Kuvat © Kia K. & naakka ♥

Panthera

Lempinimeltään Hera
Syntynyt 17.8.2003, 16-vuotta
Rekisterinumerot VH11-006-0207 & #PKK763

Rotu & sukupuoli Englantilainen täysiveritamma
Väritys Tummanpunaruunikko, tähti
Säkäkorkeus 162cm

Koulutustaso CIC3 vt. 6 (VaB, 125cm)
Painotuslaji Kenttäratsastus
Saavutukset VIP MVA, KTK-III

Kasvattaja & ex-omistaja Lesley Harris UK & Kia K.
Omistaja Annabelle Paju
alaera VRL-13283
Kotitalli Humina"Hera on mielettömän lempeä ja hyväntahtoinen hevonen, joka kuuliaisena säästelee kaiken ylimääräisen energiansa radalle ja harvoin tuottaa pettymystä."
- Hypätessä suojat etujalkoihin    - Varustekaappi (ruskea, sininen)
- Raippa mukaan verryttelyyn              Olemme Equestrian PRO:n jäsen


Luonnekuvaus

Pantheralla ei päinvastoin nimeään ole muuta tekemistä kyseisen kissalajikkeen kanssa kuin tummahko ulkomuoto sekä taipumus viihtyä itsenäisesti omissa oloissa lajitovereiden oleillessa ulottumattomissa. Hera on kertakaikkisen miellyttävä tamma olematta kuitenkaan mielistelevä, eikä sen pysyvä asettautuminen omistukseeni ollut suinkaan alkuperäissuunnitelmassa. Sopimuksen mukaisesti Lesley kiikutti hevosen silloisille vehreille brittiläismailleni laidunlomalle, mutta hiljalleen hiipivän syksyn myötä luontaisesti lempeää ratsua ei lastattukaan traileriin. Talliinsa tilaa kaipaava kasvattaja tarjosi täysiveristään määrittelemättömäksi ajaksi vuokralle, mutta se vuokra-aika ei vastoin aikomuksia koskaan päättynyt. Kun on kyse Pantherasta, ihastus sulkee mukaansa. Ja kun on kyse Lesleystä, hän myy ainoastaan kotiin, jossa näkee kasvattinsa tulevan rakastetuksi.

Heraan retkahtaminen ei ollut ongelma. Mutkaton, rehellinen ja verrattoman yhteistyökykyinen ‒ ammentanut esimerkkiä säyseältä emältään, joka tunnetaan yhä pikkutyttöjen kiistattomana suosikkina. Sellaisena neitikin kokonaiskuvassaan esiintyy. Hoitotoimenpiteet ovat kaikin puolin koettua sulavaa rutiinia, joka kuitataan lepuuttamalla vasenta takasta uneliaasti luomet lurpalla tai vaihtamalla hörähdyksiä sivistyneesti tallikoiran kanssa päivän pettämättömimmistä puheenaiheista. Rento ratsu vastaanottaa vesipesun tyynesti ja jalkakin nousee moitteetta tarvittaessa. Tamman inhokiksi voisi todeta oikeastaan vain eläinlääkärin visiitin, jolloin purukaluston raspaus on tuo kammotuin toimenpidepahanen. Sopeutuvaisena persoonana hevonen kykenee kuitenkin tilanteeseen sulautumaan. Narun päässä Hera on aina taluttajansa kuulolla ja komennon alaisena. Kaiken kaikkiaan Herassa kiteytyy jonkin verran yhden ihmisen hevonen, joka ei välttämättä välitä jatkuvasta vilskeestä kotokäytävällä tai alati ympärillä vaihtuvista ihmisistä, mutta kerää nautintonsa uinuvasta hiljaisuudesta, rauhallisista käsittelytuokioista ja utuisista aamuista, kun tila vasta heräilee. Ideaalin luontonsa puolesta tamma soveltuu oikein passelisti jalostuskuvioihin, sillä säästelty energia hyödynnetäänkin sitten radalla.

Tavaton nöyryys ja kuuliaisuus paistaa hevosesta myös satulassa. Onnistunut treeni starttaa läpikotaisella lämmittelyllä, joka tarkoittaa täsmäavainta Heran huolelliseen vertymiseen. Ratsun herkistyttyä avuille se on mitä taivaallisin työkumppani tehtävään kuin tehtävään, eikä tavallisesti saata matkustajaa pettymysten varaan. Täysiverisen valtavan pehmeät askellajit saattavat selässäolijan silkkaan hurmokseen ja mainio taipuvaisuus molempiin suuntiin lisää miellyttävyyttä entisestään. Heran tasaisten askelten vyyhtiin on helppo asettautua ilman satulaakin, eikä tamman monimuotoista kapasiteettia voi moittia. Radalla hevonen on tasapainoinen ja kohtuullisen varmajalkainen etenijä, jonka menovettä on vaivatonta säädellä. Asteittaisesta kuumumisesta tai vaivoin hallittavasta räjähdysalttiudesta ei ole tämän tapauksen kanssa pulmaksi. Tammalla on taipumus korjata jonkin verran ratsastajan tekemiä virheitä, mutta ei neidinkään anteeksiantavaisuus loputon ole. Suustaan aavistuksen herkkää hummaa ei sovi kiskoa, paras tulos saavutetaan pehmein käsin. Luppoajalla Hera repii ilonsa pitkäkantoisista maastolenkeistä, joilla allekirjoittaneen haukku seuraa vieressä. Tällöin tyttö on entistäkin rennompi, eikä muutama alituiseen loikkiva pitkäkorva aiheuta sen kummempaa reaktiota.


Suku

i. Say Hello To
xx, tummanruunikko, 171cm
ii. Show And Tell iii. Scream!
iie. Topanga
ie. Umbra iei. Out Loud
iee. U-Urania
e. Pandora
xx, rn, 162 cm
ei. Please Patriot eii. Mr Papoose
eie. Serpentine
ee. Zuleika E eei. 2 Fast 4 U
eee. Zeek Zamora

Isän Say Hello Ton nimi juontuu orin äänekkyydestä ja siitä, että sillä on veikeistä varsa-ajoistaan lähtien ollut pinttynyt tapa tervehtiä kimeästi hoitajiaan. Yltiösosiaalinen, suurella valkoisella läsillä varustettu ori on sangen taidokas kouluratsu ja kerännyt mukavasti ruusukkeita lajissaan. Näyttävyydensä osalta näyttelypuoleltakin on tippunut toivottua menestystä. Say Hello To on varsinaiden katseiden kerääjä sekä huomiohai, jota on jopa yritetty ostaa ratsastuskilpailuissa tuntemattoman herrasmiehen toimesta. Tällä hetkellä ori kuitenkin majailee onnellisesti alkuperäisomistajansa luona länsienglantilaisessa kaupungissa.

Emä Pandora on hevonen, jota pikkutytöt eivät yksinkertaisesti voi vastustaa. Tamma on pomminvarma, säyseä ja pohjattoman suloinen ‒ siksi se onkin korvaamaton suosikki ratsastuskoulun yksityissiivessä. Tamma kiertää muutaman alkeistunnin verran uraa viikossa ja silloin kun se ei ole talutusratsuna kaikkien ihasteltavana, tuntiratsastajat ramppaavat alituiseen rapsuttelemassa sitä karsinan rehuluukulla. Se on äärimmäisen miellyttämishaluinen ja yhteistyökykyinen hevonen, jolla on jonkin verran kilpailtu jopa 110 sentin korkuisilla esteradoilla. Näyttelyistäkin on tullut napattua muutama palkinto tallin hyllyyn.

jälkeläiset

01.03.2012 orista Redmiral syntyi tammavarsa Hearts Remina KTK-III, jonka omistaa eepu (VRL-03745)
23.12.2014 orista Redmiral syntyi orivarsa Red Dead Redemption, jonka omistaa Kia K. (VRL-01119)
07.03.2016 orista Redmiral syntyi tammavarsa 99 Red Balloons, jonka omistaa Kia K. (VRL-01119)
16.07.2017 orista Lovecraftian syntyi tammavarsa Felidae , joka jää kotio ♥
05.02.2019 orista Million Miles syntyi tammavarsa Machairodontinae , jonka omistaa VRL-13283

kilpailukalenteri

Jaoksen alaiset ei-porrastetut kisat sekä tarkempi tieto näyttelymenestyksestä löytyvät täältä

Hera kilpailee porrastetuissa
kenttäkilpailuissa tasolla 2
Maksimitaso on 6

Ominaispisteet: 687.84 Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 438.61 Kuuliaisuus ja luonne: 0.00

3 KTK-sertiä + 1 EO-sert
KTK-III, pisteillä 57.3%
2x KP
2x EM

Päiväkirja

24.10.2016   Metsiksen Roosanauhamaasto

Hera suhtautui yllättävän hyvin 48 muuhun kanssamaastoilijaan Metsiksen Roosanauhamaasto-tapahtumassa. Myönnettäköön että osallistujamäärä oli saanut lievän tuskanhien nousemaan, ottaen huomioon ettei tamma ollut niitä sosiaalisimpia kavioeläimiä. Mutta olisihan se pitänyt arvata, ettei tämän maailman parhaimman englantilaisen kanssa olisi tarvinnut edes stressata. Lähtöpaikalla Hera tutkaili väenpaljoutta hieman nyrpeästi mutta heti noustuani tamman selkään ja aloittaessamme maastoretken Sinten johdolla, oli tamma omassa luottoratsu-moodissaan.

15.06.2016   Kantakirjaus

Kävimme Heran kanssa kantakirjauksessa ja tamma sai odotetusti kolmannen palkinnon pistein 57.3%. Hera käyttäytyi tilaisuudessa hyvin esimerkillisesti pienen alkujännitysken jälkeen.

26.3.2016   Heran historiaa

Näytä Heran historia
Hevosia kaupan, Kalvekorpi sulkee ovensa-ilmoitus sai mut ryntäämään tukka putkella kohti Kalvekorpea. Kaksi ensimmäistä hevosta, joista olin tehnyt ostotarjouksen, menivät kuitenkin muualle. Hammasta purren ja muutamia manauksia sylkien jätin kolmannen ostotarjouksen tummanpunaruunikosta tammasta, joka käyskenteli laitumella laiduntaen ilman huolen häivää. Kohotin aavistuksen kulmiani lukiessani tamman tietoja, tämähän saattaisi olla ihan toimiva peli. Panthera. Kisannut menestyksekkäästi kenttää, varsonut kolme varsaa. Well, why not? Sormet ristissä ootin josko kolmannella kerralla onnistaisi. Ja onnistihan se! Paria päivää myöhemmin matkustin Hera trailerissa kohti uusia seikkailuja.

Valmennukset

16.8.2012   Estevalmennus,   valmentajana Influence   (Heartvillassa tapahtunut)

Tämän päiväinen valmennukseni tapahtui Heran kotitallilla Heartvillassa. Katselin tämän upean täysiveritamman askellusta alkulämmittelyjen aikana ja totesin, että tämä valmennus tulee olemaan jokaiselle osapuolelle erittäin miellyttävä. Tamman olemuksesta paistoi rauhallisuus ja kuuliaisuus, kun se vastasi ratsastajansa apuihin. Kevyt vesisadekaan ei tuntunut lannistavan tätä ratsukkoa.

Olin pystyttänyt kentälle viiden esteen sarjan ja pyysin ratsukon suoraan ensimmäiselle kierrokselle alkulämmittelyn jälkeen. Radan juju oli siinä, että kaksi estettä oli hankalasti lähestyttäviä ja ponnistus olisi tehtävä hieman oudosta kulmasta. Hieman kostea maa tekisi sarjasta vielä haastavamman ja odotin jännittyneenä ratsukon ensimmäistä suoritusta. Hera tuntuikin tietävän radan haastavuuden, sillä se lähestyi ensimmäistä estettä hitaammin kuin ratsastaja pyysi. Tamma suorastaan liiti ensimmäisten esteiden yli, mutta joutui hieman kikkailemaan saapuessaan kolmannelle esteelle. Hankala tulokulma hidasti tammaa ja ratsastajakin joutui hieman miettimään tamman ohjastamista, mutta ratsukon yhteistyö toimi saumattomasti ja hankalasta esteestä suoriuduttiin erinomaisesti. Myös radan viimeinen este oli hankalampi, mutta ratsastaja osasi lukea rataa hyvin etukäteen ja ohjasti Heraa hieman sivuun jo neljännelle esteelle. Näin viimeisen esteen tulokulma ei ollut niin jyrkkä ja Hera suoritti radan moitteettomasti.

Olin hyvin yllättynyt ratsukon upeasta suorituksesta. Odotin muutamia kieltäytymisiä juuri kolmannelle ja viimeiselle esteelle jyrkän tulokulman takia, mutta Heran ja ratsastajan yhteistyö toimi ihailtavan hyvin. Edes huono keli ei hidastanut ratsukon menoa millään tavalla tarpeeksi hitaan laukan ansiosta, eikä edes kovempi vauhti tuntunut aiheuttavan ongelmia ratsukon kiitäessä kentän ympäri kunniakierroksen nimissä...

13.8.2012   Estevalmennus,   valmentajana Ros.   (Heartvillassa tapahtunut)

Tällä kertaa Hera vaikutti jättäneen sen kiltin ja rauhallisen tamman karsinaan sillä se näytti suorastaan puhkuvan intoa ja energiaa. Liekö sitten kentän esteet innostaneet, vaiko normaalia viileämpi ilma tehneen siitä energisemmän. Alkuun otimme puomi- ja kavalettiharjoituksia ravissa. Tamma näytti nyt jo skarppaavan huomattavasti enemmän ja ratsastajakin näytti tekevät töitä ihan kunnolla. Pari kavalettia tosin meni lähes hypäten ja Hera joutui ottamaan niille uusintakierrokset.
      Seuraavaksi otimme neljän esteen jumppasarjan kahden laukka-askeleen välillä. Estekorkeus pidettiin hillittynä, mutta silti tamma otti viimeiselle oman spurttinsa ja puolentoista askeleen sekasorron jälkeen puomi tipahti maahan. Seuraavalla kerralla ratsastaja teki runsaasti pidätteitä ja sai tamman pysymään paremmin hanskassa ja puomit kannakkeillaan.
      Välijäähdyttelyn jälkeen otimme saman sarjan vielä yhden laukka-askeleen välillä ja tamma loikki jäniksen lailla, kuin vanha tekijä jokaisen ylitse.
      Loppuun rakensin vielä radan, joka koostui 100cm okserista, kahdesta 125cm pystyesteestä, kolmen esteen sarjasta korkudella 100cm ja värikkäästä 110cm muurista. Tämä otettiin kahteen kertaan, sillä ensimmäisellä kerralla muuri tuntui vievän tamman huomion sen verran, että se oli lähes kieltää. Onneksi hereillä ollut ratsastaja sai rohkaistua ratsunsa yli asti.
      Lopuksi vielä laskettiin estekorkeus ja otettiin harjoitus uusiksi, jotta sekä ratsulle, että ratsastajalle jäisi varmasti onnistunut fiilis tunnin päätteeksi.

10.8.2012   Kouluvalmennus,   valmentajana Ros.   (Heartvillassa tapahtunut)

Annoin ratsukon lämmitellä rauhassa omaan tahtiin kentällä. Samalla katselin vaivihkaa kaunista täysiveritammaa, jonka joustavat liikkeet olisivat houkutelleet itsekin hyppäämään satulaan. Yleensä täykkäreistä on aina se ennakkokäsitys, että ne ovat oikeita kuumakalleja, mutta tämä tamma näytti olevan itse rauhallisuus. Toivottavasti yhteityö jatkuisi kentälläkin...
      Hera ei onneks tuottanut pettymystä. Alkuun otettiin helppoja juttuja kuten serpentiinejä, peruutuksia ja hieman kokoamisia ja lisäämisiä ravissa. Tämän jälkeen oli vuorossa kiemuraurat ravissa ja kaikki tuntui olevan tammalle kuin lastenleikkiä. Avo- ja sulkutaivutuksessa tammaa sai jo hiukan hätistellä, mutta pienen skarppauksen jälkeen nekin sujuivat mallikkaasti.
      Laukkaosuuden aloitimme keskiverto kahdeksikolla, jossa keskellä laukanvaihto lennosta. Tämän jälkeen sama kolmikaarisella, jossa keskimmäisen kaaren alussa ja lopussa sulkutaivutus. Tämä tuotti jo hiukan haastetta. Liekö tammalla ollut laiska päivä, sillä se tuntui koittavan venkoilla joka suunnasta sieltä mistä "aita oli matalin". Ratsastaja sai kuitenkin tamman ryhdistäytymään pienen ohjeistuksen jälkeen.
      Laukkojen jälkeen otimme vielä pari kierrosta kolmikaarista ravissa samalla taivutuksella ja koska tämä meni jälleen kuin oppikirjoissa päästin ratsukon ottamaan loppuravit ja jäähdyttelykäynnit.

Ulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi, taustakuva © Joel Klein / Subtle patterns
Hevosen teksteistä kiitos Kia K., ellei toisin mainita
Virtuaalihevonen

Kuvat - Perustiedot - Luonne - Suku - Kisakalenteri - Päiväkirja - Valmennukset