Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Navajan Meripihkakiitäjä

Kuvista kiitos Tilli!

Perustiedot

Virallinen nimi: Navajan Meripihkakiitäjä, "Piuku" Syntynyt: 20.06.2018 nyt 8v
Rekisterinumero: VH18-018-1321 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 161cm Väritys: Punarautias
Kasvattaja: Navaja Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1, vaikeustaso 4

•   KEV-II 18.03.2020 pistein 28

•   (R) KTK-II 31.07.2020 pistein 71

•   KERJ-II 25.02.2021 pistein 98

Navanajan Meripihkakiitäjä on vähän haastava tamma, sillä se ei siedä pomottelua mistään suunnasta, ja jos erehdyt, kehtaat, komentaa tammaa, niin se on nyrpeä kuin sitruunan syönyt. Tamma onkin parasta sitoa kiinni, jolloin se ei pääse pyörimään ympäriinsä. Nokkiinsa se siitä ottaa,tietenkin, mutta toisaalta se on jo niin tottunut, ettei kuitenkaan viitsi protestoida luimuilua enempää. Harjaus on paras suorittaa tehokkaasti, mutta huolellisesti ja jättää tamma sitten omaan rauhaansa ellei ole lähdössä liikuttamaan sitä. Varustaessa Piuku on aloillaan muttei varmastikaan tee mitään ylimääräistä helpottaakseen hommia.

Ratsuna Piuku on paljon miellyttävämpi kuin tallissa, sillä tamma kulkee kivasti omalla moottorilla. Parhaimmillaan tamma on esteillä mutta kyllä se kulkee sileälläkin kunhan ratsastaja saa sen ensin kunnolla avuille. Isänsä tavoin herkästi raskas sileällä, joten hyvät lämmittelyt ja kunnolla ratsastaminen saa tamman kantamaan itsensä paremmin. Piuku turhautuu herkästi toistoista, etenkin silloin kun asia sille hankala. Kun tamman sitten saa kunnolla avuille ja kantamaan itsensä on se ihan uskottava kouluhevonen.
Esteillä reippaasti liikkuva Piuku on teknisesti taitava hyppääjä mutta matalammilla esteillä ei ehkä viitsi nostaa jalkojaan ja sitä kautta tulee turhia pudotuksia. Kun estekorkeus nousee kasikympin hujakoille niin on Piukukin uskottavammin hommassa mukana. Esteilläkin Piuku turhautuu herkästi ja tällöin tamma kerää herkästi kierroksia. Vauhdin kanssa muutenkin on syytä olla varovainen, jottei sitä pääse kertymään liikaa.
Maastoesteillä Piuku kunnioittaa esteitä korkeuteen katsomatta paremmin, joten hypyt ovat yleensä jokaisella esteellä hyviä. Kompastuskivenä on kulmaesteet, sillä vauhdista ja fiiliksestä riippuen on ratsastajan tehtävä valinta että mistä este ylitetään. Hyvänä päivänä Piuku hyppää ja venyy kyllä suljettuunkin päähän, mutta useimmiten on turvallisempaa ottaa ne kaksi hyppyä.
Maastoillessa Piuku tykkää kulkea joukon kärjessä kuten pomon kuuluukin. Raudikko ei varsinaisesti pelkää mitään mutta kauempaa kuuluvat paukkeet, esimerkiksi metsästysaikaan aseen laukeaminen, saa tamman ottamaan reippaampia askelia.

Kisapaikoille tultaessa on Piukulle suotavaa laittaa se punainen rusetti häntää koristamaan vaikkei se tähän mennessä olekaan ketään mukiloinut. Mutta se on huomattavasti nyrpeämpi ollessaan vierailla paikoilla. Kisapaineet eivät suoranaisesti vaikuta tamman ratsastettavuuteen mutta kun Piuku olisi mielummin omassa kuplassaan ilman muita.

Luonteen on kirjoittanut Jenna, VRL-03515

Sukutaulu

i. Myrskykiitäjä
sh, tummanrautias, 163cm
KTK-II
ii. Myrskynnielijä
sh, tummanrautias, 165cm
iii. Myrskyn Jälkeen
sh, tummanrautias, 164cm
iie. Myrkynnielijä
sh, rautias, 158cm
ie. Ajaskiitäjä
sh, vaaleanpunarautias, 159cm
iei. Ajastin
sh, rautias, 160cm
iee. Kinuskikissa
sh, vaaleanpunarautias, 156cm
e. Meripihkaroihu
sh, rautias, 156cm
KTK-II
ei. Roihahdus
sh, musta, 156cm
eii. Roihuvuori
sh, musta, 160cm
eie. Puhallus
sh, rautias, 154cm
ee. Meripihkapää
sh, vaaleanpunarautias, 155cm
eei. Päätöntä Menoa
sh, punarautias, 157cm
eee. Meripihkapiirto
sh, vaaleanruunikko, 155cm

Isälinja: Myrskykiitäjä (1) Emälinja: Meripihkaroihu (1)

Jälkeläiset

tamma Salamiseepra syntynyt 09.06.2019 orista Navajan Salamivaras omistajana Kuusinevan Kartano
tamma Väjen Meripihkauni syntynyt 01.08.2020 orista Vähäpellon Kaamosuni jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 2030.77
Nopeus ja kestävyys: 947.94
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1082.83
Kuuliaisuus ja luonne: 0.00
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset

Simppeli estevalmennus, valmensi Lissu T., 520 sanaa

Pudistelen päätäni puomin kolahtaessa uudelleen. Piuku ei tosiaan tunnu olevan turhan tarkka jaloistaan, ainakaan matalammilla verryttelyesteillä.
”Hyvä laukka, ponnistus siitä mistä pitikin ja sinä olit hypyssä mukana. Mutta tuo puomi. Taas. Otahan tuo kolmen kavaletin innari tähän väliin. Eikö se tosiaan välitä nostaa kinttujaan?”
”Vasta lähempänä metriä”, kuuluu vastaus. Katariinan ohjatessa Piukun innarille käyn nostamassa sen noin kuuskytsenttisen verkkapystyn puomin paikoilleen ja korotan estettä parilla reiällä. Innari ei ole korkea, mutta peräkkäiset hypyt saavat Piukun tsemppaamaan, eikä se kerää kavaletteja mukaansa samalla innolla kuin se on yksittäisiltä esteiltä ottanut puomikosketuksia.
”Hyvä linja ja sujuva innari, hyvä te! Ruvetaan töihin. Kuten huomaat, pitkällä sivulla on kolme pystyä, kaikki nyt sen seitkytsenttiä, esteet kolmen laukka-askeleen välillä. Lähdetään liikkeelle sillä, haetaan väliin vielä neljäs laukka-askel parin kolmen askeleen hyppykerran jälkeen.”

Katariina ratsasti hyvän linjan ensimmäiselle esteelle, Piukun laukka oli reipasta ja etenevää, ponnistuspaikat siinä missä niiden pitikin olla. Tamma vain ei edelleenkään oikein nostellut kinttujaan, kunhan roikotteli niitä, mikä näkyi (ja kuului) puomikosketuksina. Puomit kuitenkin pysyivät paikoillaan. Nostin keskimmäisen esteen 80cm korkeuteen ennen ratsukon seuraavaa suoritusta. Ensimmäiselle esteelle Piuku teki taas roikkojalkahypyn, samaten toiselle esteelle, ottaen ylimmän puomin mukaansa etusillaan. Tamma reagoi toivotulla tavalla; toinen este olikin ollut korkeampi kuin se oli olettanut, ja nyt se korjasi hyppyään viimeiselle esteelle nostaen jalkojaan paremmin. Jes!
”Hyvä, nyt sama neljällä laukka-askeleella. Pysytään tässä korkeudessa, josko Piuku vaikka vähän vakavoituisi, vaikkei estekorkeus ole sitä mitä arvon tamma toivoisi.”

Liekö estekorkeus, äskeinen reilumpi puomikosketus vaiko Katariinan pyytämä lyhyempi laukka syynä, mutta Piuku vaikutti turhautuneena. Se huiski ärtyneen oloisena hännällään, puski hieman oikealla lavallaan eivätkä hypyt Katariinan korjauksesta huolimatta osuneet esteen keskelle, vaan oikeaan reunaan. Lisäksi tamma koetti kiihdyttää vauhtiaan etenkin toisen esteen jälkeen. Katariina kuitenkin pysyi tyynenä, jarrutti hienosti istunnallaan sekä puolipidättein tehden muutaman suuren voltin kolmannen esteen jälkeen.
”Hyvä, se sujui paljon paremmin kuin ensimmäinen kerta, eikä Piuku kolautellut! Se puskee aika vahvasti lavallaan, korjasit linjan todella hyvin siihen nähden, mihin hevonen oli teitä viemässä. Hölkkäilkäähän hetki, teen tästä pätkästä kaksiesteisen.” Siirrän keskimmäisen esteen kokonaan pois muuttaen näillä tolpilla ja puomeilla kolmannen esteen okseriksi. Lisäksi siirrän ensimmäistä estettä vähän lähemmäs; väli on nyt viiden laukka-askeleen linja. Korotan molemmat esteen 90cm korkeuteen.
”Ne on nyt ysikyt molemmat. Viisi laukka-askelta, tule ihan normaalissa sujuvassa laukassa. Sitten, jos tamma tuntuu hyvältä, otetaan neljällä askeleella.”

