Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Kelolan Vadelmamyrsky


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Ketolan Vadelmamyrsky, "Vattu" Syntynyt: 10.10.2020 4v 10.02.2021
Rekisterinumero: VH20-018-0892 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevostamma
Säkäkorkeus: 140cm Väritys: Tummanrautias
Kasvattaja: Ketola Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: HeA, vaikeustaso 10

•   tähdätään SV

•   tähdätään KV

•   kantakirjakelpoinen

Missä ikinä tapahtuukaan, ihan sama mitä, siellä on Vattu tunkemassa turpaansa tähänkin soppaan ja aika usein ottamassa syyn niskoilleen. Yleensä ihan oikeutetusti. Pikkutamma on yksi nelijalkainen Houdini, joka tasan varmasti osaa avata kaikki solmut, lukot ja haat, jotka hevosen on ikinä mahdollista avata. Vattu osaa myös poimia, sekä valitettavan tehokkaasti tiputtaa, esineitä, ja se on muutenkin turhan kekseliäs kaiken maailman syy-seuraus -suhteiden kanssa. Jos olet nähnyt videon aasista, joka nostaa porttilankun alas karkaamista helpottamaan, niin Vattu tekee ihan samanlaisia kolttosia. Ja kehtaapa mokoma näyttää vielä ylpeältä, kun sitä haetaan kissojen ja koirien, tai ainakin Laten, kanssa naapurin pellolta tai marjapensaista.

On Vatun älystä hyötyäkin, se on ollut tavattoman helppo opettaa vähän kaikkeen toivotusta käytöksestä ratsun töihin. Valitettavasti tamma on ihan omia aikojaan opetellut niitä ei-toivottuja taitoja pitäen niitä ilmeisesti niin hauskoina, ettei välitä lopettaakaan, vaikka sille miten vetäisi rajoja ja tarjoaisi rakkautta. Vatulla on tarhassaan ties mitä älypalloja, kuusenoksia, tarhakavereita ja autonrenkaita, mutta ilmeisesti järjenjuoksu on nopeaa, älynlahjat turhan suuret ja pitkästyminen pikkutamman elämän suurin mörkö, joten näitä.. kommelluksia sattuu. Myös tallissa, mikäli hoitaja ei pidä silmiä selässäänkin. Ei tämä ilkeä hevonen ole, hammaskosketusta tai kavioin annettua kokeellista hierontaa ei tarvitse pelätä. Sen sijaan karkuteille lähtevä tai tavaroita kirjaimellisesti heittelevä hevonen on aivan aiheellinen huolenaihe. Vattu myös mielellään tuhoaa loimiaan, omiaan sekä muiden, aivan sama millä tököteillä niitä suihkuttelee. Tee itsellesi palvelus, ja vahdi Vattua oikeasti joka hetki. Hae kaikki tarvittavat tavarat ja varusteet paikalle jo valmiiksi, niin kaikki sujuu hyvin. Yksikin ylimääräinen reissu satulahuoneeseen, niin Vattu ihan vähintään kuoriutuu kylmäysletkuistaan tai on onnistunut riuhtomaan päitset päästään jolkotellen iloisena vapauteen. Kunhan ihminen pysyy Vatun luona, Vattukin pysyy pelipaikalla, ja on itse asiassa hirvittävän helppohoitoinen. Ei näin fiksu hevonen sano mitään suihkepulloista, kengittäjän röhönaurusta, sähköraspista tai mistään muustakaan. Kaikki käy!
Matkustaminenkin käy. Vattu tosin kävelee rampista ohi ja jolkottaa karkuun heti, jos saa tilaisuuden, joten tätä ei lastata tai muutenkaan taluteta puolivaloilla. Myös portteja ja ovia avatessa saa tosissaan pitää narusta kiinni, mieluummin ihan päitsistä, tai huomaa pian seisovansa ihan yksinään Vatun painellessa kohti seuraavaa mielitekoaan.

Egoa ja näyttävyyttä pikkutammalla on kuin oopperadiivalla. Vattu olisi epäilemättä haka myös rikkomaan laseja, joskin se suorittaisi asian jollain muulla kuin korkealla C:llä. Oopperalavojen sijaan Vatun näyttämöitä ovat valkeat kouluaidat ja kenttä niiden sisällä. Olkoonkin helppo A -tason hevonen, raudikko esiintyy kuin GP-tähti. Vaikkei sijoitusta irtoaisi, Vattu on tasan tarkkaan kisojen näyttävimpiä hevosia! Tällä itsevarmuudella ja egolla sekä hyvillä hermoilla varmistetaan sujuva suoritus, joka ei lässähdä ratsun säikkyessä tuomaritornia tai himmaillessa lisäyksissä. Varikolla vain saa olla tarkkana, ettei arvon diiva karkaa ennen esiripun nousemista..
Kotikentällä Vattu esiintyy samalla tunteen palolla kuin yleisön edessä, aivan sama, vaikka kukaan ei katsoisikaan. Tamma antaa itsestään aina ne kuuluisat 110%, silloinkin, kun ei tarvitsisi – harva suorittaa käyntimaaston samalla tarmokkuudella kuin meidän nelijalkainen marjamme!

Vattu on eteenpäinpyrkivä, herkkä, reaktiivinen ja hyvin aktiivinen hevonen. Se kestää korjaamista sekä saman asian suoranaista prässäämistä vaikka tuntitolkulla, mutta epäselviä apuja tai matkustamaan unohtunutta ratsastajaa tamma ei siedä. Sanavalinta on tosin väärä, kai Vattu sietää kun ei pyri ratsastajastaan eroon, työnteko vain loppuu siihen paikkaan ja tamma aloittaa aivan omat kuvionsa, jotka saattavat olla mitä tahansa aidan vierustan ruohotupsujen syönnistä portille rynnistämiseen. Vatun selässä ei matkusteta, eikä tamman kanssa opetella, sen kanssa tehdään joko tosissaan töitä tai pysytään poissa. Terveisin Vattu itse. Mikään olympiaratsastaja ei tarvitse olla, että saa tamman toimimaan, ei tamma sentään turhan paljoa nipota. Kun ratsastaja tekee osansa, Vattu liikkuu oikein mielellään, ei kuumu, turhaudu tai keksi omiaan, vaan keskittyy pyydettyyn tehtävään. Avot ja sulut ovat raudikon bravuureita, yleensä myös täsmällisyydestä tulee kehuja niin valmentajilta kuin tuomareilta.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Hukanhelmen Myrskykiitäjä
sph, tummanrautias, 142cm
KTK-III
ii. Henkilaita
sph, hopeanruunikko, 142cm
iii. Hengellinen
sph, hopeanrautias, 148cm
iie. Kersantti Karoliina
sph, musta, 141cm
ie. Itkuparku
sh, punarautias, 142cm
iei. Kitinäkalle
sph, vaaleanrautias, 146cm
iee. Olkisen Hymy
sph, punarautias, 137cm
e. Kuhdon Korpivadelma
sph, rautias, 145cm
KTK-III, SV-II
ei. Vilhard
sh, musta, 162cm
KTK-I
eii. Reinhart
sph, rautias, 143cm
eie. Villariina
sph, rautias, 144cm
ee. Korpikiera
sh, musta, 149cm
eei. Korperolla
sh, mustankimo, 151cm
eee. Kieriina
sph, musta, 143cm

Isälinja: Hukanhelmen Myrskykiitäjä - Henkilaita (2) Emälinja: Kuhdon Korpivadelma - Korpikiera (2)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 730.91
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 365.35
Tahti ja irtonaisuus: 365.56
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 2 / 10


Päiväkirja & valmennukset