Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Haltiasalon Kultapiisku

Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan!

Perustiedot

Virallinen nimi: Haltiasalon Kultapiisku, "Yrtti" Syntynyt: 28.03.2017 4v 28.02.2020
Rekisterinumero: VH19-018-1092 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevostamma
Säkäkorkeus: 146cm Väritys: Tummanhopeanruunikko
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB, vaikeustaso 5

•   KV-I 20.01.2020, Luokkavoittaja IV

•   SV-I 20.02.2020 pistein 45,4

•   (R) KTK-II 29.02.2020 pistein 75

•   VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 23.02.2020

•   VSN pisteitä 10
- 08.06.2020 Haltiasalossa, RCH, tuom. Spookiness, reibili

Yhteen sanaan tiivistettynä Yrtti on kipakka. Tämä tamma ei taivu seinäruusun rooliin, vaan on varmasti juuri se tapaus, jonka tallilla vieraileva muistaa. Pieni koko ei ole koskaan ollut ongelma lauman johtamiselle ja kaapin paikan näyttämiselle. Yrtin kanssa saakin olla tarkkana, että kuka narun päässä kulkee. Yrtti arvostaa laadukasta seuraa ja yhteistä tekemistä. Jos se ei olisi kouluratsastuksessa kilpaileva ratakuningatar, se toimisi varmatsi yhtä hyvin lemmikkinä, ehkä jopa ensihevosena. Kyllä, Yrtillä olisi varmasti paljon opetettavaa pienen tamman sielunmaailmasta.

Kaikki toimenpiteet on Yrtille ihan ok, niin kauan kun hän itse niistä päättää. Tästä on helppo päästä johtopäätökseen, että arki on täynnä pieniä ja vähemmän pieniä taisteluita tamman kanssa. Milloin kengittäjän käynti ärsyttää, milloin satulavyö kiristää liikaa, joskus ihan yleisesti ottaa päähän. Yrtti on kuitenkin aina todella kiltti ja sen protestointi on lähinnä hännän viuhontaa ja erinäisten tavaroiden nakkelua, jos ne suun ulottuville osuvat.

Yrtti pärjää mainiosti myös yksin, mikä on sen kannalta hyvä juttu. Se ei ole turhan tarkka kaverien perään, mutta on tarkka asemastaan ruokinnan ja tarhauksen suhteen. Monella tarhakaverilla on ajan saatossa kaunokielellä kerrottuna "palanut käpy" Yrtin määräilyyn ja härnäilyyn. Tamma tulee kuitenkin toimeen kaikkien kanssa, kunhan kaikki muut tulevat toimeen sen kanssa. Mikä dilemma?

Yksi Yrtin parhaita piirteitä on sen rehtiys, suomenhevoselle ominainen piirre. Ratsastaessa Yrtti ei yritä mennä sieltä, mistä aita on matalin, tai käytä muutenkaan aikaansa turhanpäiseen temppuiluun ja niskurointiin. "Työt työnä ja huvit huvina", voisi olla sen motto. Yrtti tarvitsee kuitenkin ratsastajan, joka on vähintään yhtä omistautunut ja täsmällinen. Vähän sinne päin- tehtynä ei välttämättä saavuta kaikkea sitä potentiaalia, mikä Yrtistä lähtee. Tamma on tarkka, mutta toimii kuin ajatus, mikäli ratsastaja pääsee sille tasolle sen kanssa. Puomien ylittäminen on Yrtille mukavaa vaihtelua, mutta siltä puuttuu tietynlainen irroittelu ja rohkeus tehdä esteratsusta itselleen ammattia. Maastoilu sen sijaan on ehdottomasti Yrtin lempipuuhaa ja sinne se onkin mitä mainioin kaveri; luotettava ja kiltti.

Vaikka Yrtti onkin aika itsenäinen hevonen, kisapaikoilla se haluaisi tutustua ihan jokaiseen; oli sitten kaksi tai neljä jalkaa. Toisinaan voi olla vaikea saada Yrtti keskittymään ja saamaan sen huomio pois uusista potentiaalisista ystävistä (jotka eivät vielä ole menettäneet hermojaan siihen). Yrtti rauhoittuu parhaiten, kun traileri on mahdollisimman sivussa, eikä lähettyvillä ole suurta laumaa muita hevosia. Viimeistään lämmittelyjen yhteydessä se löytää taas työmoraalinsa, kunhan ratsastaja muistaa vaatia ja tarjota sille töitä. Yrtti nauttii reissaamisesta todella paljon ja haluaa aina nähdä ja kokea uutta. Traileriin se hyppää korvat höröllä, kunhan matkaeväistä on huolehdittu asianmukaisesti. Kaverin kanssa matkustaminen on aina mieluisampaa, mutta Yrtti on valmis myös yksityishyttiin.

Luonteen on kirjoittanut Cery

Sukutaulu

i. Koivumäen Ruutrik
sh, musta, 158cm
KTK-III, SV-III
ii. Viehättävän Rubert
sh, musta, 156cm
KTK-II, KRJ-I
iii. VIR MVA Ch Ruljanssi HUI
sh, mustanruunikko, 157cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-II, ERJ-III, YLA1
iie. Harharetken Tuuve
sh, rautias, 155cm
KTK-III, KRJ-II, SLA-II, YLA1
ie. Vaapukan Kimura
sh, rautias, 154cm
KTK-III
iei. Fiktion Penjami
sh, rautias, 154cm
iee. Ch Keinumäen Tuikeri
sh, rautias, 155cm
KTK-II, SLA-II, KRJ-I, YLA2
e. Viehättävän Kamomilla
sph, hopeanruunikko, 145cm
ei. Ch Rajattoman Kirvori
sph, tummanrautias, 145cm
KTK-III, KRJ-I, SV-I
eii. Kirivoro ILO
sh, rautias, 150cm
YLA2, SLA-II, KRJ-II
eie. VIR MVA Ch Rajattoman Pakkasakka
sph, rautias, 146cm
KTK-I, YLA2, KRJ II, SLA II
ee. Ch Aavan Kuiske
sph, punaruunikko, 143cm
KTK-II, KRJ-II
eei. VIR MVA Ch Keinumäen Einari
sph, vaaleanrautias, 148cm
KTK-II, YLA2, KRJ-I, SLA-I
eee. VIR MVA Ch Kuisman Inari
sph, punaruunikko, 142cm
KTK-III, YLA3

Isälinja: Koivumäen Ruutrik - Viehättävän Rubert - Ruljanssi HUI - Rasmus U - Pesonen VOE - Muskotti Huijari - Bellin Pehtoori - Taikatuulen Kauhu (8) Emälinja: Viehättävän Kamomilla - Aavan Kuiske - Kuisman Inari - Tuikkeen Tuisku - Tuohimäen Tulisielu - Hopeasumun Hymyhuuli - DT Kevätkukka (7)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Ajannäyttäjä syntynyt 20.09.2020 orista Fiktion Aikamieli jäi kotiin
tamma Haltiasalon Ketomaruna syntynyt 12.11.2020 orista Fiktion Riesu omistajana Kuuralehto

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 2407.95
Nopeus ja kestävyys: 0.02
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1114.12
Tahti ja irtonaisuus: 1293.83
Tarkkuus ja ketteryys: 7.13

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset