Viehättävän Hopearusko

Kuvista kiitos kasvattaja!

Perustiedot

Virallinen nimi: Viehättävän Hopearusko, "Hopsu" Syntynyt: 27.02.2016 3v 27.03.2016
Rekisterinumero: VH16-018-0704 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 155cm Väritys: Hopeanrautias
Kasvattaja: Ram., Viehättävä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB, vaikeustaso 5

•   (R) KTK-II toukokuu 2016 pistein 71

Hopsu on aika hassu tapaus, sellainen, joka saa pelkällä olemuksellaan hymyn huulille. Se on todella ilmeikäs ja elehtivä hevonen, jonka ilmeille saa päivittäin nauraa. Se on aika ruunamainen oriksi, eikä pidä turhaa meteliä itsestään, mutta pitää ilmeillään huolen, että se kyllä huomataan. Laumassa Hopsu on leikkisä, mutta sillä on huvittavan laiska tapa leikkiä. Se ei juuri innostu juoksentelemaan tai riekkumaan, vaan onnistuu ihan paikallaan seistessään riisuutumaan loimistaan tai keksimään jotain muuta aktiviteettia, kuten roiskimaan vesiastian vedet ympäriinsä kaviollaan tai sitten saa ottaa kepin suuhunsa ja piirtelee kepillä jotain mystisiä merkkejä maahan tai ilmaan. Hopsu ei näytä juuri välittävän muista hevosista, sille ne ovat aika samantekeviä. Se on lopulta ennemmin se väistyvä osapuoli, jota ei kiinnosta kilpailla siitä, kuka pääsee ensimmäisenä syömään tai vaikka sisälle.

Hoitaessa Hopsu on todella kiltti, mutta hoitotoimien ajan sillä on yleensä aina meneillään jotain omaa puuhaa. Se tykkää höplätä riimunnarua huulillaan tai leikkiä kielellään. Se vääntelee turpaansa ja kieltään ihme asentoihin ja koskettelee vähän kaikkea turvallaan. Hopsu jaksaa kyllä seistä nätisti ja jalat usein pysyvät kiitettävän hienosti paikallaan, mutta pääpuolessa on meneillään koko ajan jotain. Myös ihmisen vaatteista on kiva nappaista kiinni - usein niin hellästi, huomaamattomasti ja salakavalasti, ettei ihminen edes tajua menettäneensä pipoaan ennen kuin näkee sen tyytyväisen Hopsun suussa. Se myös mielellään tukisi harjalaatikon sisältöä ja kokeilisi harjojakin vähän suuhunsa. Suitsittaessa sillä on tapana aluksi mupeltaa kuolaimia, mutta yleensä ratsastaessa antaa niiden olla. Kavioita putsatessa ori ei malta olla vähän höpläämättä hoitajan takkia tai housuja, mutta muuten käyttäytyy kiltisti. Taluttaessakin Hopsu mieluusti nappaa narun suuhunsa ja kulkee sitten hyvin tyytyväisen näköisenä.

Ratsastaessa Hopsu on isoliikkeinen, mutta hieman hidas hevonen. Se onnistuukin yllättämään monet ratsastajat reagoimalla sitten kuitenkin hyvinkin nopeasti. Ori ei säikähdä ihan helposti, mutta sitten kun se säikähtää, sieltä tulee usein hyvin nopea reaktio sivulle tai eteen. Hopsu on perusluonteeltaan kuitenkin aika mukavuudenhaluinen, eikä se kyllä ihan huvikseen tee mitään. Mieluiten se kulkisi vähän etupainoisena ja pohkeen takana antaen ratsastajan tehdä suurimman työn ja kannatella itseään. Sitä pitää siis todellakin ratsastaa ja aktivoida pohkeelle. Hopsusta löytyy yllättävän näyttävä kouluratsu, kun sen vain saa tekemään kunnolla hommia. Orilta sujuvat koulukiemurat melko vaivattomasti, kunhan se vain vähän viitsii. Tai kunhan ratsastaja viitsii. Hopsulla on erityisen hieno ja iso laukka, jota sen on melko helppo säädellä ja koota. Myös laukanvaihdot ovat orille mieluisia ja helppoja, niitä se tarjoaisi mielellään ihan muuten vaan. Maastossa Hopsu ei ole mikään rennosti pitkin ohjin ratsastettava, vaan sen kanssa saa kyllä olla aina hereillä. Se kun saattaa äkkiä keksiä, että tuota postilaatikkoa pitääkin väistää ja kuten sanottua, se osaa olla nopea liikkeissään.

Kisapaikoilla Hopsu osaa käyttäytyä fiksusti ollen oikeastaan aivan samanlainen pöhkö kuin kotonakin. Ei se oikein osaa stressata tai ajatella, että asiassa olisi mitään kovin poikkeavaa. Se matkustaa ihan tyytyväisenä ja on vieraissakin paikoissa kuin kotonaan. Verryttelyssä on fiksuinta keskittyä saamaan Hopsu reaktiivisemmaksi pohkeelle ja etenemään kunnolla, johon useimmiten päästään siirtymisillä sekä orin suosikkitehtävällä eli laukanvaihdoilla. Tosin niitäkään ei liikaa kannata tehdä, ettei ori ala innoissaan tarjota niitä kouluradalla kesken jonkin muun tehtävän… Radalla Hopsu kyllä ihastuttaa näyttävällä liikkumisellaan ja osaamisellaan.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. VSN Ch Viehättävän Hopeasumu
sh, hopeanrautias, 164cm
KTK-II, SV-II
ii. VIR MVA Ch & VSN Nat Ch
Viehättävän Savusumu
sh, rautias, 160cm
KTK-II, KRJ-I, SV-I, JL C
iii. VIR MVA Ch Metsäkartanon Harme
sh, rautias, 154cm
KTK-II, SV-I, YLA2
iie. VIR MVA Ch Fiktion Pipa
sh, ruunikko, 157cm
KTK-II, KRJ-II, YLA1, SLA-II
ie. Viehättävän Suvilja
sh, rautias, 158cm
KTK-II, SV-II
iei. Ch Siljan Eminem
sh, punarautias, 156cm
KTK-III, KRJ-II
iee. Karhukorven Linnea
sh, rautias, 155cm
KTK-III
e. Viehättävän Aamurusko
sh, rautias, 157cm
KTK-II, SV-III
ei. Steekin Iltarusko
sh, rautias, 158cm
KTK-II, KRJ-II, JL C
eii. VIR MVA Ch Heinämäen Iltatähti
sh, punarautias, 157cm
KTK-II
eie. VIR MVA Ch Eerika HUI
sh, punarautias, 154cm
KTK II, KRJ II, SLA I, YLA2
ee. Harharetken Tuuve
sh, punarautias, 155cm
KRJ-II
eei. Karhukorven Topias
sph, rautias, 146cm
KTK-II
eee. VIR MVA Ch Harharetken Lupaus
sh, punarautias, 160cm
KTK-II, YLA2, SLA-I, ERL II, KERJ-III, ERJ-I, KRJ-I

Isälinja: Viehättävän Hopeasumu - Viehättävän Savusumu - Metsäkartanon Harme - Mustamyrkyn Hallaus - Magnolian Kulta - Magnolian Karpaasi - Rimurin Lento )(7) Emälinja: Viehättävän Aamurusko - Harharetken Tuuve - Harharetken Lupaus - Harharetken Lahja - Tarun Pirtuliina - Sannin Suometar - Ikuisuus Eilisestä (7)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Ruusukulta syntynyt 05.04.2020 tammasta Riiviöiden Rita omistajana VRL-07412

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 2505.48
Nopeus ja kestävyys: 0.01
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1137.15
Tahti ja irtonaisuus: 1368.33
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset