Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Kuhdon Rikhart


Kuvista kiitos Tilli!

Perustiedot

Virallinen nimi: Kuhdon Rikhart, "Riepu" Syntynyt: 12.02.2020 4v 12.08.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0187 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevosori
Säkäkorkeus: 146cm Väritys: Punarautias
Kasvattaja: Siguri, Kuuralehto Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: Vaativa B

•   SV-II 20.06.2020 pistein 45,55

•   KV-II 20.08.2020 pistein 25

•   (P) KTK-II 30.09.2020 pistein 70

Riepun kanssa me osattiinkin odottaa jo suht itsenäistä hevosta, kun sitä laitettiin aluille. Molemmilta vanhemmilta tämä piirre löytyikin, sellainen oman tekemisen taito, ylhäässä yksinäisyydessään viihtyminen ja sitä myöten ihan omat pelit ja leikit, joten jotain sellaista me Riepustakin odotimme. Ja sellaisen me sieltä saimmekin; oman polkujensa kulkijan, tarhanlaitojensa tutkijan, älykkään hevosen, jolla on selvästi paljon enemmän motivaatiota omiin juttuihin, kuin niihin jaettuihin.

Riepussa on aina ollut sellaista älykkyyttä, että se on osannut haastaakin välillä ihmistä; milloin se ei suostu tulemaan sisälle, milloin se ei suostu laskemaan päätään suitsille. Varsinkin nuoruusvuosinaan orissa esiintyi tätä enemmän kuin vähemmän, mutta iän mukana se on selvästi asettunut enemmän semmoiseen yleiseen levottomuuteen hoitohetkissä. Tarhasta sen saa tänä päivänä haettua ilman, että se karauttaa laukalla karkuun, vaikka edelleenkään se ei hirveän lämmintä vastaanottoa hakijalleen anna. Riepu on myös edelleen kova poika vaeltamaan harjan alta ja ihan vaan huvikseenkin, mutta tälläinen pieni juttu on ollut helppo ratkaista kiinnisidonnalla. Tällä ne suitsienkin väistämiset on lähteneet harvinaistumaan. Sen sijaan Riepun kanssa saa murehtia enemmän sen varomattomuuden perään, sillä sukuunsa tulleena orilla on varsin ikävä tapa unohtaa seuransa ja näin ollen epähuomiossa talloa vähän varpaiden päälle tai painaa vasten, mutta sitäkin on ollut helppo työstää ihan välillä juttelemalla raudikolle ja muistuttamalla näin läsnäolostaan. On siis Riepun puolesta sanottava, että se on tasoittunut oikein hyvin ja on nämä pienet seikat huomioon ottaen varsin helppo hoidettava näin arkisissa askareissa.

Riepusta näkee varsinkin ratsastaessa, ettei sillä ole pelkkää haketta aivojen tilalla; sillä on se suomenhevosen jalo taito luistaa töistään heti, kun ratsastaja unohtuu satulaan, ja tämä näkyy oikein korostetusti lämmittelyissä. Orin askel on pitkä ja hidas ja mieli ihan muissa asioissa kuin läsnä kentällä, ja moni ratsastaja tasostaan huolimatta on päässyt hikoilemaan ensimmäiset viisi minuuttia tämän kanssa. Riepua ei kuitenkaan voi sanoa laiskaksi, vaan se on enemmän testaileva luonne sille, joka ei osaa pyytää siltä parempaa. Miksipä Riepu nyt turhaan tsemppaisi, jos sitä ei kukaan siltä odota. Rautias kannattaakin yhdistää ratsastajiin, jotka osaavat rohkeasti siis aktivoida sitä koko ratsastuksen ajan.

Alun tahmeudesta huolimatta Riepun leipälaji on kouluratsastus vaativalla tasolla, ja ihan syystäkin, sillä kokeilunsa kokeiltuaan ja lämmiteltyään ori on ihan mukava hevonen ratsastaa. Laji tarjoaa Riepulle mukavaa aivojumppaa sen arkeen ja ori on huolellinen ja rauhallinen tekijä, hyvä liikkuja ja luonnostaan varma kantamaan itsensä. Liikkeissä tältä löytyy varmajalkaisuutta ja kiireettömyyttä sekä työntöä, ja orin selässä on aika helppo istua mukana. Ratsastajaltaan Riepu odottaa lähinnä mielenkiintoa ja yhteistä panosta tekemiseen sekä huolellista istuntaa, ja näiden toteutuessa rautias on valmis mihin vaan.

Estehevosta Riepusta ei koskaan oltu tekemässä, ja ihan hyvä niin, vaikka mitään moitittavaa orin hyppytekniikassa tai asenteessa ei olekaan. Riepu ei kuitenkaan ole ihan niin kiinnostunut juoksentelemaan esteratoja lävitse vaikka laukkatehtävistä pitääkin, mutta pienillä hyppytuokioilla sen treeniin on saatu mukavaa vaihtelua. Maastossa Riepu on kuitenkin ihan samanlainen kuin sileälläkin, se etenee hyvin vauhtiin päästyään ja tykkää siitä, että siltä pyydetään jotakin sopivaan saumaan retkeä.

Matkustamisesta Riepu ei ole ollut koskaan moksiskaan. Traileria se ei ole varsinaisesti koskaan kammoksunut, mitä nyt nuoruusaikoinaan haroi vastaan haromisen ilosta, mutta pääasiassa se lastautuu nykyään mestarin tavoin. Matkan ajaksi sille kannattaa heittää vähän puuhaheinää, ettei se keksi mitään omaa viihdykettä, mutta lyhyet matkat pärjää Riepukin ilman sen suurempaa aktiviteettia.
Itse tapahtumapaikoilla Riepu ei ole kuitenkaan koskaan viihtynyt, liekö se hevos- ja ihmispaljous ja yleinen hermostuneen sävyinen hulina sen ympärillä, ja ori tuntuu väsyvän nopeasti vilinään ja vilkkeeseen. Onkin siis ensisijaista, että Riepun tiimi pysyy rentona ja tekee orin ihan rauhassa valmiiksi lämmittelyineen kaikkineen, jotta ori pääsee näyttämään parhaansa ilman turhaa harmitusta.

Luonteen on kirjoittanut Humutin

Sukutaulu

i. Aarian Rikenius
sh, rautias, 152cm
ii. Rellestäjä
sh, tummanruunikko, 155cm
iii. Säheltäjä
sh, musta, 156cm
iie. Mahti-Mimmi
sh, ruunikko, 152cm
ie. Sissilia
sph, rautias, 148cm
iei. Sangen Armas
sph, punarautias, 146cm
iee. Maamina J
sh, rautias, 150cm
e. Mäkisuon Kielas
sh, musta, 141cm
KTK-III, SV-I
ei. Hurmanhetki
sph, rautiaankimo, 142cm
eii. Turmiontuoja
sph, punarautias, 146cm
eie. Lumonhetki
sph, rautiaankimo, 144cm
ee. Nevan Karelia
sph, hopeanruunikko, 141cm
eei. Nevan Vili
sh
eee. Karmen
sh

Isälinja: Aarian Rikenius - Rellestäjä (2) Emälinja: Mäkisuon Kielas - Nevan Karelia (2)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Hunajakaltio syntynyt 28.08.2021 tammasta Verson Hunajahuurre jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2435.99
kuuliaisuus ja luonne: 1010.8
tahti ja irtonaisuus: 1425.19

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5


Päiväkirja & valmennukset