Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Prinsessaunia


Kuvista kiitos Tilli

Perustiedot

Virallinen nimi: Prinsessaunia, "Piiska" Syntynyt: 22.05.2020 4v 22.09.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0492 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 165cm Väritys: Vaaleanpunarautias
Kasvattaja: Hiivurin Suomenhevoset Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB

•   KV-II 20.10.2020 pistein 30.5

•   (R) KTK-II 28.02.2021 pistein 73

Ennan esitellessä uusinta kouluratsujen laatuarvostelussa palkittua suomenhevostammaansa, Tyrskyn Liliannaa – Lilaa, tiesin, että tästä haluaisin varsan. Ongelmana oli vain se, ettei lyhytsukuisten suomenhevosorien kanta ollut mitenkään hyvä, ainut sopiva sulhasehdokas oli vielä keskenkasvuinen, kasvamassa varsasta oriksi. Onneksi Syyn Kartanon omistaja Viixi tarjosi omaa hienoa mustaa, vaativa b:n tasoista oriaan isäehdokkaaksi. Ja niin nyt varsomispuuhissa ollut Lila varsoi minun varsani, Prinsessaunia tammavarsan, Piiskan, toukokuun lopulla.

Sukutaulu

i. Hakulisen Mörköuni
sh, musta, 165cm
KTK-II
ii. Naavanniemen Suklaahippu
sh, musta, 164cm
iii. Naavanniemen Kakkusoturi
sh, tummanruunikko, 165cm
iie. Neiti Kesäheinä
sh, musta, 159cm
ie. Hakulisen Haaveuni
sh, tummanruunikko, 160cm
iei. Ylistön Haamunkuvatus
sh, musta, 163cm
iee. Hakulisen Suvineito
sh, ruunikko, 151cm
e. Champion Tyrskyn Lilianna
sh, vaaleanpunarautias, 165cm
KTK-II, SLA-II, KRJ-I
ei. Lohduton
sh, vaaleanrautias, 166cm
eii. Muskottimies
sh, vaaleanpunarautias, 157cm
eie. Eleonoora
sh, rautias, 150cm
ee. Soturiprinsessa
sh, rautias, 164cm
eei. Ukkometso
sh, punarautias, 167cm
eee. Viimeinen Valssi
sh, vaaleanrautias, 165cm

Isälinja: Hakulisen Mörköuni (1) Emälinja: Tyrskyn Lilianna (1)

Klikkaa tästä nähdäksesi sukuselvitys!

Näyttävä musta suomenhevosori Naavaniemen Suklaahippu valikoitui aikanaan isänisäksi oriehdokkaan potentiaalin, mahtipontisten jälkeläisnäyttöjen ja huimaavan ihanan luonteen takia. Suklaahippu on kouluratsu, joka on valloittanut monia tunnettujakin kilpakenttiä jopa ulkomailla asti. Ori on todellinen reissaaja! Se on kilpaillut Suomen lisäksi Virossa, Ruotsissa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Ihan huikeaa on myös se, että Suklaahippu on onnistunut jättämään suomenhevosvarsoja myös ulkomaille, jonka myötä lajin kansainvälisyys kasvaa. Luonteeltaan Suklaahippu on kiltti ja kuuliainen, sekä kova tekemään töitä.

Mustaa varsaa haikaillessaan isän kasvattaja valitsi sen emäksi tummanruunikon Hakulisen Haaveunen, koska sopivaa sen tummempaa tammaa ei ollut sillä hetkellä tarjolla. Hakulisen Haaveuni on kasvattajallaan elelevä kouluratsastukseen painottunut suomenhevostamma, jonka ensimmäinen varsa meidän Mörkö on. Haaveuni on taitava ja nöyrästi työskentelevä ratsu, mutta talliolosuhteissa jokseenkin tammamainen ja tuuliviirimäinen. Rakenteeltaan tumma Haaveuni on todella vaikuttava ja sillä onkin hyviä tuloksia tammanäyttelyistä ympäri Suomen.

Emänisälle, Lohduttomalle, oli suuret suunnitelmat. Sen vanhemmat oli valittu tarkkaan ajatuksena tehdä hieno kouluratsu. Toisin kävi ja maailmaan tupsahti vaaleanrautias, vanhempiaan reilusti suurempi ori, joka oli vanhemmistaan poiketen syntynyt esteradoille. Siitä yritettiin viimeiseen asti tehdä kouluratsua, mutta valitettavasti "Lokin" liike ei riittänyt kovinkaan pitkälle. Esteitä se sen sijaan hyppäsi 110cm:iin asti, useimmiten sijoittuen tai voittaen luokkansa. Hienon orin kisaura kuitenkin päättyi lyhyeen sen murrettua jalkansa 12-vuotiaana laskeuduttuaan hypystä huonosti kotitreeneissä ja kaatui pahasti. Jalkaa yritettiin pitkään saada kuntoon, mutta lopulta omistaja päätyi lopettamaan orin vuoden sairausloman jälkeen jalan luuduttua huonosti ja ori olisi ontunut kroonisesti lopun ikäänsä. Ennen lopettamista ori ehti muutaman varsan verran jatkaa sukuaan.

Emänemä Soturiprinsessa oli hienorakenteinen ja oikein kaunis suomenhevostamma, joka kiersikin aktiivisesti näyttelyitä hyvällä menestyksellä. Sillä kisattiin myös koulua helppo A-tasolla vaihtelevalla menestyksellä. Ratsastuskisoissa tamma kärsi ramppikuumeesta ja välillä se johti liialliseen sähläämiseen ja pisteiden laskuun. Hyvinä päivinä taas se voitti mennen tullen kaikki, joten koskaan ei oikein tiennyt, mitä odottaa kisareissulta. Luonteeltaan se oli hyvin tammamainen kiukkupussi, joka veti herneen nenään milloin mistäkin asiasta. Tamma oli myös joutunut kiertolaisen asemaan omistajan vaihtuessa tiuhaan milloin mistäkin syystä. 17-vuotiaana se ostettiin ratsastuskouluun, jossa se vietti viimeiset 5 elinvuottansa tehden tuntiratsun hommia edistyneempien tunneilla.

Sukuselvityksen tekijänoikeudet kuuluvat Piiskan vanhempien omistajille.

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2408.48
kuuliaisuus ja luonne: 1116.7
tahti ja irtonaisuus: 1291.78

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset