Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Väjen Talavineiti


Kuvista kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Väjen Talavineiti, "Talla" Syntynyt: 29.03.2020 4v 29.07.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0242 Rotu & sukupuoli: Suomenhevostamma
Säkäkorkeus: 155cm Väritys: Rautiaankimo
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kenttäratsastus Koulutustaso: CIC1

•   SV-II 20.06.2020 pistein 41,1

•   KEV-II 02.07.2020 pistein 25

•   kantakirjakelpoinen
11.06.2020 Susiraja, irtoSert (Päätuomari: Lissu T.)

Talla päätti syntyä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 4.02, tai no virallisestihan se oli 3.02 kesäaikaan siirtymisen takia. Enkä tiedä mitkä talvihengen voimat tässä rautiaankimossa tammassa oikein vallitsi, sillä se oli päättänyt porskuttaa vielä yliajalla tehden Utu-mamma tilanteen todella epämukavaksi. Talla oli näyttänyt lupaavia syntymisen merkkejä jo kahden viikon ajan, Utu oli valmis antamaan varsallen häädön, mutta ilmeisesti Talla tulisi maailmaan tasan sillon kun sille sopisi parhaiten. Hän itse irtisanoisi itsensä yksiöstään. Onneksi irtisanoi. Oli varmaan jo ahdasta. Synnytys sujui onneksi nopeasti, ja pikkuinen hontelojalkainen Talla oli nopeasti ylhäällä ihmettelemässä ja Utu-mamma hoiti hommansa hienosti. Olihan se jo yhden varsan tehnyt aiemmassa kodissaan. Tallaa kuvaavat adjektiivit olisivat tällä hetkellä selvästi jääräpää ja mennään eikä meinata.

Tallan luonteessa näkee ihan selvästi molempien vanhempiensa piirteitä. Silloin kun tamma selvittää muita hevosia pelottaneen ja paljon kieltoja keränneen esteen epäröimättä sekunnin sadasosaakaan, ylistän sitä ääneen ja totean ylpeänä, kuinka upea hevonen minulla onkaan. Sitten kun samainen otus päättää kesken ravilisäyksen, että nyt pissattaa ja on muuten pakko pysähtyä pissalle, niin kiroan hiljaa mielessäni ja vältän juuri ja juuri tekemästä livenä naamapalmu-elettä tuomareille. Talla on uskomattoman rohkea hevonen, enkä ole kertaakaan todistanut sen pelkäävän tosissaan mitään. Luulen, että se tuijottaisi karhunkin suohon. Se on myös uskomattoman jääräpäinen, kun sille päälle sattuu. Sen päätä ei sitten meinaan käännetä millään, kun se jonkun asian päättää. Myös muut hevoset saa yleensä väistämään itseään silkalla tahdonvoimallaan. Se ei ole mikään riidanhaastaja, mutta osaa vaatia oman tilansa ja sitä myös kuunnellaan. Silti Tallalla ei ole minkäänlaista tarvetta saada olla johtaja, sille käy hyvin seuraajan rooli.

Hoidettaessa Talla on rauhallinen niin kauan, kun sen pitää seistä paikallaan. Viisaana se keskittyy keräämään energiaa nautiskellen harjattavana olemisesta ja antaa jopa valheellisen flegmaattisen vaikutelman itsestään. Kaikki hoitotoimet ovat sille ihan fine harjauksesta raspaukseen. Kengittäessä se tosin antaa ihmisen kannatella painoaan ja keskittyy tyytyväisenä lepuuttamaan jalkaansa. Sitten taas muissa tilanteissa tai paikoissa paikallaan seisominen ei olekaan Tallan mielestä ollenkaan niin jees. Jos vaikka maastolenkillä joudutaan pysähtymään hetkeä pidemmäksi aikaa, Talla kuikuilee ympärilleen ja kuopii kärsimättömänä, koska pitäisi mennä, eikä vaan seisoskella. Samoin taluttaessa tamman näennäinen flegmaattisuus on kuin pois pyyhkäisty, silloin taluttaja saa olla tarkkana, että hän taluttaa hevosta, eikä päin vastoin. Tallaa onkin parasta taluttaa vähintäänkin naru turvan ympärillä, sillä kauniisti taluttajan perässä kulkeminen ei ole sen tyyliä.

Ratsastaessa Talla menee aina sata lasissa, mikään hissuttelu ei kuulu sen tapoihin. Vaikka se on reipas menemään, niin se ei kuitenkaan välttämättä ole aina rehellisesti pohkeen edessä, vaan vaatii vähän töitä, että sen saa reagoimaan pohkeeseen nopeasti. Pidätteillekään tamma ei ole herkkä, vaan osaa heittäytyä välillä aika vahvaksikin suustaan, erityisesti este- ja maastoradalla. Kouluratsastuksellisesti haasteellisinta on saada se kantamaan itsensä ryhdikkäänä nojailematta kädelle. Talla nimittäin kyllä jää mielellään ratsastajansa kannateltavaksi, jos sille antaa siihen tilaisuuden. Se ei ole mikään kaikista notkein hevonen vaan vaatii aika pitkät alkujumpat, mutta toisaalta se on yllättävän suora. Taivutusta vaativat liikkeet ovat sille haastavampia. Ravilisäys on yksi Tallan lempiliikkeitä ja siltä tuleekin yllättävän hienoja lisäyksiä pyydettäessä. Maastoesteradalla mennään talla pohjassa, tamma ei paljon kysele tai ihmettele. Se hyppää kaikki esteet, joita sen eteen laittaa. Myöskään vesi ei tätä hevosta pelota. Ratsastajan ei oikeastaan tarvitse kuin yrittää saada hieman kontrolloitua tamman vauhtia ja ohjata kohti oikeaa estettä, niin Talla kyllä menee. Rataesteillä sen vauhti ei pääse kasvamaan ihan niin suureksi kuin maastossa, mutta yllättävän hyvin se mahtuu pienemmissäkin väleissä kiihdyttämään. Se lähteekin helposti aika kaukaa hyppyyn, mikäli ratsastaja ei ehdi saada sitä vähän kasaan ennen estettä. Kieltelyä Talla ei harrasta, riskinä ovat lähinnä pudotukset tamman lähtiessä uhkarohkean kaukaa hyppyyn.

Kisapaikoilla Talla on ihan täpinöissään. Se ei malttaisi millään odottaa, että pääsee radalle. Jo traileriin se ravaa vauhdilla ja kisapaikalla saattaa pyöriskellä kärsimättömänä. Verryttelyssä kannattaa varata hetken aikaa tamman kuulolle saamiseen. Sitä ei kuitenkaan kannata väsyttää, sillä Talla on niitä hevosia, joilla vauhti vain lisääntyy väsyneenä. Radalla se sitten tietää, mitä varten tänne tultiin ja keskittyy suorittamiseen. Katsojien taholta usein kuuluu kohahduksia, sillä Tallan vauhti saattaa sivullisten silmiin näyttää välillä aika hurjalta.

Luonteen on kirjoittanut Ligeia

Sukutaulu

i. Villahaan Raikuli
sh, rautiaankimo, 153cm
KRJ-I, ERJ-II, SLA-II, YLA3, SV-II, KV-II
ii. Ryynipyry
sh, rautiaankimo, 155cm
KTK-III
iii. Myräkkä
sh, rautiaankimo
iie. Pystiina
sh, rautias
ie. Naavan Nelli
sh, rautias, 151cm
iei. Naavan Nopsa
sh, tummanpunarautias, 159cm
iee. Naavan Nilla
sh, vaaleanrautias, 155cm
e. Ukkosneiti
sh, vaaleanruunikko, 156cm
KTK-II
ei. Talviukkonen
sh, rautiaankimo, 157cm
SLA-I, KERJ-I, YLA1
eii. Ukonvaaja
sh, tummanrautias, 157cm
eie. Talvihenkäys
sh, rautiaankimo, 160cm
ee. Selkäsaunatonttu
sh, ruunikko, 159cm
SLA-I, KERJ-I, YLA1
eei. Sauna Olunen
sh, tummanrautias, 160cm
eee. Korvatillikka
sh, tummanruunikko, 159cm

Isälinja: Villahaan Raikuli - Ryynipyry (2) Emälinja: Ukkosneiti - Selkäsaunatonttu (2)

Jälkeläiset

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1836.56
nopeus: 364.62
kestävyys: 364.62
hyppykapasiteetti: 553.66
rohkeus: 553.66

Kilpailee porrastetuissa kenttäkilpailuissa tasolla 5 / 4

Päiväkirja & valmennukset