Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Turmeltajan Atlas


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Turmeltajan Atlas, "Aapo" Syntynyt: 03.02.2019 3v 03.08.2019
Rekisterinumero: VH19-018-0299 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 160cm Väritys: Tummanpunarautias
Kasvattaja: Turmeltaja Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1

•   (R) KTK-II 20.05.2019 pistein 71

Aapo on hirveän sympaattinen, mutta vähän yksinkertainen pieni töhöttäjä. Aapo kerää helposti pöllövirtaa, jolloin se alkaa keksiä kaikkea pelättävää. Oikeasti se on rohkea, mutta joskus vaan pitää tehdä tikusta asiaa. Ja toisaalta, eihän sitä nyt voi aiiivan varma olla, etteikö se kymmenen vuotta tien varressa ollut postilaatikko voisi juuri tällä kertaa päättää käydä kimppuun. Karsinakäytökseltään se on myös aikamoinen sottapytty ja sen karsinassa riittää aina siivottavaa. Ruuatkin se syö siten, että jotenkin niitä jämiä löytyy aina pitkin seiniä ja jopa kattoa. Ja jos sille on joskus erehtynyt juuri klipattuna laittamaan loimen päälle ulos, se on takuulla onnistunut jotenkin sotkeutumaan siihen ja tulee sitten hämmentyneenä portille vastaan, että “auta mua, loimi jotenkin räjähti”.

Hoitaessa Aapo on kyllä kiltti, mutta välillä levoton. Erityisesti jos se joutuu seisomaan yksin, ilman että näköpiirissä on muita hevosia, se helposti vähän hätääntyy. Aapo saattaa myös unohtaa olevansa kiinni ja yrittää lähteä muina miehinä johonkin suuntaan. Sitten se tuntuu ikäänkuin hämmästyvän, että mikäs siellä nyt kinnaa vastaan ja saattaa yrittää selviytyä tilanteesta pomppimalla ylöspäin. Sen jälkeen ori jää yleensä hölmistyneenä seisomaan, eikä yritä samaa temppua enää uudelleen sillä kerralla. Taluttaessa sen kanssa saa vähän olla valppaana, erityisesti jos muita hevosia on lähistöllä, mutta yleisesti ottaen se kulkee ihan fiksusti. Eläinlääkäriä Aapo ei osaa pelätä, mutta joka kerta se on yhtä ihmeissään sitä, miksi minua pistetään tai sorkitaan.

Ratsastaessa Aapo on hieman sählä ja sen keskittyminen herpaantuu helposti. Se tarvitsee paljon muistuttelua, että keskitytäänpäs nyt ratsastajaan ja töihin. Aapo kuumuu helposti kun ei joko ole varma mitä siltä halutaan, tai kun se jännittyy tai innostuu jostakin. Silloin sieltä tulee usein piaffemaisia askeleita. Vaikka ulkopuolisen silmiin ei ehkä siltä näytä, se on kuumumisestaan huolimatta miellyttävän kevyt kädelle. Sileällä Aapo on mukavan kuuliainen ja yritteliäs, mutta se yrittää helposti ennakoida seuraavaa tehtävää tai toisaalta sillä saattaa keskittymiskyky välillä suuntautua ympäristöön liikaa. Aapolle kuitenkin riittää pieni huomautus, että hei, maa kutsuu. Orin ravi on tosi joustavaa ja hyvin säädeltävissä, myös laukka pyörii kivasti. Orille on melko helppoa koota itseään ja kokoavissa liikkeissä se onkin parhaimmillaan. Esteillä Aapo on järkevä ja varovainen, vaikka se saattaakin kuumua. Erityisesti rataesteillä sen vauhti pysyy reippaana, mutta hillittynä ja se on tarkka jaloistaan. Toisaalta se alkaa epöröidä helposti, jos tie esteelle on vähän huono. Maastoradalla vauhti pääsee kiihtymään helpommin, mutta kyllä se sielläkin antaa kiinni. Rohkeasti se etenee pohjista välittämättä, eikä sadekaan sen menoa haittaa. Aapolle on tärkeää näyttää esteet jo kaukaa, muuten se saattaa alkaa epäröidä, jos ne tulevat sille yllätyksenä. Kun se näkee esteen kunnolla, se kyllä menee sen yli.

Kisatilanteissa Aapo menee helposti kierroksille ja sen onkin hyvä hetken aikaa antaa tutustua ja sulatella tilannetta. Kun sen vähän aikaa antaa vähän härvätä, se lopulta huokaisee ja toteaa, että eihän tässä mitään. Verryttelyssä se saattaa vielä joskus olla vähän ylivirittynyt, mutta kun sille tarjoaa riittävästi tekemistä, se alkaa keskittyä itse asiaan. Se tunnistaa lähtömerkin ja tuntuu tietävän, mitä on edessä. Radalla se on yleensä innoissaan ja joskus kierrokset voivat jäädä suorituksen jälkeenkin vähän päälle, mutta rauhoittuu viimeistään päästessään haukkaamaan heinää.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. Astronautti
sh, punarautias, 162cm
KTK-III
ii. Speismään
sh, punarautias, 164cm
iii. Virtaalan Valdemar
sh, tummanpunarautias, 165cm
iie. Nuorungan Kipinä
sh, mustanruunikko, 159cm
ie. Tuulen Viemää
sh, punarautias, 160cm
iei. Patalan Tornaado
sh, tummanpunarautias, 161cm
iee. Rentunruusu
sh, voikko, 157cm
e. Metsäkeiju
sh, punarautias, 160cm
KTK-III
ei. Mahdoton Metsäläinen
sh, tummanrautias, 163cm
eii. Mahdoton Menninkäinen
sh, rautias, 158cm
eie. Maaria
sh, ruunikko, 159cm
ee. Merivilla
sh, punarautias, 158cm
eei. Metsäpeikko
sh, tummanruunikko, 159cm
eee. Minttumella
sh, vaaleanrautias, 154cm

Isälinja: Astronautti (1) Emälinja: Metsäkeiju (1)

Jälkeläiset

ori Väjen Taivaanvaski 03.03.2021 tammasta Ukkosneiti omistajana VRL-12701 ♥

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2712.96
nopeus: 601.23
kestävyys: 601.23
hyppykapasiteetti: 755.25
rohkeus: 755.25

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 6 / 4

Päiväkirja & valmennukset