Meistä
Kasvatus
Orit
Tammat
Haltiasalo

Helmiahon LännenkuntioKuvista kiitos VRL-04373 & SN!

Perustiedot

Virallinen nimi: Helmiahon Lännenkuntio, "Unto" Syntynyt: 05.01.2020 4v 05.07.2020
Rekisterinumero: VH20-018-0223 Rotu & sukupuoli: Suomenhevosori
Säkäkorkeus: 169cm Väritys: Tummanrautias
Kasvattaja: Helmiaho Omistaja: Haltiasalo, VRL-13283
Painotuslaji: Kouluratsastus Koulutustaso: Vaativa B

•   SV-II 20.04.2020 pistein 29,15

•   (R) KTK-II 31.05.2020 pistein 74

Entisaikojen työhevoset oli niin hyvin koulutettu, että ne ymmärsivät kulkea kotiin, vaikkei ohjastaja – syystä tai toisesta – aivan ajokunnossa ollutkaan. Unto on aivan samanlainen, viimeisen päälle luotettava, rehti suomalainen mies. Ori. Hevonen, johon voi luottaa kuin peruskallioon. Unton askel ei vapisi eikä ajatus harhaile, se tekee sen, mitä siltä odotetaan, yleensä vielä vähän enemmänkin. Se ei kuitenkaan puhu eikä pussaa, joten sinänsäkin Unto on stereotyyppinen suomalaismies. Saunaolut, lenkkimakkara ja suosikkijääkiekkojoukkue vain puuttuvat.

Unto ei ole ajohevonen, mutta varmasti toisi toisaikaisen ohjastajansa turvallisesti kotiin, mikäli olisi ajolle opetettu. Suurikokoinen raudikko on vaativan tason kouluratsu, ryhdikäs ja näyttävä sellainen, erityisesti käynnillään ja laukallaan loistava tasaisen erinomainen suorittaja. Ryhdikkyytensä lisäksi Unto kantaa itsensä hyvin polkien kunnolla alleen, se on tasaisen hyvä molempiin suuntiin. Rehellisenä, yritteliäänä ja nöyränä suomipoikana se tekee kaiken siltä pyydetyn hyvin täsmällisesti yrittäen aina parhaansa. Näin hyvin ja täsmällisesti apuihin vastaavaa hevosta saa hakea! Yhteistyöhaluisuus onkin Unton paras puoli, vaikka siinä, vähän omaa kehuen, onkin lähinnä niitä hyviä puolia.
On Untollakin, kaikessa tasaisen täsmällisessä osaamisessaan, omat heikkoutensa. Se on vähän hitaasti lämpenevä hevonen, joka vaatii pitkänpuoleiset verryttelyt, jotta kroppa on varmasti taipuisa ja erityisesti lapojen liikerata sitä mitä pitääkin. Huolimattomalla verryttelyllä Unto jää lavoistaan jäykäksi eikä taivu kyljistään kunnolla, mikä tietysti vaikuttaa kaikkiin askellajeihin sekä liikkumiseen ylipäätään. Kunnon jumppaverkka poistaa ongelman tehokkaasti, eikä aina uskoisi, että se elastisen ja taipuisan oloinen kouluratsu on alkuverryttelyjen kankea Tanssii tähtien kanssa -osallistuja.

Halailut menevät Unton kohdalla hukkaan. Orin ilmekään ei värähdä, kun sitä paijailee, rapsuttelee ja halailee, koko touhu tuntuu olevan sille yhdentekevää. Kaikki, paitsi ruoka sekä työnteko tuntuu olevan Untolle yhdentekevää, jos aivan rehellisiä ollaan. Se käyttäytyy kyllä erinomaisesti kenen tahansa käsissä, on helppo kengittää, raspata ja niin edelleen, mutta ilmeestä näkee, miten Unto käy tyhjäkäynnillä (sen omasta mielestä) pakollisten hoitotilanteiden ajan. Parasta on hoitaa Unto ripeästi ja jättää pitkät harjailut sellaisille hevosille, jotka sellaista osaavat arvostaa.
Talutettaessa Unto on enemmän hereillä, se tarkkailee ympäristöään kulkien kuitenkin rentona eikä säpsähtele rasahduksia tai toisten hevosten huuteluita. Lastaus ja purku sujuvat yksinäänkin, Unto kävelee kyytiin samalla rentoudella kuin se kävelee tarhaansa, talliin tai minne tahansa, eikä raudikko pidä matkan aikanakaan itsestään melua. Tyhjä heinäverkko saa korvat painumaan niskaa vasten, mutta sekin protesti jää siihen.

Eikä Unto kisapaikoillakaan käännä huomiota itseensä, vaikka vähän olisi aihettakin. On tämä sen verran komea ja korrekti, niin rakenteeltaan kuin liikkeiltään. Hyväpäisenä hevosena Unto käyttäytyy hälinässä samalla arvokkuudella kuin haudanhiljaisuudessakin, sen hermot tuntuvat olevan terästä ja sietokyky samaa luokkaa. Kunhan muistaa samat huolelliset verryttelyt kuin kotonakin, eikä unohda rataa, Unto on valmis hurmaamaan koulutuomariston omalla vaatimattomalla tavallaan.

Luonteen on kirjoittanut Lissu ♥

Sukutaulu

i. Luuvartti
sh, rautias, 160cm
ii. Vahon Lunni
sh, rautias, 161cm
iii. Lokkipoika
sh, vaaleanpunarautias, 161cm
iie. Vahon Mistell
sh, ruunikko, 160cm
ie. Luhtavilla
sh, vaaleanrautias, 154cm
iei. Sotakeon Puura
sh, ruunikonkimo, 158cm
iee. Kinoskieppi
sh, vaaleanrautiasrautias, 150cm
e. Malvakaneli
sh, tummanrautias, 165cm
ei. Voisulo
sh, voikko, 166cm
eii. Mielivalta
sh, vaaleanruunikko, 164cm
eie. Voisula
sh, voikko, 155cm
ee. Salon Karamelli
sh, tummanrautias, 162cm
eei. Pomeranssi
sh, tummanpunarautias, 165cm
eee. Mäen Neilikka
sh, punaruunikko, 155cm

Isälinja: Luuvartti (1) Emälinja: Malvakaneli (1)

Jälkeläiset

o. Varsan nimi 00.00.2013 e/i. Vanhemman nimi Omistaja tähän

Kilpailumenestys porrastetuissa

ominaisuuspisteet: 2578.93
kuuliaisuus ja luonne: 1228.14
tahti ja irtonaisuus: 1350.79

Kilpailee porrastetuissa koulukilpailuissa tasolla 6 / 5


Päiväkirja & valmennukset