Riiviöiden Rita

Kuvista kiitos kasvattaja!

Perustiedot

Virallinen nimi: Riiviöiden Rita, "Rita" Syntynyt: 18.01.2015 4v 18.03.2015
Rekisterinumero: VH15-018-2174 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevostamma
Säkäkorkeus: 145cm Väritys: Rautiaankimo
Kasvattaja: Riiviöt Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: HeA, vaikeustaso 4

•   (P) KTK-III 20.11.2015 pistein 69

Riiviöiden Rita on vähän omanlaisensa persoona, jonka kanssa ei kaikki tule toimeen. Tamma on oikeasti ihan perus helppo, mutta kun sillä on energiaa enemmän kuin olisi suotavaa ja siihen yhdistettynä sen herkkyys ei ole se kaikkein parhain yhdistelmä. Hellä ja määrätietoinen käsittelijä saa kyllä tamman hoidettua ilman suurempaa draamaa. Epävarman käsittelijän kanssa Rita on yleensä korvat luimussa ja vähän uhittelee, mutta toistaiseksi se on aina jäänyt siihen. Harjaus on helpointa suorittaa käytävällä kahta puolta kiinnitettynä mutta onnistuu se karsinassakin, kun naruun ei ole jätetty turhaa pelivaraa. Varustaessa sama juttu, asiat kun tekee vakaasti ja rauhallisesti niin ei ongelmia. Saattaa toisinaan vähän pullistella mutta muuten suurempia ongelmia.

Ratsuna Rita on vähän rellestäjä tyyppiä, jolla periaatteessa olisi rahkeita jopa vaativa B:n luokkiin mutta kun kärsivällisyys ei riitä. Ongelmalliseksi tamman ratsastamisen tekee sen herkkyys. Erityisen herkkä tamma on suustaan, joten istunnalla ratsastamisen tärkeys korostuu tämän kimon kohdalla. Aloittelevalle ratsastajalle meneväinen Rita ei sovi, mutta pidemmälle ehtineet osaavat sitten arvostaa tamman omaa moottoria ja herkkyyttä. Ritan kanssa parhaiten sujuu siirtymiset sekä lisäykset, kun taas ikuinen harjoittelun aihe tuntuu olevan kokoaminen. Ei vaan tunnu Ritan päähän uppoavan, että miksi ihmeessä pitäisi mennä hitaasti, kun voi mennä kovempaakin. Kääntyy ja taipuu kivasti, mutta yrittää usein oikaista niin kulmissa kuin muillakin kaarevilla reiteillä.
Vauhtinsa puolesta tästä olisi voinut tulla hyvä estepeli mutta kun se herkkyys. On sen kanssa muutamat ratsastajan rohkaistuneet hyppäämään ja ihan kohtuullisella tekniikalla tamma on ne ylittänyt. Maastossa Rita on parhaimmillaan tyynemmässä seurassa vaikkei se yksinäänkään ole sinkoamassa viereiseen lääniin, kun mikä tahansa ääni kuuluu. Toisen energiapakkauksen kanssa en lähtisi liikkeelle mutta makunsa kullakin.

Matkustajan Rita on rauhoittunut sitten nuoruuden, jolloin se usein oli steppaillut itsensä hikeen. Nykyisin se suhtautuu matkustamiseen huomattavasti tyynemmin, vaikkei se edelleenkään innosta puhkuen ole menossa koppiin. Kisapaikoilla Rita mulkoilee muita hevosia muttei sen suuremmin uhkaile ketään. Lämmittelyssä tuntuu usein tikittävältä pommilta mutta päästessään yksin radalle tuntuu kimo rauhoittuvan ja keskittyvän paremmin.

Luonteen on kirjoittanut Jenna, VRL-03515

Sukutaulu

i. Riiviöiden Elmeri
sph, tummanpunaruunikko, 141cm
KTK-II
ii. Ch Aavan Ernesti
sph, musta, 140cm
KTK-II, KRJ-II
iii. VIR MVA Ch Aavan Entti
sph, punarautias, 137cm
KTK-II, KRJ-I
iie. Mörkövaaran Pirella
sh, musta, 157cm
KTK-III, YLA2
ie. Koston Kauneuspilkku
sph, ruunikko, 147cm
KTK-III
iei. Koston Mysteerio
sph, voikko, 146cm
KTK-III
iee. VIR MVA Ch Kovin-Kaunis HUI
sh, ruunikko, 155cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA1
e. Viehättävän Ruut
sph, rautiaankimo, 148cm
KTK-III
ei. Riiviöiden Eemil
sph, rautiaankimo, 147cm
SV-II, KTK-III, YLA1
eii. VIR MVA Ch Retueemeli
sph, voikko, 144cm
KTK-III, JL AB
eie. Vaapukan Loru
sh, rautias, 153cm
KRJ-II
ee. Viehättävän Roosa
sph, ruunikko, 140cm
SV-II, KTK-III
eei. VIR MVA Ch Viehättävän Niilo
sph, rautias, 145cm
KTK-III, KRJ-II, SLA-II
eee. Ch Riiviöiden Ruusu
sph, punarautias, 142cm
KTK-II, KRJ-II

Isälinja: Riiviöiden Elmeri - Aavan Ernesti - Aavan Entti - Keinumäen Einari - Mörön Huijari (5) Emälinja: Viehättävän Ruut - Viehättävän Roosa - Riiviöiden Ruusu - Viehättävän Tähdetön - MC Tähtikirkas (5)

Jälkeläiset

ori Haltiasalon Kalewi syntynyt 19.12.2019 orista Fiktion Kalerwo jäi kotiin
tamma Haltiasalon Ruusukulta syntynyt 05.04.2020 orista Viehättävän Hopearusko omistajana Ketola
ori Haltiasalon Porvari syntynyt 03.07.2020 orista Snillin Pehtoori jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 1826.25
Nopeus ja kestävyys: 120.78
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 122.94
Kuuliaisuus ja luonne: 805.54
Tahti ja irtonaisuus: 1020.71
Tarkkuus ja ketteryys: 1.95

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset

Kouluvalmennus 422 sanaa, valmentajana Miltsu

Tänään kävin taas valmentamassa Haltiasalossa! Katariina oli jo minulle tuttu ratsastaja, mutta tämän päivän ratsu Riiviöiden Rita oli minulle uusi tuttavuus. Kerrankin olin itse paikalla ennen kuin valmennettava ratsukko oli edes kentällä. Odoteltuani hetken aikaa, Katariina kiirehtikin kentälle ponikokoisen ratsunsa kanssa pahoitellen suuresti myöhästymistään. No, onneksi minulla ei ollut hirveä kiire minnekään valmennuksen jälkeen.

Ratsukon alkukäyntejä seuratessani huomasin Katariinan näyttävän melko kireältä satulassa. Olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka ratsastajan mielentila vaikuttaisi valmennukseen, tai kaikkoaisiko kireys valmennuksen alkaessa? Pieni Rita suokki taas näytti kaikkea muuta, kuin kireältä. Kimo tamma askelsi eteenpäin tarmokkain askelein, samalla kun se katseli kiinnostuneena ympärilleen.

Ensimmäisenä asiana päätin teettää ratsukolla käynnissä temmonvaihteluita, sekä peruutuksia. Käynnin lisäyksessä energisen ja luontaisesti pieneksi hevoseksi melko pitkän käyntiaskeleen omaavalla Ritalla olikin hieman hankaluuksia pidentää askelta vielä entisestään. Tamma tarjosikin monenmonta kertaa ravia ratsastajalleen, mikä selvästi turhautti Katariinaa, joka ei tuntunut löytävän kultaista keskitietä jolla pyytää ponitammaa tarpeeksi eteenpäin askeleen pidentämiseksi, mutta pitää tarpeeksi vastaan, että ratsukko pysyisi vielä käynnissä. Kootussa käynnissä Katariinalla jäi jarru vähän turhan vahvasti päälle ja herkkä Rita olisi tarjonnut pysähdystä mieluummin, kuin koonnut askeleitaan. Pysähdykset ratsukolta sujuivat ihan hyvin, mutta pakittaminen ei ollut kimon tamman mieleen. Rita ei millään olisi tahtonut ottaa askeleita taaksepäin, vaan meinasi väenväkisin puskea ohjan lävitse eteenpäin.

Oman haasteensa herkän suomenhevostamman ja sen ratsastajan valmennukseen toi vielä se, että Katariina ei selvästi ollut tänään kovin kärsivällisellä tuulella. Tästä johtuen, päätin että tänään koko valmennus tulisi keskittymään melko perusasioihin ja yritettäisi saada kuitenkin sekä hevoselle että sen ratsastajalle hyvä fiilis.

Ravissa ratsukko sai treenailla kolmikaarista kiemurauraa, jossa kaarteet mentiin normaalissa ravissa ja suorat taas kootussa ravissa. Kaariuralla Rita olisi mielellään ennakoinut aina kaarien suuntia ja oikaissut vähän, mutta huomautettuani oikomisesta, Katariina tsemppasi hienosti ja sai seuraavaksi ratsastettua ratsunsa kaarissa uralle saakka. Kokoamiset ravissa tuottivat yhä haasteita, joko Rita olisi jyrännyt pidätteiden lävitse, tai rikkonut koko ravin pois. Pientä edistystä kokoamisissa kuitenkin tapahtui toistojen myötä. Kilpailuissa tuomarina olisin ehkä toivonut ravin olevan yhä kootumpaa, mutta tänään päätimme tyytyä tähän.

Laukka jätettiin valmennuksessa tänään melko vähälle huomiolle. Laukkaa ratsukko sai ottaa siirtymisissä: ravista seis, pysähdys, laukkaa mahdollisimman kootusti pätkä ja takaisin raviin. Peruutuksissa ratsukolla olisi kyllä treenaamista tämän päivän perusteella aika reippaastikin. Laukan Rita nosti hyvinkin energisesti ja oli lähdössä eteenpäin kuin tykin suusta. Koottua laukkaa saatiinkin siis hakea, mutta loppujen lopuksi toistojen myötä saatiin pätkiä pientä, mutta tahdikasta laukkaa ja olin tyytyväinen.

Harmi, että tänään Katariinalla oli selvästi jotakin mielen päällä niin, ettei hänen keskittymisensä ollut ratsastuksessa. Pieni Rita taas oli aivan valloittavan oloinen, energinen tamma! Toivottavasti vielä joskus kohtaan ratsukon jossakin kilpailuissa tai uudelleen valmennuksessa paremmalla fiiliksellä.