Viehättävän Tuliukkonen

Kuvista kiitos kasvattaja!

Perustiedot

Virallinen nimi: Viehättävän Tuliukkonen, "Ukko" Syntynyt: 10.05.2016 3v 10.06.2016
Rekisterinumero: VH16-018-1210 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 170cm Väritys: Tummanpunarautias
Kasvattaja: Ram., Viehättävä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaA, vaikeustaso 6

•   (R) KTK-II 03/2020 pistein 71p

•   VIR MVA Ch myönnetty 13.09.2020

Ukko on nimensä veroinen, helposti syttyvä ja reaktiivinen. Se on aika levoton hevonen, joka näyttää siltä, kuin olisi koko ajan menossa johonkin. Ja niin se omasta mielestään onkin, vaikka kukaan ei tiedä, minne - tuskin se itsekään. Tämä rauhattomuus on selvästi sisäsyntyistä, eikä ulkoisilla tekijöillä ole niin paljon merkitystä. Ukko ei oikeastaan ole kovin herkkä ympäristön ärsykkeille, eikä aina edes huomioi niitä siinä omassa adhd-kuplassaan. Tästä ylivilkkaudestaan huolimatta Ukko on kuitenkin mukava hevonen, koska se on perusluonteeltaan ihmisystävällinen ja kiltti.

Hoitaessa Ukko on toisaalta kiltti ja sympaattinen, mutta melko tavalla rasittava. Se ei oikein malttaisi seisoskella paikallaan ja on vähän rauhaton hoidettava. Se alkaa nopeasti pyöriskellä ja liikuskella, jolloin sen hoitaminen käy aika työlääksi. Joinakin päivinä se sentään jaksaa seisoa hieman paremmin, mutta välillä ei sitten senkään vertaa. Silloin on paitsi hevosen, mutta ennen kaikkea omien hermojen säästämiseksi parasta suorittaa hoitotoimet mahdollisimman ripeästi ilman ylimääräisiä puunaamisia. Ukko suhtautuu ihmisiin avoimen positiivisesti, eikä arastele vieraitakaan ihmisiä. Tarhassakin se hakeutuu mielellään portille katsomaan tulijoita. Eipä se toki kauaa jaksa siinä patsastella, ellei ihmisillä ole sille herkkuja tarjolla. Ukolla ei sinällään ole hoitotoimenpiteitä vastaan mitään, joten ainoa ongelma on sen kyvyttömyys seistä pitkään paikallaan. Kaviot se antaa nätisti puhdistettaviksi ja varusteetkin se antaa laittaa kiltisti, mitä nyt steppailee naruissa edestakaisin. Taluttaessa Ukko helposti härvää omiaan ja sillä on olevinaan aina niin kiire, että mikään vasemmalla kädellä tarhasta haettava se ei kyllä ole. Eipä se kuitenkaan mitään muuta tee kunhan vaan hösää omiaan.

Ratsastaessa Ukko on hieman haastava, koska se on niin meneväinen ja häslä. Sen energia pitää osata suunnata oikein eli työntekoon, muuten ori puuhaa jotain ihan omiaan. Ukolla on näyttävät ja isot liikkeet, joissa istuminen vaatii ratsastajalta tasapainoa. Ne suuntautuvat ennemmin eteen- kuin ylöspäin ja lyhentäminen onkin sille selvästi haastavampaa. Tosin kuumuessaan se sitten taas helposti alkaa esittää jotain piaffemaista paikallaan ravia… Lisääminen on orille helppoa ja lisäyksiä se esitteleekin mielellään. Siinä saa todellisen “Vau”-fiiliksen, kun Ukko lähtee ravilisäykseen. Ravi onkin selvästi sen paras askellaji. Ukko ei ole maailman kuuliaisin ratsu, mutta kun sen saa työskentelemään kanssaan, on tunne aika mahtava. Esteillä orilla menee helposti kuppi nurin ja se kuumuu liikaakin, joten estetouhut on sen kanssa unohdettu suosiolla kokonaan. Puomeja sen kanssa joskus mennään ja niilläkin sen vauhti helposti meinaa kiihtyä, mutta kun sen saa keskittymään ja suoristumaan, se kykenee hienosti lyhentämään ja pidentämään askeltaan puomeille. Maastossa se on periaatteessa varma, mutta harvoin malttaa rennosti kävellä, vaan yrittää vähän ravailla.

