Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Kiurukirkkaudessa


Kuvista kiitos Tilli

Perustiedot

Virallinen nimi: Kiurukirkkaudessa, "Kiuru" Syntynyt: 14.11.2020 4v 14.03.2021
Rekisterinumero: VH20-018-1001 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 157cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Teilikorpi Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1, vaikeustaso 10

•   tähdätään SV-tilaisuuteen

•   tähdätään KEV-tilaisuuteen

•   kantakirjakelpoinen

Kiuru tuntuu luottoystävältä, olkapäältä, jota vasten nojata. Sen pehmeää kaulaa vasten on ollut hyvä hukuttaa väsymyksen nostama kiukku, ajoittainen stressi, kaikki negatiivinen. Lempeän äidillinen (myös meille kaksijalkaisille) tamma tuntuu imevän ikävät ajatukset, surut ja stressinaiheet, jättäen jäljelle vähän puhtaamman ilman sekä hyvän olon tunteen, samaan tapaan kuin olisi purkanut sydäntään ääneen ystävälle. Kiuru huokuu rauhaa ja levollisuutta, sen seurassa mieli lepää, ja tamman rauhoittava vaikutus tuntuu yltävän kaikkiin sen ympärillä. Ne stressaavimmatkaan matkustajat eivät hermostu rekassa, mikäli Kiuru reissaa mukana. Eikä se lähimetsän tunnettu hevosentappajakanto pelota ketään, jos Kiuru johtaa joukkoa.

Levollinen. Se kuvaa Kiurua, sen olemusta ja vaikutusta muihin, tapaa olla ja liikkua. Se löytyy monen kouluradan arvostelupaperin kommenteista, jos ei muuten niin sivuhuomiona. Levollisia ovat tamman esteradatkin, myös maastossa, vaikka vauhtia ja intoa on saman verran kuin muillakin. Melkein kuin Tolkienin eteerinen haltiakuningatar, ainoastaan nelijalkaisena hevosena, todellisena olentona, ei vain paperille painettuna mielikuvana.
Sanovat, ettei yksikään satulassa vietetty tunti ole hukkaan heitetty. Että hevosen selässä mieli lepää. Kuinka kannattaa jättää murehtiminen hevoselle, kun sillä on suurempi pää. Kaikki tämä pätee Kiuruun. Sen kanssa treenaaminen on ilo, jokainen maastoretki kuin juhla. Yritteliäänä, rehellisenä hevosena Kiuru kuuntelee, tekee parhaansa, pyrkii miellyttämään ja tekemään oikein. Se on taitava hevonen, hienoliikkeinen, rehellisesti kroppaansa käyttävä, kokoava ja takaosansa alle tuova ratsu, varmajalkainen ja tarkka. Sopivan herkkä, parhaimmillaan kuiskauksenkeveä kaikille avuille. Ja kuitenkin ymmärtäväinen ja anteeksiantavainen, hevonen, joka ei sydämisty virheitä tekevälle ratsastajalle.
Näin pehmeä- ja helppohyppyinen hevonen on omiaan lieventämään ratsastajan mahdollista estejännitystä, valamaan uskoa ja tekemään maastoesteistäkin helpommin lähestyttäviä. Kiuru rakastaa hyppäämistä, sillä on hyvä tekniikka, estesilmää ja -älyä, kykyä hakeutua oikeaan ponnistuspaikkaan kuin itsekseen.

Kämmentä vasten painuva samettinen turpa, hengityksen lämmin ilmavirta, pehmeä tervehdyshörinä aamutallin hämärästä tai usvaiselta kesälaitumelta. Kiuru tervehtii aina ihmistä, hakeutuu luokse tulematta kuitenkaan luvatta ihmisen omalle alueelle. Se kuitenkin painaa luvan saadessaan pään syliin, pysyy siinä, nauttii silityksistä ja rapsutuksista samalla tavalla kuin harjanvedoista tai pesuvedestä kyljillään. Se luottaa ihmiseen uusien asioiden edessä, eikä kertakokemuksen jälkeen enää ihmettele, ei ole ihmetellyt hammasraspia, klippauskonetta, kengittäjän työvälineitä. Kiurun voisi viedä päiväkotiin tai vanhustentalolle ihmisiä ilahduttamaan, erityisryhmien ja polttariporukoiden iloksi. Kiuru ei välitä, vaikka sitä vetäisi hännästä, se ymmärtää silloinkin, kun muiden ymmärrys loppuu.

Miten monta kertaa ylpeä hymy ja jokunen onnenkyynel on kirvonnut palkintojenjaossa, kotona. Kiuru tekee aina parhaansa, kotona ja vieraissa paikoissa. Yleisön edessä se nauttii suoritusta seuraavista silmäpareista siinä missä ratsastajan antamasta kiitoksesta radan jälkeen. Jos jokaisella olisi oma Kiuru, maailma olisi parempi paikka.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Finlandia
sh, tummanrautias, 157cm
KTK-II
ii. Sibelius
sh, tummanpunarautias, 154cm
iii. Simba
sh, punarautias, 156cm
iie. Lisa
sh, vaaleanpunarautias, 154cm
ie. Fresia
sh, punarautias, 155cm
iei. Friido
sh, punarautias, 156cm
iee. Ester
sh, tummanpunarautias, 152cm
e. Vännin Suomineito
sh, punarautias, 157cm
KTK-III
ei. Isäntä
sh, punarautias, 170cm
eii. Ukkopoika
sh, punarautias, 165cm
eie. Unelmavaras
sh, tummanrautias, 162cm
ee. Suometar
sh, vaaleanrautias, 162cm
eei. Suominen
sh, tummanpunarautias, 160cm
eee. Ihmeotus
sh, vaaleanpunarautias, 157cm

Isälinja: Finlandia (1) Emälinja: Vännin Suomineito (1)

Klikkaa tästä nähdäksesi sukuselvitys!

ii. Sibeliuksen voisi sanoa olleen kunniaksi suomenhevosille ja kantaneen nimeään arvokkaasti. Tämä suomalaisuuden perikuva kipusi nopeasti kilpailujen ruusukehaiksi. Jos se ei päässyt ihan huipulle missään lajissa, oli se aikansa laadukkain yleishevonen. Helppo A ei tuottanut orille ongelmia, ja metriset esteradat olivat lastenleikkiä. Maastoesteet sujuivat samalla rutiinilla kun rataesteetkin, ja kärryjen edessä ori jolkotteli iloisesti. Ei mikään ihmekään, että laadukkaasta yleisorista tuli hitti ratsusuomenhevosten oritilastoissa. Kuka nyt voisi sanoa laadukkaalle yleishevoselle, joka on tämän lisäksi hyväluontoinen ja -rakenteinen, ei? Orin jälkeläisistä oli moneen junaan, mutta miellyttävän moni niistä päätyi isänsä jalanjäljille, laadukkaiksi yleishevosiksi. Sibelius elelee yhä kotikonnuillaan, Ainolassa, aivan nimensä esikuvan kotitalon lähistöllä.

ie. Fresia on yllättävämpi nimi Finlandian kaltaisen, laadukkaan ratsuhevosen suvussa. Tamma oli nimittäin henkeen ja vereen ravuri, varsasta asti sillä tiellä kävellyt, tai ennemminkin ravannut. Sen suku kieli kovasta tulevaisuudesta radoilla, ja Fresian kolmi- ja nelivuotiskausilla juossut muutamat startit kielivät menestyksestä tulevaisuudessa. Tamman ura kuitenkin tyssäsi lyhyeen, vakava hankosidevamma, haastava kuntoutuminen ja vamman uusiutuminen tekivät stopit Fresian tulevaisuudensuunnitelmille, joihin tamman valmentaja-omistaja oli hyvin menneen nelivuotiskauden jälkeen istuttanut myös idean kuninkuusraveista, niin kova tamma oli ollut jo nelivuotiaana. Näiden suunnitelmien sijaan Fresia päätyi siitostammaksi, saattaen maailmaan laadukkaita ravureita, mutta myös muutamia mukavia ratsuvarsoja laadukkaiksi tunnetuista ratsuoreista.

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 278.06
Nopeus ja kestävyys: 126.80
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 151.26
Kuuliaisuus ja luonne: 0.00
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 0 / 10

Päiväkirja & valmennukset