Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Keikarinkukka

Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Keikarinkukka, "Keksi" Syntynyt: 30.04.2020 4v 30.08.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0340 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 158cm Väritys: Kulomusta
Kasvattaja: Tuire (VRL-00345) / Pöystilä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB, vaikeustaso 5

•   SV-I 20.06.2020 pistein 30,65

•   KV-I 20.07.2020 pistein 44,5p
Luokkavoittaja & paras suomenhevonen

•   (R) KTK-II 31.07.2020 pistein 78

•   VIR MVA Ch myönnetty 05.15.2020

"Keikarinkukasta odotetaan vaativa B -tason kouluratsua, koska molemmat sen vanhemmatkin ovat niillä radoilla pärjänneet. Isänsä Justus on palkittu kouluratsu, kun taas emä Neia on kilpaillut niin esteillä, koulussa kuin kenttäratsastuksessakin. Syntymäoikeutenaan Kukka saa suoran pääsyn kantakirjatilaisuuteen."
Keksiksi, koska omaan suuhun Keksi tuntui sopivammalta joten siihen se vaihtui, kutsutun tamman myyntilmoitus oli saanut yömyssylasin nostoliikeen pysähtymään hetkeksi selatessani myyntipalstaa, mikä ei ollut jäänyt Lateltakaan huomaamatta. Vaimea, hieman tuskastunut "ei taas" oli saanut katseeni siirtymään puhelimen näytöstä hetkeksi saunanraikkaan miehekkeen suuntaan.
"Tuus kattomaan, tässä olisi erisukunen ja on samperi nelipolvinen. Ei muuten löydy samoja linjoja, ja emä on vielä Ainon kasvatti!"
No, loppu onkin historiaa. Oona oli vastannut ostotarjoukseen nopeasti ja myöntävästi, oltiinhan me jo muutamat hevoskaupat tehty aiemmin; Nietu ja Kupru, jonka myötä siitä pienen kylänpahasen Pyöstinmutkan viimeisessä nurkassa sijaitsevasta Pyöstilästä oli tullut varsin tuttu tapaus. Late jaksoi koko paluumatkan kuittailla siitä, miten olin ohjannut meidät paremmin perille kuin se monotonisella naisäänellä puhuva navigaattori. Kehtasikin. Eipähän tarvinnut pelätä eksyvänsä Pohojanmaalle.

Perusluonteeltaan melko epäluuloinen Keksi on juuri se hevonen, joka veti jalkansa haralleen eikä suostunut menemään pesupaikalle, kun ensimmäisen kerran kuuli veden lorisevan kaivoon. Vastaavia esimerkkejä löytyy lukuisia, kaikki uusi on lähtökohtaisesti epäilyttävää ja monien puhinoiden arvoista. Kun tähän perusepäluuloisuuteen yhdistetään vielä jonkin sorttinen läheisriippuvuus, meillä on käsissämme melko.. raskas persoona.

Ei Keksi tietenkään kiusallaan huutele lajitovereittensa perään tai kauhistele hammasraspia, joka on eri vehje kuin viime kerralla oli!! Tammaparka kaipaa elämäänsä vakautta, tuttuja asioita ja jonkun elävän olennon lähelleen. Mieluiten hevosen, mutta todennäköisesti Keksi hengaisi vaikka lammaslaumassa tai pyrkisi tekemisiin lintulaudan ruokailijoiden kanssa, ellei muuta olisi tarjolla. Ensin aikansa puhistuaan määkimiselle, sirkutukselle sekä siipisulkien kahinalle. Sanomattakin selvää, ettei Keksiä jätetä viimeiseksi ulos tai talliin, ja mikäli se siirtyy paikasta toiseen ensimmäisenä niin samalla kertaa pihalle viedään joku muukin. Keksiä ei myöskään kuljeteta mihinkään yksinään, tai se varmasti stressaa vatsansa kuralle eikä syö tai juo reissussa mitään. Tutun hevoskaverin kanssa tamma selviää matkustamisesta, niin klinikka-, kisa- kuin valmennusreissuista. Pienillä asioilla helpottaa omaa ja Keksin arkea. Tamman kannattaa antaa haistella kaikki uudet harjat ja varusteet, se tuntuu vähän rauhoittavan epäluuloista hevosta. Mikäli hoitaja vaihtuu kokonaan, Keksi on varmasti säpsy ja hermostuneen oloinen pahimmillaan parikin kuukautta, ennen kuin tottuu. Jutteleminen sekä rapsuttelu auttavat vähän, muutoin ei auta kuin olla kärsivällinen. Tamma on sentään hyvin kiltti, se haluaa tulla toimeen kaikkien kanssa. Ja vaikka esimerkiksi klippaus on jännittävä tapahtuma, niin siitäkin selvitään.

Vieraissa paikoissa Keksiä tietysti jännittää ihan hirveästi, vieraat aidat ja ovat voivat hyökätä vaikka kimppuun, ja ainakin tuo talikko on erityisen epäilyttävä! Keksin kanssa reissataan mielellään ajan kanssa, ei niin, että kisapaikalle saavutaan viimeisenä mahdollisena hetkenä. Tamma kyllä rauhoittuu ja rentoutuu, kun se saa vähän tutkia paikkoja, vaikka onkin paljon säpsympi vieraissa paikoissa kuin kotona. Töitä tehdessä huomio onneksi kiinnittyy enemmän ratsastajaan kuin ympäristöön. Kuitenkin äkilliset kovat äänet sekä vastaavat aistiärsykkeet rikkovat Keksin keskittymiskuplan, eikä valitettavasti ole mitenkään tavatonta, että koulu- tai esteradalle tulee kupruja katsomossa haukkuvan koiran tai maneesin katolta tippuvien lumien vuoksi.

Kotona tamma sen sijaan on rennompi. Toki se edelleen säikkyy kaikkea yllättävää, mutta ei ole samalla tavalla jännittynyt selkään noustessa. Tutut nurkat tamma tietää, eikä etsi sapelihammastiikereitä. Etenkin äkilliset kovat äänet saavat Keksin pasmat sekaisin, ja tämä hevonen muuten tekee niitä äkkiuukkareita pyrkien takaisin omaan karsinaansa turvaan. Myös maastoillessa, minkä takia ihan kuka tahansa pari kertaa issikkavaelluksella käynyt sukulainen ei Keksin selkään nousekaan.
Keksi on vähän etupainoinen, kuitenkin helposti parempaan tasapainoon ja ryhtiin ratsastettavissa. Sillä on suorat, väljät, tahdikkaat ja ilmavat liikkeet, suorastaan erinomaiset askeleet, sekä perushyvä hyppytyyli. Mikään esteratsu tämä ei kyllä parhaalla tahdollakaan ole, vaikkei kapasiteettikaan ihan maahan kaivettuihin tyssää. Vähänkään erikoisemman väriset tai muotoiset johteet ovat nimittäin hurjan jänniä, suorastaan pelottavia, mikä johtaa herkästi kieltoihin sekä ohijuoksuihin. Ylittäessään esteen, etenkin ne jännät, Keksi herkästi liioittelee hyppyjään ja saattaapa joskus vähän kurkata alleen, ettei puomi sinkoa näykkimään kinttuja. Hupsu hevonen.
Kouluratsastus on enemmän tämän hevosen laji, ja kun tamma kulkee rentona, se on melko tasainen, harmoninen suorittaja, helpon näköisesti liikkuva, suorastaan pehmeä. Pehmeä katsoa, pehmeä liikkeiltään, pehmein avuin toimiva. Tamma kyllä muutenkin vierastaa kovempia apuja, etenkin kovaa kättä, mennen hämilleen ja vähän hermostuneeksikin, mikäli ei ymmärrä ratsastajansa pyyntöjä tai avut ovat turhan kovia.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Snillin Hovinarri
sh, musta, 157cm
SLA-I, KRJ-I, KTK-I, Perfect, SV-II
ii. Mörkövaaran Hattutemppu
sh, tummanrautias, 152cm
SV-II, KV-II, VAR-II
iii. Viehättävän Hupsista
sph, tummanpunarautias, 145cm
SLA-I, KRJ-I, Silber Prize, YLA1
iie. Parodian Sulosointu
sh, vaaleanrautias, 155cm
SLA-I, KRJ-I, YLA1
ie. Sylvin Pinkkiä Prkele
sh, ruunikko, 158cm
KRJ-III, Quintessential
iei. Kadotettu Taskumalli
sh, musta, 160cm
iee. Tiilikan Lokki Prkele
sh, kimo, 152cm
KTK-II
e. Champion Kurjen Karneia
sh, rautias, 159cm
KTK-II, SLA-I, SV-I, EV-II, KEV-II, KV-II
ei. Champion Vuornan Leonidas
sh, rautias, 160cm
KTK-II, SLA-I, ERJ-II
eii. Vuornan Sparta
sh, musta, 161cm
KTK-II
eie. Villahaan Samettihaave
sh, tummanrautias, 157
KTK-II, SLA-II
ee. Champion Samettisuudelmia
sh, voikko, 158cm
KTK-II, SLA-I, ERJ-I
eei. Koistilan Pietu
sh, voikko, 155
KTK-III, KRJ-I, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I,
eee. Tiilikan Hyvänyön Pusu
sh, vaaleanruunikko, 158cm
KTK-II, SLA-II, KRJ-II, ERJ-III

Isälinja: Snillin Hovinarri - Mörkövaaran Hattutemppu - Viehättävän Hupsista - Hilavitkutin (4) Emälinja: Kurjen Karneia - Samettisuudelmia - Tiilikan Hyvänyön Pusu - Hukkapusu (4)

Palkittuja sukulaisia

iiii. Hilavitkutin SLA-II
iiie. Pirun Morsian SLA-II, KRJ-II
iiei. Renttunen SLA-I, KRJ-I
iiee. Myrskyluodon Maija KRJ-II
ieie. Pikku Myy SLA-I
ieee. Ikihelmi SLA-II, KRJ-II
eeie. Sinervuon Aamu KRJ-I

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Kukkakostaja syntynyt 26.11.2020 orista Hornanhovin Karukarma jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 2592.53
Nopeus ja kestävyys: 1.31
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 7.14
Kuuliaisuus ja luonne: 1209.32
Tahti ja irtonaisuus: 1383.21
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset