Poronluunveistäjä
Perustiedot
Virallinen nimi: | Poronluunveistäjä, "Nietos" | Syntynyt: | 10.10.2020 3v 10.12.2020 |
Rekisterinumero: | VH21-018-0162 | Rotu & sukupuoli: | Suomenpienhevosori |
Säkäkorkeus: | 147cm | Väritys: | Rautiaankimo |
Kasvattaja: | Tilkku Tunturipuro (tuoja VRL-14618) | Omistaja: | Haltiasalo, VRL-13283 |
Painotuslaji: | Kenttäratsastus | Koulutustaso: | CIC1 |
• kantakirjakelpoinen |
Poronluunveistäjä oli semmoinen ostos, joka tehtiin a) koska onhan sillä nyt kaunis nimi ja b) sitä sattuipi välittämään joku tuttu lappalainen neiti, joka toi mielellään kyläreissuillaan hyvien hevosten ohella vähän turhankin hyvää viinaa. Kaikki lähtikin jälleen tutusti siitä, että istuimme iltaa lappalaisen piipahdettua tuomaan uusinta hankintaani, ja Laurin yrityksistä huolimatta terävä ehti viedä miehen vihille ja sänkyyn ennen, kuin tämä tuttu lappalainen nainen aloitti keskustelun kanssani ihanasta uudesta pienorista, jota oli lämmittelemässä välitykseen. Hetihän siitä piti nähdä kuvat, sitten videot, ja sitten suku. Ja vaikka olin jo ihan vakuuttunut siinä pienessä sievässä jo laittamaan nimen paperiin, muodon vuoksi sovin kerrankin koeratsastusreissun ihan itse sinne pohjolan peräseutumille. Ja sinnehän sitä sitten mentiin Laurin varoitukset korvissa soiden, että yhtäkään ylimääräistä täytettä ei trailerissa takaisin olla tuomassa.
Lapinreissu meni selvästi hyvin, sillä nyt meillä on tallissa hankivalkea Nietos, suomenhevostätien ponikokoinen päiväuni, luotettava puskakiikutin että vakavasti otettava kisaratsun aihe. Luonteeltaankin kimo ori on pääasiassa ihan täyttä kultaa, ehkä vähän turhan ujopiimä toisinaan jos nyt ruvetaan vikoja listaamaan, mutta semmoisiahan nämä peräkylän miehet tuppaakin olemaan, juroja ja hiljaisia, mutta kyllä ne siinä hitaasti sulaa ja lämpenee ja toisinaan kiikuttaa horsmia portilla vastaan.
Nietos on aina ollut hyvin mutkaton hevonen, vaikka sen elekieli toisinaan vähän viestittääkin toista. Joitakin tätejä ollaankin vakuuteltu tässä ajan varrella, että ihan kiltti ori on kyseessä, vaikka Nietos vierastaakin kovasti uusia kasvoja ja tahtookin vähän väistellä uutuuksia, se on sitä lappalaista ujoa juroutta. Säikkyjä tätejä semmoiset, jotka luimukorvia pelkäävät, meillä onkin ruvettu sanomaan.
Nietos on siis tuttavallisempi pienten alkujännitysten lauettua ja ori on yllättävän halukas heittäytymään hellittelyihin hoitosessioiden aikana; mitä enemmän sille lässyttää sukiessa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tämä poni painelee päätä kainaloon ja hamuaa korvannipukoita. Ei ole oikeastaan mitään, mitä tämä vierastaa mitä tulee hoidettavuuteen, ja vakikengittäjänkin kanssa ori on pikkuhiljaa alkanut jo ihan kaveeraamaan siinä nakuttelun ohella, eli luotto ja koulutuspohjat on tällä perimmillään kunnossa ja järkikään ei päässyt jäätymään. Sama pätee myös lastaukseen ja matkusteluun, sillä Nietos on jo nuorena oripoikana opetettu hyvin liikkumiseen, joten sen suhteen ori ei juuri enää harmaannu. Vieraat paikat toki jännittävät siinä missä uudet ihmisetkin, mutta tuttujen kasvojen kanssa se keskittyy enemmän siihen omaan tekemiseensä.
Nietos on oikeastaan tosi mukava ratsastaa, huolimatta siitä, onko sen selässä ensimmäistä vai sadatta kertaa. Toki se vähän säästää enemmän seuraavaan kertaan uusien ratsastajien kanssa, mitäpä sitä kaikkia kortteja samantien näyttämään, mutta heti kättelyssä siinä on semmoista varovaista eteenpäinpyrkiväisyyttä ja miellyttämishalua, joka ottaa ihan itsestään ohjat tunnin edetessä.
Nietos on oikea seppä syntyessään, sillä tämän kanssa on ruvettu harrastamaan vähän kaikkia lajeja kenttäkisaamisen muodossa. Sileällä ori on oikein mukava perusputte, jolla on Helppo A-taso hanskassa ja hanskat tallessa. Täsmällinen poni tekee juuri niin kuin pyydetään, ja se on varsin herkkä avuille näin yleensäkin. Liikkeiltään Nietos on enemmän mielipiteitä jakava; laukassa tasapainoinen, käynnissä helposti vähän etupainoon valuva ja ravissa saattaa livauttaa väliin jotain possupassia muistuttavaa, jos ratsastaja ei ole kartalla vaihdoksista, mutta ori on hyvin korjattavissa ja vastaanottavainen.
Mitä tulee hyppypuuhiin, on ori pääasiallisen miellyttämishaluinen hyppääjä, vaikkakin se on suht varovainen jaloistaan ja joskus vähän kömpelö kulmista tullessa. Nietos on vähän niitä hevosia, joka on hyvin epävarma ja vaatii vakaan ratsastajan rohkaisuksi alkuun, muuten menee vähän fifty-sixty -hyppäilyksi ja arvailuksi, uskaltaako se ihan varmasti esteen yli ja eteenpäin, mutta muutaman ihan rauhassa otetun hypyn turvin ori rohkaistuu ihan silmissä ja luottaapi itseensäkin paljon enemmän radalla.
Lappalaisena tämä on elementissään maastossa, eivätkä vesiesteet ole koskaan aiheuttaneet ylimääräisiä harmaita, sen sijaan kiinteät esteet kuten tukit ovat niitä, joilla kannattaa pitää pää kylmänä ja Nietos rohkeana.
Luonteen on kirjoittanut Humutin
Sukutaulu
i. Ranganveistäjä sh, rautiaankimo, 157cm |
ii. Nahkuri sh, tummanpunarautias, 160cm |
ie. Häkähoureita sh, rautiaankimo, 152cm |
|
e. Tunturitrulli sph, tummanpunarautias, 144cm |
ei. Lapintietäjä sh, punarautias, 149cm |
ee. Pakkasjoen Tilda sh, tummanpunarautias, 150cm |
Klikkaa tästä nähdäksesi sukuselvitys!
Nietoksen isä Ranganveistäjä on yksi hienoimpia kimoja, joita rodulla on tarjota. 157cm korkuinen ori on kantakirjattukin komealla kakkospalkinnolla, ja sen saavutukset kenttäratsastuksen parissa lisäävät tähän erityiseen oriin vielä lisäarvoa näin jalostuksellisesta näkökulmasta. Erityisesti Rankan hyvinasettuneet jalat, pitkä kaula ja runko ovat olleet varsinainen hitti tammanomistajille, puhumattakaan sen leppoisasta luonteesta, joka toisinaan on huhutusti ollut hieman turhan rauhaisa ja viileä, mutta mitäpä huhuja uskomaan. Soman näkönsä ohella Ranka on voittanut rodun kenttämestaruuden kahtena vuotena ja tyytynyt näin 16-vuoden iässä hopeaan, johon sen on hyvä eläköityä satunaiseen siitokseen ja kevyeen opetusmestarin asemaan.
