Haltiasalon Valhalla

Kuvista kiitos Tilli!

Perustiedot

Virallinen nimi: Haltiasalon Valhalla, "Valla" Syntynyt: 29.11.2015 4v 29.01.2016
Rekisterinumero: VH15-018-2617 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 165cm Väritys: Vaaleanpunarautias
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB, vaikeustaso 5

•   (R) KTK-I 31.05.2020 pistein 80

•   VSN National Champion myönnetty 30.08.2020, pisteitä 120
  VSN Haltiasalo 11.08.2020 SW4 tuom. dookie
  VSN Hiivuri 30.06.2020 RCH tuom. reibili
  VSN Haltiasalo 26.06.2020 RCH tuom. reibili
  VSN Viehättävä 20.05.2016 RCH tuom. dookie
  VSN Moondance 07.05.2016 CH tuom. taffel, dookie
  VSN Huvitutti 24.04.2016 RCH tuom. dookie, taffel
  VSN Március 22.04.2016 CH tuom. Spookiness, taffel, dookie

•   VIR MVA Ch myönnetty 28.05.2020

Kun katsoo turvasta hännänpäähän tavallisen rautiasta Haltiasalon Valhallaa laiduntamassa suomalaisessa peltomaisemassa juhannusyön usvassa, alkaa väkisinkin soida päässä Tauno Palon 30-luvun ikivihreät iskelmät. Vielä, kun joku poistaisi värit maisemasta, niin näkymä olisi kuin suoraan mustavalkoisesta Suomifilmistä. Valla on sekoitus entisaikojen viatonta romantiikkaa, keskikesän kukkaseppeleiden tuoksua ja vaatimatonta pettuleipää. Valla ei pyydä tai vaadi, vaan ottaa vastaan mukisematta sen mitä annetaan. Se on kaikessa tavallisuudessaan hevonen, joka jättää lähtemättömän vaikutuksen nöyryydellään, viisaudellaan ja rauhallisuudellaan.

Vallan mielenmaisema on tyyni kuin järven pinta helteisen päivän päätteeksi. Tämän parempaa mindfullness-asiantuntijaa ei varmasti koko Suomesta löydy, sillä Vallan zen-tilaa on vaikea saada rikotuksi. Tähän ikään mennessä Valla on ehtinyt nähdä ja kokea kaikenlaista ja se on tullut siihen tulokseen, että hötkyilemällä se ei ole koskaan saavuttanut mitään. Kun nuoremmat hevoset hepuloivat pihaan ajaneelle turverekalle, vaihtaa Valla painoa jalalta toiselle ja huokaisee syvään alahuuli pitkällä lörpöttäen. Joskus tuntuu, että Valla ei tahdo herätä syvärentoutustilastaan millään, vaan löntystelee kilpapaikallakin kaviot maata laahaten taluttajan perässä. Vallan preesens on aina yhtä tasainen riippumatta siitä, ollaanko kotipihassa vai keskellä kohisevaa kilpailuareenaa.

Lienee täysin turha edes lähteä kertomaan, millainen Valla on käsiteltäessä. Kuten arvata saattaa, se on sellainen pehmeä pullataikina, jota voi vaivata kuka tahansa, milloin tahansa ja miten paljon ikinä lystää. Vallalle on se ja sama, mitä hoitotoimenpiteitä suoritetaan, kunhan se saa roikottaa päätänsä ja silmäillä silmänraostaan maailman menoa, jos sattuu sillä hetkellä huvittamaan. Kengittäjän unelma-asiakas Valla on myös eläinlääkärin suosikkiasiakaskuntaa, sillä Valla tuskin on kertaakaan elämässään sanonut vastalauseen puolikastakaan ihmiselle, vaikka ei jostain jutusta kauheasti välittäisikään. Esimerkiksi ikävistä rokotuksista Valla ei pidä, joten se yrittää vaivihkaa ja huomaamatta hipsiä vähän kauemmas tapahtumien keskiöstä. Eihän se tietysti pitkälle pötki verkkaisella hiipimisellään ja yleensä tamma on vielä kiinnikin käytävällä, joten Valla joutuu nopeasti alistumaan kohtaloonsa. Voisi kuvitella, että kaikessa flegmaattisuudessaan Valla olisi vähän tylsä hevonen, mutta jollain tapaa sen lämmin ja turvallinen olemus tuo hymyn huulille. Sen leveään selkään on rentouttavaa kivuta ja lukea kirjaa sen lautasten päällä tamman laiduntaessa rauhallisesti pihanurmella.

Oli sanomattakin selvää jo Vallan synnyttyä, että siitä tulee kouluhevonen. Jo pelkästään sen vaikuttava koulusuku antoi tietynlaisia odotuksia Vallan tulevaisuudelle, mutta jos ihan rehellisiä ollaan, niin osaisitko sinä kuvitella tätä tammaa vauhdikkailla esteradoilla? Niinpä. Vallalle sopii paljon paremmin harmoninen kouluratsastus, joka onkin sille luonteva tapa liikkua. Voisi ajatella, että Valla on satulan alla jotain patalaiskan tuntihevosen tapaista, mutta tässä kohtaa Vallan laadukkuus nostaa päätään. Valla nimittäin ei ole laiska. Se vain tietää, että ylisuoritus on kaikkien kannalta kuluttavaa ja on parempi keskittyä olennaiseen. Tamma tekee sen mitä vaaditaan ja hyvin tekeekin, mutta ei sen enempää. Vallaa ei ole vaikea motivoida työntekoon, mutta kieltämättä joskus sitä saa muistuttaa useamman kerran lisäämään ponnekkuutta liikkeeseensä. On yllättävää, millaista liikettä Vallasta irtoaa sen ollessa parhaimmillaan. Erityisesti Vallan ravitekniikka on saanut kehuja tuomaristolta ja kyllähän se on sanottava, että Vallan lisätty ravi on komeaa katseltavaa. Sen sijaan kokoavat liikkeet ovat Vallalle haastavampia, koska se menettää helposti voimaa askelluksesta ja kootut liikkeet jäävät vähän valjuiksi. Siksi on tärkeää ratsastaa koko ajan Vallaa reippaasti eteen, jolloin sen takajalat tulevat paremmin rungon alle ja liike pysyy elinvoimaisena temposta huolimatta.

Luonteen on kirjoittanut Sylvi

Sukutaulu

i. VSN Champion Seljasaaren Uljas
sh, punarautias, 158cm
KTK-I
ii. VIR MVA Ch Fiktion Meriitti
sh, rautias, 158cm
KTK-II, KRJ-I
iii. VIR MVA Ch Metsäkartanon Manaus
sh, rautias, 159cm
KTK-II, KRJ-I, SV-I
iie. Lakean Lumimarja
sh, voikko, 151cm
KRJ-II, SLA-II, YLA2
ie. VSN Champion Koistilan Nova
sh, punarautias, 157cm
KTK-II
iei. VIR MVA Ch Koistilan Nemo
sh, punarautias, 160cm
KTK-I, KRJ-I, ERJ-I
iee. Lohkotar TIE
sh, vaaleanrautias, 156cm
KTK-II
e. Lamourin Viola
sh, punarautias, 155cm
KTK-II
ei. Riihikorven Teremias
sh, punarautias, 155cm
KTK-II
eii. Alegren Topipa
sh, tummanpunarautias, 157cm
KTK-III
eie. Aaveen Muisto
sh, punarautias, 153cm
ee. VIR MVA Ch Fiktion Viuhti
sh, ruunikko, 153cm
KTK-II, KRJ-I, YLA2, SLA-II
eei. VIR MVA Ch Fiktion Vinha
sh, rautias, 157cm
KTK-III, YLA2, SLA-II, KRJ-I
eee. VIR MVA Ch Fiktion Uinu
sph, musta, 148cm
KTK-III, SV-I, KRJ-I, SLA-II, YLA2

Isälinja: Seljasaaren Uljas - Fiktion Meriitti - Metsäkartanon Manaus - Haltiamieli (4) Emälinja: Lamourin Viola - Fiktion Viuhti - Fiktion Uinu - Unissa (4)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Valkyria syntynyt 11.03.2020 orista Vaapukan Verneri omistajana VRL-12701 ♥
ori Haltiasalon Valitsija syntynyt 24.05.2020 orista Fiktion Vesseli jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 2429.44
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1074.89
Tahti ja irtonaisuus: 1354.55
Tarkkuus ja ketteryys: 1.02

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset