Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Haltiasalon Tuliaisia Taikojalta


Kuvista kiitos VV & VRL-04373

Perustiedot

Virallinen nimi: Haltiasalon Tuliaisia Taikojalta, "Tauno" Syntynyt: 29.10.2020 3v 29.12.2020
Rekisterinumero: VH20-018-1035 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 158cm Väritys: Tummanrautias
Kasvattaja: Haltiasalo Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: Vaativa B

•   (R) KTK-I 28.02.2021 pistein 84

Välillä ikävä olo nostattaa niskavillat pystyyn, aiheuttaa ikävän tunteen vatsanpohjassa; joku tuijottaa. Tunne on epämukava, miltei pahaenteinen, etenkin jos sattuu olemaan yksin tallissa. Syylliseksi paljastuu useimmiten sarjamurhaajan tai stalkkerin sijaan Tauno, joka tuijottaa. Hyvin ikävästi, täysin hiljaa, tuijottaa tuijottamasta päästyäänkin. Kiltti se kyllä, utelias kaikesta kiinnostuja, tuijottaminen vain on harvinaisen epämukava tapa.

Koko talliväen onneksi tuijottelu jää Taunon ainoaksi viaksi. Se on tosiaan utelias hevonen, ympäristönsä äänistä, tapahtumista, kaikesta muustakin kiinnostuva kaveri, joka ei kuitenkaan tunge turpaansa varauksetta joka paikkaan. Se kunnioittaa ihmisten sekä lajitovereidensa omaa tilaa, ei nuuski kissoja tai koiria ilman, että pienempi eläin ottaa ensin kontaktia. Elottomia esineitä Tauno tutkii aivan yhtä hienovaraisesti; se on tiputtanut loimia, kaatanut ämpäreitä sekä kottikärryjä tarpeeksi monta kertaa ymmärtääkseen soveliaan varovaisuuden päälle. Tämä varovaisuus kertoo paljon orin hyvästä, kiltistä persoonasta.
Harjaukset, varustamiset, klippaukset, rokotukset, pesut, lastaukset, kengitykset – ihan kaikki sujuu vaivattomasti. Tauno käyttäytyy mallikelpoisesti niin kotona kuin vieraissa paikoissa, tottuneen ammattilaiskengittäjän kuin naapurin hevosiin vasta tutustuvan pojannassikan kanssa. Talutettaessakin ori kävelee ihmisen tahtia, ei tunnu turhautuvan hidastelusta tai koeta päästä syömään kevään ensimmäisiä vihreitä ruohotuppoja. Matkustamiseen Tauno suhtautuu samalla uteliaalla rauhallisuudella kuin kaikkeen muuhunkin.

Parhaiten oria kuvaa sana yhteistyöhaluinen. Tauno lähtee aina korvat hörössä, kaikin puolin tyytyväisen oloisena töihin, oli kyseessä sitten maastoretki, hikisenvakava kouluvalmennus tai vaikka juoksuttaminen. Rehti, reipas, nöyrä, työteliäs, älykäs, työtä pelkäämätön – NIMESSÄ on paljon kehumisen arvoisia ominaisuuksia. Onhan se ryhdikäskin, todella hienoliikkeinen (käynti täysi kymppi, ravi sekä laukka vähintään kasin arvoiset), rehellisesti koko kropallaan liikkuva sekä takaosansa alle tuova hieno kouluhevonen. Silti orin luonne, sen äärettömän hyvä ratsastettavuus, kerää ansaitusti suurimmat kehut. Sillä eihän upeista liikkeistä tai kokoamiskyvystä ole mitään iloa, mikäli hevonen vastustelee apuja eikä halua liikkua.
Tuijottelijamme haluaa liikkua, niin osaavan ratsastajan kuin aivan aloittelijoiden kanssa. Epäselvien tai turhan voimakkaiden apujen vuoksi orin askel hidastuu, joskus liike lakkaa kokonaan, mutta protestipukkeja tai mitään sellaisia herra ei tee. Vaativa B -tasoinen ori on melko tasokas suomenhevonen, kaiken tasoisten ratsastajien luottotreenikaveri, se rohkea, varmajalkainen maastoratsu sekä koulukilpailuiden kiintotähti. Tauno vetää myös hiihtoratsastajia, pulkkaa sekä ihan kärryjä samalla hyväntuulisella työteliäisyydellä mitä se tekee ratsun töitä. Ajettavana se ei paljoa osaa, valjakkoajoharrastus vaatisi enemmän syventymistä sekä kouluttamista, mutta perus kärryttely kyllä sujuu. Tauno on hyvä, herkkä, sopivan reaktiivinen niin ajaessa kuin ratsastettaessa, nöyrä sekä kuuliainen, reipas, aina parhaansa tekevä hurmuri. Erityisesti avot, sulut sekä laukanvaihdot keräävät kiitosta niin valmentajilta kuin tuomareilta, tasaiset, pehmeät siirtymät sekä ylipäätään hevosen täsmällisyys tulevat kehulistan seuraavina kohtina.

