Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Tuulenpesän Kaamoslilja


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Tuulenpesän Kaamoslilja, "Lilja" Syntynyt: 12.09.2020 4v 12.01.2021
Rekisterinumero: VH20-018-0797 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 154cm Väritys: Vaaleanpunarautias
Kasvattaja: Tuulenpesän Kartano Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: VaB, vaikeustaso

•   tähdätään SV

•   tähdätään KV

•   kantakirjakelpoinen

Kaikki on varmasti kuulleet joskus puhuttavan semmoisista laiskanpuoleisista, yleisilmeeltään aina happamista suomenhevostammoista. Semmoinen tamma aina luimiskelee ja nukkuu jalkoja vuorotellen lepuuttaen, heinäpöhön liikkuessa hengityksen tahtiin, jos ei olla juuri omimassa ja puolustamassa heinäkaukaloa sisältöineen.
No, meidän Lilja on juuri sellainen tamma. Tylsä siinä mielessä, ettei se ikinä keksi mitään uutta, sen ilme on aina tasaisen välinpitämätön, ja ahne kuin mikä. Mutta hei, jos jotain positiivista pitää tästä kääntää, niin arvatkaa mitä? Tylsät hevoset on kuulkaa pomminvarmoja, ja se jos jokin lasketaan eduksi.

Lilja on siis suoraan sanottuna läpihuutojuttu, helppo nakki, mitä vielä tähän keksiikään kuvaamaan samaa asiaa. Tamma menee ehdottomasti top kymmenen kärkeen listauksessa, jossa luetellaan helpoimmat ja nopeimmat hevoset laittaa tallista tarhaan, tarhasta satulaan ja takaisin, sillä tämä se ei taatusti jaksa alkaa uhraamaan ajatuksiaan tai energiaansa mihinkään jalannostoa vaativampaan, paitsi ehkä pullisteluun. Haloon se nostaa ainoastaan siitä, jos naapurikarsinan tyyppi saa ruokansa ja hän ei sitten korttakaan, tai jos tammaa yrittää lastata, mutta se kapinointi jää yleensä esiasteelle pelkkään paikallaan jämähtämiseen, kunnes joku kiikuttaa vaivanpalkkaa (=heinäverkon) kopin syövereihin odottamaan. Silloin kuulkaas maa tömisee, kun ihanan pyöreä Lilja tallustaa esimerkillisesti koppiin aterioimaan, huolimatta joskus epämukavan tiukoista oloista.

Se Liljan tylsyys, joka on ah niin ihanan kivaa kun sitä pitää käsitellä? Ei niin ihanaa enää ratsailta. Nätisti joku varmaan sanoisi tätä leveänmalliseksi ja hitaaksi käynnistymään, mutta meillä on tämän tamman myötä opittu, mitä se “leveä” ja laiska hevonen käytännössä tarkoittaa. Ratsuominaisuuksia tälle ei ole juuri suotu, Lilja kun ei ole maailman nöyrin, tai eteenpäinpyrkivin, tai edes yrittävin hevonen, vaan lähinnä semmoinen uraa pitkin käynnissä lompsiva ja edestä ja takaa täysin muodoton ja ryhditön, mutta on tältä joskus jotain ponnetonta käyntiä parempaakin nähty. Meillä tämän hevosen paikka onkin heti siitoksessa, kun se ura vaan urkenee.
Lilja on siis hyvin vaikea saada liikkumaan a) eteenpäin, b) edes jonkinmoisessa muodossa ja c) jopa näyttämään vielä siltä, että sitä kiinnostaa. Kivikylkinen hevonen toimiikin lähinnä poikkeuksetta kotioloissa uhkailemalla ja kiroamalla ja lopulta anelulla, mutta muissa tilanteissa istunta ja kuolain ajavat asian lähes yhtä hyvin. Jos nyt haaveillaan hetki, ja ajatellaan, että tamman saa jotenkin nostettua sieltä loputtomasta tarpomisen suostaan, niin voidaan haaveilla myös samaan syssyyn sen yllättävän notkeasta, tosin vähän pomputtavasta ravista, ratsukolta näyttävästä siluetista ja jos hurjaksi ruetaan, niin jopa pyörivästä, etenevästä laukasta. Mutta, koska totuus on tarua ihmeellisempää, voidaan melkein varmuudella sanoa, että yhdeksän kertaa kymmenestä saat valita vain yhden sen tarkkaan varjelluista ominaisuuksista käyttöösi päiväksi ja et kahta kertaa peräkkäin.

Kaikki kaikessa, Lilja ei ehkä edusta rotunsa kärkeä luonteellaan (eikä millään muullakaan piirteellään, jos totta puhutaan), mutta kyllä se hevosen asian ajaa, jos osaa olla tarpeeksi positiivinen.

Luonteen on kirjoittanut Humutin

Sukutaulu

i. Kaunon Tupla-Uuno
sh, punarautias, 157cm
KTK-III, KRJ-I, YLA3, KV-II, SV-I
ii. Tenholan Turhapuro
sh, rautias, 158cm
KRJ-I
iii. A.R Taikuri
sh
iie. Onniina
sh
ie. Haavelilja
sh, ruunivoikko, 155cm
KTK-II, SLA-II, KRJ-III, YLA2
iei. Ajannäyttäjä
sh, vaaleanrautias, 150cm
iee. Haaveena
sh, ruunivoikko, 156cm
e. Champion Helmiahon Kaamoshilla
sph, vaaleanrautias, 145cm
KTK-II, SV I
ei. Kesälaakson Eemeli
sph, punarautias, 140cm
KTK-II
eii. Toukolan Eeli
sph, punarautias, 142cm
eie. Kesälaakson Taru
sph, vaaleanrautias, 137cm
ee. Kaamosvanilja
sph, voikko, 147cm
KTK-II, SLA-I, KRJ-I
eei. Hunajahyrrä
sph, voikko, 148cm
eee. Kaamoskukka
sph, voikko, 147cm

Isälinja: Kaunon Tupla-Uuno - Tenholan Turhapuro (2) Emälinja: Helmiahon Kaamoshilla - Kaamosvanilja (2)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

Ominaispisteet:
Nopeus ja kestävyys:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus:
Kuuliaisuus ja luonne:
Tahti ja irtonaisuus:
Tarkkuus ja ketteryys:

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla /


Päiväkirja & valmennukset