (R) KTK-II 20.01.2016 pistein 73

•   VIR MVA Ch myönnetty 20.09.2020

Pellavainen, paksu otsatukka on heinänkorsilla koristeltu. Puruinen turkki, sekainen harja ja syvä, laiska huokaus kertovat, että Viki on juuri herännyt ja nukkunut karsinan lattialla x-asennossa (kuvainnollisesti, tietenkin) pitkät ja hyvät unet. Viki on aika hidas syttymään, mutta viimeistään puolilta päivin toivot, että siinä olisi edes pilkahdus sitä aamuista laiskuutta. Viki on aika sähikäinen, mutta kiltti kuin nallekarhu. Tämä yhdistelmä tekeekin siitä aika valloittavan persoonan, jonka kanssa ei tule tylsää.

Ei tule mieleen tilannetta, joka ei Vikille jollain tapaa sopisi. Sillä ratsastavat kissat ja lapset, harjoitellaan klippaamista ja tutkitaan uusia maastoreittejä. Viki on aina täysillä mukana kaikissa tilanteissa ja joskus vähän jopa tyhmänrohkea. Niinpä Vikiin kaikessa kiltteydessään ei kuitenkaan kannata aina sokeasti luottaa. Hoitaessa se on oikein mukava; hyvin läsnä ja kiltti, mutta ei mikään pystyynkuollut möllikkä. Tammojen seurassa se kyllä osaa olla aika rasittava esittäessään isoa miestä. Yleensä myös käytöstavat unohtuu, joten sitä kaikkein köykäisintä ihmistä narun päähän ei kannata laittaa kun liikutaan naisväen ilmoilla. Yritystä siltä ei puutu, eli jos jostain pitää hattua tässäkin tilanteessa nostaa, niin siitä.

Ratsuna Viki voi olla monen mielestä aika haastava. Riippuu ihan täysin siitä, mitä siltä odottaa. Maastossa Vikin kanssa pärjää kaikki, eikä ole harvinainen näky, että juniori lähtee yksin Vikin kanssa maastoilemaan. Se on varmajalkainen ja kiltti, eikä osaa säikähtää tai pelätä, ei edes vaikka syytä olisi. Mitä tulee treenaamiseen ja kouluratsastukseen, ollaan hieman eri ääripäässä. Viki on ratsastajan 100% peilikuva, joten pienetkin virheet ja ristiriidat voivat koitua kouluradan kohtaloksi. Kun ori pääse oikein vauhtiin perusteellisella peruslämmittelyllä, se on huomattavasti anteeksiantavampi, mutta samalla ennakoiva. Se ei välttämättä ole Vikin kanssa huono asia, sillä Vikin ennakointi ei todellakaan ole sama asia, kuin kellä tahansa muulla hevosella. Ennakointi Vikin kohdalla tarkoittaa lähinnä sitä, että se osaa tulkita ratsastajaa hieman paremmin. Askelellajit sillä on miellyttävät ja helpot. Näillä piirteillä Viki saattaa olla aikamoinen kaaos esteradalla, koska siltä puuttuu soveltamisen taito, jos ratsastaja ei ole 110% varma siitä mitä tekee. Niinpä Vikillä tyydytään ratsastamaan pieniä esteitä lähinnä yksittäisinä tai lyhyitä sarjoja lähinnä vaihtelun vuoksi.

Kisapaikoilla Viki on aina aluksi hieman jännittäjä. Jännitys purkautuu lähinnä showna, johon jokaisella läsnäolijalla menee hermo ennemmin tai myöhemmin. Viki rauhoittuu ajan kanssa, joten hermojen menetyksestä ei tietenkään mitään hyötyä ole. Ja kuten varmasti kaikkien eläinten kanssa, ihmisten panikoiminen sen ympärillä ei auta asiaa. Viki asettuu aina lopuilta aloilleen, eikä ratsastamisen suhteen paikalla ole väliä. Yhtä pilkuntarkka se on kisoissa, kuin kotonakin. Matkustaminen muuten on Vikille hieman jännittävä kokemus kerta toisensa jälkeen. Urheana se kyllä kipuaa traileriin (lopulta), ainakin jos houkuttimet ovat kohdillaan.

Luonteen on kirjoittanut Cery

Sukutaulu

i. Mörkövaaran Viikari
sh, punarautias, 163cm
KTK-II, KRJ-I
ii. Lakean Karhunkaataja
sh, vaaleanrautias, 163cm
KRJ-I, ERJ-III, KERJ-I, SLA-I, YLA2, SV-I
iii. Turon Tykki
sph, tummanrautias, 147cm
SV-II
iie. Kanervan Riimittelijä
sh, voikko, 151cm
KRJ-II, YLA2
ie. Fiktion Laisa
sh, voikko, 155cm
KRJ-I, SLA-II, YLA2
iei. Tiitun Elmo
sh, punarautias, 150cm
KRJ-II, KRL-III, YLA2
iee. Aava
sh, rautias 153cm
KRJ-II, SLA-II, YLA2
e. Viehättävän Ilomieli
sh, rautias, 158cm
KTK-III
ei. Koston Pataässä
sh, musta, 158cm
KTK-II, KRJ-III, SLA-I
eii. VIR MVA Ch Aapon Sylvesteri
sph, musta, 143cm
KTK-II, YLA2, SLA-II, KERJ-III
eie. VIR MVA Ch Ruuturouva
sh, rautias, 154cm
KTK-III, SLA-II, KRL-III, YLA2
ee. Huvin Lystiina
sh, rautias, 157cm
KRJ-II, KTK-III
eei. VIR MVA Ch Lysti-Vinski
tummanrautias sabino, 163cm
KTK-II, KRJ-II, SLA-I, YLA2
eee. Severiina
sh, punarautias, 155cm
KRJ-II, SLA-II, YLA2

Isälinja: Mörkövaaran Viikari - Lakean Karhunkaataja - Turon Tykki (3) Emälinja: Viehättävän Ilomieli - Huvin Lystiina - Severiina (3)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2419.16
kuuliaisuus ja luonne: 1174.92
tahti ja irtonaisuus: 1244.24

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

VSR Cup sijoituksia 1

30.09.2020, Hiivurin Suomenhevoset, VaB, 2/36

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus 229 sanaa, valmentajana Mari H.

Haltiasalon maneesissa jo verrytteli komean näköinen ratsukko kun saavuin paikalle. Viki liikkui jo hienosti muodossa ja näytti oikein energiseltä. Katariina istui selässä ryhdikkäästi ja ratsastajan avut olivat melkeinpä huomaamattomia. Tervehdin ratsukkoa pikaisesti, jonka jälkeen aloitimme. Päivän aiheena olisi laukkatyöskentely. Aloitimme ensin ihan perus siirtymisillä ja ympyröillä. Katariinan eleetöntä ratsastamista oli ilo seurata ja Viki näytti toimivan lähes ajatuksen voimalla. Siirtymiset ratsukolla sujuivat hienosti, vaikka muutaman kerran ori yritti vähän ennakoida ja tehdä oma-aloitteisia ratkaisuja. Ratsastaja oli kuitenkin hereillä ja sai hienosti estettyä hevosensa aikeet. Erityisen hienosti sujui laukka-pysähdys-laukka siirtymiset, joita oli todellakin ilo katsoa. Ympyröillä haettiin selkeää taipumista ja otettiin myös hieman vasta-asetuksia. Ratsukko sai tehdä myös pientä takaosan väistätystä, eikä näissä ollut mitään ongelmia.

Pienen hengähdystauon jälkeen jatkettiin laukanvaihtojen parissa. Ensin ratsukko sai tulla kiemurauraa, johon sijoitin puomeja. Tarkoituksena oli aina puomien päällä vaihtaa laukka. Kouluratsu ja puomit olivatkin mielenkiintoinen yhdistelmä, sillä ensimmäisellä kierroksella Viki teki hypyt joka puomille. Laukat kyllä vaihtuivat samalla, joten vaikka piti vähän liioitella, niin tehtävä silti sujui. Toisella kertaa puomit eivät enää olleet jännittäviä, joten ori malttoi tehdä tehtävän ilman turhia hyppyjä. Laukat vaihtuivat mallikkaasti, ja Viki selvästi hoksasi nopeasti tehtävän idean. Loppuun otettiin vielä laukanvaihtoja keskihalkaisijalla. Ratsukko sai tehdä vaihtoja haluamansa määrän, tärkeintä oli huolelliset valmistelut ja onnistuneet vaihdot. Tässäkään tehtävässä ei ilmennyt ongelmia, vaan vaihdot olivat ilmavia ja puhtaita. Onnistumiseen oli hyvä lopetella tältä päivää, ja jätin ratsukon suorittamaan loppuverryttelyt itsenäisesti.