Piuku kuitenkin kiihdytteli Katariinasta välittämättä harppoen estevälin omin lupineen neljällä laukka-askeleella. Ensimmäiselle esteelle Piuku ponnisti vähän kauempaa kuin Katariina oli odottanut, eikä nainen täysin ehtinyt hyppyyn mukaan, mikä osaltaan mahdollisti Piukun omaehtoisen laukansäätelyn. Okserilla Katariina kuitenkin oli hypyssä mukana. Toisella suorituskerralla Piuku yritti samaa, siinä kuitenkaan onnistumatta; Katariina oli hereillä ja tilanteen tasalla pitäen huolen, ettei ratsunsa hyppyihin ennen aikojaan tai jättänyt askelia väliin.
”Eiköhän me jätetä se neljä askelta väliin tällä kertaa. Ratsasta Piukua rennoksi, ja ota tuo pysty yksittäisenä, ettei homma lopu tämmöiseen hampaiden kiristelyyn. Hyviä korjauksia sinulta, ja kyllä Piukultakin, sen jalkatekniikka parani heti kun esteet nousivat. Voi tamma, luulisi, että kintut nousevat pienemmilläkin esteillä sen ensimmäisen kolautuksen jälkeen!” Hetken ravi- ja laukkatyöskentelyn jälkeen Katariina ohjasi Piukun pystyesteelle, ja ilokseni ratsukko teki hallitun, siistin suorituksen ilman lapa edellä punkemisia tai muitakaan asiaan kuulumattomia askelkuvioita. Hyvästä suorituksesta oli luonteva päättää tämänkertainen simppeli estetreeni.

Lissu et Piuku maastoesteillä, 283 sanaa

Viime kerralla olin pitänyt Katariinalle ja Piukulle estetreeniä, tällä kertaa istuin itse tamman satulassa verrytellen maastoesteitä. Tamma liikkui mukavasti omalla moottorillaan vaikuttaen ihan hyväntuuliselta, mikä oli aika huvittava kontrasti siihen tallikäytävällä seisseeseen hapannaamaan, jonka koko olemus oli ollut yksi hirvittävän suuri ”evvk painu kotias siitä”.
Yllätyn iloisesti, kun Piuku nostelee jalkojaan jo pienillä verryttelytukeilla sekä risuesteillä.
”Täähän hei nostaa koipensa, vaikkei esteillä ole korkeutta juuri mitään!”
”Kyllä se maastoesteillä”, Katariina vastaa. Hän on henkisenä tukena ja soittamassa ambulanssia, jos hypyn sijaan teemmekin kuperkeikan.

Verryttelyt sujuvat jouhevasti, Piuku kuuntelee minua, laukkaa reippaasti, ei epäröi esteillä, ponnistaa mistä pitääkin, käyttää kaulaansa ja selkäänsä ja niitä jalkojaan!! Ihanaa, ei yhtään kopsahtelua roikkuvien jalkojen takia, tamma nostaa koipensa nopeasti riittävän ylös ihan kuten kuuluukin.
Ensimmäiset vähän isommat esteet, jotka hyppään Piukun kanssa, ovat tavallinen tukki ja rengaseste. Esteet on tuotu lähelle kiinteästi paikoillaan olevia trakehnerhautaa ja kulmaestettä, jotka kutkuttavat minua vallan hirveästi. Muutama hyvä hyppy tukille ja rengasesteelle näitä yhdistellen, mukaan talon mallinen kapea tarkkuueste, siitä hyvä linja trakehnerhaudalle. Piuku on juuri niin reipas, rohkea ja varma kuin kenttähevosen toivoo olevankin. Se vastaa apuihini hienosti, selkeästi nauttii hyppäämisestä, innostaan huolimatta ei koeta kiirehtiä esteille. Selkeästi kunnioitus kiinteitä esteitä kohtaan on suurempaa kuin herkästi kannattimiltaan pomppaavia rataestepuomeja.

Lopulta otan pienen radan; rengasesteeltä tukille, siitä tarkkuuseste ja trakehnerhauta, uudestaan rengasesteelle ja lopulta kulmaeste. Ja voi että minä manasin, kun Katariinanmokoma ei kuvannut, miten hyvin meillä meni! Hänen hevosellaan!! Piuku oli nimittäin ihan liekeissä, pelkästään hyvässä mielessä. Niin keskittynyt ja motivoitunut, selkeästi radasta yhtä innostunut kuin minäkin. Erinomainen laukka ja erinomaiset hypyt, ponnistus just mistä pitääkin ja niin sujuva suoritus, että nyt vähän kehun itseäni.
”Joku kerta haluan nähdä sut Piukun kanssa maastoesteillä, teillä menee varmasti vielä paremmin!” Katariina myhäilee tyytyväisyyttään.