Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Kurjen KujeitaKuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥ & VRL-06066

Perustiedot

Virallinen nimi: Kurjen Kujeita, "Kurkku" Syntynyt: 17.04.2019 4v 17.09.2020
Rekisterinumero: VH19-018-0434 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 156cm Väritys: Musta
Kasvattaja: A. Kurkinen, Kurjenpesä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB

•   (R) KTK-II 31.01.2021 pistein 78

Nimesin Kurkun emänsä mukaan (Jokeriina eli Jekku, varsa oli ilmiselvästi Kujeita!), mutta tamma tuli monilta osin paljon enemmän isäänsä. Mikä ei välttämättä ole lainkaan huono asia emän umpiluupäisyyden huomioiden.. Kurkku sen sijaan on hyvinkin sävyisä, kompromissikykyinen hevonen, kaikin puolin miellyttävä käsitellä ja erinomainen ratsastaa. Toisten hevosten seurasta se ei turhan paljoa välitä, vaan viihtyy ennemmin omissa oloissaan. Sen sijaan koirista, kissoista sekä lampaista Kurkku pitää. Laidun lammaslaitumen vierellä lienee Kurkun vastine ”etelänmökki sitten eläkkeellä” -haaveesta.

Kurkulla on isänsä upea, ehtymätön työmotivaatio sekä samanlainen korrekti, hieno, terve liikemekaniikka. Samanlaista ryppyotsaista, ylivakavaa suorittajaa tammasta sen sijaan ei tullut, Kurkku osaa ottaa rennostikin. Sanovat, että pojasta polvi paranee, mutta sanonta näkyy pätevän myös tyttäriin.
Kaikesta työmotivaatiostaan ja reippaudestaan huolimatta Kurkku ei ennakoi, keksi omiaan tai kuumu. Se kuuntelee ratsastajaansa, ymmärtää ja anteeksiantaa loputtomasti virheitä, eikä odota taitavaltakaan ratsastajalta täydellisyyttä. Oikeastaan Kurkku on kaikessa hiljaisessa, lempeässä anteeksiantavaisuudessaan yksi pyhimys – ilmeisesti tamma ei ole koskaan kieltäytynyt työnteosta yhdenkään ratsastajan kanssa. Edes niiden yli-innokkaiden aloittelijoiden, joiden alla Kurkku ei tiedä, mitä näillä avuilla nyt haetaan takaa.
Hyvä ratsastaja saa Kurkun herkistettyä todella pienille, kevyille avuille. Vaikkei tamma välttämättä ensi vilkaisulla siltä näytäkään, se kykenee todella kevyeen, pehmeään, sulavaan liikkumiseen. Parhaimmillaan Kurkku tosin on kootuissa liikkeissä, ja etenkin tamman kootussa ravissa on sellaista mahtipontisuutta, että sitä oikein haluaa esitellä kür-luokissa! Olenkin joskus vihjaillut Katariinalle, että voisin joskus lainata kasvattiani joihinkin kürkarkeloihin.. Näin yhteistyöhaluisen, osaavan, kaikin puolin mainion hevosen kanssa on ilo työskennellä. Kurkusta näkee, miten se nauttii työnteosta; se on selkeästi koulutettu ja ratsastettu hyvin. Kasvattajana en voisi olla ylpeämpi ja onnellisempi.

Vaikkei tamma lajitovereidensa seurasta välitä, ihmisistä ja muista eläimistä se kyllä pitää. Etenkin lampaista ja lapsista – Kurkku on täydellinen lapsenvahti ja opetushevonen hevosenhoidon saloihin! Rauhallinen, sievästi paikoillaan seisova, hoitajaansa uteliaana tarkkaileva hevonen, joka nostaa jalat pyydettäessä, ei hermostu hyörimään ja pyörimään vaikka käytävällä olisi vilinää ja hälyä (esimerkiksi kisoihin valmistauduttaessa). Suihkepullot eivät pelota, eikä klipperikään, suunsakin Kurkku avaa sievästi niin herkuille, kuolaimille, matolääkkeelle kuin hammasraspille. Todella helppo, mutkaton hevonen joka ikisessä tilanteessa, kenen tahansa käsiteltävänä. Kengittäjän ja eläinlääkärin suosikkiasiakas mutkattomuutensa ansiosta.
Saman mutkattomuuden vuoksi Kurkku on se hevonen, jonka kanssa voisi ottaa ihania kuvia kukkaniityillä tai missä tahansa; tamma ei varmasti ahnehdi syömään, ellei erikseen saa lupaa. Kurkku kävelee taluttajansa tahdissa, pysähtyy pyydettäessä, ei ihmettele kuljetusauton ramppia tai mitään muutakaan. Hyvin helppo lastata, purkaa ja kuljettaa, tyynen rauhallinen tapaus myös hermostuneemman matkakumppanin seurassa.

Kaikessa sympaattisessa leppoisuudessaankin Kurkussa on juuri sopivasti kilpahevosta. Yleisön edessä tamma on ryhdikkäämpi kuin kotipihalla, ja on miltei huvittavaa, kuinka Kurkun olemukseen hiipii kuninkaallista, arvokasta näyttävyyttä sen edustaessa näyttelykehissä tai kouluradoilla. Ja kameroitahan Kurkku aivan rakastaa, se osaa poseerata!

Luonteen on kirjoittanut kasvattaja ♥

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Vuornan Tšaikovski
sh, musta, 159cm
KTK-I
ii. Villahaan Tolstoi
sph, musta, 140cm
KTK-II, SLA-I, KRJ-I
iii. Ojalan Torsten
sph, musta, 138cm
SLA-II, KRJ-I
iie. Sipuliina
sph, ruunikko, 145cm
KTK-I
ie. Koistilan Surupulla
sh, tummanrautias, 149cm
KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
iei. Hämyinen
sh, rautias, 151cm
KTK-II, SLA-II, KRJ-I, ERJ-I
iee. Suvirna
sph, hopeanruunikko, 147cm
KTK-III
e. Champion Mörkövaaran Jokeriina
sh, tummanrautias, 164cm
KTK-II, SLA-I*, VVJ-III
ei. Hengenvaaran Karkulainen
sh, rautias, 150cm
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
eii. Champion Kiertolainen
sph, punarautias, 148cm
KTK-III, SLA-II, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I, VVJ-II, YLA1
eie. Talvitaru
sh, rautias, 157cm
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, YLA1
ee. Hortensian Jokeritar
sh, punarautias, 156cm
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
eei. Varmajalka
sh, punarautias, 153cm
KTK-III, SLA-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, YLA1
eee. Joikuriina
sh, rautias, 156cm
SLA-I, KRJ-II, ERJ-II, KERJ-II, YLA2

Isälinja: Vuornan Tšaikovski - Villahaan Tolstoi - Ojalan Torsten (3) Emälinja: Mörkövaaran Jokeriina - Hortensian Jokeritar - Joikuriina (3)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2482.65
kuuliaisuus ja luonne: 1091.36
tahti ja irtonaisuus: 1391.29

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5


Päiväkirja & valmennukset