Kisapaikoilla Ukko käyttäytyy aika lailla kuten kotonakin, joskin saattaa häslätä vielä hiukan enemmän. Sen kanssa onkin syytä ottaa tarpeeksi tilaa, jotta sen pyöriminen ei häiritse muita. Sen kanssa on parasta laittaa varusteet mahdollisimman nopeasti ja sitten vaan suunnata verryttelemään, jossa ehtii purkamaan orin pahimmat pöllöilyenergiat ennen varsinaista suoritusta. Radalla Ukko on tosi upea sitten kun se vaan keskittyy siihen, eikä kuumu liikaa ja ala sooloilla omiaan.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. Ch & VSN Ch Tulisalama HUI
sh, punarautias, 158cm
KTK-II, SV-I
ii. VIR MVA Ch
Fiktion Ruudolf
sh, musta, 155cm
KTK-II, SLA-III, KRJ-I
iii. Ruisperkele
sh, musta, 153cm
EsiKTK, KRJ-IV, VVJ-III, ERJ-IV, SLA-I, MEJ-III
iie. Koistilan Ikiuni
sh, sysirautias, 156cm
KTK-II, KRJ-II, YLA1, SLA-II
ie. Keijusalama HUI
sh, ruunikko, 157cm
KTK-III, SV-II
iei. VIR MVA Ch Viehättävän Unihalvaus
sh, musta, 158cm
KTK-II
iee. Eksoottikeiju ILO
sh, rautias, 155cm
KTK-III, KRJ-II
e. VSN Champion Moon Helmiäinen
sh, tummanpunarautias, 163cm
KV-I, SV-II
ei. Moon Harmaja
sh, tummanpunarautias, 164cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA1
eii. Lakean Nipotus
sh, rautias, 163cm
KTK-III, SLA-I, YLA2
eie. Violan Amariina
sh, rautias, 156cm
KRJ-II, YLA2
ee. Moon Elmiina
sh, rautias, 161cm
KTK-II, KRJ-I
eei. Hetken Harmo
sh, punarautias, 150cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-II, YLA1
eee. Koivumäen Kelmiina
sh, punarautias, 151cm
YLA2, SLA-I, KRJ-I

Isälinja: Tulisalama HUI - Fiktion Ruudolf - Ruisperkele - Herra Wonka - Kapinallinen (5) Emälinja: Moon Helmiäinen - Moon Elmiina - Koivumäen Kelmiina - Mäkisuon Kerli - Nevan Karelia (5)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Loviatar syntynyt 20.03.2020 tammasta Vaapukan Louhi omistajana VRL-12701 ♥
ori Haltiasalon Ukkoslintu syntynyt 01.05.2020 tammasta Vaniman Rauhamieli omistajana VRL-14704

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 3031.46
Nopeus ja kestävyys: 0.83
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 3.92
Kuuliaisuus ja luonne: 1414.67
Tahti ja irtonaisuus: 1616.79
Tarkkuus ja ketteryys: 0.86

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 7 / 6

VSR Cup sijoituksia 1

30.09.2020, Hiivurin Suomenhevoset, VaA, 1/2

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus nuoruusvuosilta 31.10.2016 246 sanaa, valmentajana Ninni H.

Olin lupautunut valmentamaan Katariinaa ja tämän suomenhevosoria Ukkoa, jotka olivatki aloitelleet itsenäisesti alkuverkkaa tallin maneesissa. Sivusta seurattuna ratsukko näytti oikein hyvältä, vaikka ori tuntui liikkuvan eteen hieman tahmeasti, eikä tuntunut antavan vastinetta ratsastajan antamille avuille. Katariina oli päättänyt ratsastaa lämmitellynä jokaisen askellajin läpi, jotta saisi hevosen kuulolle alkavaa valmennusta varten. Tosin Ukko ei tuntunut tälläkään tavalla heräävän, joten neuvoin naista tekemään pysähdyksiä ja peruutuksia, joista suora siirtyminen raviin. Ori joutui ajattelemaan ja keskittymään enemmän, jolloin se alkoi kuuntelemaan paremmin apuja.

Alkuverryttelyn jälkeen neuvoin ratsukkoa tekemään ensin ravissa loivaa kiemurauraa molemmille sivuille, jossa hevosta joudutaan asettamaan hieman sisäänpäin. Ukko ei meinannut ottaa taipuakseen, mutta Katariina oli päättänyt pusertaa sen kaaren läpi, vaikka väkisin. Hevonen tuntui taipuvan enemmän ulospäin, joten neuvoin käyttämään sisäpohjetta, jolloinen orin tulisi taipua enemmän sisälle päin. Toistojen kautta tehtävän suorittaminen alkoi sujumaan huomattavasti paremmin. Ravityöskentelystä alettiin siirtymään pikku hiljaa laukan pariin, sillä olin päättänyt teetättää ratsukolla laukanvaihtoja keskihalkaisijalla, joka 3:lla ja joka 4:llä askeleella. Katariina tuntui hämmästelevän tehtävänantoa, mutta tarttui päättäväisesti orin ohjaksista. Nainen siirsi Ukon laukkaan pitkän sivun puolivälissä ja kaarsi lyhyen sivun keskeltä keskihalkaisijalle, jossa vaihdot tulisi suorittaa. Laukka-avuista ori lähti kiihdyttämään tahtia, jolloin ensimmäiset vaihdot menivät päin metsää. Neuvoin Katariinaa keskittymään vaihtamaan laukka-avut vastakkaisiksi, jolloin orin pitäisi tajuta vaihtaa askellusta. Ratsastaja lähti tekemään antamieni ohjeiden mukaan ja ori teki loistavan laukan vaihdon ja onnistuminen suorastaan hehkui naisen kasvoilta. Muutamien toistojen myötä laukavaihdot paranivat huomattavasti, joten tähän oli hyvä lopettaa. Ratsukko oli ansainnut kunnon loppuverryttelyt, sillä tänään koettiin paljon onnistumisia.

Kouluvalmennus 31.10.2020 Myrttisuolla 263 sanaa, valmentajana Maikku (Siguri, VRL-11290)

Lauantain kouluvalmennukseen oli päätynyt neljä hyvin eri tasoista ratsukkoa. Onneksi tämä oli tiedossa jo etukäteen, joten pystyin suunnittelemaan valmennuksen sisällön sen mukaan. Kokoonnuimme maneesissa puolen päivän maissa, ja pyysin ratsukoita aloittamaan lämmittelyt siirtymisillä ja kiemuraurilla. Erityisesti siirtymissä oli tärkeää keskittyä napakoihin apuihin ja hevosen nopeaan reagointiin, sillä jo lämmittelyjen aikana huomasin, että meillä oli tällä hetkellä neljä todella energistä hevosta.

Katariinan ja Ukon suurin kompastuskivi oli tänään vauhdin säätely. Ukko olisi mielellään halunnut viilettää eteenpäin uraa pitkin, joten Katariinalla oli suuri työ pitää ori hyvin kuulolla valmennuksen alusta saakka. Lähdimme alkutunnista hakemaan parempaa liikkumista kokoavien tehtävien avulla, ja aloitimme harjoitukset avotaivutuksesta. Ratsukko teki taivutuksia ensin uralla, ja Katariina piti hyvin huolta siitä, että kokoaminen ei lähtenyt pakottamisesta vaan yksinkertaisesti hevosen rentoutumisesta. Tasapainoiset avut ja siirtymiset olivat rentoutumisessa kaiken A ja O, ja saimmekin jo tunnin ensimmäisellä puoliskolla Ukon lopulta hyvin kannattelemaan itseään.

Hevosen kokoaminen oli tärkeää siinä vaiheessa, kun lähdimme tekemään päivän laukkatehtäviä. Aloitimme harjoitukset pääty-ympyröillä, ja Ukon kanssa otimme pientä asetusta myös mukaan. Ukko liikkui todella hyvin, kiitos Katariinan pitkäjänteisen lämmittelyn, ja sen laukka oli hyvin tahdikasta ja sopivan eteenpäinpyrkivää. Siirryimme ympyrältä vielä ympyräkahdeksikolle, jonka toinen ympyrä mentiin myötä- ja toinen vastalaukassa. Ratsukon tasapaino säilyi hyvänä läpi tehtävän, eikä laukoissa ollut suuria puolieroja.

Valmennuksen loppuun teimme vielä raviympyröitä, jotta hevoset palautuisivat kunnolla valmennuksesta. Ratsukoiden meno näytti paljon paremmalta alkutuntiin nähden, ja hevoset oli saatu kulkemaan hyvin ratsastajaansa kuunnellen eteenpäin. Katariinalle ja Ukolle annoin palautteeksi keskittyä jatkossa siihen, että koottu liikkuminen löytyisi jatkossa mahdollisimman nopeasti alkutunnista, mikä tietenkin vaati ensin hevosen kunnollisen rentoutumisen. Hyvät alkuverryttelyt ja kokoamiset mielessä oli hyvä edetä jatkoa ajatellen!