Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Kuhdon Lunaria


Kuvista kiitos Tilli!

Perustiedot

Virallinen nimi: Kuhdon Lunaria, "Luna" Syntynyt: 12.02.2020 4v 12.06.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0192 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 157cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Siguri, Kuuralehto Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB

•   (R) KTK-III 30.11.2020 pistein 68

•   irtoSERT 01.04.2020 (Päätuomari: Jannica)

Lunaria on rauhallinen ja helppokäytöksinen hevonen, mutta se vaatii paljon huomiota; ensinnäkin Luna on herkkä sairastuja. Se olisi mieluiten joka syksy vieressä sohvalla, viltti päällä ja kuppi kuumaa kaakaota kaviossa. Toiseksi tamma on mustasukkainen hevonen. Miksi ihmeessä haluaisit rapsuttaa sen kaveria, kun Luna on siinä? Kaikki huomio prinsessa Lunalle, kiitos. Tamma pärjää siitä huolimatta hyvin muiden hevosten kanssa. Se ei ole innokas leikkijä taikka riehuja, eikä se johtajaluonteena anna kenenkään hyppiä nenilleen, mutta se tulee kuitenkin toimeen kaikkien kanssa.

Hoidettaessa se on mukava hoitaa. Yleensä Luna seisoo paikallaan pää alhaalla ja sen alahuuli lörpöttää aivan rentona. Sille on se ja sama, kuka sitä hoitaa, eikä se ota itseensä vaihtelevista otteistakaan; Sille sopii hipsuttelu ja varma kovakouraisempi käsittely, sen lehmänhermot sietävät kaiken, kunhan tamma vaan saa huomiota, joten sen kanssa voivat junnutkin puuhailla. Ainoa ongelma Lunan kanssa on se, että se on vähän aasi, mitä tulee väistämiseen. Se ei tajua varoa ketään eikä mitään, vaan tamma pitää ihan manuaalisesti siirtää nojaamalla siihen. Ei se suuri vaiva ole, ei Luna ala pässeilemään tai kieltäydy liikkumasta, sille vain tarvitsee ilmoittaa että hei, siirryhän.

Ratsuna Luna on erittäin osaava ja kaunisliikkeinen hevonen, kun sen laittaa töihin. Vaikka tamma on hyvin kiltti, se ei anna mitään ilmaiseksi, ja pelkät matkustajat saavatkin vain koruttoman maisema-ajelun. Kun ratsastaja on hereille ja todella ratsastaa, tamma osaa taivutukset, väistöt, käännökset ja askellajisäädöt vaikka unissaan. Se on rehellinen työntekijä ja antaa kaikkensa, kun pyydetään. Luna on herkkä ja kuuntelee painoapuja hyvin, joten perunasäkkinä tamman selässä ei pidä heilua. Esteratsastuksessa tamma pärjää kohtuullisesti, se hyppää hyvällä tyylillä, mutta on varsin varovainen jalkojensa kanssa, ja kieltää herkästi yli polvensa korkuisilla esteillä. Maastossa Luna on varma ja leppoisa ratsu; Jalkojaan se ei kuitenkaan suostu kastelemaan pakottamallakaan, joten lätäköt ja ojat se kiertää kaukaa.

Vieraissa paikoissa Luna on valpas ja varuillaan. Se jännittää uusia tuoksuja, uusia hevosia ja uusia ihmisiä. Pelokas tamma ei kuitenkaan ole. Sen kanssa on hyvä tutustua alueeseen ja muihin hevosiin ennen alkuverryttelyjä, ja niihinkin kannattaa varata ylimääräistä aikaa, sillä Lunan saamisessa kuulolle kestää kilpailuissa huomattavasti pidempään, kun se vahtii muita ratsukoita ja ympäristöään.

Luonteen on kirjoittanut Nikki

Sukutaulu

i. Mäkisuon Junius
sh, rautias, 156cm
ii. Karusalon Julius
sh, rautias, 152cm
iii. Olkimäen Elias
sh
iie. Karusalon Justiina
sh
ie. Kiljavanilja
sh, rautias, 156cm
iei. Niityn Piitus
sh
iee. Kiljava
sh
e. Aarian Lunatar
sh, rautias, 157cm
ei. Akselin Ihme
sh, rautias, 150cm
eii. Vekselin Ihme
sh, punarautias, 151cm
eie. Misteli
sph, rautias, 148cm
ee. Aadaluna
sh, tummanrautias, 160cm
eei. R.V. Angervo
sh, tummanpunarautias, 161cm
eee. Aadan Ahkera
sh, tummanrautias, 152cm

Isälinja: Mäkisuon Junius - Karusalon Julius (2) Emälinja: Aarian Lunatar - Aadaluna (2)

Jälkeläiset

ori Haltiasalon Messinki syntynyt 27.06.2020 orista Verson Kupari omistajana Hiivurin Suomenhevoset

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2406.24
kuuliaisuus ja luonne: 1082.72
tahti ja irtonaisuus: 1323.52

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5


Päiväkirja & valmennukset