Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Kuhdon Karma


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Kuhdon Karma, "Karma" Syntynyt: 24.01.2020 4v 24.04.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0191 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 154cm Väritys: Musta
Kasvattaja: Siguri, Kuuralehto Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB

•   SV-I 20.04.2020 pistein 44,55

•   KV-I 20.05.2020 pistein 56,5p
Luokkavoittaja & paras suomenhevonen

•   (R) KTK-II 30.11.2020 pistein 72

Karma tunnetaan tallilla pienenä ja pippurisena tammana, jolla on kuitenkin suuri sydän. Karma osaa olla todella tammamainen ja siinä mielessä raskas, mutta päivän päätteeksi et voi olla katsomatta sitä vaaleanpunaisten lasien läpi, kun se turvalla olkapäätäsi hellästi pökkien pyytää vielä illan viimeistä silitystä. Jos Karma olisi ihminen, se olisi rääväsuinen ja äkkipikainen herkkis, joka itkee kaikelle vähänkään liikuttavalle ja pyytää anteeksi pari sekuntia räjähtämisensä jälkeen. Se ei ole pitkävihainen eikä katkera, vain tunteella eläjä.

Hoitotoimet Karman kanssa suorittavat aina samaa kaavaa. Jos ei, sen kyllä huomaa. Pikainen harjaus, kaviot, satulointi ja ulos. Tässä nopeassa arkitoimenpiteessä kun ei mene määräänsä kauempaa, kaikki pysyvät yleensä suhteellisen tyytyväisinä. Mitä nyt joskus se satulavyö kiristää juuri väärästä kohtaa, tai uskallakin mennä mahan alusta harjatessa "down there". Yleensä selvitään pään pudistelulla, hännän viskonnalla ja luimimisella. Toisinaan taas Karma on hyvin hellyydenkipeä, ja jos se vain koon puolesta onnistuisi, se varmasti tunkisi syliinkin. Karman huomiontarpeen tunnistaa turvan tökkimisestä, ylähuulella hamuilusta ja kaihoisista katseista. Jos hevonen osaa olla ilmeikäs ja ilmiselvä, niin Karma kyllä osaa. Tamma nauttii siis silityksistä ja rapsutuksista, kunhan ne keskittyvät pään alueelle. Muualla ei kannata aikaansa viettää muuten, kuin tarpeen mukaan. Onhan se siis kaiken kaikkiaan mukavaa seuraa. Muut toimenpiteet, kuten pesu, kengitys ja muut vastaavat vaativat jo hieman asennoitumista siihen, että toimenpide ei ole rallattelua vasemmalla kädellä. Ihan kiltti Karma on, mutta kamalan tarkka itsestään ja omista rajoistaan. Onneksi meillä onkin tuttu kengittäjä, joka kyllä tietää tamman oikut ja osaa suhtautua niihin ammattimaisesti.

Mitä ratsun tehtäviin tulee, Karma on todellinen suorittaja. Joko tehdään kunnolla, tai sitten hömpötetään. Tässä hyvä puoli on se, että ratsastaja on täysin vastuussa siitä, millä mallilla treeni menee. Karma on mukava ratsastaa, mutta hieman itsepäinen. Se ei lämpene avuille heti, vaan vaatii hetken perusasioiden äärellä, ennen kuin siltä voi pyytää mitään enempää. Karman vahvuutena on siirtymät ja etenkin laukkatehtävät. Sillä on todella puhtaat ja helpot askellajit, joita on aina ilo työstää. Karma alkaa hömpöttelemään, näkemään tonttuja ja haraamaan vastaan siinä vaiheessa, kun ratsastaja ei anna panostaan. Siinä mielessä se ei ole aloittelijan ratsu. Esteillä Karma on suoraan sanottuna vähän kömpelö. Se ei ole koskaan sisäistänyt puomien periaatteita ja hieman laiska nostamaan jalkaansa. Siihen tulee kyllä aivan uudenlaista vauhtia esteitä hypätessä, mutta ne on parempi jättää lähinnä jumpan kannalle. Maastossa Karma on parhaimmillaan jonkun varman hevosen kanssa, koska tätä tammaa saattaa jännittää mitä oudoimmat asiat. Se kyllä pitää metsälenkeistä ja pellolla laukkaamisesta, mutta on aika epävarma jos on laumasta erillään.

Karma on hieman epävarma trailereista, eikä lastaaminen aina suju ongelmitta. Jos ihminen turhautuu, turhautuu Karmakin ja siinä vaiheessa alkaakin jo kiukuttelu. Kaikkein paras Karma on lastata siten, että asiaa sen enempää miettimättä vain kävelee sen kanssa vaunuun. Tutun ihmisen kanssa Karma on helppo ujuttaa traileriin rutiinilla, joten harvoin sitä edes yritetään turhan päiten kenenkään muun kanssa. Kisapaikoilla Karma on valppaana, mutta muutoin oma itsensä. Vieraat hevoset kieltämättä vähän ahistavat sitä, jolloin Karma lähinnä reagoi luimimalla ja pahimmillaan potkimalla, joten se kannattaa pitää kaukana muista, ellei läheisyydelle ole jotain ehdotonta tarvetta. Mitä ratsastamisen ja suorituksen suhteen tulee, Karma osaa kyllä keskittyä, kunhan ratsastajakin tekee niin.

Luonteen on kirjoittanut Cery

Sukutaulu

i. Kaarnan Julius
sh, musta, 154cm
ii. Jylhä TK
sh, ruunikko, 158cm
KTK-III, SV-I
iii. Ch Kaarnan Jyrinä
sph, punaruunikko, 145cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-II
iie. Metsäkartanon Marilii
sh, rautias, 163cm
SLA-I, KRJ-I, SV-II
ie. Kaarnan Viljaana
sh, rautias, 159cm
SV-I, KV-II
iei. VIR MVA Ch Viehättävän Vuksari
sh, musta, 159cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA2, SV-I
iee. Kaarnan Viera
sh, rautias, 158cm
e. Vaapukan Kirvakka
sh, musta, 156cm
ei. Pirunkorven Ruisrääkkä
sh, kulomusta, 157cm
KTK-II, KRJ-III, YLA2
eii. Riiviöiden Kikkihiiri
sph, rautias, 146cm
KTK-II, KRJ-I
eie. Joogin Ruisvirna
sh, rautias, 162cm
KTK-III
ee. Maanan Kauhutar
sh, punarautias, 152cm
SV-I
eei. Maanan Kauhistus
sh, punarautias, 154cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-II, ERJ-III, YLA2, JL C
eee. Viehättävän Unilelu
sh, rautias, 159cm
KTK-II

Isälinja: Kaarnan Julius - Jylhä TK - Kaarnan Jyrinä - Nokikylän Joonatan - Pieni Leijonamieli (5) Emälinja: Vaapukan Kirvakka - Maanan Kauhutar - Viehättävän Unilelu - Huvin Lystiina - Severiina (5)

KRJ-palkittuja sukulaisia

iii i. Nokikylän Joonatan KRJ-II
iei i. Koistilan Vompatti KRJ-II
iei e. Rentun Lumimarja KRJ-II
iei ei. Konsti KRJ-I
iee e. Metsäkartanon Vioola KRJ-II
eii i. Rajattoman Joutilas KRJ-I
eii ii. Tuulen Tuoma KRJ-I
eii iii. AGH Tuulenpuuska KRJ-I
eii iee. Taatelin Suklaasuudelma KRJ-II
eii e. Kaarnan Sirinä KRJ-II
eie ii. Metsäkartanon Reemus KRJ-II
eee i. Koston Pata-Ässä KRJ-III
eee ie. Ruuturouva KRL-III
eee e. Huvin Lystiina KRJ-II
eee ei. Lysti-Vinski KRJ-II
eee ee. Severiina KRJ-II

Jälkeläiset

ori Haltiasalon Vastavalo syntynyt 20.11.2020 orista Fiktion Vilke jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2522.33
kuuliaisuus ja luonne: 1189.4
tahti ja irtonaisuus: 1332.93

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5


Päiväkirja & valmennukset