Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Raparperitaivas HV

Kuvista kiitos VRL-05196!

Perustiedot

Virallinen nimi: Raparperitaivas HV, "Rapsa" Syntynyt: 01.12.2015 4v 01.02.2016
Rekisterinumero: VH16-018-0352 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 155cm Väritys: Punaruunikko
Kasvattaja: Hapero (VRL-06115), Hengenvaara Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: HeA

•   (R) KTK-II pistein 71

•   VIR MVA Ch myönnetty 26.01.2021

Raparperitaivas HV ei ole ruma. Se on vain, tuota, hieman… romuluinen. Tai onhan sen rakenne ihan sopusuhtainen, mutta Rapsaksi kutsutun tamman pää on oikea halko. Siihen pärstään ei ole muuten ihan helppo löytää istuvia suitsia tai riimuja. En tiedä onko Rapsan geeneihin lipsahtanut ripaus sarvikuonoa, mutta joka tapauksessa se on vähän rujon näköinen tapaus möllöttäessään tarhassa. Kun tamma nostaa pitkät korvansa pystyyn, näyttää se vuorostaan aivan aasilta, mutta onneksi aika suloiselta sellaiselta. On vain pidettävä sormia ja varpaita ristissä, että Rapsan jälkikasvu perisi isänsä puolelta hieman siromman naamavärkin.

Sitten kun pääsee yli Rapsan ulkonäöstä, alkavat silmät avautua sen persoonalliselle luonteelle. Rapsalla on hyvin erikoisia mieltymyksiä. Esimerkiksi hevosnamit tai porkkananpalat eivät ole tamman mielestä kovin kummoisia, mutta tarjoapa tälle matamille banaania tai turkinpippureita niin johan alkaa kuola valua ruunikon suupielistä. Valtavirrasta poikkeavien ruokatottumusten lisäksi Rapsalla on taipumusta erikoisiin tapoihin. Vai kuulostaako normaalilta, että hevonen istuskelee muina naisina tarhassa takalistollaan? Se on Rapsan mielestä jotenkin pätevä asento paistatella päivää, vaikka yhtään mukavalta se ei näytä.

Rapsa tietää kyllä, kuinka tallissa pitäisi käyttäytyä, mutta sen mielestä on paljon hauskempaa venyttää vähän rajoja. Ihmisen taskuja on kiva nyppiä ja takin vetoketjua rullata edestakaisin. Voi, miten Rapsa rakastaakaan sitä ääntä mikä siitä syntyy! Muutenkin tuntuu, että mitä ärsyttävämmän äänen Rapsa saa aikaiseksi, niin sitä enemmän se saa riemua siitä revittyä. Yksi Rapsan rasittavimmista tavoista on maiskutella huuliaan niin, että kunnon läpsytys kantautuu pitkin pihamaata. Kielloista Rapsan meno vain yltyy, joten parhaiten sen saa lopettamaan pelleilynsä jättämällä tamman tempaukset omaan arvoonsa. Hyvää huumorintajua tarvitaan, jotta Rapsan kanssa yhteiselo sujuu ja siltikin se todennäköisesti onnistuu jossain vaiheessa saamaan hoitajan veren kiehumaan.

Tällä tammalla on hihassaan sellainen kokoelma erilaisia tempauksia, että niitä riittää vino pino myös ratsastajan päänmenoksi. Rapsa testaa aivan varmasti uudet ratsastajat ja yrittää todennäköisesti vähän tutumpiakin höynäyttää. Jos tamman päästää niskan päälle ensimmäisellä ratsastuksella, on seuraavalla kerralla tuplaten haasteita. Sille pitää näyttää ns. närhen munat siinä kohtaa, kun ensimmäisen kerran kipuaa selkään. Rapsalta saa luulot pois ratsastamalla sitä jämäkästi ja piiruakaan periksi antamatta. Rapsan aivan ehdoton lempileikki on pysähdellä kesken tehtävän. Se poraa kavionsa syvälle hiekkaan ja seisoo kuin betonipatsas paikallaan. Tähän pisteeseen jos sen kanssa joutuu, niin tamman motivointi liikkeelle on huomattavan hankalaa, vaikka kuinka sitä paineistaisi. Rapsaa tuleekin ratsastaa alusta alkaen niin, ettei se ehdi toteuttaa kaikkia kommervenkkejään, kun se joutuu keskittymään koko ajan vaihtuviin tehtäviin. Rapsa on sen verran älykäs hevonen, että se kaipaa tarpeeksi haasteellisia juttuja pysyäkseen vireänä. Kun sen saa ratsastettua vauhtiin, liikkuu se kuin huomaamatta omalla moottorilla ja reagoi nopeasti ja vastaanottavaisena ratsastajan pyyntöihin. Rapsan etu kouluhevosena on ehdottomasti sen isot liikkeet ja voimakas takaosa, jonka ansiosta tamman liikkeeseen tulee hyvää lennokkuutta ja ponnekkuutta.

Luonteen on kirjoittanut Sylvi

Sukutaulu

i. Moon Snaijaaks
sh, ruunikko, 158cm
KTK-II, KRJ-II, YLA2, SV-I, EV-I, KV-I
ii. Moon Syntyny Rellestää
sh, tummanpunaruunikko, 155cm
KTK-III, KV-I, EV-I, SV-I
iii. Moon Aavekapina
sh, rautias, 156cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-II, YLA2
iie. Moon Kaihotar
sh, tummanrautias, 152cm
KTK-II, KRJ-III
ie. Moon Salariina
sh, tummanruunikko, 158cm
KTK-II, ERJ-I, SLA-I, YLA1
iei. VIR MVA Ch Viehättävän Pokerinaama
sh, punarautias, 158cm
KTK-II, KRJ-I, YLA2, ERJ-III
iee. Moon Uniikki
sh, punarautias, 157cm
KTK-II, ERJ-I, SLA-I, YLA1
e. Viehättävän Tulilja
sh, punarautias, 150cm
KTK-III, KRJ-I, ERJ-II, SLA-1, YLA1
ei. Tulisalama HUI
sh, tummanpunarautias, 158cm
KTK-II, SV-I
eii. VIR MVA Ch Fiktion Rudolf
sh, musta, 155cm
KTK-II, SLA-III, KRJ-I
eie. Keijusalama HUI
sh, punaruunikko, 157cm
KTK-III, SV-II
ee. Viehättävän Vanilja
sph, rautias, 146cm
KTK-III, SV-I
eei. VSN Champion Harhakuva HUI
sph, rautias, 144cm
KTK-II, SV-I, KRJ-I
eee. Viehättävän Valeria
sph, tummanrautias, 145cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-1, SV-I

Isälinja: Moon Snaijaaks - Moon Syntyny Rellestää - Moon Aavekapina - Koistilan Kapina - Kapinamieli - Kapitalismi (7) Emälinja: Viehättävän Tulilja - Viehättävän Vanilja - Viehättävän Valeria - Siljan Satumörkö - Siljan Mörköpettiina - Juromaan Viivi (6)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Onnenitku syntynyt 06.05.2020 orista Vaapukan Verneri omistajana VRL-14757
ori Haltiasalon Kyyhkynen ja kyykäärme syntynyt 10.01.2021 orista Mäkisuon Kummajainen jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1832.16
kuuliaisuus ja luonne: 996.58
tahti ja irtonaisuus: 835.58

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 5 / 4

Cup sijoituksia 2

31.12.2020, Hiivurin Suomenhevoset, VSR Cup, HeA, 4/27

28.02.2021, KRJ Cup, Haltiasalo, Helppo A, 7/64

Päiväkirja & valmennukset