Tauno aiheuttaa välillä ikävän olon kanssakilpailijoille, lähinnä ihmisille, tuijottelullaan. Eikä omakaan väki ole vieläkään tottunut orin läpitunkevaan, intensiiviseen tuijotukseen. Hyvähermoinen herrasmiesori käyttäytyy mallikkaasti myös vieraissa paikoissa, se on yhtä hyvä käsitellä sekä ratsastaa kuin kotonakin. Tauno tuntuu nauttivan kisatunnelmasta, kaikista saamistaan katseista sekä erityisesti kunniakierroksesta, sillä viimeistään siellä kerätään katseita. On itse asiassa herttaista, miten paljon tämä hevonen huomiosta nauttii, vaikkei koskaan pidä sen isompaa melua itsestään huomiota saadakseen. Hieno, hieno hevonen, tuijotteluineen kaikkineen.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Helmiahon Taikuri
sh, vaaleanpunarautias, 154cm
KTK-II
ii. Mörkövaaran Taikajuoma
sh, tummanrautias, 159cm
KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, YLA1
iii. Hengenvaaran Karkulainen
sh, musta, 155cm
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
iie. Hengenvaaran Ajankätkijä
sh, tummanrautias, 159cm
KTK-III, SLA-I, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I
ie. Tuulenpesän Jääkaisla
sh, vaaleanpunarautias, 156cm
iei. Kuukarin Merlin
sh, tummanpunaruunikko, 161cm
KEV-III, SV-I, EV-II, KV-II
iee. Mörkövaaran Leinikki
sh, vaaleanrautias, 151cm
KTK-III, KV-II, SV-I, VV-II, EV-II, KEV-II
e. Kuuralehdon Talma
sh, punaruunikko, 160cm
KTK-II
ei. Fiktion Pekuri
sh, punarautias, 159cm
KTK-III, SV-II
eii. SH Vekselin Pedro
sh, musta, 155cm
eie. Fiktion Soma
sh, vaaleanrautias, 164cm
ERJ-I, KRJ-I, SLA-II, YLA2, SV-I, VSR JL A, KRJ JL AB
ee. Huvin Trissa
sh, ruunikko, 161cm
VAR-I, SV-I, EV-II
eei. Huvin Viljami
sh, punarautias, 161cm
KTK-III
eee. Tralla
sh, ruunikko, 161cm
KRJ-I, ERJ-III, SLA-I

Isälinja: Helmiahon Taikuri - Mörkövaaran Taikajuoma - Hengenvaaran Karkulainen - Kiertolainen (4) Emälinja: Kuuralehdon Talma - Huvin Trissa - Tralla - Unen Tarina (4)

KRJ-palkitut sukulaiset

			

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 1811.44
kuuliaisuus ja luonne: 984.1
tahti ja irtonaisuus: 827.34

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 5 / 5

Päiväkirja & valmennukset