Säännöt

Tältä sivulta löydät ohjeita MEJ kilpailuissa kilpailemiseen sekä jaoksen alaisten kilpailujen järjestämiseen.

Sääntöpäivitykset 03/2021 - Liittyminen Virtuaalisen ratsastajainliiton alaisuuteen

Sääntöpäivitykset 11/2021 - Muulien ja aasien kilpailemiseen liittyvät päivitykset

Kilpaileminen

Maastoestejaoksen alaisissa kilpailuissa noudatetaan Virtuaalisen ratsastajainliiton yleisiä kilpailusääntöjä ja ohjeita. Kilpailemista varten tarvitset VRL-tunnuksen ja ratsullesi VH-tunnuksen, jotka ovat kumpikin pakollisia 03/2021 eteenpäin Maastoestejaoksen alaisissa kisoissa.

Kisojen järjestäminen

Yhdellä vastuuhenkilöllä voi olla avoinna niin monta kutsua kuin hänen etuuspisteet antavat myöden. Kilpailut anotaan VRL:n anomuslomakkeella (perinteiset & porrastetut) ja avoimet kilpailut löytyvät VRL:n kisakalenterista. Arvo- ja tuotoskisoja saa järjestää jaoksen alaisena, eikä niihin tarvitse kysyä erikseen lupaa. Tuomari ei saa itse osallistua tuomaroimiinsa tuotosluokkiin.

Luokkia kisoissa tulee olla vähintään kaksi (2) ja enintään viisitoista (15). Täsmälleen identtisiä luokkia kutsussa saa olla enintään neljä (4). Luokkien korkeudet saa järjestäjä päättää itse (30-130cm väliltä), mutta poneille maksimikorkeus on 110cm, hevosille 130cm. Aasit saavat kilpailla korkeintaan 50cm luokissa ja muulit korkeintaan 90cm luokissa. Myös ns. monitasoiset luokat ovat sallittuja, esimerkiksi 100-110cm.

Rajoituksista on suotavaa mainita kutsussa selkeästi. Kisoja saa järjestää myös vain tietylle rodulle, roturyhmälle tai seuralle. Mikäli luokka/luokat on rajattu avoimeksi vain tietylle rodulle/ryhmälle, tulee avoimuus mainita myös kilpailukutsussa ja tuloslähetyksessä.

Luokkakokojen rajoitukset ovat järjestäjän päätettävissä, mutta joka luokkaan tulee ottaa vähintään 30 ja maksimissaan 100 osallistujaa. Yksi ratsastaja saa tuoda korkeintaan 10% verran hevosia kokonaisosallistuja määrästä per luokka. Esimerkiksi 30 osallistujan luokkaan yksi ratsastaja saa tuoda 3 hevosta. Rajattomia luokkia ei saa järjestää, pois lukien jaoksen virallinen cup. Yksi ratsu saa osallistua korkeintaan kahteen (2) luokkaan per kilpailut.

Kutsusta tulee löytyä

Kilpailuiden anominen ja tulosten lähettäminen

Kilpailut anotaan VRL:n anomuslomakkeella (perinteiset & porrastetut). Täytäthän lomakkeen huolella, sillä ristiriitaisuuksien vuoksi anomuksesi hylätään. Hyväksytystä tai hylätystä kutsusta tulee ilmoitus pikaviestillä omaan profiiliisi.

Ajoissa lähetetyistä perinteisten kisojen tuloksista kerrytät etuuspisteitä, joiden avulla voit järjestää useampia avoimia kutsuja kerralla. Porrastetuista kilpailuista ei etuuspisteitä kerry.

Perinteisten kilpailujen tulokset lähetetään myös VRL:n sivuston kautta täältä. Tulokset tulee lähettää viimeistään yhden (1) viikon sisällä kilpailupäivästä VRL:n tulosarkistoon, lähettämättä jättämisestä seuraa etuuspisteiden nollaus. Porrastettujen kilpailujen tuloksia ei erikseen tuomaroida, vaan VRL arpoo ne kisapäivänä automaattisesti.

Myöhässä olevista tuloksista ei jaeta etuuspisteitä! Tulosten ollessa myöhässä yli 3 viikkoa kilpailujärjestäjän etuuspisteet nollataan. Suosittelemme tulossivun säilyttämistä internetissä vähintään kolme (3) kuukautta kilpailupäivästä.

Tulokset tulee tuottaa täysin puolueettomasti! Arvontaluokkiin kilpailunjärjestäjä voi osallistua itse, mutta ei arvosteltaviin luokkiin (tarina, kysymykset jne.), ellei kilpailulle valita toista tuomaria. Sekä hyväksytyt että hylätyt ratsukot tulee ilmoittaa. Kilpailijoiden poisjättäminen luokasta, johon he mahtuisivat ja ovat ajoissa (ja oikein) ilmoittautuneet, on vilpillistä toimintaa.

