Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Vaalaman Kesämuru


Kuvista kiitos C!

Perustiedot

Virallinen nimi: Vaalaman Kesämuru, "Herkku" Syntynyt: 07.01.2020 4v 07.05.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0227 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 150cm Väritys: Punaruunikko
Kasvattaja: Vaalama Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1

•   SV-II 20.04.2020 pistein 40,25

•   KEV-II 13.05.2020 pistein 28

•   (R) KTK-III 31.10.2020 pistein 73

Vaalamaan Kesämuru on varsin tammamainen tamma, joka tietää mistä pitää ja mistä ei. Ja kertoo sen kyllä kaikille muillekin, jos joku nyt ei satu tammaa miellyttämään. Tallilaiset ovatkin jo tottuneet tamman karsinasta kuuluviin inahduksiin - milloin ne kuuluu hevosesta, milloin hoitajasta. Herkku kannattaa sitoa kiinni harjauksen ajaksi ja kavioiden puhdistuksen aikana lyhentää narua, sillä perinyt emältään tavan kokeilla näykkäilyä kun hoitaja on kumartunut jalan kimppuun. Kengittäjäkin kiroaa tamman käytöksen tältä osin vaikka muutoin se pitääkin jalan omatoimisesti ylhäällä.

Ratsuna Herkku on peruskiltti, joka tekee mitä pyydetään, muttei yritäkään tehdä enempää. Hitaasti lämpenevä tamma osaa oikeasti helpon A:n kouluohjelman vaikka silmät suljettuna mutta jos ratsastaja ei vaadi, Herkku ei tee. Jos tammaa ratsastaa alusta asti määrätietoisesti ja tarkasti, kulkee tamma kauniisti muodossa ja tarjoaa helpommin lennokkaampaa liikettä. Parhaimmillaan Herkku on siirtymisissä ja temponmuutos harjoituksissa mutta väistöt ovat tamman akilleenkantapää. Niitä kannattaakin harjoitella säännöllisesti, jotta ruunikko ei sotkeutuisi omiin koipiinsa.
Esteillä Herkku on reipas ja soveltuu niin pidempään hypänneille kuin ensikertalaisillekin, sillä tamma osaa arvioida itsekin hyppypaikkaa, eikä kerää turhia kierroksia pidemmilläkään radoilla. Mihinkään erityisen tiukkoihin teihin ei kannata Herkun kanssa pyrkiä, sillä silloin tamma saattaa menettää keskittymisensä esteeseen yrittäessään pysyä pystyssä. Mutta pidemmät tiet eivät ole ongelma, sillä tarvittaessa Herkusta löytyy kyllä vauhtia.
Maastoesteillä Herkku on niin ikää hyvä valinta kenelle vain, sillä ei turhia kyttää esteitä ja pääasiassa hoitaa hyppäämisen kyllä ihan oma-aloitteisesti. Toisaalta ei hyppää tyhmistä lähestymisistä, joten opettaa ratsastajaa arvioimaan linjoja hyvin.
Maastossa varmajalkainen tamma on parhaimmillaan yksin tai pienessä seurassa. Sopii hyvin laittaa nuorison kanssa samaan porukkaan, sillä Herkku ei tavallisesti saa sätkyjä oikeastaan mistään. Toki yllättävät turvan eteen juoksevat koirat tai puskasta hyppäävä peura saa tämänkin tamman pasmat sekaisin ja reaktio voi olla mitä vain jähmettymisestä päättömään kiitolaukkaan.

Kisamatkoilla Herkku on pääasiassa ihan nätisti eikä tee asioista sen suurempaa kuin tekisi kot, osallakaan. Toki hoitaja saattaa hävetä silmät päästään tamman osoittaessa mieltään "liian kovasta käsittelystä". Este- tai koulukisoissa sopii myös aloitteleville ratsastajille, mutta kenttäkisoihin ei ole mikään ensikertalaisten ratsu; toimii hyvin jo jonkin verran kisojen hälinään tottuneen ratsastajan kanssa, joka saa Herkunkin kulkemaan parhain päin jokaisessa osakokeessa.

Luonteen on kirjoittanut Jenna, VRL-03515

Sukutaulu

i. Pirunkorven Hermes
sh, punarautias, 160cm
ii. Kotojärven Hiisi
sh, punarautias, 160cm
KTK-II
iii. Heihoihauki
sh, punarautias, 161cm
iie. Nannan Kemina
sh, rautias, 158cm
ie. Justriina
sh, punarautias, 153cm
KTK-II
iei. Meidän Mauno
sh, rautiaankimo, 155cm
iee. Eirami
sh, rautias, 150cm
e. Ventoksen Kesäuni
sh, rautias, 157cm
ei. Varpusjärven Untamo
sh, rautias, 150cm
KRJ-I, ERJ-I, YLA1
eii. Varpusjärven Unelias
sh, punarautias, 161cm
eie. Varpusjärven Ainukainen
sh, tummanruunikko, 154cm
ee. Mikälie Kesäheila
sph, rautias, 146cm
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, YLA1
eei. Aika Joutopoika
sh, rautias, 151cm
eee. Mikälie Morsian
sph, rautias, 143cm

Isälinja: Kotojärven Hiisi - Pirunkorven Hermes (2) Emälinja: Ventoksen Kesäuni - Mikälie Kesäheila (2)

Jälkeläiset

tamma Väjen Kesäkauhu syntynyt 18.09.2020 orista Ruttonaamiorakastaja jäi kotiin
ori Väjen Viestinviejä syntynyt 03.12.2020 orista Turmeltajan Vipeltäjä omistajana VRL-11911

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1895.62
nopeus: 387.84
kestävyys: 387.84
hyppykapasiteetti: 559.97
rohkeus: 559.97

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 5 / 4


Päiväkirja & valmennukset

Maastoestevalmennus 257 sanaa, valmentajana Minni

Herkku näytti siltä kuin se olisi kävelemässä välikäyntejä maneesissa vaikka ympärillä olikin täydellinen avaruus ollessamme pellolla maneesin seinien suojan sijasta. Tervehdin ruunikon tamman ratsastajaa ja vaihdoin tuon kanssa muutaman sanan ruunikosta sekä sen suorittamisesta. Lopulta minulla oli vähän parempi kuva edessäni kävelevästä suomenhevosesta joten saatoin pyytää ratsastajaa keräämään ohjat tuntumalle ja siirtämään Herkun ravin kautta laukkaan.

Alkuun ratsastaja sai hakea Herkulle hyvin rullaavaa laukkaa vain ympäri peltoa ennen kuin annoin tuolle luvan kääntää ruunikon kohti ensimmäisiä tukkeja. Herkku liikkui hyvin kohti esteitä ja tammalla oli hyvännäköinen hyppytyyli. Ratsukko sai hypätä radan vielä toiseenkin kertaan nyt hieman hitaammalla tempolla ja myös tällainen tapa onnistui Herkulta hyvin. Kolmannella kierroksella ratsastaja sai näyttää minulle millaiset kulmat ja lähestymiset olisivat herkulle vaikeita. Herkku hyppäsi yllättävän hyvin useammastakin kulmasta, mutta kun ratsastaja lähestyi erästä tukkia hieman hitaasti ja mutkitellen päätyi Herkku kieltämään.

Ratsukko sai ottaa tuon lähestymisen vielä uudelleen jotta Herkku saatiin hyppäämään esteen ylitse ja kokeilimmekin paria erilaista tapaa millä tamman saisi mahdollisesti hyppäämään myös hieman huonoimmillakin lähestymisillä. Loppupeleissä näihinkin lähestymisiin löydettiin sellaiset ratkaisut, jotka ratsukko sai kotitehtäväksi ja treeniaiheeksi, sillä välillä kisoissa voisi tulla loppupeleissä virhearvioita, jolloin olisi helpottavaa saada ratsu esteen ylitse myös huonommastakin kulmasta. Viimeisen hyvän radan jälkeen ratsastaja sai aloittaa Herkun kanssa itsenäiset loppuverryttelyt.

Kävimme ratsastajan kanssa lävitse valmennuksen kulkua ja esiin nousseita positiivisia sekä pieniä negatiivisia asioita ja haimme ratkaisuja sekä ideoita jatkoon. Lopulta ratsastajalla oli useampia vaihtoehtoja jatkoa ajatellen, joita tuo voisi kokeilla ja katsoa olisiko mikään niistä pitkässä juoksussa toimiva vaihtoehto Herkun kanssa. Kuitenkin päällisin puolin olimme molemmat tyytyväisiä valmennukseen kiittäessämme toisiamme ennen heippoja.