Lisäpisteiden tuomarointiohjeistus
Tekstien tuomarointi (historiateksti, päiväkirjamerkinnät ja valmennukset): Tekstin pituus tarkistetaan, jonka jälkeen teksti luetaan pintapuolisesti läpi! Mikäli tekstissä on selkeästi sisältö** ja siinä esiintyy laatuarvosteluun osallistunut hevonen päähenkilönä, eikä teksti ole selkeästi täynnä kirjoitusvirheitä (kirjoitusvirheet eivät saa olennaisesti häiritä tekstin läpi lukemista) saa siitä pisteet jotka ohjeistuksessa on annettu.
** Hyvällä tekstillä on aina sisältö! Teksti alkaa ja loppuu sujuvasti, kerronta on selkeää. Teksti tulee olla selkeästi ymmärrettävissä, eikä lukijalle saa jäädä tunnetta ettei ymmärtänyt lainkaan tekstin "punaista lankaa". Teksti voi olla asiateksti tai höystetty reilullakin huumorilla, kuitenkaan unohtamatta itse asiaa eli hevosta.
Tekstien tuomarointi (tarinakilpailut): Tekstin pituus tarkistetaan, jonka jälkeen tarinalle annetaan suoraan pisteet päiväkirja-/valmennuspisteytyksen mukaisesti. Lisäksi tekstille annetaan pisteet tarinakilpailuiden pisteytyksen mukaisesti.
Tekstien tuomarointi (luonne): Luonteen arvostelussa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin;
- Oikeinkirjoitus: Kukaan ei ole täydellinen, joten pienistä kirjoitusvirheistä/kielioppivirheistä ei pidä rankaista. Edellä mainituista virheistä voi rokottaa jos virheet ovat huomattavia ja haittaavat selkeästi tekstin lukemista!
- Sujuvuus: Teksti on sujuvaa, kun lukijalle ei tule tunnetta että sama asia mainitaan useampaan kertaan läpi tekstin tai jonkin asian ymmärtäminen vaatii hyppäämään tekstissä välillä jo aikaisemmin luettuun kohtaan. Sujuva teksti etenee loogisesti pisteestä X pisteeseen Y eikä sisällä räikeitä ristiriitoja; Ensin kerrotaan hevosen olevan joka suhteessa kiltti ja nöyrä, sen jälkeen kerrotaankin kuinka ko. hevonen kiikuttaa ratsastajaansa pitkin kenttää pukitellen villisti. Sujuva hyvin kerrottu teksti ei aiheuta lukijalleen nukahtamisfiilistä.
- Realistisuus ja sopivuus hevosen käyttötarkoitukseen: Tuomaroinnissa tulee huomioida hevosen koulutustaso ja laji jonka laatuarvosteluun hevonen on ilmoitettu. Voiko hevonen luonteensa puolesta suorittaa tehtäviä sillä tasolla jolle se on koulutettu? Toki tulee huomioida myös se, että hevoset ovat jokainen oma persoonansa: kaikki eivät voi olla täydellisiä mamman mussukoita ja automaattihevosia – mutta voiko täydellisen kovasuinen entinen ravuri, joka ei osaa laukata puhtaasti ja ryöstää ratsastaessa heti kun saa siihen pienenkin tilaisuuden loistaa kouluratsastuksessa tasolla Vaativa A?
- Sisältö: Luonteessa tulee mainita vähintään seuraavat asiat; hevosen perusluonne/millainen on käsitellä, sekä kuinka toimii ratsuna siinä lajissa jonka laatuarvosteluun hevonen on ilmoitettu.
Tekstien tuomarointi (sukuselvitys): Tekstin pituutta ei tarvitse tarkistaa, mutta on ilmeisen selvää ettei yksi virke/selvitetty hevonen riitä kertomaan hevosen suvusta tarpeeksi. Usein lyhyt ja ytimekäs teksti voi kuitenkin olla parempi kuin pitkä jaarittelu.
- Oikeinkirjoitus ja sujuvuus: Yhteen pötköön kirjoittu sukuselvitys saattaa olla sujuvuudeltaan heikompi kuin selkeästi jaoteltu teksti. Lue muu tuomarointiohjeistus kohdasta Tekstien tuomarointi (luonne)
- Realistisuus: Kaikki suvun hevoset eivät voi olla KTK I-palkittuja maailmanmestareita! Suvussa voi esiintyä oikeastaan mitä tahansa MM kultamitalistista puskaratsuun tai täysin kouluttamattomaan siitostammaan - suvussa voi olla myös laukkureita tai ravihevosia. Vaikka virtuaalimaailmassa suvullisella hevosella voi olla koko suku polvesta toiseen täynnä meriittihirviöitä, ei näin kuitenkaan ole IRL ja siksi evm-sukuisen suvussa esiintyvien hevosten tulee olla jollakin tapaa "realistisia". Sukuselvitystä tuomaroidessa tulee ottaa huomioon hevosen rotu ja taso!
-
- Esimerkiksi ravisukuinen tai itsekin ex ravuri suomenhevonen voi aivan hyvin uudelleen koulutettuna hypätä “harrastetasolla” esteitä (n. 60-90cm), miksei joissain tapauksissa myös isompaa - tämä on aina tapauskohtaista.. Mutta voiko sama hevonen rakenteensa puolesta (huomioitava että ravisukuinen hevonen on kuitenkin jalostettu lähtökohtana saada rakenteeltaan ja liikkeeltään juoksijaksi soveltuva eläin) suoritta esimerkiksi kouluratsastuksessa tehtäviä tasolla Vaativa A? On kuitenkin selvää ettei täysin estesukuinen puoliverinen voi olla rakenteeltaan korrekti GP tason kouluhevonen tai täysin koulusukuinen ja kouluhevosmallinen puoliverinen hyppää 160cm esteitä ainakaan kovin hyvällä tekniikalla. Tämä ei kuitenkaan pois sulje sitä etteikö esimerkiksi estehevosen suvussa voi olla koulu/kenttä/valjakko/ravi tms. hevosia. Esimerkiksi kenttähevosella taas useamman painotuslajin sukulaisen löytyminen suvusta voi olla jopa toivottavaa.
- Sisältö: Mitä hyvä sukuselvitys sitten sisältää? Mitkä tiedot ovat olennaisia? Mitä sukuselvitystä tuomaroidessa kannattaa sukuselvityksestä "etsiä"? Kaikkia mahdollisia kohtia ei kuitenkaan tarvitse hevosen sukuselvityksestä löytyä.
-
- Sukulaisen nimi, sukupuoli, rotu, väri ja säkäkorkeus ovat melko olennaisia tietoja. Usein em. tiedot kuitenkin löytyy jo sukutaulusta.
- Mitä hevosen kanssa on tehty ja mikä on hevosen taso? Onko hevonen kisannut, ollut tuntiratsuna, pelkästään jalostuskäytössä?
- Missä hevonen on vaikuttanut tai vaikuttaa? Jokin tietty maa, maan osa, talli..?
- Elääkö hevonen edelleen, mikäli ei koska kuollut ja mihin?
- Kuinka paljon hevosella on jälkeläisiä? Minkälaisia (menestys, luonne..) jälkeläisiä hevonen on jättänyt? Onko hevonen ollut suosittu siitosori vai kenties vältelty hevonen sukutauluissa?
- Minkälainen luonne hevonen on tai on ollut? Onko luonne periytynyt jälkipolville hyvässä tai pahassa mielessä?