Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Fiktion Aksel

Kuvista kiitos VRL-10356

Perustiedot

Virallinen nimi: Fiktion Aksel, "Aksel" Syntynyt: 03.02.2014 3v 17.05.2014
Rekisterinumero: VH14-018-0864 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 157cm Väritys: Kulomusta
Kasvattaja: Milja, Fiktio Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: Helppo A

•   SV-I 15.06.2014 pistein 32

•   (R) KTK-III 15.05.2015 pistein 65

Akselilla on jokseenkin juro ulkokuori, vaikka loppujen lopuksi se on aika sympaattinen tapaus. Orimaisuus näkyy sen verran, että välillä se saattaa vilkuilla ja höristä tammojen perään, mutta pieni muistutus saa sen taas palaamaan maan pinnalle. Tarhassa se esiintyy mielellään ohi kulkeville tammoille, mutta se osaa erottaa työt vapaa-ajasta ja töissä ollessaan se keskittyy yllättävän hyvin unohtaen tammat. Ihmisten huomioon Aksel suhtautuu hieman ristiriitaisesti, toisaalta se on silmin nähden mustasukkainen, jos sen karsinanaapuria huomioi sen sijasta, toisaalta se kuitenkin sitten näyttää siltä, ettei juurikaan pidä rapsutteluista tai silityksistä. Aksel on aika tarkka henkilökohtaisesta tilastaan ja tykkää ennemmin siitä, että sitä ihaillaan vähän kauempaa.

Hoitaessa Aksel vaikuttaa jopa hieman ärtyisältä toisinaan. Se luimistelee aika pienestä ja selvästi hieman ärsyyntyy, jos sen omaan tilaan tai iholle tullaan yhtäkkiä. Siitä voi helposti saada jopa kiukkuisen kuvan, vaikka sitten kun sen kanssa pääsee sinuiksi, se kuitenkin salaa vähän tykkää, kun sen otsaharjan tyvestä raaputtaa. Aksel käyttäytyy yleisesti ihan asiallisesti hoitaessa, kunhan asiat hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti. Jos harjauksessa tai muussa kestää sen mielestä turhan kauan, se alkaa luimistella ja kuopia turhautuneena. Kavioita putsatessa se yrittää joskus vetää jalkojaan pois, mutta alistuu aina lopulta kohtaloonsa kun huomaa, ettei sille anneta periksi. Klippaaminen on orin mielestä aivan takapuolesta ja se onkin sen kanssa aikamoinen urakka. Samoin jalkojen pesuun Akselilla on samansuuntainen mielipide, jonka se näyttää nostelemalla jalkojaan ja yrittämällä väistellä letkua. Taluttaessa Aksel saattaa reagoida lähellä oleviin tammoihin, mutta pääasiassa käyttäytyy asiallisesti.

Ratsastaessa Aksel on huomattavasti miellyttävämpi ja nöyrempi kuin muutoin. Tosin se osaa olla aika vahvasuinen kuumuessaan, mutta kun sen saa pysymään rentona, se on todella mukava ratsu. Ori vastaa apuihin nopeasti ja kuuntelee istuntaakin hyvin. Sillä on aika ilmavat liikkeet, joissa ei ole kaikista helpointa istua. Kouluratsastus sopii kuumuvalle orille hyvin ja siinä sen pää pysyy yleensä ongelmitta kasassa. Aksel hakeutuu helposti oikeinpäin ja sillä on luontaista eteenpäinpyrkimystä, joten se on aika kevyt ratsastettava. Laukka on Akselille haastavin askellaji ja siinä sen tahti meinaa helposti kiihtyä. Ravi on orin paras askellaji ja siinä sitä on myös helpointa työstää. Akselilta löytyy hyvin säätövaraa ravissa ja se suorittaa myös tahdikkaat, siistit väistöt helposti. Erityisesti esteillä ja maastossa ori kuumuu herkästi ja silloin se ei enää olekaan ihan niin kevyt ja nöyrä, vaan osaa muuttua aika kovaksi suustaan. Tämän vuoksi Akselilla ei kauheasti hypätä ja maastossakin unohdetaan suosiolla kaiken maailman peltolaukat sun muut. Tiellä laukatessa se pysyy jotakuinkin hanskassa, kun sitä ei päästä menemään ihan reikäpäisesti.

Kisapaikoilla Akselin keskittymistä helposti vievät muut hevoset ja se saattaakin yrittää huudella niille. Toisaalta se silloin seisoo yleensä hoidettaessa paikallaan kuin patsas unohtaen normaalit yrmyilynsä, koska ympärillä on niin paljon tapahtumaa. Kun sille saa varusteet päälle, se tietää taas olevansa töissä ja silloin se alkaa jo keskittyä paremmin kuuntelemaan ratsastajaa. Verryttelyssä se saattaa olla vähän jännittynyt, mutta kun antaa sille tarpeeksi tekemistä, pysyy paketti kasassa. Radalla Aksel yleensä kuuntelee hienosti ja tuntuu aina ryhdistyvän kuin tietäen, että nyt on tosi kyseessä.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. Ch Fiktion Aslak
sh, musta, 160cm
KTK-II, SV-II, KRJ-I, YLA2
ii. Metsäkartanon Mikken
sh, musta, 160cm
KTK-III
iii. VIR MVA Ch Vinkare
sh, musta, 159cm
KTK-II, KRJ-I, YLA2
iie. Kultahippu
sh, rautias, 158cm
ie. Fiktion Aavi
sh, musta, 153cm
KTK-III, KRJ-II
iei. VIR MVA Ch Fiktion Kultipoju
sh, musta, 156cm
KTK-II, SLA-I, KRJ I, SV-I, YLA2
iee. Fiktion Ainia
sh, rautias, 153cm
KTK-III, KRJ I, YLA2
e. Huvin Enneuni
sh, kulomusta, 155cm
KTK-III, KRJ-II, SLA-I, YLA2
ei. VIR MVA Ch Valveuni
sh, musta, 157cm
KTK-II, KRJ-I
eii. VIR MVA Ch Ikuisuuskehrääjä
sh, musta, 157cm
KTK-II
eie. VIR MVA Ch Marine
sh, tummanpunarautias, 161cm
KTK-II
ee. Koistilan Helinä
sh, vaaleanpunarautias, 155cm
KTK-III, YLA3
eei. Riivana TM
sh, tummanpunarautias, 154cm
eee. Kirsen Hento
sh, punaruunikko, 156cm
KTK-II

Isälinja: Fiktion Aslak - Metsäkartanon Mikken - Vinkare (3) Emälinja: Huvin Enneuni - Koistilan Helinä - Kirsen Hento (3)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Kalmanmarja syntynyt 20.05.2020 tammasta Viehättävän Kulomarja omistaa VRL-07412

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1880.57
kuuliaisuus ja luonne: 869.82
tahti ja irtonaisuus: 1010.75

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset