Viehättävän Vinssi

Kuvista kiitos kasvattaja!

Perustiedot

Virallinen nimi: Viehättävän Vinssi, "Vinssi" Syntynyt: 18.10.2015 3v 18.11.2015
Rekisterinumero: VH15-018-2200 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 156cm Väritys: Voikko
Kasvattaja: Ram., Viehättävä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaA, vaikeustaso 5

•   (R) KTK-II 20.11.2015 (17 + 18 + 19 + 17 = 71p)

•   VIR MVA Ch myönnetty 20.09.2020

Viehättävän Vinssi on tullut niin vanhempiinsa, että oksat pois! Ori on mutkaton käsiteltävä niin tallissa, matkalla, eläinlääkärissä, kilpailuissa tai oikeastaan ihan missä vain. Orin voi sitoa hoitotoimenpiteiden ajaksi mutta ei se vapaana ollessaankaan lähde karkuun. Tai jos lähtee niin korkeintaan kysymään naapurin kuulumisia. Harjatessa antaa käsitellä mistä suunnasta vain ja oikeastaan miten vain, ei toki siedä lyömistä tai muuta kaltoinkohtelua. Varustaessa Vinssi seisoo paikoillaan kuin liimattu eikä aiheuta hoitajalleen päänvaivaa pullistelulla tai pitämällä suutaan kiinni hamaan tappiin asti. Joku voisi väittää, että Vinssi on varsin hajuton ja mauton ori, mutta itse pidän sen mutkattomasta suhtautumisesta elämään ja sen tuomiin yllätyksiin.

Ratsuna voikko on vähän hitaammin lämpiävä menopeli, mutta kun sen saa liikkeelle niin ratsastettavuus paranee monella pykälällä. Alkuun todella jähmeä eikä oikein haluaisi tehdä mitään, mutta jämäkän ratsastajan herättelemänä Vinssikin osaa ja ennen kaikkea viitsii tehdä. Kovatasoinen kouluori kääntyy ehkä vähän tahmeasti mutta askellajien säätäminen ja siirtymiset, ai että! Lisää ja kokoaa, jokaista askellajiaan oikein näyttävästi, jolloin ne perhanan sporttiponitkin jää jalkoihin.
Esteratsuna Vinssi on enemmän tullut toheloon isäänsä, joten myös tämän voikon esteura on olematon. Kyllä kai Vinssin saisi hyppäämään mutta kun ei se ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut ylittämään minkään sortin viritelmiä, joten olemme suosiolla pysytelleet puomeilla ja niiden kanssa sitten tuoneet vaihtelua sileän työskentelyyn. Maastoillessa Vinssi on vakaa ja varma, jonka kanssa voi lähteä niin yksin kuin ryhmässäkin. Ori ei viitsi turhia hötkyillä mutta kyllä senkin nähty pari pientä pukkia viskelevän kevään ensimmäisillä irrottelu lenkeillä.

Matkustaessa Vinssi saattaa olla levoton jos kaverikin on. Yksin matkatessaan, tai rauhallisessa seurassa, Vinssi on pääosin tyytyväinen eloonsa mutta vielä tyytyväisempi päästessään maan päälle. Lastautuu kuitenkin ihan nätisti. Käsihevosena Vinssi on samanlainen kaikki käy - tyyppi kuin kotonakin, joten sen suhteen ei tarvitse stressata. Verryttelyssä on pakko saada ori hereille tai itse suorituksesta ei tule yhtikäs mitään. Vaikka ori on kovan luokan kouluratsu, niin sopii se silti myös tuoreemmille kisaajille hermojensa puolesta.

Luonteen on kirjoittanut Jenna, VRL-03515

Sukutaulu

i. VSN Champion Seljasaaren Vipelo
sh, voikko, 154cm
KTK-II
ii. Viehättävän Viskari
sh, voikko, 158cm
KTK-II, KRJ-I/small>
iii. Mörkövaaran Viikari
sh, punarautias, 163cm
KTK-II, KRJ-I
iie. Ch Koistilan Haave
sh, punarautias, 157cm
KTK-III, KRJ-I, YLA2
ie. VSN Champion Koistilan Nova
sh, punarautias, 157cm
KTK-II
iei. VIR MVA Ch Koistilan Nemo
sh, punarautias, 160cm
KTK-I, KRJ-I, ERJ-I
iee. Lohkotar TIE
sh, vaaleanrautias, 156cm
KTK-II
e. VIR MVA Ch Rinsessa HUI
sh, punarautias, 158cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-II, YLA1, ERJ-III, JL C
ei. VIR MVA Ch Ruljanssi HUI
sh, musta, 157cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-II, ERJ-III, YLA1
eii. VIR MVA Ch Rasmus U
sh, punarautias, 156cm
KTK-I, KRL-II, ERL-II, YLA1
eie. VIR MVA Ch Viehättävän Kuu-Jee
sh, ruunikko, 154cm
KTK-III, KRJ-I, YLA2
ee. VIR MVA Ch Rimerilla HUI
sh, rautias, 154cm
KTK-III, KRJ-I, YLA1
eei. VIR MVA Ch Riitamaan Ristinolla
sh, rautias, 155cm
KTK-II, KRJ-I, YLA2
eee. VIR MVA Ch Tinakenkätyttö U
sh, punarautias, 154cm
KTK-I, KRJ-I, SLA-II, YLA1

Isälinja: Seljasaaren Vipelo - Viehättävän Viskari - Mörkövaaran Viikari - Lakean Karhunkaataja - Turon Tykki (5) Emälinja: Rinsessa HUI - Rimerilla HUI - Tinakenkätyttö U - Marjametsän Ensiaskel - Höpinän Pusuhuuli (5)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Nuotiotarinoija syntynyt 02.03.2020 tammasta Haltiasalon Tuhka omistajana VRL-12701 ♥
ori Haltiasalon Viskari syntynyt 25.05.2020 tammasta Vaapukan Louhi omistajana VRL-14657

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 2447.14
Nopeus ja kestävyys: 0.14
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.36
Kuuliaisuus ja luonne: 1078.16
Tahti ja irtonaisuus: 1368.98
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus 267 sanaa, valmentajana Miltsu

Tänään matkasin Haltiasaloon valmentamaan Katariinaa ja hänen hevostaan Viehättävän Vinssiä. Saapuessani tallin kentän laidalle, näin Katariinan jo verryttelevän voikkoa suomenhevosoria. Pyysin ratsukkoa esittämään muutamia ravi-käynti-ravi siirtymisiä suoralla uralla sekä ympyröillä omaan tahtiin, samalla kun itse vielä hieman seurasin parin tekemistä.

Vinssi teki siirtymisiä suoralla uralla melko täsmällisesti, mutta ympyröillä näyttikin olevan hieman hankalempaa. Ympyröillä ravi hyytyi herkästi ja käynnistä raviin siirtyminen olisi pitänyt tulla huimasti nopeammin. Kun Katariina sai orin eteenpäinpyrkimyksen pysymään ympyrälläkin siirtymisten lävitse, olisin tahtonut hevosen taipuvan vielä vähän paremmin. Nämä siirtymiset olivat kuitenkin lähinnä verryttelytehtävä, joten jatkoimme seuraavaan harjoitukseen.

Ympyrätyöskentelystä ratsukko sai siirtyä treenailemaan avotaivutusta. Jos ympyrän siirtymisissä Vinssi oli ollut vähän tahmea, niin nytpä hevoseen tulikin poweria! Voikko ori yritti selvästi päästä luistamaan taipumisesta tahtia lisäämällä. Seuraavassa avotaivutuksessa Katariina otti kehotukseni mukaisesti hieman vahvemmat pidätteet, jolloin Vinssi herkkänä orina yritti taas vähän luistaa yliasettumalla. Vielä uudelleen siis! Tällä kertaa taivutus näytti jo siltä, miltä pitikin, ravissa pysyi sopiva tahti ja hevonen asettui sekä taipui juuri sopivasti.

Lopuksi katsottiin vielä vähän laukkatyöskentelyä. Ratsukko sai esittää minulle sekä koottua laukkaa, että keskilaukkaa joiden välillä halusin nähdä selkeät ja siistit siirtymät. Yllätyksekseni alun siirtymätehtävissä tahmea ori loistikin tässä. Katariina oli valmennuksen aikana saanut ratsunsa selvästi vertymään ja hyvin hereille, sillä tahmeus oli muisto vain. Myös siirtyminen laukasta lopuksi raviin ja siitä keskikäyntiin, sujui hyvin sulavasti.

Näin tiivistettynä Vinssi näytti oikein kivalta ja toimivalta hevoselta verryttyään. Vielä, kun Katariina osaisi ihan heti ratsastuksen alusta alkaen vaatia orilta nopeutta ja taipumista, homma toimisi varmasti lyhyemmälläkin verryttelyllä, sillä en usko nuorehkon orin olleen oikeasti niin jäykkä kuin se alussa näytti olevan. Todennäköisesti tuo alun taipumattomuus oli lähinnä orin viitsimättömyyttä.