Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Verson Rubiini

Kuvasta kiitos kuvaaja ei halua nimeään mainittavan ♥

Perustiedot

Virallinen nimi: Verson Rubiini, "Rupu" Syntynyt: 06.08.2019 nyt 8v
Rekisterinumero: VH20-018-0126 Rotu & sukupuoli: Suomenpienhevosori
Säkäkorkeus: 147cm Väritys: Musta
Kasvattaja: Verso Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: HeA

•   (P) KTK-II 03/2020 pistein 73

Kuvat sen jo kertoo; Rupun tukka on aina putkella, vähintäänkin sekaisin, turpa suunnattuna seuraavaan seikkailuun, jonne se on juuri sillä hetkellä matkalla. Ei se päämäärä, vaan se matka, joku sanoisi, ja Rupu olisi varmaan samaa mieltä, jos se voisi puhua. Emälinjansa perinteitä kunnioittaen, Rupu on siis varsinainen elosalama, jokapaikanhöylä ja aina menossa - sitä ei tosin aina tiedetä, minne, mutta sinne kuitenkin.

Rupu on siis varsin levoton hevonen, monessa mielessä. Se ei malta pysyä paikallaan juuri minuuttiakaan pidempään, ei edes aamupuuroilla, jonka johdosta myöhemmin sen hoitaja saa kuurata ryntäiltä kuivunutta kauravelliä. Loimista se varmaan syöksyy sukkana ulos, koska ne ei tällä hevosella pysy sitten millään päällä, ja tarhastakin tämän kiinnisaanti menee jo päivän lihashuollosta… Helpompia hevosia siis on tavattu, mutta ei Rupu ihan täysin mahdoton ole. Vähäsen vaan.

Siinä, missä Rupu on huvin virtaviivainen hevonen, niin samaa voisi sanoa sen älykkyydestä. Virtaviivainen, putkimallinen. Mikä on oikein hyvä, sillä Rupu on silloin ohjattavissa ihan täysin. Kaikessa, missä voi käyttää turvallisesti tammakaveria apuna, niin sitähän käytetään. Rupun päätöntä vaeltelua pystyy esimerkiksi suuntaamaan kohti tarhan portteja odottelemalla kaveria, joka on hakenut lähitarhasta tamman päivän askareisiin, jolloin Rupun saa kätevästi kiinni ja kiltisti perään. Sama pätee traileriin lastatessa ja matkustaessa, kunhan muistaa väliseinän. Palaten kuitenkin arkeen, Rupun päästyä sisälle hoidettavaksi se kannattaa laittaa karsinassa, mielellään sidottuna, ja mahdollisimman ripeästi rapaten. Lähinnä siksi, että sen levoton sielu ei kestä tosiaan pitkää pällistelyä, ja joku letittäminen on esimerkiksi ihan liikaa tällaiselle rämäpäiselle vauhtiautolle. Ja ihan ajanhukkaa hoitajalleenkin, koska semmoiset pysy Rupulla. Puolituntisen tämä vielä käyttäytyy suht hyvin, mitä nyt kieltää joutuu satunaisista seinien pureskeluista ja narun repimisestä, sen jälkeen turhauttaa liikaa ja hälinä ei enää lopukkaan, ja vaikka hoitajansa ei varsinaisesti tarvitse pelätä mitään ilkeitä tapoja, on jatkuva heiluminen ja puun rouhea ääni nopeasti korville varsin raskasta. Siksipä tässä mennään vähän Rupunkin ehdoilla.

Rupun ratsastustunnin alku näyttää monesti enemmän tragikomedialta kuin osaavan ratsukon lämmittelyhetkiltä; siinä tuntee ohjaavansa kyntöauraa kivisessä maassa ja se aura on vielä ihan tylsä, eikä jaksa. Semmoista se alku vähän orin kanssa tuppaa aina olemaan, ja vaikka joku raukka tätä nyt ehkä säikähtääkin, on Rupukin kuitenkin löytänyt omat vakiratsastajansa, jotka kehtaavat väittää oria ihan mukavaksi. Siis sitten kun sen saa mukaan, kuulemma.

Rupu on siis varsinkin alkuun raskas vähän joka puolelta, ja sen huomio kiinnittyy kaikkeen muuhun paitsi itse asiaan. Se vaatiikin perusteelliset lämmittelyt, joissa sitä työstetään heti melko vakavasti ja siltä pyydetään jatkuvasti panostusta, ettei se yksinkertaisesti ehdi miettiä kentän ulkopuolisia häppeninkejä. Siinä se sitten lähtee vetrymään, pidentää vähän joka suunnasta eikä tunnu enää niin raskaaltakaan, kun sen saa kulkemaan nätisti paketissa. Kyllä sille on siis ihan syynsä, miksi tämäkin on jätetty oriksi ja miksi siihenkin panostetaan.

Rupu vaatii siis hieman aikaa ja pitkäjänteisyyttä lämmetä kiireisestä persoonastaan huolimatta. Toimiessaan Rupu on kuitenkin hyvin kanavoitavissa käyttöön, sillä on hyvä työmoraali ja se pysyy yllättävän hyvin asiassa aloitettuaan. Liikkeiltään se on perus hyvä liikkuja, luonnollisesti varsin varmajalkainen ja ei mitenkään aikaakuluttavan korkealiikkeisin, mutta matkaavoittava ja vahvan vaikutelman antava. Liike paranee vaan ajan kanssa, joten hyvää kannattaa tässä tapauksessa odottaa, ja tämä on esimerkiksi yksi syy, miksi kisapaikoilla verryttelyt kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja vielä viisi minuuttia sitä aiemmin. Joka tapauksessa, Rupu on kyllä ihan kelpo kouluratsukin, hieman ironisesti tuumaten, päästyään vauhtiin.

Esteillä Rupua ei juuri nähdäkään, ymmärrettävästi sen raskaasta ratsastettavuudesta johtuen, mutta ihan pikku puomeja ja ristikoita on tällä rytmin ja tempon vuoksi säädelty. Rupu ei tosiaan siinäkään juuri hyppyä ole meille näyttänyt, astetta korkeampaa jalannostoa ehkä, mutta ei voida sanoa sen pitävän, tai olevan pitämättä, hyppäämisestä. Ehkä jonain päivänä sitä kokeillaan ihan leikisti tosissaan?

Maastossa Rupua käytetäänkin ahkerasti sileän ohella, sillä ori selvästi tykkää touhusta. Luontoääniä ja pitkiä suoria, ja siellä voi säädellä vähän vapaammin Rupun askelmittaa ja harjoittaa siinä ohessa vaihtojakin, ja Rupu on huomattavasti vapautuneempi ja vastaanottavampi kuin kentällä. Sileällä tämä on palkinnut sitten takaisin, joten toistaiseksi Rupun treeniohjelma sisältää runsaasti myös maastolenkkejä.

Luonteen on kirjoittanut Humutin

Sukutaulu

i. Taikapölyn Jalokivivaras
sh, vaaleanpunarautias, 153cm
KTK-II, EV-II, SV-II
ii. VIR MVA Ch Kalman Ritarihaukka
sh, voikko, 150cm
KTK-II, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-I, YLA3, SLA-II, Q
iii. Ritarivala
sph, voikko, 146cm
KTK-II, ERJ-II, KRJ-I, KERJ-II, SLA-II
RHL Perfect (best stallion)
iie. Valkolilja
sh, rautiaankimo, 155cm
KTK-III, ERJ-I, KRJ-I, KERJ-II, VVJ-II, SLA-I
RHL Superior Grade (best mare)
ie. Kaarnan Medaljonki
sh, punarautias, 155cm
KTK-II
iei. Jalokivi
sh, punarautias, 156cm
KTK-II
iee. Mansikka-Muru
sh, punarautias, 150cm
KTK-III
e. VIR MVA Ch Noitarovio
sph, 148cm, ruunikko
KTK-I
ei. Ch Kaunakohva
sh, tummanpunaruunikko, 156cm
KTK-II, SLA-I, KERJ-I
eii. Mahlavuotos
sh, vaaleanrautias, 161cm
KTK-II, SLA-I, KERJ-I
eie. Ch Vihavalkea
sh, rautiaankimo, 165cm
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
ee. Ruudin Vuorikaarne
sph, hopeanruunikko, 144cm
ERJ-II, KRJ-II, SLA-I
eei. Vuorineuvos
sph, punarautias, 142cm
eee. Rautanaakka
sph, hopeanruunikko, 143cm

Isälinja: Taikapölyn Jalokivivaras - Kalman Ritarihaukka - Ritarivala (3) Emälinja: Noitarovio - Ruudin Vuorikaarne - Rautanaakka (3)

Jälkeläiset

tamma Haltiasalon Viinikivi syntynyt 31.12.2020 tammasta Koistilan Vinla jäi kotiin
ori Haltiasalon Ilkityö Onnistui syntynyt 01.06.2021 tammasta Kuje et Kolttonen omistajana VRL-09334

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1851.9
kuuliaisuus ja luonne: 829.95
tahti ja irtonaisuus: 1021.95

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 5 / 4


Päiväkirja & valmennukset

06.08.2019 Vihdoin varsoja! kirjoittanut kasvattaja

Meille ei olekaan syntynyt koko kesään varsoja, mutta tänäänpä syntyi sitten vihdoin ja viimein. Tähänkin syynä oli se, ettei meillä ollut aikaisemmin yhtäkään sopivaa oria Noidalle, joten piti odotella Jallun kasvavan isommaksi ensiksi. :-) No nyt meille on siunaantunut tämä musta pieni paholainen, josta toivonmukaan tulee isona yhtä hieno kuin vanhemmistaansakin. Nimekseen orivarsa sai Taikapölyn Rubiinivelho. Toivottavasti hänestä kasvaa myös rehti ja hyväluontoinen kaveri, eikä mikään monsteri.. Tallissa alkaa olemaan jo aika ahdasta, joten todennäköisesti Rubiini tulee olemaan tämän syksyn harvoja varsoja. Talliremontti ei ole edennyt yhtään mihinkään suuntaan ja nyt kesän loppupuolella ei enää uskalla tehdä varsojakaan myyntiin. Harmikseen Rubiinilla ei ole ketään leikkitoveria tällä hetkellä. ;-(