Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Tiiron Tirian


Kuvista kiitos Tilli

Perustiedot

Virallinen nimi: Tiiron Tirian, "Tirian" Syntynyt: 29.04.2020 4v 29.08.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0428 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 161cm Väritys: Tummanpunarautias
Kasvattaja: Tiiron ratsutalli Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB

•   SV-I 20.06.2020 pistein 30,35

•   KV-II 20.09.2020 pistein 30

•   (R) KTK-II 30.09.2020 pistein 72

Meillä kävi tuuri, kun Tirianista kasvoi sellainen kuuliainen, hyväpäinen herrasmies kuin se on. Jo nuoresta pitäen ori on ollut hyvin helppo hevonen, rohkea muttei tyhmänrohkea, sopivan utelias sekä älykäs, kuitenkin vailla mielenkiintoa kahlekuninkaan taitojen kehittelyyn tai vastaaviin tihutöihin. Nöyrä, rehellinen, yhteistyöhaluinen hevonen, sellainen pitkäjänteinen rautahermo, jotka aikanaan opetettiin kulkemaan kylältä kotiin vaikka ohjastaja olisi umpijuovuksissa. Täydellinen luottohevonen.

Tirianista ei kuitenkaan tehty työ- tai ajohevosta, vaan ratsu, vielä tarkemmin kouluratsu. Emänsä tapaan vaativa B -tasoinen, omalla tasollaan vahva suorittaja. Tirian on niitä hevosia, joilla ei oikeastaan ole sitä Akilleen kantapäätä, tekninen osaaminen on jokaisessa liikkeessä tasaisen vahvaa, eikä askellajeistakaan löydy virheellistä liikemekaniikkaa tai vaatimattomuutta. Vaikka tässä nyt omaansa kehuukin, Tirian on se ryhdikäs, näyttävä ja korrekti kouluratsu, jonka tasapaino, liikkeiden elastisuus ja takaosan työntö saa kerta toisensa kehuja osakseen. Ori kantaa itsensä hyvin, ei yritä kannatella päätänsä ratsastajallaan tai jätä vatsalihaksiaan lomalle. Näin motivoituneen, selkeästi liikunnasta nauttivan hevosen kanssa on ilo työskennellä. Eikä Tirian, herrasmies kun on, ole sellainen satunnaisesta virheestä heti rokottava kiukkupeppu. Hännän huiskaisu sekä pari terävämpää askelta kyllä kertovat ratsastajalle, että nyt tuli mokattua, mikäli kyseessä on jokin isompi virhe. Satunnaisesta polvipuristuksesta tai pienestä tasapainoheilahduksesta laukanvaihdoissa ori ei kuitenkaan ole moksiskaan.
Muutenkin Tiriania voi vain kehua, sen työmotivaatiota, hyvähermoisuutta, sopivaa herkkyyttä ja energisyyttä, joka ei kuitenkaan muutu kuumumiseksi tai räjähtäväksi terävyydeksi. Parhaiten ori kuuntelee istuntaa, ja tämän kanssa on kokeiltu kaikki kuolaimettomat suitset, kaulanarut sun muut tavanomaisuudet ja erikoisuudet hyvällä menestyksellä. Uittamiset, hiihtoratsastukset, pulkan vedot – Tirian korkeintaan katselee ja pohtii kiinnostuneena, että mitäs nyt, mutta lähtee suorittamaan uusiakin tehtäviä samalla rauhallisella varmuudella kuin tuttuja kouluratsastuskuvioita.

Käsiteltäessäkin hyväpäisyys sekä herrasmiesmäisyys saavat kehuja. Hampaiden raspauksesta tai lämmön mittaamisesta Tirian ei ole koskaan välittänyt, mutta se ei protestoi tai heittäydy hankalaksi, ilme vain muuttuu nyreäksi. Muutenhan tämä hevonen näyttää aurinkoisen leppoisalta, sellaiselta isoisätyyppisen lempeältä jutustelijalta – ja Tirian muuten jutustelee, hörisee pehmeästi, moikkaa kaikki tutut ihmiset ja tallikissat. Tammojen perään se ei kuitenkaan kilju, eikä uhittele toisille oreille, korkeintaan kertaalleen tervehtii tai ilmoittaa olevansa paikalla. Muiden orien uhittelut Tirian ohittaa olankohautuksella, sen itsetunto tuntuu kestävän ilman valta-asemasta taistelua.
Kaikkein mieluiten Tirian seisoo pestävänä, etenkin, jos saa välillä juoda vettä suoraan letkusta. Harjaushetketkin ovat mukavia, eivät vain puoliksikaan niin hauskoja kuin vedessä läträäminen. Vesi tuntuu muutenkin miellyttävän, ei ole kerta eikä kaksi, kun ori on nähty roiskivan vettä tarhaansa kertyneistä lätäköistä. Tätä lapsetusta lukuun ottamatta ori on kovinkin korrektikäytöksinen Aikuinen Hevonen, kengittäjän ja eläinlääkärin helppo ihanneasiakas ja jokaisen tallityöntekijän suosikki, se joka tilanteessa mutkaton hevonen, helppo lastata, fiksu taluttaa ja niin edelleen.

Vieraissa paikoissa, oli kyse klinikasta, kilpailupaikasta tai naapuritallista, Tirian käyttäytyy yhtä fiksusti kuin kotonakin. Se kyllä tietää, milloin sitä katsotaan, ja selkeästi nauttii esiintymisestä (näyttelykehässä käynnissä on aivan eri tavalla tarmoa kuin kotona tallin ja tarhan välillä kävellessä!), saamistaan katseista sekä kilpailuiden tunnelmasta, pienestä jännityksestä sekä adrenaliinipiikistä. Tirianin hermot eivät petä silloinkaan, kun ratsastaja tärisee jännittyneenä niin, että hampaat vain kalisevat yhteen.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Turmeltajan Tumnus
sph, mustanvoikko, 148cm
KTK-III, SV-II
ii. Tuohipoeka
sph, tummanrautias, 146cm
KTK-III, SLA-I, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-I
iii. Termooni
sph, kulorautias, 148cm
iie. Kaarnasävel
sph, tummanruunikko, 143cm
ie. Rustika
sh, mustanvoikko, 156cm
KTK-II
iei. Valoviilto
sh, ruunivoikko, 155cm
iee. Unikko
sh, mustanruunikko, 156cm
e. Tiiron Shanelle
sh, vaaleanrautias, 167cm
KTK-II
ei. Merkitön Meurik
sh, tummanrautias, 170cm
KTK-II
eii. Mainio Mauri
sh, tummanpunarautias, 171cm
eie. Sulosaga
sh, vaaleanrautias, 158cm
ee. Selma-Sylvia
sh, punarautias, 154cm
KTK-II KRJ-I, YLA2
eei. Haakkoni
sh, vaaleanrautias, 160cm
eee. Siiri-Sanelma
sh, vaaleanruunikko, 153cm

Isälinja: Turmeltajan Tumnus - Tuohipoeka (2) Emälinja: Tiiron Shanelle - Selma-Sylvia (2)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2546.38
kuuliaisuus ja luonne: 1075.57
tahti ja irtonaisuus: 1470.81

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5

Päiväkirja & valmennukset