Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Myrskylän Eversti


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Myrskylän Eversti, "Vertti" Syntynyt: 04.11.2020 3v 04.01.2021
Rekisterinumero: VH20-018-0993 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevosori
Säkäkorkeus: 148cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Myrskylä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB

•   kantakirjakelpoinen

Eihän minun pitänyt enää ostaa alle kolmepolvisia suomenhevosia. Voimakas painotus sanassa pitänyt. Useamman vuoden suomenhevosten kanssa pyörineenä voinen sanoa, että minulla on ”joku juttu” näihin luontoaiheisiin, mytologisiin nimiin. Mutta niin on näköjään arvonimiteemaisiin nimiin myös. Suurena plussana oli myös varsan pienhevoskokoisuus. ArMas oli viimeaikoina huomauttanut, asiallisen ystävällisesti tietenkin - lempeästi kuin ohimennen yhteisellä aamukahvihetkellämme, meidän kasvavasta pienhevoslaumasta. Mitään en myöntänyt, olin sivuuttanut lausahduksen nopealla olkienkohautuksella, vaimealla mutinalla siihen taikateemaiseen mukiini. Ja niinhän siinä kävikin, mikä ei varmasti tullut yllätyksenä kenellekään, että Vertin kohdalla takerruin heti ensimmäisenä sen vaikutusvaltaiseen nimeen. Eversti. Toisena plussana oli sen erisukuinen suku, eikä sen isän- tai emänlinjan edustajia löytynyt ennestään meiltä Haltiasalosta. No, kaupat tuli vähän niin kuin puolivahingossa: meidän Metsänkuningas lähti Myrskylään, ja Eversti tuli Myrskylästä tänne. Läpsystä vaihto, niin sanoakseni.

Myrskylän Eversti on aivan päivänselvästi isälinjansa poika. Kouluosaamista kyllä löytyy vaikka millä mitalla, mutta niin myös haastavaa luonteenlaatua. Emätamma Unellan tasaisuus ei paljoa painanut tässä yhdistelmässä, kun Eversti imuroi kaikki isälinjansa jääräpäägeenit itseensä. Okei, ehkä ensivaikutelma Everstistä on aina vähän negatiivisempi kuin todellisuus, sillä tämä ori aukeaa kunnolla vasta, kun sen kanssa tekee pitkään ja hartaasti töitä. Muuten se vaikuttaa huumorintajuttomalta ja hieman äkäiseltäkin möllöttäessään kiukkuisen näköisenä tarhan tai karsinan perukoilla.

Showshineen hukuttautuminen ja muu pikkutarkka puunaus ei ole Everstin mielestä missään määrin tärkeää tässä maailmassa. Se on ajanhukkaa, tylsää ja epämukavaa puuhaa eikä Eversti pelkää olla sanomatta mielipidettään. Ori tömäyttelee aika ajoin dramaattisesti jalkaansa lattiaan tai kolauttelee hampaitaan yhteen harjauksen lomassa. Tämä on vain Everstin omaa uhoa - sen verran vähän orilla on pokkaa, ettei se uskalla ihmistä kohti käyttäytyä ikävästi. Protestointia ja syviä huokauksia on siis luvassa oikein olan takaa, mutta oikeasti Eversti antaa tehdä itselleen mitä nyt tarvitseekaan tehdä. Jopa kengittäjän käsittelyssä ori seisoo siivosti, vaikka sen silmistä näkee jo kauas niissä leiskuvat kipinät. Taluttaessa Everstiä voi joskus joutua muistuttamaan omasta paikasta, sillä ori kiirehtisi helposti ihmisen edelle ollessaan tohkeissaan. Se kyllä tottelee, mutta muistaa aina kipakasti viskauttaa häntäänsä sen merkiksi, ettei oikein tykkää, kun häntä komennellaan.

Vaikka Eversti on ihan äärettömän hyvästä ratsusuvusta ja sen isoisoisä on itse kouluratojen kingi Presidentti, on Everstin kanssa suurimmat haasteet olleet juuri ratsastushommissa. Ei niinkään siksi, etteikö sillä olisi potentiaalia ja hyvää liikettä, vaan siksi, että se on niin pirun vaikeasti motivoitavissa. Eversti on pikkumainen ori, joka vetää herneen nenäänsä pienimmästäkin ratsastajan virheestä. Ja silloin, kun Eversti pahoittaa mielensä, niin se ei halua tehdä yhtikäs mitää. Se vain aaseilee satulan alla selkä pitkänä ja viskoo päätänsä tympääntyneenä. Kaikki siltä pyydetyt liikkeet ja tehtävät levahtavat alkutekijöihiinsä eikä sitä tunnu saavan vauhtiin millään. Ja koska Eversti on itsepäinen, ei sen mielentila muutu kovin helposti positiivisempaan suuntaan. Jos se on kerran päättänyt, ettei hommasta tule mitään surkean ratsastajan takia, niin siitä ei sitten tule. On parempi vain yrittää saada edes jokin helppo asia sujumaan ja lopettaa tunti siihen. Everstin kanssa on pakko oppia kärsivällisyyttä, sillä väkisin tämä hevonen ei nouse edes lähelle omaa tasoaan. Kun Everstin selkään kiipeää sellainen ihminen, joka tuntee Everstin läpikotaisin ja tietää mistä ori ei tykkää, alkaa kovan kuoren alta löytyä aika kivanoloinen kouluhevonen. Siltikin ratsastajan tulee olla koko ajan hereillä ja askeleen edellä Everstiä, jotta erimielisyyksiltä vältytään ja kaikki sujuu jouhevasti kuin tanssi. Kun tämän asian saa kohdalleen, Eversti väläyttelee suvussaan periytyvää isoa ja näyttävää raviliikettä sekä hyvin pyörivää ratsulaukkaa, joka on erittäin helposti säädeltävissä.

Luonteen on kirjoittanut kasvattaja ♥

Sukutaulu

i. Myrskylän Elosalama
sh, punaruunikko, 156cm
KTK-II
ii. Espresso
sh, punaruunikko, 158cm
KTK-III
iii. Presidentti
sh, tummanpunaruunikko, 154cm
iie. Eloella
sh, punarautias, 159cm
ie. Kettupolun Esteri
sh, voikko, 157cm
KTK-III
iei. Kettupolun Epeli
sh, voikko, 160cm
iee. Valon Viivi
sh, tummanrautias, 153cm
e. Villahaan Unella
sph, punarautias, 148cm
KTK-III
ei. Puhti
sh, rautias, 158cm
Jälkeläisluokka C
eii. Plootu
sh, rautias, 157cm
eie. Aavilan Siiri
sh, vaaleanpunarautias, 155cm
ee. Unelmiina
sph, voikko, 145cm
​KTK-III
eei. Sala-Haave
sh
eee. Unnukka
sh

Isälinja: Myrskylän Elosalama - Espresso (2) Emälinja: Villahaan Unella - Unelmiina (2)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1817.66
kuuliaisuus ja luonne: 935.47
tahti ja irtonaisuus: 882.19

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 5 / 5


Päiväkirja & valmennukset