Myrskylän Korpikielo


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Myrskylän Korpikielo, "Neiti" Syntynyt: 02.02.2020 4v 02.06.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0183 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 160cm Väritys: Vaaleanpunarautias
Kasvattaja: Myrskylä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB vaikeustaso 5, 110cm

•   SV-I 20.04.2020 pistein 47,15
koulukoevoittaja prosentein 74.643

•   (R) KTK-II 31.07.2020 pistein 74

Kasvattajan kirjoittamana: Ei liene paljoa olevan liioittelua, kun Sylvi kertoo Kastanjan Korpisielun olevan paras hevonen koko universumissa. Ainakin Sylvin maailmankatsomuksen mukaan ei kovinkaan moni suomenhevonen yllä Korpisielun tasolle, vaikka ori saikin kantakirjassa vain III-palkinnon suurista odotuksista huolimatta. Se ei vauhtia hidastanut, sillä Korpisielu on tätänykyä vallan mainio kilpahevonen sekä este- että kouluratsastuksessa. Nyt on aika Korpisielun lapsosten lähteä valloittamaan maailmaa ja Myrskylän Korpikielo onkin ensimmäinen pois tallilta myytävä varsa. Emäksi valittiin II-palkinnon kantakirjatamma Vaalaman Metsätähti, jolle varsa on esikoinen. Tämä paketti on omasta mielestä niin mainio, että vähän itkettää myydä pois. Siitä paistaa jo kauas, että nyt on kerrassaan onnistunut ori-tammayhdistelmä tullut valittua. Korpikielo tietää, ettei se ole mikään tavan metsien hevonen, vaan se on jotain suurempaa ja hienompaa - thö kilpuri. Tuntuu, että harvaa asiaa Korpikielo rakastaa tässä maailmassa niin paljoa kuin omaa peilikuvaansa ja tämä omahyväinen pikku prinsessa onkin hyvä palauttaa välillä maanpinnalle omista pilvilinnoistaan. Korpikielo nimittäin on vakuuttunut olevansa aina oikeassa eikä oikein tykkää, jos sitä komennellaan. Ja komenteluksihan Korpikielo kaikki omista mielipiteistään eroavat pyynnöt tulkitsee. Tuohtuneen tamman lepyttelyä on luvassa, mutta onneksi se ei ole pitkävihainen, vaan pienten kiljahdusten ja jalkojen tömistelyn jälkeen se päättää, että alunperin ihmisen ehdottama idea onkin sen oma idea ja sitten se käy vallan hyvin…

Taitaa olla niin, että Myrskylän Korpikielo on omasta mielestään heti Jumalasta seuraava. Onhan hän kaunis kuin karamelli, erinomaisen fiksu ja filmaattinen, kouluratojen lahjakas partaveitsi ja ennen kaikkea vähän parempi kuin muut. Lempinimen ”Neiti” saanut tamma on monenkin mielestä melko lailla rasittava suuruudenhulluissa kuvitelmissaan, joissa Neiti itse on kaikkien suosikki ja kellään ei ole nokan koputtamista Neidin asioihin. Tilannetta ei varmaan parantanut, että itse kasvattajankin mielestä Neiti todella oli varsana vähän parempi kuin muut, oikea kruununjalokivi.

Neiti putosi pilvilinnoistaan viimeistään siinä vaiheessa, kun sille todettiin sen uudessa kodissa Haltiasalossa, että vaikka se onkin ihan kiva tyyppi, on hänessäkin omat puutteensa. Neiti ei tätä tietenkään allekirjoita, mikä aiheuttaakin tallin arjessa jos jonkinlaisia vastakkainasetteluja. Aamulla Neiti vaatii kovaäänisesti itselleen ensimmäisenä ruokaa ihan saakelin äkkiä ja menettää hermonsa sillä punaisella sekunnilla, kun näkee jonkun toisen hevosen saavan sapuskansa ensin. Tämä tekee tietenkin ihan hyvää Neidille, mutta se itse on sydänjuuriaan myöten loukkaantunut mokomasta rahvaasta käytöksestä. Se on hyvällä tuulella sen lyhyen hetken ajan, kun mupeltaa aamupöperöitään, mutta aloittaa elämöinnin, kun on aika lähteä ulos. Neiti tosin uskoo, kun sille ärähtää, että pitää turpansa soukemmalla, mutta aivan varmasti se mulkoilee erittäin loukkaantuneella ilmeellä kaikkia, jotka pääsevät sen ohitse tarhailemaan. Kun tulee vihdoin Neidin vuoro, tanssahtelee se koppavasti nokka pystyssä taluttajan vierellä.

Hoitotoimenpiteissä Neidillä on sananen sanottava vähän kaikesta. Milloin mahan alta harjaaminen ärsyttää niin perhanasti, milloin taas ei oikein huvittaisi kavioita nostella. Toisinaan kaviot taas nousevat vähän turhankin reippaasti ja tamma saattaa ärsyyntyessään paukuttaa maata tai nostella takajalkoja varoituksen merkiksi. Kertaakaan se ei ole ihmistä tai seinää potkinut, kunhan vain pitää yllä sellaista ilmapiiriä, että jotain saattaa tapahtua, jos Neitiä oikein ketuttaa. Vaikka Neiti on melko ankea persoona hoitotilanteissa, pärjää sen kanssa kuitenkin ihan hyvin. Pitää vain muistaa, että Neiti on luonteenlaadultaan temperamenttinen ja sille on aivan ominaista steppailut, kiljahtelut ja hännän kiukkuiset huiskautukset. Kaikeksi onneksi Neiti ole pitkävihainen, vaan se kiihtyy nollasta sataan sekunnin sadasosassa ja tyyntyy sitten heti harmituksen mentyä ohi. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että Neiti on lähtökohtaisesti aina aluksi eri mieltä ihmisen kanssa, mutta Neidin tunteva ihminen onnistuu kyllä myymään omat ideansa tammalle niin, että se luulee niiden olevan omia ideoitaan. Kaikki nimittäin sujuu Neidin kanssa kuin tanssi, jos se kuvittelee kaiken menevän niin kuin se itse on alusta alkaen suunnitellut. Tietysti aina silloin tällöin tulee vastaan asioita, joissa Neidille on sanottava tiukasti vastaan, jolloin tamma suoraan sanottuna tyrmistyy, että joku kehtaakin häntä moittia, vaikka hänhän ei ole väärässä koskaan.

Neidin lahjakkuus tuli jo nuorena esiin, kun tamman liikettä katsoi sivusta. Vähän kyllä kaikkia jännitti, millaiseksi ratsuksi Neiti asettuisi, kun sen käsittelyssä maasta käsin oli omat haasteensa. Ei sen ratsuttaminen helpoimmasta päästä ollut ja monet turhautumiset, kiukuttelut ja täydelliset muulijumittamiset tuli nähtyä. Tuli havaittua, että Neidillä on hirvittävän lyhyt työmoraali. Se tykkää tehdä tasan niin kauan, kunnes ensimmäisen kerran se ei ymmärrä mitä siltä haetaan. Sitten sen motivaatio laskeekin kuin lehmänhäntä ja yritäpä motivoida tätä kaikkea paheksuvaa prinsessaa uudelleen työntekoon. Ei mikään helpoin tehtävä. Vaadittiin saavillinen kärsivällisyyttä ja rekkalastillinen kehuja, että Neidille alkoi avautua, ettei ole maailmanloppu, jos ratsastaja muistuttaa sitä jostakin. Liikkeeltään Neiti on hyvin lennokas ja eteenpäinpyrkivä eikä se tykkää, jos sen suuhun jäädään roikkumaan. Herkkä Neiti toimii hyvin istunnalla, kevyellä ohjastuella ja hienovaraisilla avuilla. Vaikka se koheltaisikin alussa, kannattaa sitä ratsastaa vain pitkäjänteisesti niin se alkaa kyllä pyöristyä ja vauhtikin tasaantua. Missään nimessä ei kannata lähteä hidastelemaan Neitiä ja nyppimään sitä suusta, sillä tamma saattaa kiukuspäissään toimittaa ratsastajan kentän hiekkaa maistelemaan. Neidistä odotettiin kyllä kivaa kouluratsua, mutta loppujen lopuksi se yllätti kaikki kuinka osaava ja laadukas siitä tuli. Vaativan B:n liikkeet eivät ole homma eikä mikään Neidille ja se kantaa itsensä arvokkaasti koko radan läpi. Neiti suorastaan nauttii ollessaan esillä ja tanssahdellessaan liitävine askelineen pitkin kenttää. Kouluradan Neiti päättää tietysti naama omahyväisesti loistaen ja sipsuttaen prinsessamaisin askelin kohti varikkoa.

Pitää vielä mainita, että Neiti on oikeasti myös aika hyvä hyppääjä. Se on vain sellainen juttu, että tämän hevosen selkään esteradalle ei kovin moni hingu. Ei sillä, että Neidillä hirttäisi kaasu kiinni tai syntyisi tarpeettomia vaaratilanteita, vaan siksi, että se on jostain syystä esteiden keskellä oikea mielensäpahoittaja. Jotenkin se, että kentällä on niin monta liikkuvaa osaa saa Neidin päänupin kiehumaan, jolloin se on entistä herkempi palautteelle. Jos esteen päällä tulisi vaihtaa sujuvasti laukka, tulkitsee Neiti avut aivan turhanpäiväisenä puuttumisena hänen asioihinsa. Siksi se onkin monesti vähän nihkeä, haluton ja kipakka ellei ratsastaja ole sellainen, joka on ratsastanut tätä erikoislaatuista tammaa jo pitkän aikaa. Ratsastajan tulee vähän kuin lukea ajatuksia, jotta Neidin motivaatio pysyy yllä ja sillä saa puhtaan ja nopean radan aikaiseksi. Kun homma sujuu Neidin kanssa, hyppää se hyvällä selkätekniikalla ja jalkojaan varoen. Tästä syystä sillä on potentiaalia aina 110cm tasolle asti, mutta ne, jotka sen sinne asti voivat viedä ovat harvassa.

Luonteen on kirjoittanut Syvi

Sukutaulu

i. Kastanjan Korpisielu
sh, tummanpunaruunikko, 154cm
KTK-III, EV-II
ii. VIR MVA Ch Huvin Savusumu
sh, musta, 158cm
KTK-I, ERJ-I
iii. Ch Sumottaja
sh, musta, 160cm
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I
iie. Viiman Ilo
sh, punaruunikko, 151cm
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I
ie. Vappulan Korvenkuiske
sph, punaruunikko, 148cm
KTK-II, ERJ-I, SV-I
iei. Perinkonu
sh, punarautias, 152cm
KTK-II, ERJ-I, YLA2
iee. VIR MVA Ch Varjolilja
sph, ruunikko, 143cm
KTK-I, ERJ-I
e. Vaalaman Metsätähti
sh, vaaleanpunarautias, 153cm
KTK-II, SV-II
ei. Kuuralehdon Metsänpoika
sh, rautias, 157cm
eii. Marrasmurhe
sh, rautias, 161cm
eie. Hämyveden Mirna
sh, ruunikko, 162cm
ee. Heljävirran Hestia
sh, rautias, 154cmm
eei. Hurmanhetki
sh, rautiaankimo, 142cm
eee. Romina
sh, musta, 158cm

Isälinja: Kastanjan Korpisielu - Huvin Savusumu - Sumottaja (3) Emälinja: Vaalaman Metsätähti - Heljävirran Hestia - Romina (3)

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 1050.71
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 403.56
Tahti ja irtonaisuus: 647.15
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 3 / 5

Päiväkirja & valmennukset