Isänisä Nahkuria nimettäessä on osuttu jotenkin kaikella tavalla ihan nappiin; tulenpunaisena hehkuva, suuri ravi- ja ratsulinjoja sekoittava orhi on nimittäin tietyllä tavalla karkean karismaattinen ilmestys. Kehutaanpa sitä sen kantakirjalausunnossakin osuvasti hevilettipitkoksi ja poikkeuksellisen karskeaksi ja omanarvonsa tuntevaksi tapaukseksi! Ei siis ihmekään, että charmikas Nahkuri veti sopusuhtaisen ja voimakkaan yleisilmeen ja hyvin asettuneine jalkoineen pottiinsa kakkospalkinnon juoksijasuunnalle. Juoksijana punaista hevosta ei tosin paria yritystä enempää olla nähty, sen verran jumalanpelkoa se väitetysti ohjastajallaan herätti, mutta mikäpä hyvää oria hukkaan heittämään, ja se myytiin uudelleenkoulutettavaksi ratsun virkaan. Isosta suomalaisesta saatiin aika nopeastikin uuden omistajansa käsissä varsin pätevä hyppääjä, herkkä ja toisinaan väitetysti kiihkeähkö, mutta hyvin motivoitunut ja eteenpäinpyrkivä sekä peloton. Jotain koulukisoja sillä ollaan Helpon B-tason radoilla kierrätetty, mutta selvästi nopeatempoisempi hyppääminen on tämän hevosen leipälaji. Nahkuri on ollut siitoksessa enemmän ja vähemmän vuosien varrella, ja luomuna astunut ori on tasoittanut varsalukunsa 23 varsaan. Nykyään toki jo eläköitynyt 28-vuotias tulenhehkuva ori viettää lähinnä aikansa kotitilallaan pihatossa ympäri vuoden ruunaystävänsä kanssa kahinoiden.
Isänemä Häkähoureita oli soma kimo suomalainen sieltä rodun pienemmästä päästä. Houreenakin tunnettu tamma eli koko ikänsä kasvattajallaan, ja vietti varsin leppoisan ja rauhallisen elämän jonkin verran kouluratsastusta kisaten Helpon B:n tasolla, toisinaan osallistuen tallien välisiin kenttäkisoihin Helpolla tasolla kasvattajansa tyttären ratsastamana. Kisaamisen ohella Houre kävi muutamat näyttelyt sekä osallistui kantakirjaukseen, jossa ratsupuolelle kakkosella kirjattu kimo hurmasi tuomarit syötävän suloisella ilmeellään sekä tyynellä olemuksellaan. Kisauransa Houre toi päätökseen loukattuaan jalkansa harjoitusten aikana, ja koska siitä ei enää raskaaseen käyttöön ollut, jäi se luonnollisesti siitokseen. Kasvattajan näkökulmasta Houreesta tulikin oikea aarre jalostukseen, sillä kuusi kantakirjattua sekä kilpakentillä pärjännyttä jälkeläistä niittivät tallille kunniaa ja mainetta vielä tammankin ajan mentyä. Houreen lopuksi koitui lopulta 25-vuotiaana edellistalvena uudelleen vaivaamaan alkanut jalkavamma, joten valkoinen patriarkka päästettiin vielä kesän lehtoon ikiunilleen.
Emä Tunturitrulli on varsin veikeä tumma pienhevonen - sillä on tietyntyyppistä uteliaisuutta ja kujeilevaa omapäisyyttä, mutta samaan aikaan se on myös hyvin perso jatkuvalle huomiolle. Kasvattaja-omistajansa huomissa se on koko elämänsä oleskellut ja kisannutkin kenttää Helpolla tasolla, mutta jättänyt suurimmat meriitit muiden kerättäväksi. Omistajansa mukaan tamma jättää ne kuulemma osaaville, he ovat vain harrastamassa hyvillä mielillä, ja kuulemma ei ole sellaista ratsastuksen tai ajon muotoa, mitä tammalla ei voisi harrastaa; vuosien aikana se on päässyt aina hiihtoratsastuksen kotimaan mestaruuksiinkin mukaan. Jotta Trulli nyt saisi kuitenkin jotain virallisempaa tunnustusta, on se kantakirjattu kolmosella piensuunnalle, vähän pitkällä lantiolla ja lyhyellä pönäkällä kaulalla, mutta vireä luonne, kaunis liike ja hyvät jalat riittivät kuitenkin palkinnolle. Monipuolisen ja mukavan toimeliaan luonteensa vuoksi omistajansa on varsottanut Trullin kaksi kertaa, molemmilla kerroilla orin saaden, eikä suunnitelmissa ole ilmeisesti enempää siitoskäyttöä. Kaksikymppinen pientamma on ilmeisesti vielä ihan elämänsä voimissa ja tähtää omistajansa kanssa tulevinakin vuosina vielä vetreänä ponina kohti latuja.
