Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Väjen Muistoja MagiastaKuvista kiitos S.H. & Sanna H.

Perustiedot

Virallinen nimi: Väjen Muistoja Magiasta, "Martti" Syntynyt: 29.09.2020 3v 29.11.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0858 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 155cm Väritys: Rautias
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1

•   kantakirjakelpoinen

Joka ikinen vuosi Martti sekoaa lumesta. Onnesta. Ori rakastaa lunta, hankilaukkoja, lumessa piehtaroimista, kylmää pakkaskeliä ylipäätään. Loimista herra sen sijaan ei välitä, vaikka olisi miten lyhytkarvaiseksi klipattu tai vettä tulisi kuin maailmanlopun edessä. Ja koska Martti ei loimista perusta, se kiemurtelee niistä ulos ja ellei Houdinin kahletemppu onnistu, seuraava askel on luonnollisesti loimikankaan silppuaminen. Tätä hevosta ei tule ainakaan turhaan loimitettua, ja käytettyjen loimien metsästyksestä sekä vanhojen parsimisesta on tullut ihan oma taiteenlajinsa tämän hevosen myötä.

Loimiterminaattorius jää Martin ainoaksi paheeksi. Muutoin se on rehti, reipas, hienoluontoinen hevonen, tyynen rauhallinen, väkivahva ja työteliäs, aina mielellään töitä tekevä. Martti on parhaimmillaan esteillä, maastoilu tosin on se ykköspuuha, jos hevonen saa itse valita. Koulutyöskentelykään ei ole pakkopullaa, vaikka siellä ori haparoi (kuvainnollisesti, ei kirjaimellisesti) eniten. Se on kuitenkin yritteliäs, se jaksaa työstää hankaliakin asioita kerta toisensa jälkeen ei ota nokkiinsa uusinnoista tai ratsastajansa virheistä. Martti taitaa olla sellainen itseään kehittävä malli, joka suhtautuu ongelmiin positiivisina, ratkaistavina haasteina. (Kuten loimien suhteen, kyllä niistä eroon pääsee kun tarpeeksi haluaa..)
Varmajalkainen Martti ei askelissaan haparoi tai hypyissään juuri koskaan menetä tasapainoaan, vaikka lähestyminen ja ponnistusvaihe menisivätkin pipariksi. Olenkin joskus nauranut, että tässä suomenhevosessa on varmasti jokin sisään rakennettu vatupassi tai kissalta lainattu kyky laskeutua aina jaloilleen. Martin hypyt ovat vähän hitaita, se ikään kuin leijailee esteen päällä, muuten tekniikassa ei ole pahemmin moitittavaa. Rohkeana kaverina ori ei jää kummastelemaan mitään esteitä, kerran tässä mennään ihmisen toimesta estettä kohti niin tokkopa se häntä syö. Kylmäveriseksi ori on melkoisen ketterä, se tekee sellaisia kurveja ja suoriutuu haastavistakin lähestymisistä suorastaan ilmiömäisesti. Tasavahva, hieno suorittaja niin rata- kuin maastoesteillä.
Minkä Martti on koulupuolella oppinut, sen se osaa, vaikkei olekaan se kevyin, pehmein ja sulavin liitokavio. Se on kuitenkin tarkka ja tasainen, täysin riittävä peli omalle tasolleen, vaikkei juhlikaan jumalaisilla liikkeillä tai teknisellä virheettömyydellä. Kutoset ja seiskat ovat tuttu näky arvostelupaperissa, pysähdyksestä on kerran saatu ysi, ja sitä muuten juhlittiin!

Kaikki sukulaislapset, kumminkaimat, kylän eläkeläiset ja YLEn joulukalenterin hahmot voivat tulla tutustumaan hevosten hoitamiseen Martin kanssa, näin hyvähermoista, kärsivällistä hoidokkia kun saa hakea. ”Tuon kengittää vaikka moottoritiellä”, tokaisi vakikengittäjämme kertaalleen, ja olen aivan samaa mieltä. Tuntuu, ettei mikään saa Marttia hermostumaan tai edes pahalle päälle. No, ne loimet, mutta eiköhän niistä ole puhuttu tarpeeksi. Kaikissa tilanteissa hyväkäytöksinen hevonen, ei luimi, potki tai tee muitakaan typeryyksiä, suu aukeaa ja jalat nousevat pyydettäessä, klippauskoneet tai kaivonkannet eivät ahdista.. Täsmälleen niin helppo kuin hevonen ikinä voi olla. Ja kaiken päälle lempeä ja sympaattinen, Martti rakastaa rapsutuksia! Eikä sen aivotoiminta valahda jalkojen väliin edes kevätkiimojen aikana, Martti kyllä kerran hörähtää neitosille, mutta muistaa käytöstapansa.

Ei olekaan ihme, että näin hyväluonteisen, yritteliään, kaikin puolin hienon hevosen kanssa on aivan ilo kilpailla. Lastaaminen ja matkustaminen sujuvat hyvin, kisapaikalla orin hyvään käytökseen voi luottaa sataprosenttisesti (kisahoitajaksi sopii ihan kuka tahansa hevosia tuntematon uuno, joka vain uskaltaa taluttaa hevosta).. Verryttelyssä ja radalla Martti tekee aina parhaansa. Ei se taida kilpailutilanteista niin välittää, työ itsessään on orille palkinto. Omistajan mieltä ne ruusukkeet lämmittävät, vaikka hienoluonteinen luottohevonen lämmittää mieltä vielä enemmän.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Manan Majoilla
sh, tummanrautias, 164cm
KTK-II, SLA-II
ii. Surmansyöjä
sh, kulomusta 159cm
KTK-III, KRJ-II, ERJ-I, SLA-I
iii. Kuolonsyöjä
sh, musta, 156cm
iie. Surmannielijä
sh, kulomusta, 163cm
ie. Pimeän Loitsu
sh, mustanruunikko, 164cm
KRJ-II, ERJ-I
iei. Pimeyden Ruhtinas
sh, mustanruunikko, 161cm
iee. Lapinnoita
sh, mustanruunikko, 165cm
e. Ikirikkuri
sph, punaruunikko, 140cm
KTK-II, SV-II
ei. Ilmiintyjä
sh, kulomusta, 156cm
KTK-III, SV-II
eii. Ilmiantaja
sh, kulomusta, 155cm
eie. Maihinnousija
sh,tummanruunikko, 153cm
ee. Rytminrikkoja
sph, rautiaankimo, 142cm
KTK-III
eei. Reppureissaaja
sph, punarautias, 148cm
eee. Ikiviuhko
sh, rautiaankimo, 149cm

Isälinja: Manan Majoilla - Surmansyöjä (2) Emälinja: Ikirikkuri - Rytminrikkoja (2)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1818.42
nopeus: 376.86
kestävyys: 379.84
hyppykapasiteetti: 517.85
rohkeus: 543.87

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset