Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Väjen Kesäkauhu


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥ & VRL-04373

Perustiedot

Virallinen nimi: Väjen Kesäkauhu, "Käki" Syntynyt: 18.09.2020 4v 18.01.2021
Rekisterinumero: VH20-018-0822 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 160cm Väritys: Punaruunikko
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1

•   tähdätään kantakirjaan

Hillittömän sievä, itse asiassa kaunis ja elegantti, Käki katselee maailmaa turpa rutussa, perustyytymättömän näköisenä. Tässä on se Tamma, nimenomaan isolla kirjoitettuna. Käkeä ei missään nimessä komenneta, eikä siltä edes pyydetä, vaan sille lähetetään anomus. Kolmena kappaleena, paperit värikoodattuna, ei missään nimessä millään lyijykynällä täytettynä. Herkästi loukkaantuva, hieman överidramaattinen ruunikko onnistuu kaikessa ärsyttävyydessäänkin olemaan enemmän huvittava, sellainen kymppiuutisten loppukevennys, vaikka tässä olisi ainekset väsyneen ärsyttävään nettimeemiin, josta tulee jokin ihme viraali-ilmiö, vaikkei kukaan ole koskaan koko jutulle edes hymähtänyt.

Huvittavaa on sekin, miten tarhan kuraisia nurkkia sekä väärän lämpöistä pesuvettä karsastava Käki suorittaa CIC1-tason kenttäratoja säässä kuin säässä ilman ensimmäistäkään irvistystä. Vesiesteen vesi ei ole koskaan liian kylmää tai epämääräisen väristä, vaikka juuri edellisenä päivänä tarhan edessä oleva lammikko oli esteettinen katastrofi rusehtavan sävynsä vuoksi. (Käkihän ei ylitä ensimmäistäkään lätäkköä talutettuna, se kiertää ne joko taluttajan kanssa tai ilman, mutta vesiesteet! Niitä Käki, omituista kyllä, rakastaa, juosten veteen hetkeäkään epäröimättä.)

Käellä on kolme tasapainoista, rytmikästä, elastista ja muutenkin kaikin puolin hyvää askellajia. Tamma on ryhdikäs, se kantaa ihan itse itsensä eikä yritä saada ratsastajaa kannattelemaan päätänsä tai mitään sellaista. Hyppytekniikka jatkaa samaa ylistyslaulua; terävä, vahva ponnistus, tasapainoinen pyöreä hyppy, erinomainen kaulan ja selän käyttö, nopea jalkatekniikka ja niin edelleen. Näin listattuna Käki kuulostaa aivan ideaalitapaukselta, mitä murentaa tamman turparuttuisuus. Käki on hillittömän herkkä ratsastajansa avuille. Ulkoiset seikat (äänet, sateenvarjot, jännittävät estejohteet..) harvemmin tammaa häiritsevät, ellei se vallan säikähdä, mutta vähänkään huojuva tasapaino, sahaava käsi tai mikään sellainen saa Käen vetämään pään ylös, selän alas ja sitten on kaikki huonosti. Käki heittäytyy kiukuttelevaksi kakaraksi, mikäli se kokee ratsastajansa tekevän jotain väärin. Pehmeällä, jo vähän naurettavan pehmeällä apujen käytöllä ja hyvällä tasapainolla pääsee onneksi pitkälle; kun Käki toimii, kaikki on kaunista sileätreenistä maastoesteradalle. Näyttävä, eteenpäinpyrkivä tamma nauttii pohkeenväistöstä siinä missä estetreenistä.

Käsittelytilanteissa tarvitaan silkkihanskoja. Joskus tuntuu, että kirjaimellisesti. Toisinaan tulee pudisteltua päätään epäuskon vallassa Käen kiukutellessa liian karhean harjan, turhan pitkäkestoisen jouhien selvittelyn tai tie minkä täysin normaalin toimenpiteen tai asian vuoksi. Kaiken kauniin lisäksi Käen kiukuttelussa ei ole mitään logiikkaa; se mikä kelpaa tänään, kiukuttaa huomenna. Siksi onkin joka kerta uusi jännitysnäytelmä, käyttäytyykö tamma tällä kengityskerralla kauniisti vai koettaako se monottaa seppäparkaa. Ihme kyllä Käen touhusta tosiaan löytyy enemmän naurettavia kuin tuskastuttavia piirteitä, mikä ihmetyttää, sillä harvemmin kuljetussuojia laitettaessa potkimista pontevasti yrittävä tai lastaussillan puolivälissä hetken mielijohteesta peruutusnumeron toteuttava hevonen naurattaa. Vaan Käkipä naurattaa, niinäkin päivinä, kun täydellisen helpot, arkiset asiat muuttuvat tamman sievässä päässä valtaviksi ongelmiksi.
Lastaus- ja kuljetustilanteista täytyy sanoa sen verran, että niiden kanssa se huumori saattaakin joku päivä loppua. Käki kyllä osaa kävellä rampin ylös ja alas oikeinkin kauniisti, eikä se yleensä ole moksiskaan matkustamisesta (ellei vieruskaveri ole väärän värinen tai heinäverkko pyöri väärään suuntaan tai..). Joskus, tie minkä naisellisen oikun vuoksi, Käki kuitenkin kiukuttelee eikä meinaa millään kävellä koppiin tai sieltä pois, matkan aikanakin pitää kuopia ja polkea jalkaa. Se huumorin loppuminen tulee kuitenkin hyvin suurella todennäköisyydellä vastaan, mikäli tamma pitäisi saada kiireessä klinikalle, eikä Käkeä oikeastaan huvita kävellä koppiin. Edes se kahteen kertaan uusittu trailerin pohjamatto ei ole turhan paljoa harmittanut, ”Kuluva osahan se on” ja niin edelleen, vaikka toisen hevosen palastelemana se matto ärsyttäisi juhannuksesta jouluun.

Mene ja tiedä, miksi Käki touhuineen ei ärsytä.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Ruttonaamiorakastaja
sh, rautias, 169cm
SV-II, KEV-I
ii. Navajan Kauhutohtori
sh, punarautias, 153cm
KTK-II, SV-II
iii. Haamutohtori
sh, tummanrautiaankimo, 150cm
KTK-III
iie. Ruiskukkakaunokki
sh, punarautias, 158cm
KTK-III
ie. Jeilin Pärla
sh, ruunikko, 165cm
KTK-III
iei. Jarl
sh, tummanpunarautias, 168cm
KTK-II
iee. Hiienkerkkä
sh, kulomusta, 159cm
KTK-II, SLA-II
e. Vaalaman Kesämuru
sh, punaruunikko, 150cm
SV-II, KEV-II
ei. Pirunkorven Hermes
sh, punarautias, 160cm
eii. Kotojärven Hiisi
sh, punarautias, 160cm
KTK-II
eie. Justriina
sh, punarautias, 153cm
KTK-II
ee. Ventoksen Kesäuni
sh, rautias, 157cm
eei. Varpusjärven Untamoöhnö
sh, rautias, 150cm
KRJ-I, ERJ-I, YLA1
eee. Mikälie Kesäheila
sph, rautias, 146cm
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, YLA1

Isälinja: Ruttonaamiorakastaja - Navajan Kauhutohtori - Haamutohtori (3) Emälinja: Vaalaman Kesämuru - Ventoksen Kesäuni - Mikälie Kesäheila (3)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1813.78
nopeus: 432.96
kestävyys: 429.63
hyppykapasiteetti: 473.14
rohkeus: 478.05

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset