Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Viirivehka


Kuvista kiitos Tilli

Perustiedot

Virallinen nimi: Viirivehka, "Vitsi" Syntynyt: 02.04.2014 4v 02.04.2018
Rekisterinumero: VH14-018-0574 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 155cm Väritys: Vaaleanpunarautias
Kasvattaja: Susiraja Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB

•   (R) KTK-II 30.06.2020 pistein 72

Tämän hevosen kanssa vitsit eivät käy vähiin, ja kaikki muut halvat heitot, joita olen vuosien varrella Katariinalle suslapsesta heittänyt. Mitäs antaa hevoselle nimeksi Vitsi, luulisi, että riittää, kun kasvattaja meinaa olla sellainen. ..eiku hetkinen.

Seurailtuani Vitsiä tarkkaan koko sen varsa-ajan sekä pitkälti nuoruutta ja aikuisikää, olen todennut tamman olevan suuri nautiskelija. Tässä tapauksessa kyseessä ei ole mikään halpa kiertoilmaus laiskalle, liinakko nautiskelee aidosti ja oikeasti elämän pienistä iloista. Harjauksen aikana Vitsi rentoutuu roikottaen päätään matalalla – ja alahuultaan vielä matalammalla. Jokainen pesuhetki on juhla, jokainen rapsutus ja kiitos päivän kohokohta. Ja ruoka, voi, sehän se vasta juhlaa ja nautiskelua onkin! Tämmöinen sopivan sosiaalinen, lempeä hevonen, joka nauttii ruoasta ja seurasta, ihastuttaa päivästä toiseen Vitsi arvostaa kaikkea saamaansa huomiota, muttei väkisin tunge kenenkään iholle. Latestahan tamma tykkää kuin hullu puurosta, varmaan kiipeäisi puuhun, jos se mies vain pyytäisi. Muiden pyynnöstä Vitsi tekee aika paljon, muttei ihan kiipeä sinne puuhun. Mitään arastelemattoman, hyväpäisen ja hienokäytöksisen hevosen kanssa arki rullaa mukavasti. En ole kertaakaan kuullut Katariinan valittavan Vitsin käytöstä, miten se ei suostunut kävelemään lastaussiltaa, kuinka se taas karkasi tai mitään sellaista. Käytöksestä on kuulunut vain ja ainoastaan kehuja. Ja olenhan minäkin tätä käsitellyt ja kuljettanut, ja niin on rauhallinen, fiksu hevonen, ei sano mitään mihinkään. Ihanhan tässä kasvattajaa hymyilyttää.

Vitsi on leipätyössään kouluratsastuksessa hurjan etevä. Osaa tämä hypätäkin, asenne ja tekniikka ovat kunnossa, mutta kouluratsu tästä tuli. Vitsillä ei ehkä ole valioluokan liikkeitä (ihan riittävän suorat, tahdikkaat ja tasaiset kuitenkin, yliastuntaakin on, ei melo ei kudo ei palmikoi), mutta sillä on asennetta. Sillä, kuten todettua, Vitsi on nautiskelija. Ja se muuten nauttii hyvin tehdystä työstä sekä siitä saadusta kiitoksesta todennäköisesti enemmän kuin mistään muusta. Aloittelijoidenkin kanssa liinakko toimii moitteetta, siitäkin kun saa niin kivasti kehuja ja kiitosta. Kokeneempien kanssa Vitsi ei heittäydy joka kulmaa ja laukannostoa ennakoivaksi (puoli)automaatiksi, vaan odottaa, että satulassakin osataan jotain. Hyvin sävyisä ja ymmärtäväinen tamma kuitenkin on, herne ei eksy nenään kovin helposti.
Kaikessa tasaisuudessaankin Vitsillä on bravuurinsa. Vaikkei liikemekaniikka nyt mitään TotilasValegroa ole nähnytkään, tai edes suomenhevosten kärkikastia, Vitsillä on maailman korrektein pysähdys, todella siistin pehmeät siirtymiset ja niin helpon ja vaivattoman oloiset laukanvaihdot, että niitä on jokunen korealiikkeisemmänkin ratsun omistaja kadehtinut. Lisätyistä askellajeista tulee eniten sanomista, ne jäävät vähän vaatimattomiksi. Vitsi kuitenkin osaa, tekee ja yrittää, näyttäen jokaisen saamansa kehun jälkeen yhtä ylpeältä kuin lapsi ensimmäisessä palkintojenjaossaan.
Jos saan nousta Vitsin selkään, lähden mieluiten maastoon. Tamman miellyttävät, pehmeät liikkeet sekä tyyni luonne ovat omiaan metsien koluamiseen, kun jokainen risahdus ei merkitse maailmanloppua. Laukkasuorilla liinakko toki päästelee niin täysillä kuin kintuista lähtee, mikäli vain lupa tulee.

Matkustaminen tai vieraat paikat eivät jännittäneet Vitsiä sen elämän alkumetreillä, eivätkä kuulemma jännitä nykyäänkin. Menee kerrasta koppiin, matkustaa rauhallisena yksin tai kaverin kanssa, on uudessa paikassa utelias kadottamatta korviaan tai jännittämättä vatsaansa kuralle. Ihan hillittömän helppo hevonen, aivan ideaali kisakaveri! Ja väittävät vielä, Katariinakin, että meiltä tulee muka vähän.. mielenkiintoisia hevosia.

Terkuin Vitsin toinen kasvattaja Lissu.

Luonteen on kirjoittanut kasvattaja ♥

Sukutaulu

i. Lieto-Vehka
sh, rautias, 157cm
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
ii. Kalevan Ujo-Lemminkäinen
sph, punarautias , 146cm
KTK-II, YLA2, SLA-II, KRJ-II
iii. Kalervon Poika
sh, rautias, 155cm
iie. Troijan Neito
sh, punarautias, 155cm
ie. Mörkövaaran Lilja
sh, tummanrautias, 157cm
SLA-I, KRJ-I, ERJ-II, JL C
iei. Rikkimeni
sh, vaaleanrautias, 156cm
SLA-I. KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II
iee. Hovililja
sh, prt, 157cm
SLA-I*, KRJ-II, ERJ-II, KERJ-II, YLA1
e. Arkajalka KP
sh, punarautias, 157cm
SLA-II, SV-II
ei. Hopean Sarkasmi
sh, vaaleanrautias, 163cm
eii. Harvinaisen Harmiton
sh, rautias, 162cm
eie. Sannikas
sh, rautias, 164cm
ee. Suvannon Ärräpää
sh, rautias, 152cm
eei. Lakean Hapro
sh, tummanpunarautias, 154cm
SLA-I, YLA2
eee. Sangen Haituva
sh, rautias, 150cm
YLA2

Isälinja: Lieto-Vehka - Kalevan Ujo-Lemminkäinen - Kalervon Poika (3) Emälinja: Arkajalka KP - Suvannon Ärräpää - Sangen Haituva (3)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2529.32
kuuliaisuus ja luonne: 1101.48
tahti ja irtonaisuus: 1427.84

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset