Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Kalmanvarpunen


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Kalmanvarpunen, "Kallo" Syntynyt: 19.05.2020 3v 19.07.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0495 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 154cm Väritys: Tummanruunikonkimo
Kasvattaja: Jeili Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1

•   SV-II 20.07.2020 pistein 29,8

•   KEV-I 03.09.2020 pistein 35

•   kantakirjakelpoinen

Talon parhaimistoa kenttäradoille! Kun on kympin suku, uskomaton äly, silmiä hivelevä ulkomuoto ja upeat liikkeet, niin ei voi liikaa vaatia luonteelta. Ei nimittäin kelpaa tälle varsalle kuin paras; kohtelu, ruokavalio, liikuttaja, asuinympäristö, you name it. Hänen ylhäisyytensä kuitenkin myös suorittaa varmasti parhaalla mahdollisella tasolla kunhan ylellisen elämän peruspuitteet ovat kunnossa.

Kallo luulee olevansa tallin kuningas ja sen annetaankin luulla niin. “Tätä oria ei sitten pilata komentamalla”, vannotti kasvattaja aikanaan. Tätä ohjenuoraa yritän parhaani mukaan noudattaa edelleen. Kallossa on nimittäin luonnetta ja koska vanha kansa ainakin uskoo, että kova luonne tekee hyvän kilpahevosen, ei sitä luonnetta kannata siitä sammuttaa. Tiedä sitten siitä, mutta onhan Kallo kieltämättä lupaava kenttäratsu. Herra vain on hieman vaativa persoona, sen mielestä kaiken pitäisi tapahtua silloin ja siten kun hän haluaa. Kallon pitäisi päästä ulos ensimmäisenä (ja yleensä pääseekin), saada ruokaa ensimmäisenä jne. Kallo kyllä ilmaisee, jos joku asia on sen mielestä pielessä, esimerkiksi jos otsatukka jää hieman huonosti niskahihnan alle tai vesikupissa on heinää. Eihän siitä nyt voi juoda, jos siellä on jotain, mikä ei sinne kuulu. Myös ruokatavoistaan Kallo on tarkka, mikään kuivikkeisiin sotkeutunut heinä ei sille todellakaan kelpaa.

Hoitaessa Kallo käyttäytyy fiksusti ja nauttii huomion keskipisteenä olemisesta. Ylipäätään orin mielestä ihmisten huomion pitäisi olla aina hänessä ja auta armias, jos satulaa hakiessa tulet huomioineeksi jotakin toista hevosta. Aika äkkiä kuuluu Kallon suunnalta vaativa kopautus kaviolla lattiaan tai pöyristynyt puhahdus. Ori osaa myös näyttää, jos jostakin jäi vielä kutiseva kohta harjaamatta. Satulaa selkään laittaessa orilla on tapana ikäänkuin hoputtaa ihmistä kuopimalla ilmaa. Hieman ärsyttävää, mutta yleensä maltan olla komentamatta oria. Kallo saattaa näyttää hasardilta talutettavalta, mutta ei kuitenkaan ole. Sen ryhti antaa vaikutelman isommastakin hevosesta ja usein se myös korskuu tai hirnahtaa orimaisesti muiden hevosten läheltä kulkiessa. Se kuitenkin pysyy hyppysissä, korkeintaan saattaa joskus etunen nousta, mutta ei se mitään ihmiselle tee, on vain vähän olevinaan. Hierontaa Kallo rakastaa ja sen ilmeet ovat niin hauskoja, kun hieroja löytää jonkun oikein hyvän kohdan. Sen kaula ja ylähuuli venyy kilometrin mittaiseksi ja silmät muljahtavat päässä melkein väärinpäin.

Ratsastaessa Kallo on reipas ja eteenpäinpyrkivä, mutta ei varsinaisesti kuuma. Se ei ole erityisen herkkä suustaan, mutta kyljistään enemmänkin. Mitään kannuksilla kaivelua tai potkimista se ei siedä, sieltä saattaa äkkiä tulla protestipukki, jos erehtyy väärällä hetkellä pohkeella turhan napakasti huomauttamaan. Suustaan Kallo ei ole niin herkkä, eikä varsinkaan esteradalla juuri välitä, jos joskus joutuu ottamaan vähän ronskimmin kiinni - kunhan ei jää koko aikaa vetämään. Kouluratsastus on Kallon mielestä vähän tylsää, eikä se oikein tajua, mitä kentällä voi tehdä, ellei siellä ole edes esteitä. Se ei jaksa liikaa toistoja, joten sen kanssa pyritään sileän treenit pitämään mahdollisimman lyhyinä ja monipuolisina, vaihtaen tehtävää tarpeeksi usein. Alku- ja loppuverryttelyt tulee usein hoidettua sen kanssa maastossa, koska siellä se tykkää mennä. Esteradalla Kallo syttyy ja nähdessään esteen, sen jalat alkavat heti viedä sitä kohti. Kotona matalilla treenatessa se alkaa usein vasta päästä vauhtiin, kun treeni on jo lopussa. Se tuntuu miettivän, että “okei hyvä, nyt on alkuverkat hoidettu, missä ne oikeat esteet ovat?”. Vaikka normaaliarjessa Kallo vihaa mutaa, eikä todellakaan halua mennä kuralätäköistä, niin maastoesteradalla sitä ei kura ja vesi haittaa. Se rymistelee läpi kivien ja kantojen, eikä välttämättä aina oikein kuuntele pidätteitä. Onneksi se pääasiassa etsii järkevät ponnistuspaikat ihan itsekin tai ainakin tuntuu aina jotenkin saavan jalkansa aseteltua, vaikka vähän vauhdikkaasti mentäisiinkin.

Kisapaikoilla tämä välillä kotikentällä etupainoiseksi valuva ori kasvaa heti viisi senttiä lisää korkeutta. Traileriin se menee innolla ja tulee sieltä usein ryminällä ulos. Verryttelyssä se pyritään vain pitämään hyvällä fiiliksellä ja itse suoritustilanteessa ori tuntuu tietävän, että kaikki katsovat sitä. Ja sehän Kallolle passaa paremmin kuin hyvin. Jos se joskus kotona tekeekin vähän puoliteholla, niin kilpailuissa se skarppaa. Toisaalta se on tarkka siitä, että kaikki toimii tutulla tavalla ja jos hoitorutiineissa on jotain isoa muutosta, se heijastuu helposti orin käytökseen ja jopa suoritukseen.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. Kalmantaikoja
sh, rautias, 158cm
KTK-II
ii. Veritaikurinhattu
sph, tummanrautias, 140cm
KTK-III, EV-II, SV-II
iii. Champion & VSN Ch Töppöne
sph, rautias, 137cm
KTK-II, SV-II
iie. Verenpunahilkka
sph, punarautias, 148cm
KTK-III, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I
ie. Kalmaliljoja
sh, vaaleanrautias, 161cm
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-III, SV-II
iei. VIR MVA Ch Luuhohka
sh, tummanrautias, 163cm
KTK-II, ERJ-I
iee. VIR MVA Ch Ruusuraivo
sh, vaaleanrautias, 160cm
KTK-II
e. Snöfink
sh, rautiaankimo, 158cm
KTK-III
ei. Kärmeniemen Kamtinamo
sh, tummanrautiaankimo, 158cm
KTK-II, SLA-I, KERJ-II
eii. Asfalttiviidakkovekara
sph, voikko 148cm
KERJ-I, ERJ-I, KRJ-I
eie. Siniketun Pilfink
sh, tummanrautiaankimo, 160cm
SLA-I, KERJ-I, YLA1, SV-I
ee. Turmeltajan Kekrikaski
sh, tummanrautias, 159cm
KTK-III, SV-II
eei. Champion Tervapiru
sh, kulomusta, 159cm
KTK-II, SLA-I*, KERJ-I
eee. VIR MVA Ch Tulitasmia
sh, vaaleanruunikko, 155cm
KTK-II, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, JL C

Isälinja: Kalmantaikoja - Veritaikurinhattu - Töppöne (3) Emälinja: Snöfink - Turmeltajan Kekrikaski - Tulitasmia (3)

Jälkeläiset

ori Regelbunden Sparv syntynyt 15.03.2021 tammasta Rehjan Riivattu omistajana VRL-10674

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2218.4
nopeus: 431.28
kestävyys: 431.28
hyppykapasiteetti: 677.92
rohkeus: 677.92

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset