Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Haltiasalon Kultapiisku

Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan!

Perustiedot

Virallinen nimi: Haltiasalon Kultapiisku, "Yrtti" Syntynyt: 28.03.2017 8v
Rekisterinumero: VH19-018-1092 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevostamma
Säkäkorkeus: 146cm Väritys: Tummanhopeanruunikko
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB

•   KV-I 20.01.2020, Luokkavoittaja IV

•   SV-I 20.02.2020 pistein 45,4

•   (R) KTK-II 29.02.2020 pistein 75

•   VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 23.02.2020

•   VSN pisteitä 10
- 08.06.2020 Haltiasalossa, RCH, tuom. Spookiness, reibili

Yhteen sanaan tiivistettynä Yrtti on kipakka. Tämä tamma ei taivu seinäruusun rooliin, vaan on varmasti juuri se tapaus, jonka tallilla vieraileva muistaa. Pieni koko ei ole koskaan ollut ongelma lauman johtamiselle ja kaapin paikan näyttämiselle. Yrtin kanssa saakin olla tarkkana, että kuka narun päässä kulkee. Yrtti arvostaa laadukasta seuraa ja yhteistä tekemistä. Jos se ei olisi kouluratsastuksessa kilpaileva ratakuningatar, se toimisi varmatsi yhtä hyvin lemmikkinä, ehkä jopa ensihevosena. Kyllä, Yrtillä olisi varmasti paljon opetettavaa pienen tamman sielunmaailmasta.

Kaikki toimenpiteet on Yrtille ihan ok, niin kauan kun hän itse niistä päättää. Tästä on helppo päästä johtopäätökseen, että arki on täynnä pieniä ja vähemmän pieniä taisteluita tamman kanssa. Milloin kengittäjän käynti ärsyttää, milloin satulavyö kiristää liikaa, joskus ihan yleisesti ottaa päähän. Yrtti on kuitenkin aina todella kiltti ja sen protestointi on lähinnä hännän viuhontaa ja erinäisten tavaroiden nakkelua, jos ne suun ulottuville osuvat.

Yrtti pärjää mainiosti myös yksin, mikä on sen kannalta hyvä juttu. Se ei ole turhan tarkka kaverien perään, mutta on tarkka asemastaan ruokinnan ja tarhauksen suhteen. Monella tarhakaverilla on ajan saatossa kaunokielellä kerrottuna "palanut käpy" Yrtin määräilyyn ja härnäilyyn. Tamma tulee kuitenkin toimeen kaikkien kanssa, kunhan kaikki muut tulevat toimeen sen kanssa. Mikä dilemma?

Yksi Yrtin parhaita piirteitä on sen rehtiys, suomenhevoselle ominainen piirre. Ratsastaessa Yrtti ei yritä mennä sieltä, mistä aita on matalin, tai käytä muutenkaan aikaansa turhanpäiseen temppuiluun ja niskurointiin. "Työt työnä ja huvit huvina", voisi olla sen motto. Yrtti tarvitsee kuitenkin ratsastajan, joka on vähintään yhtä omistautunut ja täsmällinen. Vähän sinne päin- tehtynä ei välttämättä saavuta kaikkea sitä potentiaalia, mikä Yrtistä lähtee. Tamma on tarkka, mutta toimii kuin ajatus, mikäli ratsastaja pääsee sille tasolle sen kanssa. Puomien ylittäminen on Yrtille mukavaa vaihtelua, mutta siltä puuttuu tietynlainen irroittelu ja rohkeus tehdä esteratsusta itselleen ammattia. Maastoilu sen sijaan on ehdottomasti Yrtin lempipuuhaa ja sinne se onkin mitä mainioin kaveri; luotettava ja kiltti.

Vaikka Yrtti onkin aika itsenäinen hevonen, kisapaikoilla se haluaisi tutustua ihan jokaiseen; oli sitten kaksi tai neljä jalkaa. Toisinaan voi olla vaikea saada Yrtti keskittymään ja saamaan sen huomio pois uusista potentiaalisista ystävistä (jotka eivät vielä ole menettäneet hermojaan siihen). Yrtti rauhoittuu parhaiten, kun traileri on mahdollisimman sivussa, eikä lähettyvillä ole suurta laumaa muita hevosia. Viimeistään lämmittelyjen yhteydessä se löytää taas työmoraalinsa, kunhan ratsastaja muistaa vaatia ja tarjota sille töitä. Yrtti nauttii reissaamisesta todella paljon ja haluaa aina nähdä ja kokea uutta. Traileriin se hyppää korvat höröllä, kunhan matkaeväistä on huolehdittu asianmukaisesti. Kaverin kanssa matkustaminen on aina mieluisampaa, mutta Yrtti on valmis myös yksityishyttiin.

Luonteen on kirjoittanut Cery

Sukutaulu

i. Koivumäen Ruutrik
sh, musta, 158cm
KTK-III, SV-III
ii. Viehättävän Rubert
sh, musta, 156cm
KTK-II, KRJ-I
iii. VIR MVA Ch Ruljanssi HUI
sh, mustanruunikko, 157cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-II, ERJ-III, YLA1
iie. Harharetken Tuuve
sh, rautias, 155cm
KTK-III, KRJ-II, SLA-II, YLA1
ie. Vaapukan Kimura
sh, rautias, 154cm
KTK-III
iei. Fiktion Penjami
sh, rautias, 154cm
iee. Ch Keinumäen Tuikeri
sh, rautias, 155cm
KTK-II, SLA-II, KRJ-I, YLA2
e. Viehättävän Kamomilla
sph, hopeanruunikko, 145cm
ei. Ch Rajattoman Kirvori
sph, tummanrautias, 145cm
KTK-III, KRJ-I, SV-I
eii. Kirivoro ILO
sh, rautias, 150cm
YLA2, SLA-II, KRJ-II
eie. VIR MVA Ch Rajattoman Pakkasakka
sph, rautias, 146cm
KTK-I, YLA2, KRJ II, SLA II
ee. Ch Aavan Kuiske
sph, punaruunikko, 143cm
KTK-II, KRJ-II
eei. VIR MVA Ch Keinumäen Einari
sph, vaaleanrautias, 148cm
KTK-II, YLA2, KRJ-I, SLA-I
eee. VIR MVA Ch Kuisman Inari
sph, punaruunikko, 142cm
KTK-III, YLA3

Isälinja: Koivumäen Ruutrik - Viehättävän Rubert - Ruljanssi HUI - Rasmus U - Pesonen VOE - Muskotti Huijari - Bellin Pehtoori - Taikatuulen Kauhu (8) Emälinja: Viehättävän Kamomilla - Aavan Kuiske - Kuisman Inari - Tuikkeen Tuisku - Tuohimäen Tulisielu - Hopeasumun Hymyhuuli - DT Kevätkukka (7)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Ajannäyttäjä syntynyt 20.09.2020 orista Fiktion Aikamieli jäi kotiin
tamma Haltiasalon Ketomaruna syntynyt 12.11.2020 orista Fiktion Riesu omistajana Kuuralehto

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2407.95
kuuliaisuus ja luonne: 1114.12
tahti ja irtonaisuus: 1293.83

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset

Päiväkirjamerkintä 402 sanaa, kirjoittajana Naella

Yrtin kanssa meillä oli tänään ohjelmassa tutustumista maastolenkin merkeissä. Katariina oli suositellut minulle maastoratsuksi kauniinväristä pienhevostammaa, mihin olin suostunut ilomielin. Yrtti oli minulle todellakin hieman pieni, joten päätin jättää satulan pois ja suunnata maastoon ilman sitä. Olin tullut Haltiasaloon jo heti aamulla, joten Yrtti mutusteli aamuheiniään karsinassa eikä ulkona. Etsin tamman suitset, suojat ja harjat valmiiksi karsinan eteen ja kun heiniä oli jäljellä enää muutaman korren verran, avasin karsinan oven ja annoin tummanruunikon hevosen haistella minua ennen kuin aloitin harjaamisen. Yön jäljiltä kiiltävässä karvassa oli purua, jonka poistin muutamalla vetäisyllä. Yrtti seisoi karsinassa kiltisti paikoillaan, kun häärin sen ympärillä eikä hevosen laitossa mennytkään kovin paljoa aikaa. Kun olin saanut myös itselleni tarpeeksi päälle, lähdimme Yrtin kanssa ulos.

Nousin ratsuni selkään tallin edustalla ja saatuani oloni varmaksi siitä, että pysyn kapeassa selässä, siirsin Yrtin käyntiin ja suuntasimme Katariinan ehdottamalle metsäpolulle. Yrtti tuntui olevan tästä innoissaan, sillä sen korvat sojottivat eteen ja ylös eikä käynnin vauhdissakaan ollut valitettavaa. Lyhyen metsäpätkän jälkeen saavuimme pellon reunaan, jossa oli selkeästi ratsastettu. Ohjasin Yrtin kävelemään hankeen eikä tamma pistänyt pahakseen, vaikka upposikin hieman pakkaslumeen. Teimme pellolla vähän voltteja ja muita kaarevia uria, jotta sain Yrttiin vähän parempaa tuntumaa. Aikamme pellolla rämmittyämme palasimme polulle ja jatkoimme matkaa sitä pitkin. Hyvännäköisellä pätkällä otimme vähän rauhallista ravia, joka tuntui selkään oikein mukavalta istua ja sitä olisi voinut jatkaa pidempäänkin. Ravipätkän jälkeen kävelimme vielä hetkisen ja käännyimme sitten takaisinpäin eteen tulleen risteyksen kohdalla. Äskeisellä ravibaanalla nostin tälläkertaa laukan ja Yrtti vastasi apuihin melkein räjähtäen - pieni tamma oli selkeästi odottanut tätä. Vedet valuivat silmistäni kun hidastin tamman ravin kautta käyntiin muutaman sadan metrin laukan jälkeen, sen verran kovaa olimme tulleet.

Kävelimme loppumatkan tallipihaan, mutta menimme vielä ottamaan vähän loppuraveja kentälle. Kentällä pääsin ratsastamaan Yrttiä pidempään muotoon ja testailemaan hieman kouluratsastussäätöjä, jotka olivat ihan huippuunsa viritetyt. Yrtti työskenteli kanssani oikein kivasti ja kun viimein siirsin tamman käyntiin, en voinut olla kehumatta sitä. Kävelimme kentällä loppukäyntejä kymmenisen minuuttia ja palasimme sitten talliin. Tallissa Yrtti pääsi omaan karsinaansa, josta sillä tuntui olevan kova kiire päästä pois, ilmeisesti ulkoilemaan. Laitoinkin siis toimintaani vähän vauhtia ja päätin viedä tamman ulos ennen kuin vein tavarat paikoilleen. Yrtti pääsi ulos kevyt loimi päällä, sillä illaksi oli luvattu lumisadetta. Palkitsin tamman myös porkkanalla, sillä meillä oli ollut kiva maastoreissu eikä hevonenkaan ollut hullumpi, päinvastoin, ihan kiva tapaus. Jätettyäni Yrtin tarhaan ja rapsuteltuani viereisissä tarhoissa olleita hevosia, kävin vielä siivoamassa jälkeni tallista ja sitten alkoikin olla minun aikani lähteä jatkamaan päivää muualle.

Kouluvalmennus 252 sanaa, valmentajana Minni

Ratsukko oli viimeistelemässä alkuverryttelyjään saapuessani paikalle. Haltiasaloon oli mukava tulla valmentamaan sillä valmennettavat ratsukot olivat aina tasokkaita ja upeita suomalaisia kuten myös päivän valmennettava, joka esiteltiin Yrtiksi. Juttelin tamman ratsastajan kanssa hetken tammasta ennen kuin nuo saivat hakea tahdikkaan käynnin ja lähteä tekemään avotaivutuksia pitkillä sivuilla. Yrtti näytti siltä että se teki heti ensimmäisistä askeleista alkaen töitä kunnolla ja se kuunteli ratsastajansa apuja kunnolla.

Yrtti suoritti tehtävän hyvin ja minun ei tarvinnutkaan puuttua ratsukon menoon kovinkaan paljoa ja hyvin pienillä liikkeillä menosta saatiin edelleen siistimpää. Avotaivutuksia ratsukko sai suorittaa jokaisessa askellajissa ja lopulta tehtävän sujuessa laukassa sai ratsastaja jättää hopeanvivahteisen tamman laukkaan ja hakea ensin tasapainoisen laukan kunnes ohjeistin ratsastajaa kokeilemaan laukanvaihtoja kahden askeleen välein. Yrtti vaihtoi laukat moitteetta ja lopulta vaihdot sujuivat jopa askeleessa molemmissa kierroksissa. Laukasta ratsukko sai siirtyä raviin ja ravissa tehdä siirtymiä harjoitusravin sekä kootun ravin välillä. Yrtin kiltti ja yritteliäs luonne sai tamman välillä livahtamaan myös hieman liiallisen kokoamisen puolelle joten tammaa haettiin hieman pidempään muotoon ennen kuin ratsukko sai kokeilla vielä lisättyä ravia molemmissa kierroksissa.

Tamma kuunteli ratsastajansa apuja hyvin koko valmennuksen ajan ja ratsastajalla tuntui olevan helppoa ratsastaa tammaa niin tehtävien aikana kuin niihin siirtyessäkin. Lopulta ratsukko sai suorittaa vielä pätkän Vaativan B:n radasta, jossa ratsastajalla oli muutama pieni ongelmakohta ja niiden hiomiseen käytettiinkin pieni hetki kunnes pätkä sujui paljon paremmin. Ratsastaja oli löytänyt hyvin oikeat palaset tehtävien korjaamiseen joten annoin hänelle tästä kehuja ennen kuin kävimme muutenkin läpi valmennuksen tehtävät sekä annoin ratsastajalle muutaman kotitehtävän ja muistutuksen omatoimiseen treenaamiseen ennen kuin oli aika heipoille.

Kouluvalmennus 329 sanaa, valmentajana Nikki

Yrtti tervehti minua iltapäivästä perä edellä, kun kävin hakemassa sitä tarhasta, eikä edes ruoka halunnut tänään saada sitä tulemaan luokse. "Haloo, mä puhun sulle", ilmoitin tammalle tarpoessani lumessa sen luokse. Yrttiä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa, mutta yritti se lähteä karkuun, kun tartuin sen riimuun kiinni. "Ehei, ei käy." Kiinnitin narun tamman riimuun, ennen kuin päästin siitä irti, ja lähdin viemään Yrttiä tallille - tamma ei ollut erityisen innostunut lähtemään töihin, mutta luotin siihen, että ääni kellossa muuttuisi, kun pääsisin satulaan asti. Käsiteltävänä Yrtti oli toisinaan varsinainen känkkäränkkä, mutta ratsuna tamma oli aivan eri maata.

Näppärä ruunikko näytti melkein vakuuttavalta ratsastusvarusteissaan, kun talutin sen ohjista maneesiin. Kiristin satulavyötä vielä juuri ennen selkäännousua, ennen kuin ponnistin vaivatta satulaan; Yrtti oli siitä kiva, että se oli niin pieni ja selkään pääsi helposti. Tamman temperamentti väistyi alkuverryttelyiden aikana ja se oli alusta asti hyvin kuulolla. Raviharjoitukset sujuivat hyvin, Yrtti kääntyi hyvin raviympyröille ja suoritti näyttäviä pohkeenväistöjä, joita seurasin maneesin peilien kautta. Pyynnöstä tamma kokosi jalkansa alleen, mutta myös hidasti ja peruutti yhtä kuuliaisesti. Taputin Yrtin tummaa kaulaa ja annoin sen hetken kävellä ennen laukannostoa.

Nostin Yrtillä vasemman laukan, tein sen kanssa muutaman ympyrän, ja vaihdoin laukkaa. Tamma vastasi viipymättä ja vaihtoi luontevasti laukkaa. Sen laukka oli rytmikäs ja tamma käytti selkäänsä hyvin. Kokosin laukkaa hieman enemmän ja käänsin hevosta kolmikaariselle kiemurauralle. Yrtti otti jokaisen askeleen käskyjen mukaisesti, ja näytti taitojaan kaarroissa, ympyröillä ja volteilla. Ruunikko sai tehdä samoja tehtäviä sekä ravitaivutuksia. Sitä sai muistuttaa pitämään vähän enemmän tahtia ravitaivutuksissa, mutta muutoin Yrtti toimi melkeinpä ajatuksen voimalla. Arvelin Yrtin tehneen tarpeeksi töitä tälle päivää, joten muutaman reippaan pääty-ympyrän jälkeen tamma sai jäähdytellä loppukäynneissä.

Yrtti palasi omaksi itsekseen, kun otin siltä varusteita pois. Se luimisti ja käski panemaan vauhtia hommaan. "Ota ihan iisisti", mutisin tammalle laittaessani satulavyön satulan poikki ja nostaessani sen sitten pois. Huopa oli nihkeä hiestä ja sai mennä kuivumaan, kun satula palasi omalle paikalleen. Harjasin Yrtistä pahimmat hiet pois, palkitsin sen rapsutuksilla - joista se ei muka tykännyt -, ja palautin sen sitten tarhaan.