Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Ketolan Puutiainen


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Ketolan Puutiainen, "Punkki" Syntynyt: 22.09.2016 3v 22.12.2016
Rekisterinumero: VH17-018-1243 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 157cm Väritys: Tummanpunarautias
Kasvattaja: Ketola Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: Vaativa B

•   KV-I 20.06.2017 pistein 124,5
luokkavoittaja I & paras suomenhevonen

•   SV-II 20.07.2017 pistein 51.5

•   (R) KTK-II 31.10.2020 pistein 72

Olin muutama viikko sitten sanonut Latelle, että ompa kiva, kun vanhoja suomenhevoskasvattajia palaa takaisin näin muuten hiljaisena, jopa lamamaisena aikana. Täytyy myöntää, ettei Ketola ollut herättänyt hirveästi muistikuvia vaikka aktiivisena aikana oli myöskin ollut pystyssä. Useammalla hevosella oli kuitenkin tutun kuuloisia nimiä ja pieniä muistikuvia heräsi sieltä täältä ja kanssakoulusuomenhevoskasvattajia rakastetaan aina. Aina. Ja olihan Ketolaan lähtenyt yksi kasvatti meiltä, pienhevostamma Ruusukulta joten oli vain luonnollista että me otettaisiin sieltä kasvatti. Ja niin otettiinkin. Vanhempi, pidempisukuinen Punkki herätti heti huomion. Viikon päivät siinä menikin miettiessä, mutta jo tottuneesti annoin lopulta mielihalulleni periksi. Eikä Lateakaan tuntunut haittaavan, tarjoutui lähtemään mukaan hevosenhakureissulle ja vieläpä ajamaan muutaman tunnin matkan Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan!

Kasvattajansa sanoin Ketolan Puutiainen on aina ollut maailman sosiaalisin rautias suomenhevosori. Onnekseni olen osannut haalia näitä yltiösosiaalisia, kivoja ja kaikin puolin ihania ja ennen kaikkia herrasmiesmäisä suomenhevosoreja itselleni. Puutiainen, tutummin Punkki on komea, nyt jo aikuisen ikään päässyt herrasmieshevonen. Se hurmaa varmasti jokaisen vastaantulijan sekä rapsuttelijan. Nuoresta iästä asti sen huomaavaisuus ihmisiä kohtaan, sekä myöskin tammoja, on ollut kadehdittavaa. Punkki on aina kivaa ja miellyttävää seuraa, eikä sen käytöstä tarvitse jännittää tai saatikaan pelätä. Täyden kympin hevonen.

Hoidettaessa Punkkia on aina voinut pitää käytävällä, sen tammankaipuu ei ole missään kohtaa sumuttanut käytöstapoja. Vanhemmuuttaan se onkin tottunut olemaan hoitotoimenpiteiden aikana karsinassaan jopa irti. Se kunnioittaa ihmistä, eikä hölmöile käsiteltäessä tai hoidettaessa esimerkiksi runttaamalla seinään tai nipsimällä. Harjata voi huoletta joka kohdasta, kaviot nousevat hienosti ja jouhiakin voi selvitellä mielin määrin isommistakin takuista. Kasvattaja kuvasi orin huonoksi puoleksi (kyllä, semmoinenkin löytyy) kaiken uuden pelkoa, varsinkin silloin, jos se liikkuu. Hyvänä esimerkkinä kerrottakoon tarina salkoon nostetusta lipusta, jonka takia maastoon lähteminen yksi itsenäisyyspäivänä teki tiukkaa. Vaikka lippu olikin ollut suhteellisen korkealla eikä ilmeisestikään hirveän usein käytössä, oli se ottanut juuri sopivasti rautiaan suomenhevosorin silmäkulmaan. Kasvattaja kertookin siedätyshoitaneen tätä uutuudenpelkoa, mikä on selvästi toiminut, tai sitten sitä järkeä on kasvanut aikuistuessa, sillä nyt meillä uudessa kodissa kaukana liikkuvat ihmiset, autot tai muut vastaavat, mitkä ovat olleet nuorempana todella pelottavia asioita, saavat Punkissa ainoastaan aikaan vain korvan liikahduksen.

Punkkia ei ole ratsastettu vielä montaa vuotta, mutta ollessaan taitava ikäisekseen sitä on ollut miellyttävä ja helppo viedä eteenpäin. Kouluratsastuksessa se taitaa vaativan B:n tason. Punkilta löytyy liikettä, sekä hyvä työmoraali mutta ajoittain, erityisesti innostuessaan, siitä tulee kovasuinen: tätä tapahtuu muun muassa maastossa sekä esteharjoittelussa. Oria on alettu opettamaan siihen, että esimerkiksi maastossa mennään vain käyntiä ja mikäli vauhti lisääntyy, käytetään hieman vahvempia kuolainvärkkejä, jotka muuten olisivat löysällä. Nuoremmalla iällä sitä on ratsastettu maastossa ja esteillä olympio-kuolaimella, joissa on kahdet ohjat. Ratsastetaan normaalisti yläohjalla, jotka ovat kiinni nivelessä ja vauhdin lisääntyessä käytetään alaohjaa, eli vipuvartta. Tätä on myös jatkettu nykyäänkin, ja toimii Punkin innostuessa, että kaikelta turhalta sählingiltä säästytään. Punkin suussa kun ei ole vikaa ja oria on aina, nuorenakin, ratsastettu pehmeällä tuntumalla, mutta innostuessaan siitä tulee suomalaiseen tapaan todella kovapäinen – tai no, tässä tapauksessa kovasuinen.

Luonne on kirjoitettu kasvattajan kirjoittaman luonteen pohjalta.

Sukutaulu

i. Runon Harmiainen
sh, rautias, 153cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA1
ii. Haavelaakson Harmo
sh, punarautias, 153cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA1, VSR JL B
iii. Champion Haavelaakson Hohto
sh, rautias, 155cm
KTK-II, KRJ-I
iie. VIR MVA Ch Haavelaakson Amelia
sh, rautias, 155cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-I
ie. Vaniman Rosette
sh, vaaleanpunarautias, 150cm
KTK-II, KRJ-I, YLA1, SLA-I, SV-II, KV-I, VSR JL B, KRJ LM AB
iei. Champion Vaniman Tuuria
sph, rautias, 146cm
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, SV-I, VSR JL C
iee. Ch Hetken Ruusumieli
sh, punarautias, 152cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-I, SV-I, VSR JL C
e. Fiktion Puuteri
sh, punarautias, 156cm
KTK-III, KRJ-II, SV-I
ei. Aavan Murros
sh, tummanpunarautias, 155cm
KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA2
eii. VIR MVA Ch Aavan Murtuma
sh, rautias, 155cm
KTK-I, KRJ-I
eie. Kasarmin Heinähelmiina
sh, punarautias, 150cm
KTK-II
ee. Viehättävän Hento
sh, punarautias, 157cm
KTK-II, KRJ-I
eei. VIR MVA Ch Heinämäen Velho
sph, voikko, 145cm
KTK-II, KRJ-II, YLA2, JL C
eee. Kieron Hipsteri
sh, rautias, 157cm
KTK-II

Isälinja: Runon Harmiainen - Haavelaakson Harmo - Haavelaakson Hohto - Fiktion Hopeasumu - Hämypuron Justus - Sannin Mårran - Rokkipoika (7) Emälinja: Fiktion Puuteri - Viehättävän Hento - Kieron Hipsteri - Pilvimarjan Wempula - Pimeän Neitokainen - Horisontin Virvaneito - FNS Neiti Nippanappa - Kuujärven Hipihii - M.L. Juhlan-Toive (9)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Vaakalintu syntynyt 25.10.2020 tammasta Haltiasalon Loviatar jäi kotiin

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2410.41
kuuliaisuus ja luonne: 1117.63
tahti ja irtonaisuus: 1292.78

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset