Ruotsalaisaateliselle myönnetty rälssitila Vidhsudden Gård - Vidhsudden kartano, mikä sittemmin muuttui sukutilaksi ja vaihtoi nimeään Kaurian talliksi vuosituhannen alussa.

Lue lisää

Halkaa

Uudellamaalla, Vihdin ja Karkkilan välissä sijaitseva maalaiskunta, jota ympäröi osittain Halkaanjärvi. Päälle kuuden tuhannen asukkaan kyläpahasen tihein asutus oli alun perin keskittynyt Vidhsudden kartanon maiden ympärille, mutta vuosikymmenten saatossa asutus levisi myös kauemmas itse kartanosta naapurikuntien ja -kaupunkien laajentuessa ja elinkeinomahdollisuuksien kasvaessa. Maa- ja hevostalous on edelleen voimissaan Halkaalla, ja kunnan alueelta löytyykin paljon kulttuurihistoriallisesti merkittäviä, suojeltuja kohteita. Alueen yritys- ja elinkeinotoiminta on nykyään huomattavasti kirjavampaa, eikä se ole keskittynyt pelkästään maatalouden ympärille

  • Perustettu vuonna 1817, viralliseksi kunnaksi 1958
  • Kokonaispinta-ala 313,9km² joista sisävettä 21km²
  • Asukasluku 6 195 (2019)
  • Suomenkielisiä 66,1% & ruotsinkielisiä 32,7% & muut 1,2%
  • Kunnanjohtajana Asko Vilvberg
  • Kuvitteellinen virtuaalikunta

Rälssitilasta maalaiskunnaksi

Halkaan kunnan historia punoutuu vahvasti Kaurian tallin ja kartanon, entisen Vidhsudden Gårdin, historiaan. Pysyvää asutusta alueella on ollut jo 1300-luvulla. Itse Halkaa perustettiin 1817, samana vuonna kun ruotsalaisaateliselle Abel Frederick Rubzoffille myönnettiin rälssitila laajoine maa-alueineen. Matkoillaan venäläisarkkitehtuuriin mieltynyt Abel Rubzoff palkkasi venäläisarkkitehdin suunnittelemaan tuoreen tilansa laajennukset ja muutostyöt. Kaurian kartano, tallirakennukset ja maneesi ovat edelleen samat empire-/uusgotiikkatyyliin nojaavat kivirakennukset kuin parisataa vuotta sitten.

Vidhsudden Gård pysyi pitkään Rubzoffien omistuksessa, ja tämä aikana Halkaa kasvoi ja kehittyi. Kartanon myötävaikutuksesta alueen maatalous kehittyi nopein harppauksin, alkaneesta teollisuudesta puhumattakaan. Virallisen kuntamaininnan myötä vuonna 1958 Halkaan väkiluku kasvoi ripeästi kasvavan teollistumisen myötä ja Vidhsudden Gård suomalaistui siinä samalla, saaden paikalliset puhumaan ennemmin Vidhsudden kartanosta. Gård-nimitystä käyttävät enää se pieni suomenruotsalainen väestö, joka Halkaalla edelleen asuu.

Kartanon tallirakennelma sai nimekseen Kaurian tallin 2000-luvun alussa Elzénien muuttaessa kartanoon. Tallilla sanotaan olleen muutaman vuoden pientä toimintaa, lähinnä ravihevosiin keskittyen, mutta sittemmin hevostoiminta on ollut loistavista tiloista huolimatta lähes olematonta. Tallin tiloja on käytetty ja ratsastusmahdollisuuksia hyödynnetty lähinnä erilaisissa hevostapahtumissa pitkin vuosikymmentä.

Maalaiskunta nykyään

Kaksi peruskoulua ja esiopetusta järjestetään muutaman päiväkodin sekä koulujen yhteydessä. Oma lukio, ammattikoulu sekä ammattikorkeakoulu, useampi yliopisto on lähellä isommissa kaupungeissa. Koulutoimeen kuuluu myös nuorisotila, kunnankirjasto, sekä pientä toimintaa järjestävät kansalaisopisto, kuvataidekoulu ja musiikkiopisto.
Halkaasta löytyy lisäksi tarvittavia peruspalveluita: muutama kauppa, apteekki, posti, terveyskeskus, hammashoitola, kuntakeskus, kirkko, ravintoloita, hotelli, muutama baari ja huoltoasema. Lähin eläinlääkäri on Valkisalossa.

Halkaa jaetaan kuuteen kylään; Kirkonkylä (keskusta), Pajunniemi (kartano), Suoniemi, Kantula, Lehtomäki ja Sydänmaa.
Lähikaupunkeja on Vihdin ja Karkkilan lisäksi hieman pohjoisempana noin puolen tunnin ajomatkan päässä oleva plus miinus 25 000 asukkaan kaupunki Valkisalo.