Uudellamaalla, Vihdin ja Karkkilan välissä sijaitseva talli pienellä Halkaan kyläpahasella. Halkaata, ja osin Kaurian maita, ympäröi Halkaanjärvi.

Halkaa?

Panthera

Hera on mielettömän lempeä ja hyväntahtoinen hevonen, joka kuuliaisena säästelee kaiken ylimääräisen energiansa radalle ja harvoin tuottaa pettymystä. Mutkaton, rehellinen ja verrattoman yhteistyökykyinen.
    Maailman paras hevonen!

Virallinen nimi:Panthera, "Hera" Syntynyt:17.8.2003, 17-vuotta
Rekisterinumerot:VH11-006-0207 & #PKK763 Rotu & skp:Englantilainen täysiveritamma
Säkäkorkeus:162cm Väri & merkit:Tummanpunaruunikko & tähti
Kasvattaja & ex-omistaja:Lesley Harris UK & Kia K. Omistajat:Annabelle Paju VRL-13283
Painotuslaji:Kenttäratsastus Koulutustaso:CIC3 VaB 125cm 120cm

KTK-III pisteillä 57.3% 15.06.2016
VIP MVA arvonimi myönnetty 2016
ARVO Laatu Tamma pisteillä 15.875p 07.09.2019
KTK-II pisteillä 71p. 31.07.2020

Pantheralla ei päinvastoin nimeään ole muuta tekemistä kyseisen kissalajikkeen kanssa kuin tummahko ulkomuoto sekä taipumus viihtyä itsenäisesti omissa oloissa lajitovereiden oleillessa ulottumattomissa. Hera on kertakaikkisen miellyttävä tamma olematta kuitenkaan mielistelevä, eikä sen pysyvä asettautuminen omistukseeni ollut suinkaan alkuperäissuunnitelmassa. Sopimuksen mukaisesti kasvattaja Lesley kiikutti hevosen silloisille vehreille brittiläismailleni laidunlomalle, mutta hiljalleen hiipivän syksyn myötä luontaisesti lempeää ratsua ei lastattukaan traileriin. Talliinsa tilaa kaipaava kasvattaja tarjosi täysiveristään määrittelemättömäksi ajaksi vuokralle, mutta se vuokra-aika ei vastoin aikomuksia koskaan päättynyt. Kun on kyse Pantherasta, ihastus sulkee mukaansa. Ja kun on kyse Lesleystä, hän myy ainoastaan kotiin, jossa näkee kasvattinsa tulevan rakastetuksi. Ja rakastettu tammaa onkin. Usean vuoden ajan - vuosikymmenen melkein kahden. Se luottohevonen joka ei petä, jota on viisastuttanut vuosien tuomat kokemukset. Vanhan hevosen ylpeys. Maailman paras hevonen.

Heraan retkahtaminen ei ollut, eikä ole, ongelma. Mutkaton, rehellinen ja verrattoman yhteistyökykyinen ‒ ammentanut esimerkkiä säyseältä emältään, joka tunnetaan yhä pikkutyttöjen kiistattomana suosikkina. Sellaisena mummukka kokonaiskuvassaan esiintyy edelleen. Hoitotoimenpiteet ovat kaikin puolin koettua sulavaa rutiinia, joka kuitataan lepuuttamalla vasenta takasta uneliaasti luomet lurpalla tai vaihtamalla hörähdyksiä sivistyneesti Nakun ja Reuhkan kanssa päivän pettämättömimmistä puheenaiheista. Rento ratsu vastaanottaa vesipesun tyynesti ja jalkakin nousee moitteetta tarvittaessa. Mummukan inhokiksi voisi todeta oikeastaan vain eläinlääkärin visiitin, jolloin purukaluston raspaus on tuo kammotuin toimenpidepahanen mutta sopeutuvaisena persoonana ja vuosien kokemuksella tamma kykenee kuitenkin tilanteeseen sulautumaan. Narun päässä Hera on aina taluttajansa kuulolla ja komennon alaisena. Kaiken kaikkiaan Herassa kiteytyy jonkin verran yhden ihmisen hevonen, joka ei välttämättä välitä jatkuvasta vilskeestä kotokäytävällä tai alati ympärillä vaihtuvista ihmisistä, mutta kerää nautintonsa uinuvasta hiljaisuudesta, rauhallisista käsittelytuokioista ja utuisista aamuista, kun tila vasta heräilee. Ideaalin luontonsa puolesta mummukka soveltuikin oikein passelisti jalostuskuvioihin, sillä säästelty energia hyödynnetäänkin sitten radalla. Nykyään eläkepäiviään viettävä mummukka onkin köpötteluratsuna, minkä lisäksi toimii erehtymättömänä Kaurian Kuningattarena. Ansaitusti.

Tavaton nöyryys ja kuuliaisuus paistaa hevosesta myös satulassa. Onnistunut treeni starttaa läpikotaisella lämmittelyllä, joka tarkoittaa täsmäavainta Heran huolelliseen vertymiseen. Ratsun herkistyttyä avuille se on mitä taivaallisin työkumppani tehtävään kuin tehtävään, eikä tavallisesti saata matkustajaa pettymysten varaan. Täysiverisen valtavan pehmeät askellajit saattavat selässäolijan silkkaan hurmokseen ja mainio taipuvaisuus molempiin suuntiin lisää miellyttävyyttä entisestään. Heran tasaisten askelten vyyhtiin on helppo asettautua ilman satulaakin, eikä tamman monimuotoista kapasiteettia voi moittia. Radalla hevonen on tasapainoinen ja kohtuullisen varmajalkainen etenijä, jonka menovettä on vaivatonta säädellä. Asteittaisesta kuumumisesta tai vaivoin hallittavasta räjähdysalttiudesta ei ole tämän tapauksen kanssa pulmaksi. Tammalla on taipumus korjata jonkin verran ratsastajan tekemiä virheitä, mutta ei mummukan anteeksiantavaisuus loputon ole. Suustaan aavistuksen herkkää hummaa ei sovi kiskoa, paras tulos saavutetaan pehmein käsin. Luppoajalla Hera repii ilonsa pitkäkantoisista maastolenkeistä, kaksin tai koirien kanssa joista Naku on se lemppari. Tällöin mummukka on entistäkin rennompi, eikä muutama alituiseen loikkiva pitkäkorva, tai sen perään kirmaava pitkäkarvainen saksanpaimenkoira aiheuta sen kummempaa reaktiota.

Kuvista kiitos Kia K., naakka, Marjahilla & R ♥

i. Say Hello To
xx tummanruunikko 171cm
ii. Show And Tell
xx
iii. Scream!   xx
iie. Topanga   xx
ie. Umbra
xx
iei. Out Loud   xx
iee. U-Urania   xx
e. Pandora
xx ruunikko 162cm
ei. Please Patriot
xx
eii. Mr Papoose   xx
eie. Serpentine   xx
ee. Zuleika E
xx
eei. 2 Fast 4 U   xx
eee. Zeek Zamora   xx

Isän Say Hello Ton nimi juontuu orin äänekkyydestä ja siitä, että sillä on veikeistä varsa-ajoistaan lähtien ollut pinttynyt tapa tervehtiä kimeästi hoitajiaan. Yltiösosiaalinen, suurella valkoisella läsillä varustettu ori on sangen taidokas kouluratsu ja kerännyt mukavasti ruusukkeita lajissaan. Näyttävyydensä osalta näyttelypuoleltakin on tippunut toivottua menestystä. Say Hello To on varsinaiden katseiden kerääjä sekä huomiohai, jota on jopa yritetty ostaa ratsastuskilpailuissa tuntemattoman herrasmiehen toimesta. Tällä hetkellä ori kuitenkin majailee onnellisesti alkuperäisomistajansa luona länsienglantilaisessa kaupungissa.

Emä Pandora on hevonen, jota pikkutytöt eivät yksinkertaisesti voi vastustaa. Tamma on pomminvarma, säyseä ja pohjattoman suloinen ‒ siksi se onkin korvaamaton suosikki ratsastuskoulun yksityissiivessä. Tamma kiertää muutaman alkeistunnin verran uraa viikossa ja silloin kun se ei ole talutusratsuna kaikkien ihasteltavana, tuntiratsastajat ramppaavat alituiseen rapsuttelemassa sitä karsinan rehuluukulla. Se on äärimmäisen miellyttämishaluinen ja yhteistyökykyinen hevonen, jolla on jonkin verran kilpailtu jopa 110 sentin korkuisilla esteradoilla. Näyttelyistäkin on tullut napattua muutama palkinto tallin hyllyyn.

Jälkeläiset

Syntynyt Sukupuoli Nimi Isä Omistaja
01.03.2012 tamma Hearts Remina KTK-III Redmiral eepu (VRL-03745)
23.12.2014 ori Red Dead Redemption Redmiral Kia K. (VRL-01119)
07.03.2016 tamma 99 Red Balloons Redmiral Kia K. (VRL-01119)
16.07.2017 tamma Felidae Lovecraftian jäi kotio ♥
05.02.2019 tamma Machairodontinae Million Miles VRL-13283

27.06.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus, irtoSert (Päätuomari: Terhi)

24.10.2016 Metsiksen Roosanauhamaasto

Hera suhtautui yllättävän hyvin 48 muuhun kanssamaastoilijaan Metsiksen Roosanauhamaasto-tapahtumassa. Myönnettäköön että osallistujamäärä oli saanut lievän tuskanhien nousemaan, ottaen huomioon ettei tamma ollut niitä sosiaalisimpia kavioeläimiä. Mutta olisihan se pitänyt arvata, ettei tämän maailman parhaimman englantilaisen kanssa olisi tarvinnut edes stressata. Lähtöpaikalla Hera tutkaili väenpaljoutta hieman nyrpeästi mutta heti noustuani tamman selkään ja aloittaessamme maastoretken Sinten johdolla, oli tamma omassa luottoratsu-moodissaan.

16.8.2012   Estevalmennus,   valmentajana Influence   (Heartvillassa tapahtunut)

Tämän päiväinen valmennukseni tapahtui Heran kotitallilla Heartvillassa. Katselin tämän upean täysiveritamman...

13.8.2012   Estevalmennus,   valmentajana Ros.   (Heartvillassa tapahtunut)

Tällä kertaa Hera vaikutti jättäneen sen kiltin ja rauhallisen tamman karsinaan sillä se näytti suorastaan puhkuvan intoa ja...

10.8.2012   Kouluvalmennus,   valmentajana Ros.   (Heartvillassa tapahtunut)

Annoin ratsukon lämmitellä rauhassa omaan tahtiin kentällä. Samalla katselin vaivihkaa kaunista täysiveritammaa...

Varusteet on ostettu Equestrian PRO:lta

- Hypätessä suojat etujalkoihin.
- Raippa mukaan verryttelyyn.
- Pakkaskeleillä kevyttoppis.
- Kovilla pakkasilla aina toppaloimi.
- Sadesäillä sadeloimi ja tarvittaessa fleeceloimi alle.
- Ötökkäsuoja päähän ja jalkoihin kesäisin tarvittaessa

- Heinää koko ajan tarjolla.
- Kauraa n. 4dl ja melassileikettä n. 4dl per ruoka
- Treenikaudella kauraa n. 6dl ja melassileikettä n. 6dl
- Aamuisin voi tarjota myös pellavasiemenpuuroa.
- Täydennysrehut (minesyl, ferrum, glucosaforja, vitosyl-e, valkosipulijauhe ja biotiini).
- Elektrolyyttivettä tms treenin jälkeen.