Emänisänsä Lapintietäjä oli kauniisti nimetty, valitettavan lyhyen aikaa vaikuttanut pohjoisessa kasvatettu punarautias, joka myytiin tavoitteelliseen kotiin Etelä-Pohjanmaalle. Taistoksi kutsuttu nuori vietti hyvin tavallisen varsa-ajan ajolle opetellen ja ratsukoulutukseen tähdäten, ja se osallistui kolmivuotiaana laatuarvostelukarsintoihin, sijoittuen viidenneksi kahdestatoista osallistujasta. Kaikkineen Taistoa nähtiin siis hyvin tavoitteellisesti myös varsanäyttelyissä ja sitä valmisteltiin kohti kouluratsun uraa. Nelivuotiaana sen omistaja päätti hypyttää oria jo parin tamman kanssa, joka osoittautui hyvin pian hyväksi päätökseksi, sillä valitettavasti ähky vei nuoren heti seuraavan syksyn alussa. Onneksi kumpikin tammoista kantoi onnistuneesti, ja eritoten sen orijälkeläinen jatkoi siitä, mihin isänsä jäi, tehden komean ja menestyksekkään uran kouluratsastuksen parissa ja jättäen verenperinnön eteenpäin vielä useille sukupolville.
Emänemä Pakkasjoen Tilda oli kaunis, leppoisa ja eloisa suomenhevostamma, joka valloitti suomenhevoskansaa aikanaan kenttäratsastuksen kirkkaana tähtenä. Etelä-Pohjanmaalle myyty tummanpunarautias Tilda tuli alkujaan esille aloitettuaan kisaamisen tunnetun kilparatsastajan kanssa, ja sen edetessä luokkavoitosta toiseen ja tasolta tasolle sen nimi alkoi kiertää piireissä, ja kauniista tammasta tuli pian varsinainen rodun julkimo. Kisauransa huipulla Tilda voitti kaksitoista kisaa viidestätoista yhtenä vuotena, sinetöiden kolmena vuotena rodun kenttämestaruuksien kultaa ja lopulta suomenmestaruuksissakin kymmenen parhaan joukkoon tasollaan sijoittuen. Kisaamisen ohella tammaa käytettiin hakemassa ykköspalkinto kantakirjasta, ja vaikka kisasuoritukset vaikuttivatkin lisäävästi pisteisiin, ei Tildasta jäänyt tuomareilla mitään suurta sanottavaa pitkän selän ja lantion ohella. Tildan siirryttyä vielä siitosikään se varsotettiin neljä kertaa ennen iän tulemista vastaan, ja raudikko jätti hyvin itseään jokaiseen varsaansa. Tilda menehtyi lopulla luonnollisista syistä keskitalven kovimpina pakkasina 32-vuotiaana.
Sukuselvityksen on kirjoittanut Humutin
Jälkeläiset
o. Varsan nimi | 00.00.2013 | e/i. Vanhemman nimi | Omistaja tähän |
Kilpailumenestys porrastetuissa
ominaisuuspisteet: 1151.54 nopeus: 241.91 kestävyys: 246.21 hyppykapasiteetti: 331.86 rohkeus: 331.56 |
Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 3 / 4 |
VSR Cup kenttäratsastus |
KERJ Cup |
Päiväkirja & valmennukset
Oieni maastoestevalmennus 18.12.2020 549 sanaa, valmentajana Humutin
Olin minä jos jonkinlaisista veistäjistä kuullut; on ollut puunveistäjää, luunveistäjää ja vitsinveistäjää, ja niitä kaikkia tuntui yhdistävän kotiseutu Lapinmaa. Niin yhdisti minua ja Nietosta, kun sen aikanaan tapasin ja sittemmin myydä välitin Haltiasaloon pikkutuiskeissa. Kuulemani mukaan kimo oli päässyt kotiutumaan oikein hyvin, vaikka se olikin vähän tossumpi oriksi, enkä malttanut odottaa näkeväni sen kehitystä ajellessani tilapäisellä Volvolla kohti Kainuuta joululaulujen rallatellessa radiosta ja piparinmurujen tipahdellessa paidan sisään.
Katariina ei tästä reissusta tiennyt mitään, joten naisen ilahdus oli melkoinen, kun romuvolvo viimein pihisten rullasi parkkipaikalle. Laurin kanssa tämä oli orkestoitu; mies oli maksanut yllätyslahjana valmennukset parille hevoselle, ja minä toin mukanani vielä naapuripanimon terävät iltaa ajatellen, joten olettaa saattaa, että yllätys oli oikein positiivisesti vastaanotettu.
Pullojen löydettyä tiensä sisälle kylmään odottamaan ja veisteltyämme muutaman vitsin kahvikupposten ääressä suuntasimme Katariinan kanssa takaisin tallille, jonka kätköistä nainen kaivoi päiväuniltaan joutavan Nietoksen. Siinä laitellessa ehdimme jutella niitä näitä vielä omistajattaren kanssa, ja minä pääsin mussuttamaan Nietokselle, joka oli aluksi vähän tapaansa tutusti ujostellut vierasta naista turvan päässä, mutta sitten kai muistanut, että tuttuja ollaan, ja antautunut lässytyksen vietäviin.
Värjöttelin nilkkoja myöten ohuessa lumessa, joka oli plussa-asteista johtuen sulamassa hyvää vauhtia mäskiksi. Silti olimme uhmanneet yhteistuumissa Katariinan kanssa säätä ja lähteneet hyppyreissulle maastoon, nyt kun kerta taivas ei kuitenkaan heittänyt räntää niskaan ja rata oli vielä käytettävissä turvallisesti (josta voi olla monta mieltä). Ei siinä jalkoja katkellut, mutta luvassa oli hyvin lyhyen ytimekäs puolituntinen, sillä pääkallokeliä tässä lähestyttiin varmasti. Huominen varmastikin mentäisiin sileällä, pohdin jo itsekseni Katariinan viimeistellessä lämmittelyjä.
Nietoksen kanssa olin jo hieman perillä sen ongelmista ja Katariina oli vielä vahvistanutkin, että edelleen kertauksen paikka oli siinä, missä ajattelinkin. Orin perisynti oli langeta epävarmaksi kiinteillä esteillä, kuten tukeilla, ja olimmekin tarkoituksella valikoineet risteymän, mistä löytyi tukki ja renkaista kasattu esteentapainen, joiden korkeus oli kutakuinkin puolimetriä, jos sitäkään. Kumpikin koetteli sopivasti kimon hermoja ja puri suoraan asian ytimeen, ja minun tehtäväkseni jäi lähinnä ohjata hyppysuuntia, tsempata Katariinaa kannustamaan Nietosta ja ohjeistamaan, mitä tehdä toisin tai mihin kiinnittää huomiota. Tehtävänä oli kerrata esteitä, kunnes saisimme muutaman onnistuneen ja hyvin ylitetyn hypyn, joka sai riittää näin nuoren hevosen kanssa mainiosti.
Nietokselle tyypillisesti se vähän arkaili heti lähestyttäessä esteitä, ja Katariina heittäytyi ihan äänen kanssa kehumaan kimoa, joka pyöritti vimmatusti korviaan edestakaisin naisen ja tukin välillä. Kai se jostain löysi sitten rohkeutensa ja päätti hypätä, kun sitä niin paljon odotettiin siltä, ja vaikka hyppy ei ollutkaan vielä siitä kauneimmasta päästä, kyllä sen yli mentiin reilulla varalla. Ratsukko hiljensi raviin ja kääntyi lopulta loivalla kaarella takaisin tulosuuntaan, toisti tehtävän renkailla ja pysähtyi hetkeksi Katariinan kehuessa ratsuaan ylityksistä. Nietokselle oli hyvin tärkeää vielä tässä vaiheessa saada vahvistusta hyvästä tekemisestä, joten taputtelujen jälkeen kierrätin ratsukon tehtävään uudelleen. Uudella itsevarmuudella kimo ori lähti tukeille, ja ylitti ne jo paljon paremmalla ja vakaammalla hypyllä kiertäen jo viisaana kohti renkaita. Jokin kuitenkin meni siinä sohelluksessa vähän pieleen, liekö Nietos ei ehtinyt kiihdyttää tarpeeksi, ja Katariinan kannustuksesta huolimatta nuori ori kielsi. Palautin kaksikon samoilla tulilla ravissa voltin kautta uudelleen vähän kauempaa esteelle, ja vaikka Katariina saikin ihan tosissaan tuuppia hevosta, pääsimme kuitenkin Nietoksen epävarmuuksista eroon ja esteen toiselle puolelle.
Jälleen runsaiden kehujen jälkeen otimme vielä yhden kierroksen, päättäen tällä kertaa hyvään sarjaan, jotta lappalaiselle jäisi hyvä mieli tekemisestä kokonaisuutena. Katariina puhisi innosta kilpaa Nietoksen kanssa, joka oli päässyt ilmeisen mukavaan makuun touhusta, ja loppukäynnit hölkkäsin osittain talliin kiirehtivän ratsukon rinnalla liukastellen. varpaat sohjossa kohmettuen.