Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Herranjumala


Kuvista kiitos Tilli

Perustiedot

Virallinen nimi: Herranjumala, "Hitsi" Syntynyt: 01.06.2020 3v 01.08.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0491 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 157cm Väritys: Kulomusta
Kasvattaja: Tuire (VRL-00345) / Pöystilä Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1

•   kantakirjakelpoinen

•   SV-I 20.08.2020 pistein 49,3

•   KEV-II 03.09.2020 pistein 27

Hitsihän on hitsin komea, mutta vähän omalaatuinen tapaus. Siitä ei juuri löydy orimaisia piirteitä, vaan sitä voisi kuvitella ennemmin ruunaksi tai jopa tammaksi. Hitsi on herkkä ja hieman helposti huolestuva hevonen, joka saattaa välillä keksiä pelätä mörköjä sängyn alla. Hitsi voi sitä paremmin, mitä normaalimmin arki pyörii. Vaikka se ei ole ihmisten suhteen erityisen seurallinen hevonen, niin jännittävissä tilanteissa se kuitenkin kaipaa tukea ja turvaa ihmisestä. Laumassa Hitsi on se, joka on tyytyväinen, kun joku muu tekee päätökset ja se alistuu helposti seuraajan rooliin. Ihmistenkään kanssa se ei juuri kyseenalaista rajoja, kun ne sille kerran näyttää.

Hoitaessa Hitsi käyttäytyy yleisesti ottaen ihan hyvin, mutta ei ole mitään seurustelijatyyppiä. Se ei oikein ymmärrä rapsutusten ja pusuttelujen päälle, vaan ennemmin kiusaantuu sellaisesta. Myös poikkeamat rutiineissa saavat orin hämilleen ja mieluiten se haluaisi asioiden tapahtuvan aina samalla tavalla. Hitsi on myös hieman herkkä äänille ja esimerkiksi klipatessa sille pitää ehdottomasti tunkea pumpulit korviin. Joskus maastossakin ne voivat olla tarpeen. Muut hoitotoimenpiteet sujuvat sen kanssa helposti. Taluttaessa jos eteen tulee jotain epäilyttävää, Hitsi hakee ihmisestä turvaa ja muutenkin seuraa, miten ihminen toimii. Mieluummin se kulkee pelottavan asian ohi ihmisen selän takana - varmaankin valmiina jättämään ihmisen mörönsyötiksi ja pakenemaan itse, jos niikseen tulee… Onneksi Hitsiltä harvoin tulee näin voimakkaita reaktioita säikähdykseen, lähinnä se pysähtyy ja jumittuu patsaaksi, kunnes pääsee alkujärkytyksestä ja jalat alkavat taas toimia.

Ratsastaessa Hitsi on melko herkkä sekä ratsastajan taholta tuleville ärsykkeille että ympäristölle. Siinä orin haastavuus oikeastaan piileekin. Toisaalta se on kuitenkin melko kuuliainen ja jopa nöyrä, kunhan ratsastaja on sille reilu. Hitsi tosiaan kaipaa kovasti tukea ratsastajaltaan ja hakeutuisi aina mieluiten tuntumalle sen sijaan, että kävelisi pitkin ohjin. Ori hakeutuu lähes automaattisesti oikeinpäin, kunhan ratsastajalla on tasainen käsi. Sileällä Hitsi liikkuu kivasti, kun sen saa rentoutumaan. Ori jännittyy helposti ja koulukiemuroiden avulla se on helpompi saada keskittymään ja rentoutumaan. Erityisesti laukka on Hitsille mieluisa askellaji ja siinä se on helpoin saada rennoksi. Hypätessä Hitsi on varovainen jaloistaan. Vesiesteisiin se suhtautuu epäluulolla, mutta hyppää, kunhan ratsastaja on päättäväinen ja rohkaisee sitä. Hitsillä on hyvä hyppytekniikka ja se hyppää pantterimaisen kevyesti. Maastoesteradalla se on nopea, mutta tosiaan vesiesteet ovat sille haastavampia. Sille kannattaa näyttää esteet selkeästi ja ratsastaa päättäväisesti, niin ori ei ala kyseenalaistaa ja epäröidä, vaan menee yli.

Kisapaikoilla Hitsiä usein vähän jännittää ja silloin on erityisen tärkeää tehdä asiat tavalla, johon ori on tottunut. Hoitajan tai ratsastajan yhtäkkinen vaihtuminen olisi orille järkytys, joten tällaisia tilanteita sen kanssa vältellään viimeiseen asti. Verryttelyssä Hitsin kanssa tehdään asiat yleensä samalla, hyväksi havaitulla kaavalla ja se yleensä rauhoittaakin orin nopeasti. Kun se tietää, mitä odottaa, se rauhoittuu selvästi.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Herraisä
sph, kulomusta, 145cm
KTK-I, SLA-I, SV-I, EV-II, KEV-II
ii. VIR MVA Ch Herravalta
sh, kulomusta, 159cm
KTK-II, SLA-I, ERJ-II, KERJ-I, SV-I
iii. Mielivalta
sh, kulomusta, 159cm
KTK-II, SLA-I, KERJ-I
iie. VIR MVA Ch Jumalanmurha
sh, kulomusta, 164cm
KTK-II, KERJ-I
ie. Haaveharha
sph, rautias, 147cm
KTK-III
iei. Hoprakan Hopia
sh, punarautias, 153cm
KTK-II, SLA-I, ERJ-I, SV-I
iee. Unenkaiho
sph, hopeanruunikko, 140cm
KTK-II, SV-I
e. Jeilin Mökömeirami
sh, tummanpunarautias, 155cm
KTK-II
ei. Rohkean Mökököntys
sh, kulomusta, 155cm
KTK-II, KERJ-III
eii. Kadotettu Keplote
sph, rautias, 144cm
VAR-I
eie. Sylvin Känkkäränkkä
sh, vaaleanpunaruunikko, 158cm
KTK-II, KRJ-II, SV-II, EV-I
ee. Vappulan Vanilliina
sh, rautias, 154cm
KTK-II, SLA-II
eei. VIR MVA Ch Kuukarin Kermitti
sph, punarautias, 143cm
KTK-II
eee. Helmiahon Kaneli
sh, rautias, 158cm

Isälinja: Herraisä - Herravalta - Taikakuun Kaukovalta -Kekkonen (4) Emälinja: Jeilin Mökömeirami - Vappulan Vanilliina - Helmiahon Kaneli - Moon Kamomilla - Auroora (4)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1804.76
nopeus: 391.11
kestävyys: 391.11
hyppykapasiteetti: 511.27
rohkeus: 511.27

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset