Viehättävän Kulomarja

Kuvista kiitos kasvattaja!

Perustiedot

Virallinen nimi: Viehättävän Kulomarja, "Mara" Syntynyt: 16.10.2015 4v 16.12.2015
Rekisterinumero: VH15-018-2201 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 160cm Väritys: Ruunikko
Kasvattaja: Ram., Viehättävä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB, vaikeustaso 5

•   (R) KTK-III 20.01.2016 (18 + 16 + 17 + 17 = 68p)

•   VIR MVA Ch myönnetty 20.09.2020

Viehättävän Kulomarja on kaikessa mukana kuin peräpukama, halusitpa tai et. Tarhaa siivotessa se seisoo kuin tatti kottikärryjen edessä ja seuraa touhujasi uteliaana. Tietenkin heti, kun vaihdat paikkaa niin ruunikko tamma hipsii perässäsi kuin varjo. Ei se oikeastaan haitaksi ole, mutta onhan se hieman erikoista, kun yksi patsastelee aina muutaman metrin etäisyydellä tuijottamassa herkeämättä touhujasi. Maralta ei jää pienetkään asiat huomaamatta ja aivan varmasti se on paikalla tuossa tuokiossa, kun jotain tavallisesta poikkeavaa tapahtuu sen näköpiirissä.

Ihmisen följyyn Mara lähtee sen kummempia kyselemättä. Oikeastaan se on lähdössä ihan kaikkien matkaan ja varmaan lastaisi itse itsensäkin hevosvarkaiden traileriin. Aina on hyvä hetki uudelle seikkailulle, tuumii Mara. Siitä tämä hevonen on kyllä hyvä, että sitä ei tarvitse surkeimmallakaan kurakelillä houkutella hommiin, sillä Mara painaa vaikka läpi harmaan kiven, jos niin pyydetään. Maran lempipuuhaa on seisoa korvat söpösti lurpallaan harjattavana. Oikein kuin ramaisee, niin Maran alahuulikin alkaa valua uhkaavasti kohti lattiaa ja suupielestä roikkuu kuolajojo. Ei mikään kaikkein hemaisevin ilmestys, mutta helppo hoidokki. Eniten työtä Marassa tuottaa sen älytön talvikarva. Se kasvattaa sellaisen pehkon, että irtokarvoja irtoaa vielä juhannuksenakin. Tamman klippaaminen kylminä kausina onkin aika fiksu ratkaisu, sillä muutenkin herkästi hikoileva Mara on talvikarvansa kanssa litimärkä jo alkukäynneissä. Mara on herkkä saamaan selkänsä jumiin, joten sen kanssa tulee huolehtia, että enkkuviltti tai ratsastusloimi on mukana treeneissä ja ratsastuksen jälkeen antaa tamman kuivua rauhassa sisällä ennen ulos viemistä. Mara on tallin hevosista se, jonka säännöllistä hierontakäyntiä ei todellakaan voi jättää välistä tai muuten käsissä on vähän joka suuntaan vino rautakanki.

Ratsuna Mara on tomera tapaus, joka tosin liikkuu luonnostaan vähän kömpelösti. Etenkin vanhemmiten Maran liikutuksen suunnitteluun on jouduttu käyttämään vähän enemmän aikaa, sillä sekä liiallinen rykiminen että liian vähäinen liikunta saa tamman herkästi kankeaksi. Onneksi Maran kömpelyyteen on ratkaisu – taivutukset, taivutukset ja vielä kerran taivutukset. Maraa pitää liikuttaa monipuolisesti ja etenkin hankalakulkuisesta maastosta se on hyötynyt, kun joutuu keskittymään jalkoihinsa. Kun Maran lihaksisto on hyvin huollettu ja lämmitelty, alkaa siitä löytyä toivottua liikettä. Marallehan on ollut ihan älyttömän helppo opettaa koulukiemurat ja se varmaan oppisi piffit ja paffitkin, mutta haasteena sen kanssa on ollut saada se tekemään temput niin, että niistä jotain pisteitäkin heruisi koulutuomareilta. Kun saat Maran etuosan kulkemaan kauniisti paketissa, levahtaa takaosa tai päinvastoin. Maran ratsastamiseksi Vaativa B -tasolle saa tehdä töitä niin, että tietää seuraavana päivänä varmasti tehneensä. Moni ratsastaja on luovuttanut siinä vaiheessa, kun valmentaja tykittää ohjeita liukuhihnalta; ”Ulko-ohjan tuki! Pohkeet paikallaan! Enemmän eteen! Älä jätä sisäohjaa roikkumaan! Takaosa mukaan! Hei nyt se ulko-ohja oikeesti!! Ja taas eteen…” Tuntuu, että käsissä on ihan liian monta lankaa, kun koittaa saada Maraa tanssahtelemaan kouluohjelman alusta loppuun, mutta kun siinä onnistuu, tuntuu suoritus vähintään olympiamitalin arvoiselta. Hymy ei hyydy edes siinä vaiheessa, kun koulutuomari toteaa noin sadassa ja yhdessä kohdassa olevan vähän parantamisen varaa. Pakko Maran puolustukseksi sanoa, että kyllä sen kanssa ihmiset on ihan todistetusti pärjänneetkin koulukisoissa, että ei sen ratsastaminen ihan niin ydinfysiikkaa ole kuin aluksi saattaisi vaikuttaa. Tamman tyyliin tarvitsee vain vihkiytyä kunnolla ja omata tietynlaisen periksiantamattoman luonteenlaadun.

Luonteen on kirjoittanut Syvi

Sukutaulu

i. VSN Champion Seljasaaren Kulo
sh, punarautias, 160cm
KTK-II
ii. Seljasaaren Loimu
sh, punarautias, 158cm
KTK-III
iii. Tuukkanen
sph, tummanpunarautias, 148cm
KTK-III, KRJ-I
iie. Hiluvinna
sh, punaruunikko, 156cm
KTK-III, KRJ-I, YLA2
ie. Lakean Lilja
sh, musta, 158cm
KTK-II, SV-II
iei. VIR MVA Ch Ok-Taavi
sh, musta, 157cm
KTK-II, SV-II
iee. Kanervan Riimittelijä
sh, voikko, 159cm
KRJ-II, YLA2
e. Unimarja HUI
sh, ruunikko, 159cm
KTK-III, SV-II
ei. VIR MVA Ch Valveuni
sh, musta, 157cm
KTK-II, KRJ-I
eii. VIR MVA Ch Ikuisuuskehrääjä
sh, musta, 157cm
KTK-II
eie. VIR MVA Ch Marine
sh, tummanpunarautias, 161cm
KTK-II
ee. Ch Rentun Lumimarja
sh, tummanrautias, 158cm
KTK-II, KRJ-II, YLA1
eei. Konsti
sh, punarautias, 158cm
KRJ-I, YLA2, SLA-II
eee. Lumianna
sh, punarautias, 156cm
KTK-I, KRJ-I, SLA-II, YLA1

Isälinja: Seljasaaren Kulo - Seljasaaren Loimu - Tuukkanen (3) Emälinja: Unimarja HUI - Rentun Lumimarja - Lumianna (3)

Jälkeläiset

ori Haltiasalon Taiottu syntynyt 13.02.2020 orista Jeilin Taikahinen omistaa Jeili
tamma Haltiasalon Kalmanmarja syntynyt 20.05.2020 orista Fiktion Aksel omistaa Ketola
ori Marjaton syntynyt 15.09.2020 orista Viljaton jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet: 2476.45
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 1031.79
Tahti ja irtonaisuus: 1444.66
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset