Viehättävän Tuliukkonen

Kuvista kiitos kasvattaja!

Perustiedot

Virallinen nimi: Viehättävän Tuliukkonen, "Ukko" Syntynyt: 10.05.2016 3v 10.06.2016
Rekisterinumero: VH16-018-1210 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 170cm Väritys: Tummanpunarautias
Kasvattaja: Ram., Viehättävä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaA, vaikeustaso 6

•   (R) KTK-II 03/2020 pistein 71p

•   VIR MVA Ch myönnetty 13.09.2020

Ukko on nimensä veroinen, helposti syttyvä ja reaktiivinen. Se on aika levoton hevonen, joka näyttää siltä, kuin olisi koko ajan menossa johonkin. Ja niin se omasta mielestään onkin, vaikka kukaan ei tiedä, minne - tuskin se itsekään. Tämä rauhattomuus on selvästi sisäsyntyistä, eikä ulkoisilla tekijöillä ole niin paljon merkitystä. Ukko ei oikeastaan ole kovin herkkä ympäristön ärsykkeille, eikä aina edes huomioi niitä siinä omassa adhd-kuplassaan. Tästä ylivilkkaudestaan huolimatta Ukko on kuitenkin mukava hevonen, koska se on perusluonteeltaan ihmisystävällinen ja kiltti.

Hoitaessa Ukko on toisaalta kiltti ja sympaattinen, mutta melko tavalla rasittava. Se ei oikein malttaisi seisoskella paikallaan ja on vähän rauhaton hoidettava. Se alkaa nopeasti pyöriskellä ja liikuskella, jolloin sen hoitaminen käy aika työlääksi. Joinakin päivinä se sentään jaksaa seisoa hieman paremmin, mutta välillä ei sitten senkään vertaa. Silloin on paitsi hevosen, mutta ennen kaikkea omien hermojen säästämiseksi parasta suorittaa hoitotoimet mahdollisimman ripeästi ilman ylimääräisiä puunaamisia. Ukko suhtautuu ihmisiin avoimen positiivisesti, eikä arastele vieraitakaan ihmisiä. Tarhassakin se hakeutuu mielellään portille katsomaan tulijoita. Eipä se toki kauaa jaksa siinä patsastella, ellei ihmisillä ole sille herkkuja tarjolla. Ukolla ei sinällään ole hoitotoimenpiteitä vastaan mitään, joten ainoa ongelma on sen kyvyttömyys seistä pitkään paikallaan. Kaviot se antaa nätisti puhdistettaviksi ja varusteetkin se antaa laittaa kiltisti, mitä nyt steppailee naruissa edestakaisin. Taluttaessa Ukko helposti härvää omiaan ja sillä on olevinaan aina niin kiire, että mikään vasemmalla kädellä tarhasta haettava se ei kyllä ole. Eipä se kuitenkaan mitään muuta tee kunhan vaan hösää omiaan.

Ratsastaessa Ukko on hieman haastava, koska se on niin meneväinen ja häslä. Sen energia pitää osata suunnata oikein eli työntekoon, muuten ori puuhaa jotain ihan omiaan. Ukolla on näyttävät ja isot liikkeet, joissa istuminen vaatii ratsastajalta tasapainoa. Ne suuntautuvat ennemmin eteen- kuin ylöspäin ja lyhentäminen onkin sille selvästi haastavampaa. Tosin kuumuessaan se sitten taas helposti alkaa esittää jotain piaffemaista paikallaan ravia… Lisääminen on orille helppoa ja lisäyksiä se esitteleekin mielellään. Siinä saa todellisen “Vau”-fiiliksen, kun Ukko lähtee ravilisäykseen. Ravi onkin selvästi sen paras askellaji. Ukko ei ole maailman kuuliaisin ratsu, mutta kun sen saa työskentelemään kanssaan, on tunne aika mahtava. Esteillä orilla menee helposti kuppi nurin ja se kuumuu liikaakin, joten estetouhut on sen kanssa unohdettu suosiolla kokonaan. Puomeja sen kanssa joskus mennään ja niilläkin sen vauhti helposti meinaa kiihtyä, mutta kun sen saa keskittymään ja suoristumaan, se kykenee hienosti lyhentämään ja pidentämään askeltaan puomeille. Maastossa se on periaatteessa varma, mutta harvoin malttaa rennosti kävellä, vaan yrittää vähän ravailla.

Kisapaikoilla Ukko käyttäytyy aika lailla kuten kotonakin, joskin saattaa häslätä vielä hiukan enemmän. Sen kanssa onkin syytä ottaa tarpeeksi tilaa, jotta sen pyöriminen ei häiritse muita. Sen kanssa on parasta laittaa varusteet mahdollisimman nopeasti ja sitten vaan suunnata verryttelemään, jossa ehtii purkamaan orin pahimmat pöllöilyenergiat ennen varsinaista suoritusta. Radalla Ukko on tosi upea sitten kun se vaan keskittyy siihen, eikä kuumu liikaa ja ala sooloilla omiaan.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. Ch & VSN Ch Tulisalama HUI
sh, punarautias, 158cm
KTK-II, SV-I
ii. VIR MVA Ch
Fiktion Ruudolf
sh, musta, 155cm
KTK-II, SLA-III, KRJ-I
iii. Ruisperkele
sh, musta, 153cm
EsiKTK, KRJ-IV, VVJ-III, ERJ-IV, SLA-I, MEJ-III
iie. Koistilan Ikiuni
sh, sysirautias, 156cm
KTK-II, KRJ-II, YLA1, SLA-II
ie. Keijusalama HUI
sh, ruunikko, 157cm
KTK-III, SV-II
iei. VIR MVA Ch Viehättävän Unihalvaus
sh, musta, 158cm
KTK-II
iee. Eksoottikeiju ILO
sh, rautias, 155cm
KTK-III, KRJ-II
e. VSN Champion Moon Helmiäinen
sh, tummanpunarautias, 163cm
KV-I, SV-II
ei. Moon Harmaja
sh, tummanpunarautias, 164cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA1
eii. Lakean Nipotus
sh, rautias, 163cm
KTK-III, SLA-I, YLA2
eie. Violan Amariina
sh, rautias, 156cm
KRJ-II, YLA2
ee. Moon Elmiina
sh, rautias, 161cm
KTK-II, KRJ-I
eei. Hetken Harmo
sh, punarautias, 150cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-II, YLA1
eee. Koivumäen Kelmiina
sh, punarautias, 151cm
YLA2, SLA-I, KRJ-I

Isälinja: Tulisalama HUI - Fiktion Ruudolf - Ruisperkele - Herra Wonka - Kapinallinen (5) Emälinja: Moon Helmiäinen - Moon Elmiina - Koivumäen Kelmiina - Mäkisuon Kerli - Nevan Karelia (5)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Loviatar syntynyt 20.03.2020 tammasta Vaapukan Louhi omistajana VRL-12701 ♥
ori Haltiasalon Ukkoslintu syntynyt 01.05.2020 tammasta Vaniman Rauhamieli omistajana VRL-14704

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 3031.46
Nopeus ja kestävyys: 0.83
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 3.92
Kuuliaisuus ja luonne: 1414.67
Tahti ja irtonaisuus: 1616.79
Tarkkuus ja ketteryys: 0.86

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 7 / 6

Päiväkirja & valmennukset