Sijoittuneet

Sijoittuminen Maastoestejaoksen alaisissa kilpailuissa on täysin sama, kuin muissakin kilpailuissa ja esimerkiksi tässä arvontakoneessa, joten tulokset on helppo arpoa sillä tai toisella vastaavalla arvontakoneella. Alla taulukko sijoittumisesta MEJ:n alaisissa kilpailuissa esimerkiksi tarinakisojen järjestäjille.

1-3 osallistujaa / 1 sijoittunutta
4-8 osallistujaa / 2 sijoittunutta
9-15 osallistujaa / 3 sijoittunutta
16-24 osallistujaa / 4 sijoittunutta
25-35 osallistujaa / 5 sijoittunutta
36-48 osallistujaa / 6 sijoittunutta
49-63 osallistujaa / 7 sijoittunutta
64-80 osallistujaa / 8 sijoittunutta
81-99 osallistujaa / 9 sijoittunutta
100- osallistujaa / 10 sijoittunutta

Porrastetut kilpailut

Luethan porrastettujen kilpailuiden järjestämisestä VRL:n sivuilta.

Porrastettujen kilpailuiden järjestäminen tapahtuu kokonaan VRL:n palvelimella. Niiden tuloksia ei erikseen tuomaroida, vaan VRL arpoo ne kisapäivänä automaattisesti. Osallistumismuoto on porrastettuihin kilpailuihin sama, kun jaoksen alaisiin normaaleihin kilpailuihin. Maastoestejaoksen alaiset porrastetut löydät täältä.

Ratsun osallistumisoikeus määräytyy sen hankkimista ominaisuuspisteistä, jonka lisäksi ratsun ikä ja säkäkorkeus voi rajoittaa osallistumisoikeutta. VRL:n sivuille voit kasata omat kilpailulistat. Näet Maastoestejaoksen alaiset porrastetut luokat VRL:n sivuilta.

MEJ porrastettuihin vaikuttavat ominaisuudet ovat kestävyys, tarkkuus ja ketteryys, itsevarmuus ja energisyys.

Luokkien vaikeustasot (vapaaehtoinen)

Pienille poneille suunnatuissa luokissa (n. 30cm - 70cm) esteiden olisi parasta olla tavallisia, eri materiaaleista (puut, kivet, risut) koottuja pystyesteitä. Pikkuponeille ei suositella vaativampia (esteitä mäessä, vesiesteitä jne.) ratoja. Pienet porrastetut mäet kuitenkin hyväksytään.

Isommille poneille suunnatuissa luokissa rata voi olla sama eikä erikoisesteitä tarvitse olla. Mahdollista kuitenkin on vaikeuttaa rataa mm. vesiesteillä, mäkiesteillä, portailla jne. Myös vesiesteet pitkillä kahlausosuuksilla ovat suosittuja.

Hevosten luokissa käytössä ovat samantyyliset esteet, tosin tietysti korkeampina. Muutamia erittäin vaativia esteitä suositellaan käytettäväksi ainoastaan hevosluokissa (tällaisia ovat esim. hankalat pituusesteet sekä esteet vedessä ja jyrkissä mäissä). Suositeltavaa on järjestää muutamiin vaikeimpiin esteisiin mahdollisuus kiertoteihin, joilla on helpommat esteet, mutta joiden kautta menemiseen menee ylimääräistä aikaa.

Esteiden rakentamisessa voi käyttää mielikuvitusta, pienissä luokissa tavalliset esteet voivat olla vain esim. puunrungoista, vaativimmissa esteissä hevonen voi joutua hyppäämään suuren "renkaan" läpi, tai este voi olla vaikkapa talon muotoinen/näköinen. Erikoisen näköiset/väriset/muotoiset esteet testaavat hevosen hermoja ja luottamusta ratsastajaan, sekä antavat lisää rohkeutta.

Mahdollista on myös järjestää luokkia edellä mainituista malleista poiketen (mm. harrastelijaluokat). Esim. Nuorille hevosille suunnatulla radalla voi olla vain tavallisia helppoja pystyesteitä. Kutsuun on hyvä siis rajoitusten lisäksi laittaa hieman mainintaa radan esteistä.

Kysyttävää?

Mikäli sinulla on jotain kysyttävää Maastoestejaoksen alaisten kilpailuiden järjestämisestä, voit olla yhteydessä jaoksen ylläpitoon . Mikäli kisasi löytyvät jo VRL:n kisakalenterista, voit lähestyä ongelmasi kanssa VRL:n tuen kautta.

kuvat © VRL-04000