Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Väjen Meripihkauni


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Väjen Meripihkauni, "Pihka" Syntynyt: 01.08.2020 4v 01.12.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0690 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 163cm Väritys: Tummanrautias
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1, vaikeustaso 4

•   tähdätään SV-tilaisuuteen

•   tähdätään KEV-tilaisuuteen

•   kantakirjakelpoinen

Toisinaan nimi on enne. Tässä tapauksessa Meripihkaunen ”uni” osui turhankin hyvin kohdilleen, vähän se Pihkakin. Unelias, rauhallinen, miltei tappavan tasainen, potkustartattava, sentään ehdottoman luotettava rautahermo. Pihkan kanssa niin arki, juhla kuin kilpahumu sujuu rauhallisissa merkeissä. Välillä turhankin rauhallisissa.

Käytöstapojen puutteesta Pihkaa ei kyllä voi syyttää, korkeintaan kengittäjä, kun Pihka toimituksen aikana torkkuessaan saattaa vahingossa nojailla kengittäjään. Mitkään äänet tai tuntemukset (vahingossa liian kylmä pesuvesi, sähköistynyt loimi, linimentti, eri kovuiset harjat..) eivät Pihkaa hetkauta. Tamma vain olla möllöttää, joko katselee ihmistä leppoisan uteliaana tai torkkuu. Eläinlääkäriä ihan naurattaa, harvempi potilas kuulemma meinaa torkahtaa hampaiden raspauksen ajan. Tämä hyvin mutkaton suhtautuminen kaikkeen sekä täydellinen luotto ihmiseen tekevät Pihkasta ehkä tallin helpoimman hoidokin. Kiltti tamma hätkähtää horroksestaan hereille nostaakseen jalkansa, siirtyäkseen, ottaakseen kuolaimet suuhunsa ja niin edelleen, kun sitä vähän herättelee. Muutenhan raudikko torkkuu onnesta soikeana, kun joku sitä harjaa, huomioi ja rakastaa.
Talutettaessa Pihka meinaa olla niitä perässä vedettäviä hevosia. Se ei lähde omin nokkineen maistelemaan tienvierusten voikukkia, eikä myöskään muutu pörhisteleväksi vappupalloksi tuulisella säällä tai tarhakavereidensa vetäessä rallia. Tämmöinen lastenkin talutettavissa oleva hyvätapainen, rauhallinen mate.. kävelijä.

Kapasiteettiahan Pihkalta ei puutu. Liikkeiltään tamma on vähän sellainen perusputte, käynnissä takasten liike on vähän ahdasta, ravissa ja laukassa liike on väljempää. Yliastunta on riittävä, ei mitenkään erinomainen, liike on vähän matalaa, mutta tasatahtista ja pehmeää. Pihkalla on mielettömän vakaa askel ja hyppy, tämän hevosen tasapaino ja varmuus on aivan uskomatonta. Hyppytekniikka on muutenkin Pihkan parhaita puolia; vaikka ponnistus saisi olla vähän terävämpi ja hyppy nopeampi, Pihkan kaulan, selän ja jalkojen käyttö on moitteetonta. Lisäksi unisella suomineidolla on estesilmää naapurikarsinoille asti, kykyä paikata omia ja ratsastajansa virheitä, hakea ponnistuspaikat itsekseen ja kammeta itsensä esteiden ylitse hankalammastakin paikasta. Hieman yllättäen tiukatkaan kurvit tai lyhyet lähestymiset eivät ole Pihkalle ongelma – voisi kuvitella, että esteestä pitää tiedottaa todella hyvissä ajoin!

Pihka pitää kuitenkin herätellä hyvin, ennen kuin sillä hypätään, tai tehdään oikein muutakaan. Tamma on kaikessa osaamisessaan se tappotasainen työmyyrä, joka kyllä osaa ja hyvin osaakin, muttei loista samalla tavalla kuin näyttävämmät lajitoverinsa (mikä ei tietenkään poista sitä teknistä osaamista). Koulupuolella Pihka ei ole aivan yhtä loistokas kuin esteillä, tasaisen hyvä seiskan hevonen kuitenkin. Mutta se liikkeelle saaminen! Valitettavasti Pihkan joutuu potkustarttaamaan, toisinaan tuntuu, että melko rumastikin. Talutusratsuna ja hölkkämaastojen humputtelukaverina Pihka toimii aina, se kunnon työteko taas vaatii valitettavan paljon patisteluja. Kaikkein ikävintä tässä on, ettei raudikko edes ole mitenkään haluton liikkumaan, se vain on vähän uninen, tahmean oloinen ja ylitsevuotavan rauhallinen. Kun moottorin saa käyntiin, Pihka tekee mielellään kaiken siltä pyydetyn, ei todellakaan kuumu, eikä vedä hernettä nenään epäselvistä tai suoranaisen rumistakaan avuista. Mitään liikunnan riemua Pihkasta ei kuitenkaan välity, korkeintaan maastoesteillä, ja sielläkin vain hillityssä määrin.

Tuli eteen mitä tahansa, kotona tai vieraissa paikoissa, Pihkan rautaiset hermot eivät petä. Tamma on kokenut trailerimatkan aikana vähän räjähtäen puhjenneen renkaan, metsässä vastaan rymistelleen hirven ja ties mitä, mutta mikään ei ole jättänyt Pihkaan sen suurempia henkisiä arpia tai epävarmuuksia. Totta kai tämäkin pakoeläimenä säikkyy ja säpsyy, mutta hyvin maltillisesti. Traileriin (sekä rekkaan) Pihka kävelee edelleen yhtä rentona kuin ennenkin, eikä se tunnu stressaavan matkustamista. Maastoilukin on edelleen mukavaa, oikeastaan mukavampaa kuin kentällä työskentely. Kilpailutilanteissa Pihka ei syty, se ei ole mikään synnynnäinen voittajapersoona, muttei toisaalta myöskään hermostu kaiken hulinan ja jännityksen vuoksi. Ei ole mitenkään uutta, että Pihka torkkuu varikolla, vaikka matkaseuransa esittelisi silmänvalkuaisiaan jokaiseen ilmansuuntaan.

Pihka on todellinen luottohevonen. Uninen, potkustartattava luottohevonen, mutta luottohevonen yhtä kaikki. Ei kaikista ole herättämään ihastuneita huokauksia upeiden ravilisäysten tai ihan jo katseesta säkenöivän karisman vuoksi, eikä onneksi tarvitsekaan. Ennemmin tämmöinen heräteltävä rautahermo kuin jokaisesta rasahduksesta slaagin saava hermokimppu.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Champion Vähäpellon Kaamosuni
sh, rautias, 163cm
KTK-II
ii. VSN World Ch Kaamospeikko
sh, tummanrautias, 163cm
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA2, JL C
iii. Musta Rakkaus
sh, kulomusta, 165cm
iie. Elon Leinikkä
sh, tummanrautias, 160cm
ie. VSN World Ch Lehmusneito
sh, rautias, 158cm
KTK-I
iei. Lehmuskulkija
sh, vaaleanrautias, 158cm
iee. Talvenneito
sh, punarautias, 153cm
e. Navajan Meripihkakiitäjä
sh, punarautias, 161cm
KTK-II, KEV-II
ei. Myrskykiitäjä
sh, tummanrautias, 163cm
KTK-II
eii. Myrskynnielijä
sh
eie. Ajaskiitäjä
sh
ee. Meripihkaroihu
sh, rautias, 156cm
KTK-II
eei. Roihahdus
sh
eee. Meripihkapää
sh

Isälinja: Vähäpellon Kaamosuni - Kaamospeikko (2) Emälinja: Navajan Meripihkakiitäjä - Meripihkaroihu (2)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 1907.06
Nopeus ja kestävyys: 880.65
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1026.41
Kuuliaisuus ja luonne: 0.00
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 4 / 4

Päiväkirja & valmennukset