Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Lohikäärmetanssi


Kuvista kiitos Stjarna

Perustiedot

Virallinen nimi: Lohikäärmetanssi, "Lola" Syntynyt: 18.08.2020 4v 18.12.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0827 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 163cm Väritys: Vaaleanpunarautias
Kasvattaja: T. Vaara Omistaja: K. Koivuniemi & A. Kurkinen
VRL-13283 & VRL-12701
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1, vaikeustaso

•   tähdätään SV

•   tähdätään KEV

•   kantakirjakelpoinen
09.10.2020 Haltiasalo, irtoSert (Päätuomari: VP)

Lohikäärmetanssia, sittemmin Lolaksi kutsuttua liinaharjaista suomenhevostammaa hankkiessani, ja ehdottaessani yhteisomistusta Ainon kanssa en osannut odottaa saavani talliin vanhasieluista kukkahattutätiä. Hevosen muodossa. Lolalla on vähän kaikkeen tietynlainen ennakko-odotus, ja vaikka olenkin sen kanssa toiminut vierotuksesta asti, se osaa edelleen yllättää; ottaen huomioon, että Lola on elänyt ensimmäiset elinkuukautensa emänsä kanssa pihatossa, ja luulin saavani ennemmin mudassa kuvainnollisesti polvillaan kyntävän luonnonlapsen, kuin Hyacinth Bucketin tiukassa jakkupuvussa ja kukkahatussaan. No, luulin väärin.

Hoitaessa, ja oikeastaan jokapäiväisessä toiminnassa Lolalle tärkeintä on rutiinit. Kaavoihin täytyy olla kangistunut, ja kaikki yllättävä ja uusi, arkeen kuulumaton, lähentelee melkein katastrofia. Ainakin alkuun. Vuosien yhteistyö tamman kanssa on onneksi tuottanut tulosta, saanut sen luottamaan ihmisiin, joten yllättävät asiat eivät saa enää pakokauhua aikaan; sen sijaan tamma tarjoaa ilmiselvää närkästystä ja kuvainnollista nokkaruttua. Tamman kestoilmeeksi näissä tilanteissa voikin sanoa olevan hapan, happamampi kuin milleniumin vanha hapankerma.
Lola on vahvan, järkkymättömän persoonansa takia ansainnut johtajatamman paikan tarhauslaumassaan, ja onkin se, joka opettaa nuorille varsoille käytöstapoja. Raakaa rakkautta ja niin edelleen. Kaikessa sen kukkahattutätimäisessä persoonassaan tamma on kuitenkin se yksi luottoratsuja, joka tekee pyydetyt hommat satavarmasti, eikä pelleile tai perseile ylimääräisiä. Mainittakoon vaikka kesäisen Uuno-myrkyn jäljiltä rikkoutunut laidun, missä Lola oli vahtinut laumansa perään, etteivät toissakesäiset varsat karkaa kaatuneiden lankatolppien yli, vaan pysyvät tasan ja siellä, missä niiden kuuluukin olla. Ja siellä Lola oli odottanut meitä varsin tomerana, hirnahtanut kuin kysyen, että mikä oli kestänyt – tilanne on päällä. Ja kaiken kukkuraksi se oli antanut mojovaa hammashoitoa takalistoon naapurilaitumelta vaeltaneelle Hertalle, siinä meidän, minun ja ArMaan, silmien alla. Hertta oli tehnyt väärin poistuessaan ilman ihmistä, Lolan mielestä.
Rutiinien orjana Lola on varsin miellyttävä hoidettava, sillä se ei temppuile tai ole ilkeä. Kävelee jopa ilman riimua tarhasta tai karsinasta pesupaikalle ihmisen johdattamana ja antaa harjata kaikkialta, nostaa jalkansa valmiiksi, eikä pullistele satulavyötä kiristettäessä. Väärä harjausjärjestys (ylhäältä alas, mahanalunen ensin) saa tamman kuitenkin nostamaan päänsä ylös ja tuijottamaan silmävalkuaiset näkyen kuin suurempikin vääryys olisi tapahtunut. Voinen melkein vannoa sen edelleen tuhahtelevan minulle, jos satun ajatuksissani pyöräyttämään pintelin huonosti. Tai korjatessani jännesuojien tarrojen paikkoja. Mokoma.

Ratsastusrutiinien ja niihin totuttamisten kanssa on tehty työtä. Työtä. Ja Lolan kanssa saa edelleen tehdä töitä, eritoten sen rutiinihalukkuuteen ratsastettaessa. Toki se on suomenhevosena työmyyrä isolla T:llä, ja niistääkin, tai no tuhahtaa, vedetyn palkokasvin nopeasti pois nenästään jos ratsastusrutiini poikkeaakin normaalista, sillä kivaa tekemistä se silti on.
Kouluratsastus sujuu tamman kanssa hyvin, ja kolmesta ratsastuslajista se varmasti onkin tamman lemppari. Tutut kouluohjelmat ovat mielessä, ja liikkeitä on saanut hioa ihan niin sanottuun hinkuttamiseen asti. Ja Lola muistaa, tekee sen sillä samalla hinkutusvaihteella, millä se on opetettukin. Sanoisin erilaisten vaihtojen ja taivutusten olevan tamman erityistä bravuuria hyv- ei, miellyttävien ja näyttävien, askellajien lisäksi.
Esteratsastuksessa Lolaa voisi kuvata höyryveturiksi. Se on alkuun jopa hidas, mutta päästessään vauhtiin se kyllä menee eikä meinaa. Hyppytyyli on suomenhevosille ominaisesti hyvä, ja jakkupukuisena hienohelmana varoo esteitä. Ettei vaan jalka kosketa puomia, koska joku raja, hyi olkoon. Pyörivän ratsulaukan kanssa esteille löytyy hyvin tarvittava ponnistusvoima, ja vaikka kouluratsastus tuntuukin olevan tamman mieleen eniten, esteratsastus on selvästi sen ominaisuuksille kuitenkin se kuningatarlaji.
Kenttäratsastus on ollut Lolan kanssa hankalin, ja se on pitänyt totuttaa kaikkeen mahdolliseen ensin, ennen kuin se on suostunut etenemään yhtään minnekään ja saatikaan hyppäämään. Kokemuksien myötä tamma on kuitenkin huomannut, että myös maastoesteet ovat ihan kivoja, eikä se ole ehdoton maailman loppu, jos se tietty tukkieste ei olekaan saman kokoinen kuin se mihin on totuttu. Nykyään se välillä jopa odottaa korvat höröllä, minkälainen este on tulossa seuraavaksi.

Kisapaikoilla rutiinit ovat Lolan turva. Se on pomminvarma suorittaja, jos se saa nauttia tutuista ja turvallisista hoitotoimenpiteistä ennen suoritusta. Uudeksi tavaksi on myös hyvää vauhtia muodostumassa tsemppiporkkana, mikä annetaan ennen radalle lähtöä. Antamaan voimaa. Ja onhan porkkanat parasta heti niiden rutiinien jälkeen, ainakin Lolan mielestä.

Sukutaulu

i. Miekkamyrskyjä
sh, punarautias, 149cm
ii. Kuningaskoitos
sh, tummanrautias, 151cm
iii. Kuninkaantekijä
sph, tummanrautias, 145cm
iie. Miekkatanssijatar
sh, tummanpunarautias, 158cm
ie. Myrskytär
sh, punarautias, 153cm
iei. Yönleijona
sh, vaaleanpunarautias, 160cm
iee. Kuunkalpea
sh, punarautias, 152cm
e. Korppikesti
sh, vaaleanpunarautias, 164cm
ei. Metsomantra
sh, tummanpunarautias, 156cm
eii. Merenveto
sh, punarautias, 163cm
eie. Riekonriento
sph, tummanpunarautias, 148cm
ee. Talvituulia
sh, punarautias, 160cm
eei. Myrskymatkaaja
sh, punarautias, 161cm
eee. Kevätunia
sh, punarautias, 156cm

Klikkaa tästä nähdäksesi sukuselvitys!

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet:
Nopeus ja kestävyys:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
Kuuliaisuus ja luonne:
Tahti ja irtonaisuus:
Tarkkuus ja ketteryys:

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla /

VSR Cup kenttäratsastus

KERJ Cup

Päiväkirja & valmennukset