Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Väjen Kissankello


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Väjen Kissankello, "Kiti" Syntynyt: 16.09.2020 4v 16.01.2021
Rekisterinumero: VH20-018-0807 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 154cm Väritys: Punarautias
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1

•   kantakirjakelpoinen

Kitillä on kaikki hyvin, vaikka sen korvat sitoisi rusetille. Täydellistä tyyneyttä, mielenrauhaa sekä positiivista energiaa hehkuva läsipää on nöyrä, rehellinen, työteliäs hevonen, hyvä käytöksen sekä ymmärtäväisyyden perikuva, yksi nelijalkainen pyhimys. Tuntuu, ettei Kitillä ole huonoja päiviä, sen mieli ei mustene tai saa edes harmaan sävyjä, eikä mikään horjuta tamman peruspositiivisuutta. Ruoka myöhässä? Ei haittaa, näitä sattuu. Ratsastaja ei ehdikään hyppyyn mukaan ja koko hyppy on epämiellyttävä kokemus molemmille? Kiti ymmärtää, ei aina voi onnistua. Tarhakaveri ajattaa heiniltä pois hampaat irvessä? Ohhoh, mites nyt noin, koetahan käyttäytyä ja syödään heinät kaikessa rauhassa. Tahdotonta tossukkaa tai yksinkertaista hölmöä tästä hevosesta ei saa tekemälläkään, Kiti tuntee oman arvonsa ja pitää kyllä huolen itsestään ja ruokailustaan tammalaumassa. Lisäksi tamma on älykäs. Niin ylpeilyltä kuin tämä kuulostaakin, Kiti on melko täydellinen hevonen!

Kuten todettua, Kiti on niin pyhimysmäisen ymmärtäväinen, alati oloonsa tyytyväinen, ettei se sano oikein mitään mihinkään. Tamma sopii mainiosti sukulaislastenkin harjausinnon kohteeksi, itse asiassa innostunut pikkuväki tuntuu vain ilahduttavan Kitiä. Se on melko äidillinen hevonen, joka mielellään vahtii muiden varsoja ja varmasti toimisi keinoemona orpovarsalle. Niin pahasti mammahuuruinen raudikko ei kuitenkaan ole, että se omisi muiden varsat itselleen. Arjessa ei ole asiaa, joka tekisi Kitin kanssa tiukkaa, eivätkä kausittaiset eläinlääkärivierailut, klippaukset, raspaukset, madotukset, mitä näitä nyt on, aiheuta sen enempää ongelmia. Kitille käy kaikki, se suhtautuu asioihin rauhallisesti, avoimin mielen, tekemättä mistään numeroa. Edes siitä, jos tallikissa loikkaa varoittamatta takamuksen päälle.
Kaikki koiratkaan eivät kulje taluttajansa vieressä yhtä hyvin kuin Kiti. Raudikko pitää ihmiseen sopivan etäisyyden, ei koeta hipsiä omille teilleen, pysähtyy pyydettäessä eikä hermostu, vaikka paikoillaan pitäisi olla pidempiäkin aikoja. Tuulinen sää ei muuta tammaa hyrräksi, kiima-aikoina ei tarvitse seisahtua joka kohtaan vinkumaan, eivätkä tarhassa riehuvat kaverit aiheuta Kitissä kuin muutaman uteliaan katseen. Aivan kuin tamma ihmettelisi, mitäs tuolla nyt riehutaan. Samalla helppoudella Kiti kävelee traileriin sekä rekkaan, ja taitaisipa läsipää hypätä vaikka peräkärryyn, jos siltä sellaista pyytäisi. Matkustaminen ei Kitiä stressaa, se on niin zen kuin hevonen olla ja voi, vaikka olisi kyydissä yksinään ja matka olisi pidemmän sorttinen.

Tämä nyt tuntuu jo aivan lällättelyltä, mutta Kitin kohdalla kyse on ihan tosiasioista. Tamma loistaa myös ratsuna; se on CIC1-tasoinen kenttähevonen, hienoliikkeinen, reipas, eteenpäinpyrkivä ja rohkea, varmajalkainen ja aina yhtä innokkaana töihin lähtevä pieni herranterttu. Ei tätä voi olla rakastamatta! Erityisesti hyppääminen on raudikon mieleen, Kitin silmät oikein säihkyvät, kun se lähestyy estettä, korvat ovat innokkaasti pystyssä ja sitä oikein näkee ja tuntee, miten tamma on elementissään. Mikään työnteko ei ole Kitille vastenmielistä, se nauttii käyntimaastoista siinä missä koulutyöskentelystäkin, tekee ohjasajossa pyydetyt tehtävät samalla innolla kuin se lähtee hiihtoratsuksi lähipellolle. Ratsastajan taidoillakaan ei ole niin väliä, Kiti tekee yhteistyötä kenen tahansa kanssa pyrkien aina miellyttämään ja antamaan itsestään parhaan mahdollisen vaikutelman.
Kevyt kädelle, muutenkin kevyt, alkuun hieman etupainoinen, mutta helposti parempaan malliin ratsastettavissa. Hienoliikkeinen, motivoitunut, tarkka ja täsmällinen, ei koeta luistella helpommalla tai huijata kulmissa. Kiti on miellyttävä ratsu ja mukava kouluhevonen, ei se kaikkein sykähdyttävin tai karismaattisin, kuitenkin tasollaan hyvin pärjäävä ja alati iloinen työmyyrä.

Hyppäämistä Kiti rakastaa, aivan sama estekorkeudelle, lähestymiskulman haastavuudelle, askellajille. Innokkuudestaan huolimatta läsipää malttaa tehdä ravihypytkin puhtaasti ja kiihdyttelemättä. Tamman ponnistukset ovat varmat, hypyt pyöreät, nopeat ja tasapainoiset, niissä on helppo olla mukana. Erityisen ilahduttavaa on se haitarimaisuus, jota Kitin kropaksi kutsutaan; tamma venyy ja kääntyy esteiden välissä ja niiden päällä, varoo jalkojaan, paikkaa pieniä arviointivirheitä ja tuntuu kampeavan itsensä yli ihan joka paikasta. Pituusesteillä Kiti on kotonaan, se tuntuu venyvän ihan minkä tahansa ylitse ongelmitta. Mikään johde tai estetyyppi ei epäilytä, erikoisesteet ovat itse asiassa hauskaa vaihtelua perusesteille. Linja voi olla miten lyhyt ja vino tahansa, Kiti kyllä selviää. Eräs valmentaja totesikin, että tässä on puoliverinen suomenhevosen nahoissa.
Maastovarmuudesta lienee turha puhua. Puhun silti. Vastaan saa rymistellä melkoinen tuomiopäivän airut naapuri pahaäänisimmän metsäkoneensa kanssa ennen kuin Kiti harkitsee vetävänsä puputossut jalkaansa. Metsän äänet ja eläimet eivät tammaa jännitä, liikenteeseenkin se suhtautuu melko rauhallisesti, jos joku kylän nuorista sattuu tulemaan peltoautolla tai (viritetyllä) mopolla vastaan. Moottorikelkatkaan eivät hirvitä. Ensikohtaamiset olivat tietysti jännittäviä, ikä ja kokemus ovat kuitenkin tehneet Kitistä yhden tallin parhaista maastoratsuista. Ja onneksi täällä on niin fiksuja kuskeja, ettei kukaan kaahaile hevosten lähettyvillä.

Sama hyväkäytöksinen aurinkoisuus yhdistettynä iloiseen työteliäisyyteen jatkuu vieraissakin paikoissa. Kiti loistaa PR-hevosena, sen käytös on aina ensiluokkaista, oltiin sitten klinikalla vuositarkastuksessa tai isoissa rotumestaruuksissa mittelemässä ruusukesijoista. Hoitajaksi käy edelleen kuka tahansa, tamma ei kerää jännitysenergiaa vaan huokuu samaa rauhaa kuin kotonakin. Ratsuna se on oma ihana, valloittava itsensä, todellinen hyvän mielen kilpakumppani. Kitin kanssa hymyilyttää aina, vaikka ruusuke jäisikin saamatta.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Turmeltajan Vipeltäjä
sh, vaaleanpunarautias, 154cm
KTK-II
ii. Vähäpellon Vipinäkinttu
sh, sh, punarautias, 154cm
KTK-III, KERJ-II, ERJ-II
iii. Sairaannopee
sh, tummanpunarautias, 154cm
KRJ-II, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, YLA1, JL C
iie. VSN World Ch Klassikkotarina
sh, ruunikko, 158cm
KTK-I, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, JL C
ie. Vähäpellon Hallaneito
sh, vaaleanpunarautias, 154cm
KTK-II
iei. Hallaonni
sh, voikko, 153cm
KTK-III
iee. VSN World Ch Lehmusneito
sh, rautias, 158cm
KTK-I
e. Räiskyvän Kesäheinä
sh, rautias, 154cm
KTK-II
ei. VIR MVA Ch Räiskyvän Aslak
sh, rautias, 154cm
KTK-II, KERJ-I
eii. A-Potti
sh, tummanrautias, 158cm
KERJ-III
eie. Hilirimpsis
sh, rautias, 152cm
KERJ-II, ERJ-II
ee. Champion Riikinnevan Kesäneito
sh, rautias, 158cm
KTK-III
eei. Villimieli
sh, ruunikko, 157cm
eee. Neiti Syvänietos
sh, kimo, 159cm

Isälinja: Turmeltajan Vipeltäjä - Vähäpellon Vipinäkinttu - Sairaannopee (3) Emälinja: Räiskyvän Kesäheinä - Riikinnevan Kesäneito - Neiti Syvänietos (3)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1808.02
nopeus: 423
kestävyys: 400.61
hyppykapasiteetti: 503.55
rohkeus: 480.86

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset