Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Haavelaakson Susette

Kuvista kiitos Kasvattaja

Perustiedot

Virallinen nimi: Haavelaakson Susette, "Sussu" Syntynyt: 05.06.2019 4v 05.02.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0018 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 159cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: vaapu., Haavelaakso Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: HeA

•   KV-I 06.12.2019, Luokkavoittaja IV

•   (R) KTK-II 31.03.2020 pistein 71

Sussussa on sellaista viisaan ja henkisesti voimakkaan johtajan ainesta, joka ei koe tarvetta räyhätä tai tuoda itseään esille, mutta joka ottaa hiljaisella tavalla oman tilansa ja muut kunnioittavat sitä. Se on itsenäinen ja vahvasti omilla jaloillaan seisova, omiin kykyihinsä luottava hevonen, jonka ei tarvitse tukeutua kehenkään. Siinä on samassa paketissa ahkera ja työteliäs duunari, mutta myös mukavuudenhaluinen rentoilija. Vapaa-ajalla se osaa rennosti ja muutenkin kaikki mahdolliset hetket työnteon välissä se käyttää lepäämiseen ja energian säästämiseen. Töitä se kuitenkin tekee suurella sydämellä ja sinnikkäästi näyttämättä väsymystään. Sussu ei kovin pienestä hätkähdä ja se on yllättävän pienieleinen säikähtäessäänkin. Korkeintaan pieni lihasten värähdys tai jännittyminen kertoo, että nyt tapahtuu jotain pelottavaa.

Hoitaessa Sussu on rauhallinen. Se ottaa hoitotuokiot lepäämisen ja voimien keräämisen kannalta. Harjatessa se seisoo silmät puoliummessa jalkaansa lepuuttaen, eikä juuri reagoi ympärillä tapahtuviin asioihin. Sitä saakin yleensä pyytää muutaman kerran väistymään tai nostamaan kavionsa, ennen kuin se herää horroksestaan ja reagoi. Tammaa ei haittaa seistä paikallaan vaikka pidemmänkin ajan. Ainoana haasteena Sussulla hoidon kannalta on sen herkkä iho, joka reagoi herkästi ötököiden puremiin, klippaamiseen ja vähänkin huonosti istuviin varusteisiin. Ötököitä tamma inhoaa ja niihin se reagoi aika voimakkaasti. Sen sijaan se saattaa ihan tyytyväisen näköisenä kulkea koko ratsastuksen ajan hiertävä kivi suojassaan. Klipatessakin Sussu seisoo kiltisti, mutta kutisee yleensä voimakkaasti toimenpidettä seuraavan päivän. Taluttaessa tamma tallustelee rennosti pitkällä narulla, mitä nyt välillä saattaa yrittää napata matkan varrelta vähän syötävää.

Ratsastaessa Sussu on yhteistyökykyinen, toimelias, luotettava, mutta toisinaan myös vähän itsepäinen. Se tekee töitä ahkerasti ja hyvällä asenteella, mutta jotkut asiat se haluaisi tehdä omalla tavallaan, eikä aina välttämättä tee heti ensimmäisellä kerralla kuten ratsastaja sanoo - vaan kokeilee, voisiko sittenkin toimia näin. Erityisesti maastossa sillä on joskus omia ajatuksia reittivalinnoista ja se voi itsepintaisesti yrittää kääntyä vasemmalle, vaikka ratsastaja haluaisi oikealle. Lopulta se kyllä antaa periksi, jos ratsastaja ei anna. Koulutreeneissä Sussun lempitehtäviä ovat mm. vastalaukkaharjoitukset ja ylipäätään ehkä laukkatehtävät. Käynti on sille haastavin askellaji ja siinä tahti muuttuu helposti kiireiseksi. Myös pohkeenväistöt ovat tamman kompastuskivi, sille on selvästi helpompaa kulkea suoraan kuin astua ristiin. Sussu kuitenkin yrittää aina sinnikkäästi parhaansa ja kestää hyvin toistoja. Toisaalta se osaa kyllä sitten ilmoittaa, että nyt on päivän työt tehty, pitkät ohjat kiitos.

Kisapaikoilla Sussu on rento oma itsensä, sitä ei juuri uudet paikat ja kisahälinä jännitä. Matkustajana se on hyvin helppo, se ottaa senkin voimien keräämisen ja ruokatauon kannalta. Traileriin ja sieltä ulos se kävelee ihan rauhassa yhtään kyselemättä. Myös uussissa paikoissa se on ihan lungisti, kunhan vaan ruoka tulee ajallaan. Verryttelyssä oleellisinta on vain saada Sussu reaktiiviseksi avuille, koska se ei luonnostaan ole ehkä kaikista nopein reagoimaan. Kisaradalla se suorittaa ihan samalla tavalla kuin aina kotonakin, ei sitä juuri yleisö ja ylimääräiset ihmiset tai meteli hätkäytä. Sussu ei ole kaikista näyttävin liikkuja, mutta sen sijaan se kerää pisteitä tasaisen varmoilla suorituksillaan.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. Huvitutin Verneri
sh, rautias, 159cm
KTK-II, KRJ-II
ii. Huvitutin Voitto
sh, voikko, 150cm
KTK-II, SV-III
iii. VIR MVA Ch Fiktion Voitonvarma
sh, rautias, 157cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, EV-I, SV-I, JL C
iie. Huvitutin Runolilja
sh, rautias, 154cm
KTK-III
ie. Lamourin Rautarouva
sh, rautias, 160cm
KV-I, SV-II
iei. Runon Routaporsas
sh, tummanpunarautias, 162cm
KTK-III, KRJ-I, YLA1, SLA-I, SV-II
iee. Moon Nuppunen
sh, vaaleanrautias, 156cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-II, YLA2
e. Tammimetsän Manteli
sh, punarautias, 155cm
SLA-III
ei. VA Maailmanmatkaaja
sh
eii. Virvatulen Iso Mutta Komea
sh, punarautias, 160cm
eie. R.I. Peilin Heijastus
sh, rautias, 159cm
ee. Liinahaan Virkeä-Venla
sh, 153cm
eei. VIR MVA Ch Kuujärven Menninkäinen
sh
eee. Virvatulen Vireä-Veera
sh, rautias, 151cm

Isälinja: Huvitutin Verneri - Huvitutin Voitto - Fiktion Voitonvarma - Fiktion Voitontanssi - Fiktion Voitonriemu - Voittoisa Hopea - Hurman Voitontahto (7) Emälinja: Tammimetsän Manteli - Liinahaan Virkeä-Venla - Virvatulen Vireä-Veera - Taika-Unelma (4)

KRJ-palkittuja sukulaisia

iiii. Fiktion Voitontanssi KRJ-I
iiiii. Fiktion Voitonriemu KRJ-II
iiiiie. Fiktion Soma KRJ-I
iiiie. Fiktion Helka KRJ-I
iiiiei. Koistilan Kaihomieli KRJ-I
iiiiee. Fiktion Hali KRJ-II
iiiieei. Lanervan Jooa KRJ-I
iiiieee. Annikki KRJ-II
iiiee. Fiktion Lilli KRJ-I
iiieei. Samuel Luned KRJ-II
iiieee. Sannin Lotta KRJ-I
ieie. Vaniman Rosette KRJ-I
ieieie. Steekin Naomiina KRJ-I
ieiee. Hetken Ruusumieli KRJ-I
ieei. Moon Sirius KRJ-I
ieeii. Koston Varjoliekki KRJ-II
ieeie. Moon Kulkurimimmi KRJ-II
ieee. Lamourin Ruusu KRJ-II
ieeee. Fiktion Ruusa KRJ-II

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2026.63
kuuliaisuus ja luonne: 878.32
tahti ja irtonaisuus: 1148.31

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 5 / 4

Muut sijoitukset

30.11.2020, KRJ Cup, Teilikorpi, Helppo A, 7/108

Päiväkirja & valmennukset